Τρίτη 17 Απριλίου 2012

O Τσόπελας αλλάζει όψη

Με ένα έργο προϋπολογισμού 329.000 € ο Τσόπελας, ο κατ' εξοχήν τουριστικός οικισμός των Πραμάντων, αλλάζει όψη,  αφού ουσιαστικά ολοκληρώνεται η μεγάλη παρέμβαση ανάπλασης, που ξεκίνησε την προηγούμενη δημοτική περίοδο. Τό έργο έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης "Α. Μπαλτατζής" και αναμένεται να δημοπρατηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.






ΕΡΓΟ : ΑΝΑΠΛΑΣΗ  ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ  ΧΩΡΩΝ ΟΙΚΙΣΜΟΥ  ΤΣΟΠΕΛΑ, Τ. Κ. ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ
     
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ:
329.000,00  ευρώ

   Περιλαμβάνεται η ανάπλαση των κυριότερων κοινόχρηστων χώρων που ευρίσκονται στο  κέντρο του οικισμού Τσόπελα, της Τ. Κ. Πραμάντων.  Ο οικισμός Τσόπελα, είναι ένας σχετικά νέος οικισμός και δημιουργήθηκε τα τελευταία 50 χρόνια, μετά τις ζημιές που έχει υποστεί ο παλαιός οικισμός που ευρίσκεται χαμηλότερα, κοντά στο ποτάμι. Σήμερα, ο εν λόγω οικισμός αναπτύσσεται έντονα και παρουσιάζει σημαντική τουριστική δραστηριότητα. Τα τελευταία χρόνια, έγιναν από τον Δήμο αρκετά έργα με σκοπό τον εξωραϊσμό του οικισμού, την ανάδειξη των κοινόχρηστων χώρων και την εξυπηρέτηση των κατοίκων και επισκεπτών του. Στα πλαίσια λοιπόν αυτών των προσπαθειών, συντάσσεται και η παρούσα πρόταση για την ανάπλαση και ενοποίηση των κεντρικών κοινόχρηστων χώρων στις θέσεις των οποίων,  έως σήμερα δεν έχουν γίνει παρεμβάσεις. 

      Ειδικότερα  οι προτάσεις μας, παρουσιάζονται σε Τοπογραφικό Διάγραμμα κλίμακας 1 : 250 και είναι, κατά θέση, οι ακόλουθες :

        ΘΕΣΗ 1 (ΧΩΡΟΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ) : Εδώ, στην χαλικοστρωμένη αυτή  έκταση, θα διαμορφωθεί ασφαλτοστρωμένος χώρος parking, 28 θέσεων αυτοκινήτων. Θα περιλαμβάνει  διαγραμμισμένες θέσεις, με ενδιάμεσα παρτέρια από αργολιθοδομή, εντός αυτών καλλωπιστικούς θάμνους και φωτιστικούς στύλους παραδοσιακής, μορφής.


        ΘΕΣΗ 2 (ΧΩΡΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΥ) :  Κάτω από το parking, θα δημιουργήσουμε δύο μικρούς χώρους πρασίνου,  με καλλωπιστικούς  θάμνους και περιμετρικό πεζούλι από αργολιθοδομή και επιστέγαση με χονδρόπλακες.
       ΘΕΣΗ 3 (ΑΣΦΑΛΤΟΤΑΠΗΤΑΣ) : Ο τσιμεντοστρωμένος αυτός δρόμος είναι κακής κατάστασης και για το λόγο αυτό θα τοποθετήσουμε σ’ αυτόν ασφαλτοτάπητα.
        ΘΕΣΗ 4 (ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΛΙΘΟΣΤΡΩΤΟ) : Μεταξύ των δύο πλατειών και στους δρόμους στα δυτικά και ανάντη της εκκλησίας θα τοποθετήσουμε λιθόστρωτο παραδοσιακής μορφής, μεγέθους 820,00 m2 περίπου.  Το τμήμα του λιθοστρώτου μεταξύ των δύο πλατειών και της εκκλησίας θα είναι πεζόδρομος. Μελλοντικά ίσως, ο πεζόδρομος θα επεκταθεί σε όλους τους λιθοστρωμένους δρόμους,  μέσω των οποίων ενοποιούνται οι χώροι της εκκλησίας, της πλατείας και του καφενείου.
       ΘΕΣΗ 5 (ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΑΥΛΙΟΥ ΚΑΦΕΝΕΙΟΥ ΚΑΙ ΠΛΑΤΕΙΑΣ) : Είναι απαραίτητη η ενοποίηση των δύο αυτών χώρων, οι οποίοι έχουν την ίδια σχεδόν χρήση, διακόπτονται όμως σήμερα από ψηλό περιμετρικό τοίχο. Δημιουργώντας δύο βαθμίδες (κερκίδες)  μεταξύ των χώρων  και κατασκευάζοντας και δύο σκάλες, η μετακίνηση στους δύο χώρους θα είναι πλέον εύκολη και η ορατότητα και επικοινωνία μεταξύ των άμεση. Ακόμη,  κατασκευάζοντας δύο σκαλοπάτια αντί του περιμετρικού τοίχου στο προαύλιο του καφενείου απέναντι από την εκκλησία, δίδουμε εύκολη πρόσβαση σ’ αυτή ενοποιώντας συνολικά το χώρο : εκκλησία – καφενείο – πλατεία. Επιπρόσθετα, με την προτεινόμενη διαμόρφωση μειώνουμε το πλάτος του δρόμου μεταξύ της πλατείας και του καφενείου και έτσι αποκλείουμε  την άτακτη στάθμευση αυτοκινήτων στην θέση αυτή που παρουσιάζεται σήμερα,  αφού τώρα προνοούμε  για την κατασκευή οργανωμένου τέτοιου χώρου κατάντη του καφενείου.
        ΘΕΣΗ 6 (ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΟ ΠΕΖΟΥΛΙ) : Αναφερόμεθα σε περιμετρικό πεζούλι  στον χώρο αυτό, συνολικού μήκους 122 μ., όμοιο με το περιμετρικό πεζούλι της πλατείας. Σκοπός μας ο εξωραϊσμός των περιμετρικών ασφαλτοστρωμένων δρόμων της δασοσκεπούς αυτής περιοχής.
  
      ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ.
      - Για την πρόσβαση των τυφλών ατόμων στους μελετόμενους κοινόχρηστους χώρους στους οποίους υπάρχουν πεζόδρομοι, θα κατασκευάσουμε στην μια λωρίδα του λιθοστρώτου, οδηγό όδευσης τυφλών για την προσπέλαση αυτών στην πλατεία, τον προαύλιο χώρο του καφενείου και την εκκλησία, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
   - Για την εξυπηρέτηση των ατόμων με κινητικά προβλήματα προβλέψαμε στον χώρο στάθμευσης δύο ειδικές θέσεις για τα οχήματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Για τα άτομα αυτά η πρόσβαση στην πλατεία, στο προαύλιο του καφενείου και στον χώρο στάθμευσης είναι εύκολη και δεν απαιτούνται άλλες παρεμβάσεις στον χώρο (ράμπες, κεκλιμένα επίπεδα, κ.ά).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου