Αρχείο


 Εφημερίδα Τζουμέρκα Ιανουάριος 2011

Καταρχάς θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς όλους του συνδημότες μας, που εμπιστεύτηκαν την παράταξή μας «ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΔΗΜΟΣ» και μας ανέδειξαν ως πρώτη Δημοτική Αρχή του νέου Δήμου Βορείου Τζουμέρκων.
Μέλημά μας στο εξής θα είναι να ανταποκριθούμε στην εμπιστοσύνη αυτή, με αυξημένο αίσθημα ευθύνης, δίνοντας όλες μας τις δυνάμεις σε μια μεγάλη προσπάθεια για τα Τζουμέρκα που όλοι μας θέλουμε και οραματιζόμαστε.
Στη δύσκολη σημερινή οικονομική συγκυρία απαιτείται η συστράτευση και η συνεργασία όλων μας. Κανένας δεν περισσεύει στον κοινό αγώνα για την αντιμετώπιση των πολλών προβλημάτων της περιοχής μας, αλλά και την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων και των δυνατοτήτων της.
Επίσης, με την ευκαιρία αυτή θέλω να ευχηθώ σε όλους τους συμπατριώτες Καλή Χρονιά με καλή υγεία, δύναμη και δημιουργική διάθεση.
Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων άρχισε, όπως και όλοι οι «Καλλικρατικοί» Δήμοι τη λειτουργία του με πολλά προβλήματα. Αναμφισβήτητα οι πρώτες δυσκολίες αρχίζουν λόγω της δυσχερούς δημοσιοοικονομικής κατάστασης της Χώρας, η οποία οδηγεί αναγκαστικά και στην υποχρηματοδότηση των Δήμων. Αυτό θα δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα, σε πολλές περιπτώσεις ίσως και ανυπέρβλητα.
Το «στήσιμο» ενός νέου Δήμου από την αρχή είναι έτσι κι αλλιώς ένα μεγάλο πρόβλημα. Και είναι το πρώτο που πρέπει να αντιμετωπίσουμε αμέσως, από την 1η Ιανουαρίου. Κι αυτό πρέπει να γίνει με ελλιπές προσωπικό, αφού οι υπάλληλοι της Νομαρχίας και της ΤΥΔΚ μετατάσσονται όλοι στο Δήμο Ιωαννιτών,  χωρίς δυνατότητα προσλήψεων έως το 2013 λόγω μνημονίου και με σοβαρότατες περικοπές στην οικονομική επιχορήγηση του Δήμου
Ο Δήμος μας είναι από τους πιο «δύσκολους» γεωμορφολογικά. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας θα είναι από τις πρώτες προτεραιότητές μας. Επισημαίνω όμως ότι εδώ θα χρειαστεί οπωσδήποτε η συμβολή και της Περιφέρειας, αφού αρμοδιότητες, όπως οι Επαρχιακές Οδοί (συντήρηση, βελτίωση) δεν μεταφέρονται στους Δήμους αλλά είναι στην ευθύνη της Περιφέρειας. Ήδη αρχίσαμε να έχουμε προβλήματα, με μη έγκαιρους καθαρισμούς των δρόμων αλλά και χωρίς την προμήθεια του απαραίτητου αλατιού για την αντιμετώπιση του παγετού.
Πρόθεσή μας είναι τα υπόλοιπα ζητήματα της καθημερινότητας, όπως π.χ. η διοικητική εξυπηρέτηση των δημοτών, το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» κ.λ.π να αντιμετωπιστούν, σε πρώτο στάδιο, χωρίς αλλαγές σε σχέση με τη λειτουργία των παλιών ΟΤΑ.
Τα Τζουμέρκα είναι η περιοχή που έχει τις μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης από κάθε άλλη στους Νομούς Ιωαννίνων και Άρτας. Η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων αυτής της περιοχής, η προβολή της και η δρομολόγηση δράσεων που θα δώσουν στα Τζουμέρκα τη θέση που τους αξίζει στον αναπτυξιακό χάρτη της Ηπείρου είναι το φιλόδοξο όραμά μας. Η βασική αρχή είναι: Ανάπτυξη ισόρροπη, με σεβασμό στο περιβάλλον και στους τρεις αναπτυξιακούς τομείς.
Η γενικότερη περιοχή των Τζουμέρκων είναι ακόμη μια παρθένα περιοχή, εξαιρετικού φυσικού κάλλους, με πολύ μεγάλες προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης. Παράλληλα σημαντικές είναι και οι προοπτικές ανάπτυξης στον πρωτογενή τομέα, στους κλάδους της κτηνοτροφίας  και της πτηνοτροφίας.
Παρά τις όποιες αντικειμενικές δυσκολίες η πίστη μας στις δυνατότητες της περιοχής μας δίνει τη δύναμη να αγωνιστούμε και την αισιοδοξία ότι ο αγώνας αυτός θα έχει επιτυχές αποτέλεσμα.
Ο ρόλος μας θα είναι διεκδικητικός σε όσα πιστεύουμε ότι αξίζουν να γίνουν για την περιοχή μας,
Κλείνω με την ευχή η χρησιμότητα του «Καλλικράτη» να μην εξαντληθεί σε απλές οικονομίες κλίμακος, που σίγουρα επιτυγχάνονται και βοηθούν τη χώρα στην παρούσα συγκυρία, αλλά να αποδειχθεί ουσιαστικό εργαλείο για την περιφερειακή ανάπτυξη.


Θλιβερές δικαιολογίες «βιολογικά κουρασμένων» Δημοτικών Συμβούλων

            Σε σχέση με αναρτήσεις που αναφέρονται στην αποχώρηση του κ. Ι. Αργύρη και της παράταξής του από την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα θέλαμε να σημειώσουμε τα εξής:
            Απεγνωσμένα προσπαθεί ο κ. Αργύρης να αμβλύνει τις χείριστες εντυπώσεις που άφησε στους δημότες μας η αποχώρηση του ιδίου και της παράταξής του από το Δημοτικό Συμβούλιο με το πρόσχημα της …βιολογικής κούρασης!
            Ο κ. Αργύρης έχει συγκεκριμένη άποψη για τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Το μοναδικό κομμάτι που θεωρεί ενδιαφέρον είναι το αρχικό, όπου προηγούνται της ημερήσιας διάταξης ενημέρωση και ερωτήσεις. Εκεί και σε επίπεδο καθαρά εντυπώσεων καταθέτει σωρεία ερωτήσεων και αγορεύει ακατάσχετα, θεωρώντας ότι έτσι ασκεί αντιπολίτευση. (Οι ερωτήσεις που ετέθησαν στην εν λόγω συνεδρίαση από την αντιπολίτευση ήταν περίπου πενήντα). Και όταν η Δημοτική Αρχή δίνει τις σχετικές απαντήσεις και προχωρά στη συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης το ενδιαφέρον για τη συνέχεια φαίνεται ότι χάνεται.
            Δεν ξέρουμε πώς φανταζόταν ο κ. Αργύρης, υποψήφιος Δήμαρχος,  τις συνεδριάσεις ενός νέου μεγάλου Καλλικρατικού Δήμου, που στήνεται από την αρχή. Δεν ξέρουμε αν παρακολουθεί τις συνεδριάσεις άλλων Δημοτικών Συμβουλίων, τον αριθμό των θεμάτων τους και τον τρόπο λειτουργίας τους.  Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι και εκείνος και η παράταξή του κουράστηκαν νωρίς. Και έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας. Πολλά θέματα. Θέματα που τίθενται καθημερινά και πολλές φορές με επείγοντα τρόπο, θέματα που ζητούν αποφάσεις του Δ.Σ. για να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες και να πάει ο Δήμος μπροστά. Και θα πάει. Με όσους δεν κουράζονται, μ’ αυτούς που σέβονται την  ψήφο με την οποία τιμήθηκαν.
            Η κωλυσιεργία, το «πέταγμα της μπάλας στην εξέδρα», η καταγγελομανία, «το καταστροφικό παιχνίδι»,  προσφιλείς μέθοδοι του κ. Αργύρη, δεν θα καρποφορήσουν. Αν ο κ. Αργύρης κουράστηκε, η Δημοτική Αρχή και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας θα  συνεχίσουν ακούραστα.
            Ξέρουμε ότι η επικαλούμενη «βιολογική κούραση» είναι καθαρά ένα πρόσχημα. Απλά η μείζων αντιπολίτευση ελάχιστα ενδιαφέρεται για την ουσία και την παραγωγή έργου, παρά μόνον για τις εντυπώσεις.
            Άλλωστε φαίνεται ότι και η αντοχή των Δημοτικών Συμβούλων της αντιπολίτευσης είναι κλιμακούμενη!
 Συγκεκριμένα από τους εννέα συμβούλους του κ. Αργύρη:
            Ένας Δημοτικός Σύμβουλος δεν προσήλθε καθόλου στην συνεδρίαση.
            Ένας Δημοτικός Σύμβουλος αποχώρησε μετά το αρχικό στάδιο των ερωτήσεων και πριν ακόμη ξεκινήσει η συζήτηση του 1ου θέματος.
            Δύο (2) Δημοτικοί Σύμβουλοι απεχώρησαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης του τρίτου θέματος (και οι δύο από την Τ.Κ. Ελληνικού, οι οποίοι δεν είχαν καν την υπομονή να περιμένουν τη συζήτηση τριών θεμάτων στη συνέχεια, που αφορούσαν την υπόθεση του ΧΥΤΑ).
            Και τέλος ο κ. Αργύρης, με όσους απέμειναν απεχώρησαν μετά τη συζήτηση του 25ου θέματος.
            Ασφαλώς δεν γνωρίζουμε αν πέραν της «κούρασης» και διάφορες άλλες κοινωνικές υποχρεώσεις, σημαντικότερες ίσως της συνεδρίασης του Δ.Σ. επίσπευσαν την σταδιακή αποχώρηση της μείζονος αντιπολίτευσης.
            Κλείνοντας να κάνουμε ενδεικτικά γνωστό στον κ. Αργύρη, ο οποίος φαίνεται ότι δεν παρακολουθεί την επικαιρότητα των συνεδριάσεων των διάφορων Δ.Σ., ότι η επόμενη συνεδρίαση επί παραδείγματι του Δ.Σ. Ιωαννίνων περιλαμβάνει 64 θέματα και αρχίζει στις 8 το βράδυ. Πόσο  αλήθεια θα άντεχε και πότε θα αποχωρούσε από μια τέτοια συνεδρίαση;!
            (Να διευκρινίσουμε ότι τα παραπάνω δεν αφορούν τη δημοτική παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση», η οποία είχε παρουσία μέχρι τη λήξη της συνεδρίασης)


Κώστας Τσιαμπούλας Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Βορείων Τζουμέρκων
Γιάννης Σεντελές Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων
                   
\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\

                             Αντίλαλοι Συρράκου Μάρτιος 2011                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        1. Εκ μέρους των Αντιλάλων σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ για την επιθυμία που επιδείξατε για μια πρώτη επαφή με τους συνδημότες Συρρακιώτες.
Είναι πραγματικά μεγάλη χαρά για μένα που μου δίνετε την ευκαιρία να επικοινωνήσω, μέσω της εφημερίδας σας, με όλους του Συρρακιώτες και σας ευχαριστώ θερμά γι αυτό.
  1. Ας αρχίσουμε από τις πρόσφατες εκλογές, όπου εκλεγήκατε από τον πρώτο γύρο. Ήταν ένας εύκολος προεκλογικός αγώνας;
Κανένας προεκλογικός αγώνας δεν είναι εύκολος όταν μάλιστα κανείς αναγκάζεται, όπως τώρα στην περίπτωση του «Καλλικράτη» με την προσθήκη τόσων χωριών, να τον επεκτείνει και σε περιοχές λιγότερο για κείνον γνωστές. Υπάρχει πάντα η ένταση, η φθορά, η κούραση. Υπάρχει όμως και η ευκαιρία της γνωριμίας και της επαφής με καινούργιους ανθρώπους και καταστάσεις. Αγωνία μας ήταν να φτάσει ο προγραμματικός μας λόγος, ένας λόγος καθαρός, χωρίς επιθετικότητα, αλλά δημιουργικός και θετικός, παντού, ακόμα και στον μικρότερο συνοικισμό. Με τρόπο μεθοδικό, ενεργώντας ακούραστα όλη την προεκλογική περίοδο, πιστεύω ότι το καταφέραμε.
  1. Τι ήταν εκείνο που σας έδωσε την νίκη από τον πρώτο γύρο;
Κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι, στην ουσία, μια επιλογή, που κάνουν οι δημότες, ανάμεσα στους εκλογικούς συνδυασμούς που ζητούν την ψήφο τους. Οι συνδημότες μας δεν εμπιστεύτηκαν μόνον εμένα, ως επικεφαλής, αλλά και ένα σύνολο, σε όλη την επικράτεια του νέου Δήμου,  άξιων, έμπειρων και κατά τεκμήριο  ικανών να προσφέρουν στη συνέχεια προσώπων, τα οποία στελέχωσαν το ψηφοδέλτιό μας. Το σημαντικό έργο που επιτελέστηκε στο Δήμο Πραμάντων, κατά την προηγούμενη τετραετία, η συνεχής και όχι ευκαιριακή παρουσία, δική μου και των στελεχών μας, σε κάθε μεγάλο ζήτημα και αγώνα για την ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων και ο καθαρός και δημιουργικός προεκλογικός μας λόγος, συνετέλεσαν επίσης στην μεγάλη νίκη.
  1. Το Συρράκο, όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα του 39% σας τίμησε παρότι είχε υποψήφιο. Εσείς πώς θα το ξεπληρώσετε;
Καταρχάς να ευχαριστήσω με την ευκαιρία αυτή όλους τους Συρρακιώτες και για την προτίμησή τους  στο συνδυασμό μας αλλά και για τον πολιτικό πολιτισμό που έδειξαν καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο. Τα μεγάλα ποσοστά και μάλιστα σε εκλογικές περιφέρειες που θεωρούνται «δύσκολες» αυξάνουν την υποχρέωσή μας απέναντι στους συνδημότες μας και μεγαλώνουν τη θέλησή μας να εργαστούμε σκληρά για να ανταποκριθούμε στην εμπιστοσύνη τους. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το ενδιαφέρον μας δεν θα είναι εξίσου μεγάλο για όλα τα χωριά, σε όλη την επικράτεια του Δήμου, ανεξαρτήτως των εκλογικών ποσοστών.
  1. Στις εκδηλώσεις των Συρρακιωτών, έως τώρα τουλάχιστον σε τρεις παρευρεθήκατε. Το κάνατε από υποχρέωση και μόνο ή αρχίσατε να δένεστε, κατά κάποιο τρόπο, με το Συρράκο άρα και με τους ανθρώπους του.
Η παρουσία μου στις εκδηλώσεις των Συνδέσμων των Συρρακιωτών είναι το λιγότερο που μπορώ να κάνω για να τιμήσω την προσφορά όλων αυτών των ανθρώπων που ασχολούνται με μεγάλη, πρέπει να τονίσω, επιτυχία με τον πολιτισμό και την παράδοση. Θέλω την επαφή με τους Συρρακιώτες, τους οποίους εκτιμώ πολύ, έχω αποκομίσει θετικότατα στοιχεία από την μέχρι τώρα συνεύρεση, διασκέδαση, συνεργασία μαζί τους και έχουμε μπροστά μας μια τετραετία να έρθουμε πιο κοντά και να δημιουργήσουμε πραγματικούς πατριωτικούς δεσμούς. 
  1. Αισιοδοξείτε για επιχορηγήσεις, διότι τώρα με την οικονομική κρίση δεν βλέπω έργα ανάπτυξης;
Γνωρίζουμε όλοι την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας. Οι επιχορηγήσεις είναι ήδη δραστικά ψαλιδισμένες και οι Ο.Τ.Α. βρίσκονται απέναντι σε μια προσπάθεια επιβίωσης καταρχάς και ανάπτυξης, στα πλαίσια του δυνατού και των συγκυριών, στη συνέχεια. Θα ήταν πραγματικά ανεύθυνο να παρουσιάσει κανείς εύκολη την κατάσταση.
  1. Βασικά η τετραετία θα είναι για την οργάνωση των Καλλικρατικών Δήμων;
Μεγάλο κομμάτι της πρώτης τετραετίας ασφαλώς θα αφιερωθεί στην οργάνωση και λειτουργία του νέου Δήμου, προσπάθεια που σίγουρα δεν εύκολη. Στόχος μας είναι οι όποιες διαδικασίες απαιτούνται να ολοκληρωθούν το συντομότερο και ο νέος Δήμος να λειτουργήσει ενιαία και προς όφελος των συνδημοτών μας με τον καλύτερο τρόπο.
  1. Παραλάβατε χρεωμένους Δήμους ή Κοινότητες;
Η εικόνα ανάμεσα στους Δήμους και στις Κοινότητες, που συνενώθηκαν,  διαφέρει. Με θετικό υπόλοιπο στη νέα χρήση εμφανίζονται ο Δήμος Πραμάντων, ο Δήμος Τζουμέρκων, η Κοινότητα Καλαρρυτών και η Κοινότητα Συρράκου ενώ με αρνητικό ο Δήμος Κατσανοχωρίων, η Κοινότητα Βαθυπέδου και η Κοινότητα Ματσουκίου. Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να εμφανίζεται στον πρώην Δήμο Κατσανοχωρίων, ο οποίος παρουσιάζει τα μεγαλύτερα ποσά σε οφειλές από το προηγούμενο έτος.
  1. Πόσα είναι τα χωριά του Δήμου μας;
Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων αποτελείται από 24 Τοπικές Κοινότητες, στις οποίες πρέπει να προστεθεί και ένας αριθμός από σημαντικούς συνοικισμούς.
  1. Εν περιλήψει να αναφέρουμε τα οικονομικά του νέου Δήμου. Μηνιαία λειτουργικά έξοδα, αμοιβές Δημάρχου, Αντιδημάρχων κ.λ.π.
Η έναρξη λειτουργίας του νέου Δήμου για το πρώτο τρίμηνο και πριν την συγκρότηση και ψήφιση του προϋπολογισμού δεν επιτρέπει αξιόπιστες εκτιμήσεις των λειτουργικών ή άλλων εξόδων. Σαφής εικόνα θα υπάρχει μετά την παρέλευση τουλάχιστον ενός εξαμήνου. Η αντιμισθία του Δημάρχου θα είναι της τάξεως των 2.000 Ευρώ (καθαρό ποσό) ενώ οι Αντιδήμαρχοι λαμβάνουν το 50% της αντιμισθίας του Δημάρχου και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου το 40%. (Να διευκρινίσουμε ότι μέχρι σήμερα, λόγω ασαφειών στον υπολογισμό και φόρτου εργασίας της Ταμειακής Υπηρεσίας του Δήμου, δεν έχουν υπολογισθεί ακόμα ακριβώς ούτε έχουν λάβει ακόμη τις αντιμισθίες τους ο Δήμαρχος, οι Αντιδήμαρχοι και ο Πρόεδρος Δ.Σ.). Θα πρέπει επίσης να τονισθεί ότι όλοι οι παραπάνω αιρετοί, εφόσον είναι δημόσιοι υπάλληλοι, λαμβάνουν μόνον μία αντιμισθία, του αιρετού ή της οργανικής τους θέσης.
  1. Για τους Τοπικούς Συμβούλους προβλέπεται αμοιβή;
Οι Πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων και οι Εκπρόσωποι των Τοπικών Κοινοτήτων λαμβάνουν μηνιαία αποζημίωση, η οποία κυμαίνεται από 300 έως 400 Ευρώ αναλόγως της απόστασης κάθε Τοπικής Κοινότητας από την έδρα του Δήμου.
  1. Έχετε ελλείψεις από υπαλλήλους;
Είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος, ακόμα μεγαλύτερο και από την οικονομική δυσπραγία. Οι Ο.Τ.Α. που συνενώθηκαν, δυστυχώς δεν συνεισέφεραν σε προσωπικό, κυρίως επιστημονικό και εργατοτεχνικό. Από την άλλη πλευρά οι υπάλληλοι της Νομαρχίας και της ΤΥΔΚ μετατάχθηκαν όλοι στο Δήμο Ιωαννιτών και όχι στους περιφερειακούς Δήμους. 
  1.  Θα δώσετε αγώνα για τη στελέχωση; Η απόμακρη έδρα του Δήμου δεν βοηθάει σ’ αυτό;
Σήμερα οι Δήμοι, σε όλη τη χώρα, πορεύονται χωρίς δυνατότητα προσλήψεων έως το 2013 λόγω μνημονίου και με σοβαρότατες περικοπές στις οικονομικές τους  επιχορηγήσεις. Ακόμα και οι δυνατότητες πρόσληψης προσωπικού ορισμένου χρόνου μικρής διάρκειας είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Η προσπάθειά μας, όμως, στην κατεύθυνση αυτή θα είναι ασφαλώς έντονα διεκδικητική. Ήδη σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. αποφασίσαμε τη διεκδίκηση πρόσληψης των υπαλλήλων που χρειαζόμαστε ανεξάρτητα από τους περιορισμούς που τίθενται. Λυπάμαι όμως που πρέπει να σημειώσω ότι στον αγώνα και την αγωνία μας αυτή δεν υπήρξε ομοφωνία, αφού η μείζων αντιπολίτευση φάνηκε να μην επιθυμεί τη στελέχωση του Δήμου με προσωπικό, προτείνοντας την πρόσληψη του ελάχιστου αριθμού ατόμων.
  1.  Με ποια κριτήρια θα ιεραρχείται η προτεραιότητα των έργων στα χωριά;
Η αντιμετώπιση της καθημερινότητας κατοίκων και επισκεπτών δεν μπορεί παρά να είναι η πρώτη προτεραιότητα. Στη συνέχεια θα ακολουθούν τα έργα που θα δίνουν σε κάθε χωριό προοπτική για καλύτερη λειτουργία και ανάπτυξη στον τομέα που προσφέρεται.
  1.  Έχετε σκεφτεί πώς θα αντιμετωπίσετε τα θέματα καθαριότητας στα χωριά καθότι έως τώρα αντιμετωπιζόταν με διαφορετικούς τρόπους;
Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι η λειτουργία του νέου Δήμου ελάχιστες ομοιότητες θα έχει στους διάφορους τομείς, με τη λειτουργία των πρώην Ο.Τ.Α. Η αντιμετώπιση κατά τα προηγούμενα έτη, των αναγκών κάθε Δήμου ή Κοινότητας ξεχωριστά με διάφορους τρόπους (πολλοί από τους οποίους κινούνταν στα όρια της νομιμότητας ή και εκτός αυτών και χωρίς την υποχρέωση του προληπτικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο), με αναθέσεις σε ιδιώτες, Αλβανούς κ.τ.λ. δεν μπορεί να είναι η ίδια και στο νέο Δήμο. Ο νέος Δήμος θα πρέπει να προγραμματίσει τη σύσταση Υπηρεσίας Καθαριότητας, που θα αναλάβει το σοβαρό αυτό θέμα στο σύνολο του Δήμου. Αυτός θα πρέπει να είναι ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, αφού θα απαιτηθεί πέρα από τον εξοπλισμό και η πρόσληψη του κατάλληλου προσωπικού, με τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα και τα προαναφέραμε. Για την άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος αναμένονται σχετικές οδηγίες από το αρμόδιο Υπουργείο για τον τρόπο  με τον οποίο οι Δήμοι, όπως ο δικός μας, που δεν διαθέτουν υπηρεσίες καθαριότητας, θα αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα.
  1. Τις μικροβλάβες και επισκευές σε διάφορους τομείς τις έχετε συζητήσει;
Ασφαλώς είναι από τα πρώτα θέματα που εξετάσαμε και αποτελεί ένα θέμα που απασχολεί καθημερινά και τους Τοπικούς Συμβούλους και τους Αντιδημάρχους. Περνάμε ένα μεταβατικό πρώτο στάδιο έναρξης λειτουργίας του νέου Δήμου με πολλούς περιορισμούς στους χειρισμούς και τις ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε. Με την ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού τα θέματα αυτά θα αντιμετωπίζονται πλέον με μεγαλύτερη ευελιξία είτε στο σύνολο του Δήμου είτε σε κάθε χωριό ξεχωριστά.
  1. Εκτιμώ πως θα δώσετε ιδιαίτερη σημασία στο Τουρισμό και θα τον οργανώσετε καθότι η περιοχή μας είναι πανέμορφη.
Η γενικότερη περιοχή των Τζουμέρκων είναι ακόμη μια παρθένα περιοχή, εξαιρετικού φυσικού κάλλους, με πολύ μεγάλες προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης. Η συστηματική και προγραμματισμένη ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων αυτής της περιοχής, η προβολή της και η δρομολόγηση δράσεων που θα δώσουν στα Τζουμέρκα τη θέση που τους αξίζει στον τουριστικό αναπτυξιακό χάρτη της Ηπείρου θα πρέπει να είναι το φιλόδοξο όραμά μας.
  1. Ως γνωστόν το Συρράκο διαθέτει περιουσία και έσοδα που οι Συρρακιώτες τα υπερασπίζονται ως κόρη οφθαλμού. Τα έσοδα αυτά θα κατευθύνονται στα ταμεία του νέου Δήμου και από εκεί σύμφωνα με την κρίση του Δ.Σ., ή θα προορίζονται για τις ανάγκες του Συρράκου;
Στην κεντρική πλατεία του Συρράκου αλλά και σε όλες τις προεκλογικές μου συναντήσεις με τους Συρρακιώτες δεσμεύτηκα ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές ότι τα ίδια έσοδα του Συρράκου, από κάθε είδους περιουσιακά του στοιχεία, θα διατίθενται αποκλειστικά για τις ανάγκες του χωριού. Η δέσμευσή μου αυτή ισχύει και θα ισχύει για όσο χρονικό διάστημα θα βρίσκομαι επικεφαλής της Δημοτικής Αρχής.
  1. Ως γνωστόν το πρώην Κοινοτικό Γραφείο συντηρείται από τα έσοδα του κληροδοτήματος Σπ. Μπαλτατζή. Μάλιστα αποτελεί και το χώρο συνεδριάσεων του κληροδοτήματος. Ως γνωστόν εκεί εργάζονται και τρεις υπάλληλοι του νέου Δήμου και της πρώην Κοινότητας Συρράκου. Τι σκοπεύετε να κάνετε;
Σε συνέχεια των ξεκάθαρων προεκλογικών μας δεσμεύσεων, στις οποίες αναφέρθηκα παραπάνω και των ανησυχιών που είχαν όλοι οι δημότες των πρώην Δήμων και Κοινοτήτων, άρα και του Συρράκου, για την τύχη υπαλλήλων, γραφείων και γενικότερα εξυπηρέτησης των πατριωτών, πάγια θέση μας ήταν να μην διαταραχθεί κατά το δυνατό η λειτουργία των πρώην Ο.Τ.Α. και άρα και οι συνήθειες και η εξυπηρέτηση των δημοτών τους. Έτσι διατηρήσαμε και θα συνεχίσουμε να διατηρούμε τη λειτουργία και τις δομές του εν λόγω γραφείου ώστε να εξυπηρετούνται, όπως ακριβώς και πριν, οι Συρρακιώτες και γιατί όχι και άλλοι δημότες του νέου Δήμου. Όπως υποσχεθήκαμε εμείς δεν ήρθαμε να καταργήσουμε και να εξαφανίσουμε τη λειτουργία της πρώην Κοινότητας και απορούμε πραγματικά με κινήσεις, που μάλιστα  προέρχονται από το χώρο των Συρρακιωτών, που στοχεύουν στην κατάργηση του γραφείου. Απορούμε και για τον σκοπό τους αλλά και γιατί εκδηλώνονται τώρα και όχι πριν από ένα π.χ. χρόνο που υπήρχε η Κοινότητα Συρράκου;
  1. Το Γυμνάσιο με τις Λυκειακές τάξεις πόσα παιδιά έχει;
Υπάρχουν περίπου 45 μαθητές. Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι ο αριθμός αυτός παραμένει σταθερός τα τελευταία χρόνια με μικρή αυξητική τάση.
  1. Έχει μπει στο πρόγραμμα κλεισίματος ή συγχώνευσης από το Υπουργείο Παιδείας;
Όχι, καθώς η μόνη πρόταση που συζητήθηκε από την Διεύθυνση Εκπαίδευσης ήταν η ενδεχόμενη συγχώνευση του Δημοτικού Σχολείου Χριστών με το Δημοτικό Σχολείο Πραμάντων, το οποίο λειτουργεί με περίπου 25 μαθητές και η οποία τελικώς δεν έγινε.
  1. Τα σφαγεία που κάποτε λειτουργούσαν τι γίνονται;
Η λειτουργία τους έχει σταματήσει πριν περίπου μία δεκαετία λόγω ακαταλληλότητας. Η μελέτη που εκπονήθηκε στη συνέχεια δεν βρήκε ακόμη το δρόμο της χρηματοδότησης, καθώς η γενικότερη πολιτική είναι τα έργα και οι δραστηριότητες αυτές να γίνονται κατά κύριο λόγο από ιδιώτες.
  1. Κύριε Σεντελέ, να σας κάνω μια αφελή ερώτηση; Υπάρχουν χωριά τα οποία θα τα προσέξετε ιδιαιτέρως λόγω τουριστικής κίνησης;
Στην γενικότερη περιοχή που καλύπτει ο Δήμος μας υπάρχουν ασφαλώς χωριά τα οποία εμφανίζουν, σε σχέση με τα υπόλοιπα, συγκριτικά πλεονεκτήματα ως προς τις προοπτικές της τουριστικής τους ανάπτυξης. Ασφαλώς τα χωριά αυτά θα προσεχθούν ιδιαίτερα καθώς μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην ανάπτυξη του Δήμου.
  1. Δεν θέλω να φωτογραφίσω το δικό μου χωριό με την προηγούμενη ερώτηση παρόλο που έτσι φαίνεται. Χωρίς να θέλω να φανώ τοπικιστής, ένας πολύ μεγάλος αριθμός τουριστών που το επισκέπτονται για πρώτη φορά το συγκαταλέγουν στα ομορφότερα της Ελλάδος, πολλοί δε ομιλούν για το ομορφότερο. Πιστεύετε ότι υπερβάλλουν;
Καμία απολύτως υπερβολή, Το Συρράκο, όπως και οι Καλαρρύτες είναι τα δυο διαμάντια της Πίνδου και είμαστε περήφανοι που συγκαταλέγονται στο Δήμο μας.
  1. Κύριε Σεντελέ, οι εκλογές μόλις τώρα τέλειωσαν. Αν όλα πάνε καλά θα επιθυμούσατε να είστε εκ νέου υποψήφιος στις επόμενες εκλογές;
Έχουμε μπροστά μας μια τετραετία και ένα πολύ σοβαρό έργο να επιτελέσουμε κι εκεί επικεντρώνουμε τώρα όλο μας το ενδιαφέρον. Τη σκέψη μου δεν την απασχολεί αυτή τη στιγμή τίποτα άλλο παρά η πορεία μας αυτή να είναι επιτυχής.
  1. Διατηρείτε σπίτι στα Πράμαντα; Μένετε αρκετές βραδιές;
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Πράμαντα όπου υπάρχει και το πατρικό μου σπίτι. Από το 2006 που εκλέχτηκα Δήμαρχος Πραμάντων μέχρι και σήμερα είμαι μόνιμος κάτοικος Πραμάντων, μένοντας τον περισσότερο καιρό εκεί.
  1. Επειδή η κουβέντα έφτασε στο τέλος της,  είστε αισιόδοξος για την πορεία του Δήμου;
Οι συνθήκες είναι δύσκολες, Όμως είναι κοινές για όλους τους Δήμους. Όπως και στην περίπτωση του Δήμου Πραμάντων ελπίζω και αισιοδοξώ ότι με πρόγραμμα και με σκληρή δουλειά θα καταφέρουμε πάλι να ξεχωρίσουμε.
  1. Ευχαριστώ πολύ εκ μέρους των Αντιλάλων του Συρράκου.
Επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω κι εγώ και να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου στη συντακτική ομάδα της εφημερίδας για την προσεγμένη δουλειά της.

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

 Αρθρο Εφημερίδα ΚΑΤΣΑΝΟΧΩΡΙΑ Ιούλιος 2011
 
ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΥ

Το στήσιμο εξαρχής ενός νέου Δήμου είναι από μόνο του ένα δύσκολο πρόβλημα, όταν μάλιστα έρχεται σε συνέχεια μιας μεταρρύθμισης που έγινε πολύ γρήγορα, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δυνατότητα υποστήριξης του εγχειρήματος από την πλευρά της Πολιτείας.
Η γενικότερη οικονομική κατάσταση όλοι μας γνωρίζουμε ότι δεν είναι καλή, όμως θα πρόβαλα σαν μέγιστο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε την μεγάλη έλλειψη προσωπικού. Δυστυχώς οι (7) πρώην ΟΤΑ που συνενώθηκαν δεν συνέβαλαν στην στελέχωση του Δήμου με προσωπικό και κυρίως επιστημονικό και εργατοτεχνικό. Το αποτέλεσμα είναι μεγάλες δυσκολίες στην συγκρότηση επιτελικών υπηρεσιών από τη μία και την αντιμετώπιση της καθημερινότητας από την άλλη, καθώς, λόγω μνημονίου, απαγορεύονται οι προσλήψεις προσωπικού.
Η οργάνωση επομένως των υπηρεσιών μας αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα. Με το υπάρχον προσωπικό συγκροτήθηκε Τεχνική Υπηρεσία, η οποία υποβοηθείται στα καθήκοντά της από τις υπηρεσίες της πρώην ΤΥΔΚ, Ταμειακή Υπηρεσία, η οποία αντιμετωπίζει πολύ μεγάλο φόρτο εργασίας και υπηρεσίες Διοικητικής φύσεως που λειτουργούν, εκτός από την έδρα του Δήμου και στις άλλες Δημοτικές Ενότητες.
Από την αρχή προβλήματα της καθημερινότητας, όπως αποκομιδή απορριμμάτων, συντήρησης δικτύων ύδρευσης και φωτισμού, αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών (χιόνια, παγετοί, κατολισθήσεις) έπρεπε να αντιμετωπισθούν χωρίς τη δυνατότητα συνεργασίας με ιδιώτες και με ελλιπέστατο προσωπικό. Θεωρώ όμως ότι ανταποκριθήκαμε πολύ ικανοποιητικά, χάρις στις μεγάλες προσπάθειες του υπάρχοντος λίγου προσωπικού αλλά και την προσωπική εργασία, ακόμη και στην αποκομιδή των σκουπιδιών, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων και προέδρων τοπικών συμβουλίων. Και το υπαλληλικό προσωπικό και το πολιτικό προσωπικό του Δήμου έδωσαν το διάστημα αυτό τον καλύτερο εαυτό τους και αισθάνομαι την ανάγκη να τους ευχαριστήσω. 
Σήμερα, έξι μήνες μετά, μπορώ να πω ότι ανακτούμε το βηματισμό μας και με σταθερά πλέον βήματα επιλύουμε προβλήματα έκτακτα αλλά και καθημερινά. Επί παραδείγματι, θα αναφέρω α) την αποκομιδή των απορριμμάτων, όπου πλέον, και με τη δυνατότητα που μας έδωσε ο νέος νόμος, εφαρμόζουμε ένα μικτό σύστημα με ταυτόχρονη αποκομιδή από ιδιώτη- εργολάβο καθαριότητας και από το Δήμο με το προσωπικό και τα τεχνικά μέσα τα οποία διαθέτει και β) τη στελέχωση του Δήμου με νέο προσωπικό με σύμβαση ορισμένου χρόνου για την κάλυψη διαφόρων αναγκών όπως η καθαριότητα, η κίνηση, ο χειρισμός μηχανημάτων κτλ. προκειμένου να είμαστε άκρως αποτελεσματικοί στο έργο που έχουμε αναλάβει γ) την επίλυση των προβλημάτων συντήρησης των βασικών δικτύων του Δήμου και δ) την ολοκλήρωση βασικών διαδικασιών για την ενοποίηση και λειτουργία του νέου Δήμου, όπως η απογραφή των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων του νέου Δήμου, ο Ο.Ε.Υ. κ.λ.π.
Συγκεκριμένα βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο κατάρτισης του Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών (Ο.Ε.Υ), όπου υπάρχει πλήρης καταγραφή των ειδικοτήτων του υπάρχοντος προσωπικού και ταυτόχρονα προγραμματισμός των νέων ειδικοτήτων οι οποίες κρίνονται απαραίτητες  για την ορθή λειτουργία του Δήμου καθώς και για αυτό που εμείς οραματιζόμαστε από την αρχή, δηλ. ένα σύγχρονο Δήμο, αυτοτελή και ταυτόχρονα στελεχωμένο με προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, προκειμένου να παρέχει υψηλό επίπεδο υπηρεσιών προς τους Δημότες και τη Δημόσια Διοίκηση.
Επιπλέον βρισκόμαστε σε φάση ωρίμανσης μελετών για συμμετοχή σε διάφορα προγράμματα του ΕΣΠΑ- INTERREG κλπ..
Πολύ σημαντική και σε άμεση προτεραιότητα είναι η κατάρτιση του Επιχειρησιακού μας Προγράμματος, όπου εκεί θα ενταχθούμε στο πλαίσιο της διαδικασίας εκσυγχρονισμού της οργάνωσης και λειτουργίας της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης και, με απώτερο σκοπό, πέραν της δημιουργίας μόνιμων δομών προγραμματισμού, υλοποίησης και παρακολούθησης των αποτελεσμάτων της δράσης μας, αυτό να αποτελέσει μια σταθερή λειτουργία και διαδικασία στην οποία θα συμμετέχει σε όλες τις φάσεις και με συγκεκριμένο ρόλο το ανθρώπινο δυναμικό. Στόχος μας είναι η κατάρτιση ενός Επιχειρησιακού Προγράμματος με κεντρικό άξονα την ανάπτυξη του νέου Δήμου Βορείων Τζουμέρκων και χρονικό ορίζοντα έως το τέλος της θητείας της νέας δημοτικής αρχής.
            Η λειτουργία των νεοσύστατων Νομικών Προσώπων, όπως η Κοινωφελής Επιχείρηση και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Άθλησης και Παιδικής Μέριμνας είναι στόχος μας να αποτελέσει μοχλό για την ανάπτυξη της περιοχής, την κοινωνική μέριμνα, τον πολιτισμό και την ανάδειξη της ιστορικής μας κληρονομιάς.
            Μένοντας στο κομμάτι του πολιτισμού και με δεδομένη τη γενικότερη κατάσταση της χώρας, πολλοί είναι εκείνοι ίσως που ανησυχούν ότι ο Καλλικράτης θα αποτελέσει πολιτιστική ισοπέδωση των ορεινών περιοχών και θα παρουσιαστεί πρόβλημα στην προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιά (αρχιτεκτονική, λαϊκή τέχνη, ήθη και έθιμα) σε μια περίοδο έλλειψης χρημάτων.
Η αγωνία και η ανησυχία σε περιπτώσεις μεγάλων μεταρρυθμίσεων είναι ασφαλώς δικαιολογημένες. Πιστεύω όμως πως σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να μετατραπούν σε κινδυνολογία.
Ιστορικά ο τόπος μας έχει περάσει από κρίσεις και καταστάσεις πολύ χειρότερες της παρούσας συγκυρίας (πόλεμοι, μη ομαλές πολιτικές μεταβολές κλπ.). Μπόρεσε όμως να ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες και να πάει μπροστά, στηριζόμενος ακριβώς στην ιστορία του, στα στοιχεία της παράδοσής του, στις πατροπαράδοτες συνήθειές του, όχι μόνο διατηρώντας την πολιτιστική του κληρονομιά αλλά και αναπτύσσοντας την  περαιτέρω.
Στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες είναι ανάγκη να αναπτύσσεται σε μεγαλύτερο βαθμό ο εθελοντισμός, η συμμετοχή του πολίτη, η συμβολή όλων σε όλα, πράγματα που έχω την αίσθηση ότι είχαν κατά κάποιο τρόπο ατονήσει τα προηγούμενα χρόνια της οικονομικής ευμάρειας.
Θα πρόσθετα επίσης ότι ζούμε σε μια εποχή όπου η συναίνεση είναι ζητούμενο για την επίλυση των πολλών και κρίσιμων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η περιοχή μας  και στη μεγάλη προσπάθεια της βιώσιμης ανάπτυξής της πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη. Άγονες αντιπαραθέσεις, αντίδραση για την αντίδραση και μικροπολιτικές πρακτικές μόνο κακό μπορούν να κάνουν. Εύχομαι όλοι να αντιληφθούμε το βάρος της ευθύνης, που η θέση του καθενός μας συνεπάγεται, κυρίως μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και να πράξουμε ανάλογα.
Κλείνοντας θα ήθελα να σημειώσω πως η επισήμανση των δυσκολιών είναι χρήσιμη για μια ρεαλιστική αποτύπωση της αφετηρίας της λειτουργίας ενός νέου Δήμου, δεν θέλουμε όμως να αποτελέσει «άλλοθι» για την οποιαδήποτε πορεία του έργου της Δημοτικής Αρχής στη συνέχεια.
Θα πρέπει να πορευτούμε με αισιοδοξία, πίστη στις δυνατότητες της περιοχής, εμπιστοσύνη στους συνεργάτες μας και σιγουριά ότι όλοι θα δουλέψουμε ακούραστα, έτσι όπως ξεκινήσαμε και ως το τέλος, χωρίς ηττοπάθεια και μεμψιμοιρία, με διεκδικητική διάθεση για όλα όσα πιστεύουμε ότι αξίζουν στον τόπο μας.

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

 Αρθρο Εφημερίδα ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ Ιούλιος 2011

Αγαπητοί Συμπατριώτες
Ανταποκρινόμενος στην επιστολή σας, σας αποστέλλω προς δημοσίευση στην εφημερίδα σας σχετικά με την πορεία του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων στους πρώτους έξι μήνες λειτουργίας του.

Το στήσιμο εξαρχής ενός νέου Δήμου είναι από μόνο του ένα δύσκολο πρόβλημα, όταν μάλιστα έρχεται σε συνέχεια μιας μεταρρύθμισης που έγινε πολύ γρήγορα, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δυνατότητα υποστήριξης του εγχειρήματος από την πλευρά της Πολιτείας.
Η γενικότερη οικονομική κατάσταση όλοι μας γνωρίζουμε ότι δεν είναι καλή, όμως θα πρόβαλα σαν μέγιστο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε την μεγάλη έλλειψη προσωπικού. Δυστυχώς οι (7) πρώην ΟΤΑ που συνενώθηκαν δεν συνέβαλαν στην στελέχωση του Δήμου με προσωπικό και κυρίως επιστημονικό και εργατοτεχνικό. Το αποτέλεσμα είναι μεγάλες δυσκολίες στην συγκρότηση επιτελικών υπηρεσιών από τη μία και την αντιμετώπιση της καθημερινότητας από την άλλη, καθώς, λόγω μνημονίου, απαγορεύονται οι προσλήψεις προσωπικού.
Η οργάνωση επομένως των υπηρεσιών μας αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα. Με το υπάρχον προσωπικό συγκροτήθηκε Τεχνική Υπηρεσία, η οποία υποβοηθείται στα καθήκοντά της από τις υπηρεσίες της πρώην ΤΥΔΚ, Ταμειακή Υπηρεσία, η οποία αντιμετωπίζει πολύ μεγάλο φόρτο εργασίας και υπηρεσίες Διοικητικής φύσεως που λειτουργούν, εκτός από την έδρα του Δήμου και στις άλλες Δημοτικές Ενότητες.
Από την αρχή προβλήματα της καθημερινότητας, όπως αποκομιδή απορριμμάτων, συντήρησης δικτύων ύδρευσης και φωτισμού, αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών (χιόνια, παγετοί, κατολισθήσεις) έπρεπε να αντιμετωπισθούν χωρίς τη δυνατότητα συνεργασίας με ιδιώτες και με ελλιπέστατο προσωπικό. Θεωρώ όμως ότι ανταποκριθήκαμε πολύ ικανοποιητικά, χάρις στις μεγάλες προσπάθειες του υπάρχοντος λίγου προσωπικού αλλά και την προσωπική εργασία, ακόμη και στην αποκομιδή των σκουπιδιών, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων και προέδρων τοπικών συμβουλίων. Και το υπαλληλικό προσωπικό και το πολιτικό προσωπικό του Δήμου έδωσαν το διάστημα αυτό τον καλύτερο εαυτό τους και αισθάνομαι την ανάγκη να τους ευχαριστήσω. 
Σήμερα, έξι μήνες μετά, μπορώ να πω ότι ανακτούμε το βηματισμό μας και με σταθερά πλέον βήματα επιλύουμε προβλήματα έκτακτα αλλά και καθημερινά. Επί παραδείγματι, θα αναφέρω α) την αποκομιδή των απορριμμάτων, όπου πλέον, και με τη δυνατότητα που μας έδωσε ο νέος νόμος, εφαρμόζουμε ένα μικτό σύστημα με ταυτόχρονη αποκομιδή από ιδιώτη- εργολάβο καθαριότητας και από το Δήμο με το προσωπικό και τα τεχνικά μέσα τα οποία διαθέτει και β) τη στελέχωση του Δήμου με νέο προσωπικό με σύμβαση ορισμένου χρόνου για την κάλυψη διαφόρων αναγκών όπως η καθαριότητα, η κίνηση, ο χειρισμός μηχανημάτων κτλ. προκειμένου να είμαστε άκρως αποτελεσματικοί στο έργο που έχουμε αναλάβει γ) την επίλυση των προβλημάτων συντήρησης των βασικών δικτύων του Δήμου και δ) την ολοκλήρωση βασικών διαδικασιών για την ενοποίηση και λειτουργία του νέου Δήμου, όπως η απογραφή, ο Ο.Ε.Υ. κ.λ.π.
Συγκεκριμένα βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο κατάρτισης του Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών (Ο.Ε.Υ), όπου υπάρχει πλήρης καταγραφή των ειδικοτήτων του υπάρχοντος προσωπικού και ταυτόχρονα προγραμματισμός των νέων ειδικοτήτων οι οποίες κρίνονται απαραίτητες  για την ορθή λειτουργία του Δήμου καθώς και για αυτό που εμείς οραματιζόμαστε από την αρχή, δηλ. ένα σύγχρονο Δήμο, αυτοτελή και ταυτόχρονα στελεχωμένο με προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, προκειμένου να παρέχει υψηλό επίπεδο υπηρεσιών προς τους Δημότες και τη Δημόσια Διοίκηση.
Επιπλέον βρισκόμαστε σε φάση ωρίμανσης μελετών για συμμετοχή σε διάφορα προγράμματα του ΕΣΠΑ- INTERREG κλπ..
Πολύ σημαντική και σε άμεση προτεραιότητα είναι η κατάρτιση του Επιχειρησιακού μας Προγράμματος, όπου εκεί θα ενταχθούμε στο πλαίσιο της διαδικασίας εκσυγχρονισμού της οργάνωσης και λειτουργίας της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης και, με απώτερο σκοπό, πέραν της δημιουργίας μόνιμων δομών προγραμματισμού, υλοποίησης και παρακολούθησης των αποτελεσμάτων της δράσης μας, αυτό να αποτελέσει μια σταθερή λειτουργία και διαδικασία στην οποία θα συμμετέχει σε όλες τις φάσεις και με συγκεκριμένο ρόλο το ανθρώπινο δυναμικό. Στόχος μας είναι η κατάρτιση ενός Επιχειρησιακού Προγράμματος με κεντρικό άξονα την ανάπτυξη του νέου Δήμου Βορείων Τζουμέρκων και χρονικό ορίζοντα έως το τέλος της θητείας της νέας δημοτικής αρχής.
            Η λειτουργία των νεοσύστατων Νομικών Προσώπων, όπως η Κοινωφελής Επιχείρηση και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Άθλησης και Παιδικής Μέριμνας είναι στόχος μας να αποτελέσει μοχλό για την ανάπτυξη της περιοχής, την κοινωνική μέριμνα, τον πολιτισμό και την ανάδειξη της ιστορικής μας κληρονομιάς.
            Μένοντας στο κομμάτι του πολιτισμού και με δεδομένη τη γενικότερη κατάσταση της χώρας, πολλοί είναι εκείνοι ίσως που ανησυχούν ότι ο Καλλικράτης θα αποτελέσει πολιτιστική ισοπέδωση των ορεινών περιοχών και θα παρουσιαστεί πρόβλημα στην προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιά (αρχιτεκτονική, λαϊκή τέχνη, ήθη και έθιμα) σε μια περίοδο έλλειψης χρημάτων.
Η αγωνία και η ανησυχία σε περιπτώσεις μεγάλων μεταρρυθμίσεων είναι ασφαλώς δικαιολογημένες. Πιστεύω όμως πως σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να μετατραπούν σε κινδυνολογία.
Ιστορικά ο τόπος μας έχει περάσει από κρίσεις και καταστάσεις πολύ χειρότερες της παρούσας συγκυρίας (πόλεμοι, μη ομαλές πολιτικές μεταβολές κλπ.). Μπόρεσε όμως να ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες και να πάει μπροστά, στηριζόμενος ακριβώς στην ιστορία του, στα στοιχεία της παράδοσής του, στις πατροπαράδοτες συνήθειές του, όχι μόνο διατηρώντας την πολιτιστική του κληρονομιά αλλά και αναπτύσσοντας την  περαιτέρω.
Στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες είναι ανάγκη να αναπτύσσεται σε μεγαλύτερο βαθμό ο εθελοντισμός, η συμμετοχή του πολίτη, η συμβολή όλων σε όλα, πράγματα που έχω την αίσθηση ότι είχαν κατά κάποιο τρόπο ατονήσει τα προηγούμενα χρόνια της οικονομικής ευμάρειας.
Θα πρόσθετα επίσης ότι ζούμε σε μια εποχή όπου η συναίνεση είναι ζητούμενο για την επίλυση των πολλών και κρίσιμων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η περιοχή μας  και στη μεγάλη προσπάθεια της βιώσιμης ανάπτυξής της πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη. Άγονες αντιπαραθέσεις, αντίδραση για την αντίδραση και μικροπολιτικές πρακτικές μόνο κακό μπορούν να κάνουν. Εύχομαι όλοι να αντιληφθούμε το βάρος της ευθύνης, που η θέση του καθενός μας συνεπάγεται και να πράξουμε ανάλογα.
Κλείνοντας θα ήθελα να σημειώσω πως η επισήμανση των δυσκολιών είναι χρήσιμη για μια ρεαλιστική αποτύπωση της αφετηρίας της λειτουργίας ενός νέου Δήμου, δεν θέλουμε όμως να αποτελέσει «άλλοθι» για την οποιαδήποτε πορεία του έργου της Δημοτικής Αρχής στη συνέχεια.
Θα πρέπει να πορευτούμε με αισιοδοξία, πίστη στις δυνατότητες της περιοχής, εμπιστοσύνη στους συνεργάτες μας και σιγουριά ότι όλοι θα δουλέψουμε ακούραστα, έτσι όπως ξεκινήσαμε και ως το τέλος, χωρίς ηττοπάθεια και μεμψιμοιρία, με διεκδικητική διάθεση για όλα όσα πιστεύουμε ότι αξίζουν στον τόπο μας.

 ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
 Αρθρο Εφημερίδα ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ Οκτώβριος 2011

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ ΓΙΑΝΝΗ ΣΕΝΤΕΛΕ

            Συνάντηση με το Δήμαρχο Βορείων Τζουμέρκων Γιάννη Σεντελέ είχαν στα Πράμαντα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χρήστος Λαναράς και η γραμματέας Βασιλική Τζαχρήστα. Η συνάντηση έγινε στις 28 Αυγούστου στο γραφείο του Δημάρχου.
            Ανάμεσα στα διάφορα θέματα που συζητήθηκαν για την ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων ξεχώρισαν:
·         Παραράχθια μονοπάτια
1.    Ολοκληρώθηκε η μελέτη: «Κατασκευή – σήμανση μονοπατιών (μονοπάτι βίδρας) και διαμόρφωση θέσεων θέας ποταμού Αράχθου».
Η μελέτη αφορά την περιοχή από τη γέφυρα Πλάκας μέχρι τα όρια του Νομού Ιωαννίνων και ο προϋπολογισμός της ανέρχεται στις 380.000 €. Στο μεγάλο πρόβλημα της σύναψης για τέτοια έργα προγραμματικών συμβάσεων με το Υ.ΠΕ.Κ.Α. δόθηκε η λύση για έργα προϋπολογισμού μικρότερου των 500.000 € να συνάπτονται πλέον συμβάσεις κατευθείαν με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, κάτι που ήδη έχει δρομολογηθεί από το Δήμο Βορείων Τζουμέρκων.
Παρόμοια μελέτη που αφορά το ίδιο μονοπάτι αλλά μέσα στο όρια του Νομού Άρτας έχει επίσης ολοκληρωθεί με προϋπολογισμό του έργου 300.000 €. Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων βρίσκεται σε επαφή και συνεργασία με το Δήμο Αρταίων για την προώθηση των έργων και την ένταξή τους σε κάποιο πρόγραμμα.
2.    Εκπονείται η μελέτη: «Ανάδειξη φυσιολατρικών διαδρομών περί των ποταμών Αράχθου, Καλλαρίτικου και των παραποτάμων του»
Η μελέτη αφορά την περιοχή από το Γεφύρι της Πλάκας μέχρι το Ματσούκι. Το έργο που θα προκύψει είναι πολύ μεγάλου προϋπολογισμού, της τάξεως των 2.000.000 €. Η προβληματική χρηματοδότηση της μελέτης από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ δημιουργεί ερωτηματικά για την πορεία εκπόνησης και την ολοκλήρωσή της.

·         Υδροηλεκτρικά έργα
Είναι γνωστό το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την ηλεκτρική ενέργεια και όσον αφορά την περιοχή των Τζουμέρκων το ενδιαφέρον αυτό επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στα υδροηλεκτρικά έργα.
Είναι επίσης γνωστό ότι οι ιδιώτες με αιτήσεις τους προς την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε) παίρνουν άδεια για κατασκευή τέτοιων έργων σε διάφορες τοποθεσίες ποταμών ή ρεμάτων και στη διαδικασία αυτή πουθενά δεν λαμβάνεται ούτε κατ’ ελάχιστον η γνώμη των Δήμων, μέσα στα διοικητικά όρια των οποίων βρίσκονται οι τοποθεσίες αυτές.
Ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων δήλωσε ότι το ενδιαφέρον της Δημοτικής Αρχής για τον τρόπο αξιοποίησης του ενεργειακού δυναμικού του Δήμου είναι μεγάλο και θα αντιμετωπιστεί με σοβαρό και συστηματικό τρόπο.
Το επόμενο χρονικό διάστημα θα συσταθεί Δημοτική Επιτροπή καταγραφής και αξιολόγησης του ενεργειακού δυναμικού του Δήμου που θα αποτελείται από Δημοτικούς Συμβούλους, εκπροσώπους φορέων της περιοχής και ειδικούς επιστήμονες. Σκοπός και στόχος των εργασιών της επιτροπής θα είναι:
1.    Καταγραφή όλων των αδειών που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα από τη Ρ.Α.Ε. σε διάφορους ιδιώτες.
2.    Σύνταξη πίνακα ενεργειακού δυναμικού του Δήμου στο πεδίο και των τριών εναλλακτικών μορφών ενέργειας: Υδροηλεκτρικής, αιολικής και ηλιακής.
3.    Αξιολόγηση των θέσεων εκείνων που διαθέτουν τα στοιχεία να κριθούν  κατάλληλες για την ανάπτυξη μικρών σταθμών ενέργειας χωρίς επιβάρυνση του περιβάλλοντος, καθώς και καθορισμός της μέγιστης ισχύος τους.
4.    Προτάσεις τρόπων εκμετάλλευσης των θέσεων αυτών με τη συμμετοχή ενδεχομένως και του Δήμου.

·         Οριοθέτηση οικισμού Πλατανούσας
Ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλανίζει την Τ.Κ. Πλατανούσας, με τα ιδιαίτερα προβλήματα, φαίνεται πως βρίσκει το δρόμο για τη λύση του. Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων έχει επαφές με Τεχνικό Γραφείο για την ανάληψη της σύνταξης της μελέτης οριοθέτησης του οικισμού, των εγκρίσεων από τις διάφορες τοπικές υπηρεσίες και της τελικής έγκρισης από το Υ.ΠΕ.Κ.Α.

·         Συγκοινωνία
Από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Τζουμερκοχώρια είναι η περικοπή που γίνεται σε πολλές περιπτώσεις στα δρομολόγια του ΚΤΕΛ, με αποτέλεσμα κάτοικοι που δεν διαθέτουν δικό τους μέσο μεταφοράς, κυρίως ηλικιωμένοι, να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα μετακίνησης προς τα αστικά κέντρα, μεγαλώνοντας έτσι ο βαθμός απομόνωσης των χωριών και το αίσθημα ανασφάλειας των κατοίκων. Η έντονη διαμαρτυρία του Δημάρχου Βορείων Τζουμέρκων ήδη προς τις Διοικήσεις του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων και Άρτας και η προσωπική επαφή για την πύκνωση των δρομολογίων ας ελπίσουμε ότι θα βελτιώσει την κατάσταση, την οποία το ΚΤΕΛ αντιμετωπίζει με στενά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, προβάλλοντας ως αιτιολογία τον πολύ μικρό αριθμό επιβατών που μετακινείται με τα λεωφορεία.

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Εφημερίδα Νέα Κατσανοχωρίων Απριλ 2011


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΔΗΜΟΣ» ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΦΥΛΛΟΥ (αρ. 87)

Γνωρίζοντας τον τρόπο που είχε επιλέξει, ως υποψήφιος δήμαρχος, ο κ. Αργύρης να διεξάγει τον προεκλογικό του αγώνα, καμία έκπληξη δεν μας προξένησαν τα διάφορα κείμενα που πήραν «σβάρνα» τις εφημερίδες των συλλόγων του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων.
Η υπέρμετρη φιλοδοξία του να γίνει δήμαρχος και το γεγονός ότι δεν μπορεί να κάνει ουσιαστική πολιτική τον έχουν οδηγήσει στον φθηνό λαϊκισμό, στη δημαγωγία, στην πολιτική υποκρισία και κυρίως, στο μεγάλο του «ατού», την μετά μανίας παραπληροφόρηση για λόγους μικροπολιτικούς και ψηφοθηρικούς.
Σίγουρα είναι θεμιτό και αναφαίρετο δικαίωμά του αυτή η φιλοδοξία, αλλά ο θεσμικός ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να ασκεί κριτική, να ελέγχει και παράλληλα να καταθέτει ουσιαστικές προτάσεις που, σε συνδυασμό με τις προτάσεις της συμπολίτευσης, να οδηγούν στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσεων στα τοπικά και κοινωνικά προβλήματα.
Μέχρι σήμερα ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης όχι μόνο δεν έχει φέρει καμία ουσιαστική πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά συνεχίζει την τακτική αρνητικών λόγων και πράξεων, που ασφαλώς δεν συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων.
Συμπεριφέρεται στο Δημοτικό Συμβούλιο σαν «μικρό, κακομαθημένο παιδί», που θέλει να κάνει κριτική σε όλους και για όλα επιλέγοντας, απ’ ότι φαίνεται, τον δημαγωγικό λαϊκισμό, την αντίθεση για την αντίθεση - ακόμη και σε ζητήματα διαδικαστικής φύσεως -, δείχνοντας ένα πρόσωπο κατ’ επιλογήν και φύση αντιδραστικό, μη δυνάμενος να κατανοήσει τη θέση του στο Δημοτικό Συμβούλιο απομονωμένος στον αρχομανή αυτισμό του.
Ως ένα μικρό παράδειγμα των παραπάνω οι αναγνώστες της εφημερίδας σας διαπίστωσαν τις συκοφαντίες στο κείμενο του προηγούμενου φύλλου σας,  που σας απέστειλε η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση με θέμα «Καλλικράτειο πλιάτσικο». Το «τεράστιο» θέμα της μεταφοράς ενός γραφείου από το Καλέντζι για τη λειτουργία των υπηρεσιών στην έδρα του Δήμου επιλέχτηκε για να φανεί η «αμείλικτη» στάση της μείζονος αντιπολίτευσης, όπως αναφέρει και η ίδια στο κείμενό της.
Στο ίδιο κείμενο με  τον «αμείλικτο»  καταγγελτικό λόγο της συνεχίζει: “ο πρώην Δήμος Πραμάντων είναι καταχρεωμένος και ο Δήμος Κατσανοχωρίων ο πιο νοικοκυρεμένος”. Η αμείλικτη αλήθεια όμως, αγαπητοί συνδημότες, όπως πια τη γνωρίζει ή θα έπρεπε να τη γνωρίζει ο συντάκτης του κειμένου, είναι τελείως διαφορετική. Ο πρώην Δήμος Πραμάντων, όχι απλώς δεν χρωστάει αλλά παρουσιάζεται στη νέα χρήση με θετικό υπόλοιπο σε όλους τους λογαριασμούς,  ενώ ο πρώην Δήμος Κατσανοχωρίων παρουσιάζει, με διαφορά, το μεγαλύτερο χρέος σε οφειλές, τις οποίες αναγκαστικά θα καλύψουν ο Δήμος Πραμάντων και οι άλλοι ΟΤΑ που έχουν θετικά υπόλοιπα.
Αγαπητοί συνδημότες, η τακτική του κ. Αργύρη και της παράταξής του να μετατρέψουν τις εφημερίδες των Πολιτιστικών Συλλόγων σε πεδίο μικροπολιτικής αντιπαράθεσης, με αιχμηρές, κακεντρεχείς, παραπλανητικές και συκοφαντικές δημοσιεύσεις, ασφαλώς και δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς των εκδόσεων αυτών. Αυτό όμως δεν ενδιαφέρει τον κ. Αργύρη, αρκεί που εξυπηρετούνται, όπως εκείνος νομίζει, οι δικοί του σκοποί.
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και τα μέλη της παράταξή μας αποφάσισαν να μην ακολουθήσουν την επικίνδυνη αυτή πορεία. Άλλωστε η παράταξή μας και η Δημοτική Αρχή έχουν να ασχοληθούν με τα σοβαρότατα προβλήματα της περιοχής μας στη νέα πραγματικότητα και όχι με την εκτόξευση λάσπης και παραπληροφόρησης σε έντυπα, τα οποία στόχο έχουν την ενότητα των συνδημοτών μας και όχι την διαίρεσή τους.

 «ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΔΗΜΟΣ»
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΥ ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ

    ////////////////////////////////////////////////////////////////////      

               Εφημερίδα Πράμαντα Μάρτιος 2011


Νέα αρχή – Μεγάλη προσπάθεια

            Η λειτουργία του νέου Δήμου Βορείων Τζουμέρκων άρχισε μέσα σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για ολόκληρη τη χώρα.
            Το πείραμα του «Καλλικράτη» προχωρά στην υλοποίησή του με τις δυσκολίες, τις ελλείψεις και τις δυσλειτουργίες να καταγράφονται καθημερινά και να απαιτούν άμεση αντιμετώπιση.
            Όλοι οι «καλλικρατικοί» Δήμοι και κυρίως οι μικροί περιφερειακοί βρίσκονται από την αρχή του χρόνου σ’ έναν αγώνα δρόμου και μέσα από ένα πλήθος ενεργειών στοχεύουν σε μια έγκαιρη και ομαλή εκκίνηση της λειτουργίας τους.
           
ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΔΗΜΟΥ
            Με απόφαση του Δημάρχου συστήθηκε, όπως ορίζεται στον «Καλλικράτη» Επιτροπή Απογραφής για την καταγραφή των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων, απαιτήσεων και υποχρεώσεων, καθώς και των διαθέσιμων χρηματικών μέσων του Δήμου.
            Η απογραφή βρίσκεται στο τελικό της στάδιο και θα αποτελέσει τη βάση για τον ισολογισμό του νέου Δήμου.
           
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
            Εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία ενός μεγάλου Δήμου χωρίς την οργάνωση υπηρεσιών δεν μπορεί να υπάρξει. Κι εδώ εντοπίζεται το σπουδαιότερο πρόβλημα, πολύ μεγαλύτερο και από την οικονομική δυσπραγία.
            Η συνεισφορά τω συνενούμενων Δήμων και Κοινοτήτων σε προσωπικό, κυρίως επιστημονικό και εργατοτεχνικό, είναι πολύ φτωχή. Η μη δυνατότητα, λόγω της κεντρικής δημοσιοοικονομικής πολιτικής, πρόσληψης όχι μόνο μόνιμου αλλά και έκτακτου προσωπικού επιδεινώνει περαιτέρω την κατάσταση.
            Μέριμνα της Δημοτικής Αρχής είναι η αξιοποίηση στο έπακρο του υπάρχοντος προσωπικού, με σπουδαιότερο στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας.
            Σε οργανωτικό επίπεδο οι κεντρικές υπηρεσίες του Δήμου συστήνονται και λειτουργούν στην έδρα του, ενώ υπηρεσιακές μονάδες εξακολουθούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους δημότες και στις έδρες των πρώην ΟΤΑ. Γραμματειακή και διοικητική υποστήριξη, κατ’ αναλογία των αναγκών τους, έχουν και όλες οι υπόλοιπες Τοπικές Κοινότητες του Δήμου.
           
ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
            Με καινούργια δεδομένα, που θέτει ο «Καλλικράτης» και οι κατευθύνσεις και περιορισμοί που θέτουν τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, συντάσσονται τα δύο βασικά εργαλεία λειτουργίας του Δήμου. Το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο Προϋπολογισμός. Βασικός στόχος η κάλυψη, σε πρώτη φάση, των οφειλών και των ανειλημμένων υποχρεώσεων των συνεχιζόμενων έργων και στη συνέχεια η εξέταση της δυνατότητας προγραμματισμού νέων.
            Με θετικό υπόλοιπο στη νέα χρήση εμφανίζονται ο Δήμος Πραμάντων, ο Δήμος Τζουμέρκων, η Κοινότητα Καλαρρυτών και η Κοινότητα Συρράκου ενώ με αρνητικό ο Δήμος Κατσανοχωρίων, η Κοινότητα Βαθυπέδου και η Κοινότητα Ματσουκίου.

            ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ – ΧΥΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
            Ένα από τα πιο σοβαρά θέματα που από την αρχή του χρόνου καταπιάστηκε η Δημοτική Αρχή είναι και το θέμα του υπό κατασκευή ΧΥΤΑ στο Ελληνικό.
            Όπως παλαιότερα και ο Δήμος Πραμάντων υποστήριξε το δίκαιο των αιτημάτων των κατοίκων και φορέων της περιοχής του Ελληνικού, έτσι και τώρα η υπόθεση του υπό κατασκευήν ΧΥΤΑ Ελληνικού, της ενδεχόμενης λειτουργίας του και της μελλοντικής μετατροπής του ή μη σε ΧΥΤΥ, αποτελεί για τη Δημοτική Αρχή θέμα μείζονος σημασίας.
            Πρώτες άμεσες ενέργειες:
  • Ομόφωνη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου
  • Άμεση αποστολή όλων των συμπληρωματικών στοιχείων στη δικηγόρο που χειρίζεται την υπόθεση
  • Ανάθεση στον καθηγητή υδρογεωλογίας  του Ε.Μ.Πολυτεχνείου  κ. Ι. Κουμαντάκη της εκπόνησης έκθεσης πραγματογνωμοσύνης για χρήση της στο Συμβούλιο της Επικρατείας
  • Επαφή με παράγοντες των κινήσεων εναντίον του ΧΥΤΑ της Λευκίμης στην Κέρκυρα για την λήψη εμπειρίας και τον από κοινού σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων
  • Κοινή συνέντευξη τύπου με φορείς και εκπροσώπους κατοίκων της περιοχής για το θέμα και την εξέλιξή του.
Είναι γνωστό ότι   η Πολιτεία διαχειρίστηκε, κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, το σοβαρό αυτό θέμα με τρόπο άδικο προς τους κατοίκους του Ελληνικού και της ευρύτερης περιοχής, επιβάλλοντας με βίαιο τρόπο την έναρξη και στη συνέχεια εξέλιξη των εργασιών κατασκευής του ΧΥΤΑ. (ακόμη και σήμερα οι εργασίες εκτελούνται με την επί 24ώρου βάσεως παρουσία αστυνομικών δυνάμεων).
            Οι πράξεις της Πολιτείας, που οδήγησαν στην εν λόγω κατασκευή, βρίθουν παραβάσεων του Συντάγματος και της Ελληνικής και της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και εναντίον τους εκκρεμούν ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας αιτήσεις ακυρώσεως εκ μέρους των ΟΤΑ της περιοχής, των κατοίκων και της Ι. Μονής Τσούκας, οι οποίοι επιφυλάσσονται και για περαιτέρω προσφυγές.
            Σε πολιτικό επίπεδο η συμπεριφορά των αρχών απέναντι στους φορείς και τους κατοίκους του Εληνικού υπήρξε διαχρονικά αναξιόπιστη. Η βίαιη επιβολή των θελήσεων της Πολιτείας, οι φρούδες υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις με την εν συνεχεία πλήρη υπαναχώρηση έχουν μετατρέψει την όποια δικαιολογημένη επιφυλακτικότητα των κατοίκων και των τοπικών αρχών σε βεβαιότητα για την μη τήρηση λόγων και δεσμεύσεων.
            Ακόμα σήμερα το υποτιθέμενο πλαίσιο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, σε περιφερειακό επίπεδο, με τη λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας και διάθεση των υπολειμμάτων σε ΧΥΤΥ, στους οποίους θα μετατραπούν οι νυν ΧΥΤΑ εκτός του ΧΥΤΑ Ελληνικού, έχει κυριολεκτικά κουρελιαστεί από τις αντιφατικές και εν τέλει αναξιόπιστες δηλώσεις, θέσεις και αποφάσεις κορυφαίων τοπικών παραγόντων.
            Συγκεκριμένα:
            Περιφερειάρχης και Αντιπεριφερειάρχες με δημόσιες δηλώσεις τους τίθενται υπέρ της λειτουργίας και του ΧΥΤΑ Ελληνικού ως ΧΥΤΥ, ενώ συγχρόνως σχετική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τον εξαιρεί από μια τέτοια λειτουργία.
            Το ίδιο, σε γενικές γραμμές, συμβαίνει και με το Δήμο Ιωαννιτών. Το γενικό πνεύμα της Δημοτικής Αρχής είναι υπέρ της μελλοντικής μετατροπής του ΧΥΤΑ Ελληνικού σε ΧΥΤΥ και συγχρόνως το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει διαφορετικά.
            Μέλη της επιτροπής επίβλεψης και παραλαβής της σχετικής μελέτης αμφισβητούν πλέον ξεκάθαρα τις βασικές, αρχικές προϋποθέσεις ανάθεσής της, στις οποίες κατηγορηματικά εξαιρείται ο ΧΥΤΑ Ελληνικού από μελλοντική λειτουργία του ως ΧΥΤΥ και μιλούν δημόσια για επαναθεώρησή τους.
            Τα παραπάνω δείχνουν ότι κινούμαστε για μια ακόμη φορά σε ένα αναξιόπιστο πλαίσιο, όπου κυριαρχεί το «άλλα λέμε, άλλα κάνουμε και άλλα έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας».
            Είναι φανερό ότι το κυρίαρχο ενδιαφέρον είναι στη χωροθέτηση του Εργοστασίου Επεξεργασίας, με την οικονομική πλευρά του θέματος να δελεάζει και να αποτελεί τον κατευθυντήριο οδηγό.
            Σε μας είναι σαφής η εντύπωση ότι στη σκέψη πολλών υπάρχει ο σχεδιασμός κατασκευής προς το παρόν μόνον του Εργοστασίου και στη συνέχεια η επανεξέταση της διάθεσης των υπολειμμάτων με τη χρησιμοποίηση και του ΧΥΤΑ Ελληνικού ως ΧΥΤΥ. Μέχρι τότε και προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις ή να μην εγερθούν καινούργιες μοιράζονται προς όλες τις πλευρές υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις, οι οποίες εύκολα, όπως και στο παρελθόν, θα αθετηθούν στη συνέχεια.
            Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων καθορίζει στο εξής τη στάση της απέναντι στο καθοριστικής σημασίας αυτό θέμα όπως παρακάτω:
  • Η συμμετοχή μας σε συσκέψεις, συνεδριάσεις, επιτροπές κ.λ.π. γύρω από την διαχείριση των απορριμμάτων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί αποδοχή της τακτικής που αναλυτικά περιγράψαμε παραπάνω και την οποία σαφώς καταγγέλλουμε.
  • Πάγιο αίτημά μας θα είναι να τηρούνται σε όλες τις παραπάνω διαδικασίες πρακτικά, ώστε κανείς να μην μπορεί να αλλάζει απόψεις κατά το δοκούν ή να διαστρεβλώνονται θέσεις.
  • Μένουμε αμετακίνητα αντίθετοι απέναντι στην παράνομη κατασκευή και λειτουργία (δοκιμαστική ή μόνιμη) του ΧΥΤΑ Ελληνικού.
  • Θα ζητήσουμε την απόδοση ποινικών και αστικών ευθυνών έναντι του Νόμου όλων των υπηρεσιακών και μη παραγόντων που εμπλέκονται στην αλυσίδα ενεργειών της Διοίκησης, για την, παράνομη για μας, αδειοδότηση δοκιμαστικής ή μόνιμης λειτουργίας του ΧΥΤΑ. Κανείς δεν είναι υπεράνω του Νόμου, σε όποια θέση και αν βρίσκεται και δεν μπορεί να προκαλεί βλάβες  σε περιβάλλον και πολίτες χωρίς να τιμωρείται.
  • Επιφυλασσόμαστε για την καταγγελία στην  Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία συγχρηματοδοτεί το έργο, όλων των παρανομιών και παραλείψεων ως προς την χωροθέτηση και κατασκευή του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ενδεχόμενο απένταξής του.
  • Για μας καμία διασφάλιση δεν παρέχεται για τη μη λειτουργία στο μέλλον του ΧΥΤΑ Ελληνικού ως ΧΥΤΥ. Ελάχιστη εγγύηση θα αποτελούσε η χωροθέτηση νέας θέσης για μελλοντικό ΧΥΤΥ Ιωαννίνων συγχρόνως με τη χωροθέτηση του Εργοστασίου.
  • Στηρίζουμε τις πολλαπλές προσφυγές μας στη Δικαιοσύνη και επιφυλασσόμαστε για συνέχεια, με την πεποίθηση της δικαίωσής μας και παραμένουμε σε ετοιμότητα μαζί με τους φορείς και τους κατοίκους της περιοχής, αποφασισμένοι να προασπίσουμε τα συμφέροντά μας.

ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ
Είναι γνωστή η άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκεται το επαρχιακό οδικό δίκτυο του Δήμου μας. Χωρίς καμιά υπερβολή εμφανίζει σήμερα εικόνα βομβαρδισμένου τοπίου. Πολλά είναι τα ατυχήματα που συμβαίνουν και φοβόμαστε τα χειρότερα.
Δυστυχώς η συντήρηση, επισκευή και βελτίωση του επαρχιακού δικτύου είναι αποκλειστική ευθύνη της Περιφέρειας. Με εκτενές έγγραφό του – τεχνική έκθεση, όπου τεκμηριώνεται η κατάσταση των δρόμων με τεχνικά στοιχεία και φωτογραφικό υλικό, ο Δήμος μας απευθύνθηκε στην Περιφέρεια και  απαίτησε άμεσες ενέργειες για τη βελτίωση της απαράδεκτης αυτής κατάστασης. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα συνεχιστεί η πολιτική των προηγούμενων χρόνων, όπου Κατσανοχώρια και Τζουμέρκα ήταν εντελώς  ξεχασμένα σε επίπεδο νομού.



ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΝΤΕΛΕΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////


Εφημερίδα Φωνή Ελληνικού Μάρτιος 2011.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη  Τύπου

Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων
Το Συμβούλιο Τοπικής Κοινότητας Ελληνικού
Η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων Τζουμερκιωτών
Ο Σύλλογος Προστασίας Αράχθου
Ο Σύλλογος Κατσάνων Ιωαννίνων
Η Επιτροπή Αγώνα κατά ΧΥΤΑ Ελληνικού

   Θα δώσουν κοινή συνέντευξη τύπου για το θέμα του υπό κατασκευή ΧΥΤΑ Ελληνικού.
Η συνέντευξη θα δοθεί την Πέμπτη 31 Μαρτίου και ώρα 11:00 π.μ στο Μουσείο Σύγχρονης  Τέχνης  «Θόδωρος Παπαγιάννης» στο Ελληνικό.
  Θα ακολουθήσει σύντομη επίσκεψη στο Ι.Μοναστήρι της Τσούκας για να διαπιστωθεί η θέση του  κατασκευαζόμενου ΧΥΤΑ σε σχέση  με το Ιερό Μνημείο  και στη συνέχεια θα αποκλειστεί συμβολικά και για μία ώρα ο κόμβος της εισόδου του Ελληνικού.





                                                                                             Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ



                                                                                        ΣΕΝΤΕΛΕΣ ΙΩΑΝΝΗΣ



ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ – ΧΥΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

(Η θέση της Δημοτικής Αρχής Βορείων Τζουμέρκων)

            Ένα από τα πιο σοβαρά θέματα που από την αρχή του χρόνου καταπιάστηκε η Δημοτική Αρχή είναι και το θέμα του υπό κατασκευή ΧΥΤΑ στο Ελληνικό.
            Όπως παλαιότερα και ο Δήμος Πραμάντων υποστήριξε το δίκαιο των αιτημάτων των κατοίκων και φορέων της περιοχής του Ελληνικού, έτσι και τώρα η υπόθεση του υπό κατασκευήν ΧΥΤΑ Ελληνικού, της ενδεχόμενης λειτουργίας του και της μελλοντικής μετατροπής του ή μη σε ΧΥΤΥ, αποτελεί για τη Δημοτική Αρχή θέμα μείζονος σημασίας.
            Πρώτες άμεσες ενέργειες:
  • Ομόφωνη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου
  • Άμεση αποστολή όλων των συμπληρωματικών στοιχείων στη δικηγόρο που χειρίζεται την υπόθεση. Εντολή για επιπρόσθετες  ενέργειες.
  • Ανάθεση στον καθηγητή υδρογεωλογίας  του Ε.Μ.Πολυτεχνείου  κ. Ι. Κουμαντάκη της εκπόνησης έκθεσης πραγματογνωμοσύνης για χρήση της στο Συμβούλιο της Επικρατείας
  • Επαφή με παράγοντες των κινήσεων εναντίον του ΧΥΤΑ της Λευκίμης στην Κέρκυρα για την λήψη εμπειρίας και τον από κοινού σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων
Είναι γνωστό ότι η Πολιτεία διαχειρίστηκε, κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, το σοβαρό αυτό θέμα με τρόπο άδικο προς τους κατοίκους του Ελληνικού και της ευρύτερης περιοχής, επιβάλλοντας με βίαιο τρόπο την έναρξη και στη συνέχεια εξέλιξη των εργασιών κατασκευής του ΧΥΤΑ. (ακόμη και σήμερα οι εργασίες εκτελούνται με την επί 24ώρου βάσεως παρουσία αστυνομικών δυνάμεων).
            Οι πράξεις της Πολιτείας, που οδήγησαν στην εν λόγω κατασκευή, βρίθουν παραβάσεων του Συντάγματος και της Ελληνικής και της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και εναντίον τους εκκρεμούν ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας αιτήσεις ακυρώσεως εκ μέρους των ΟΤΑ της περιοχής, των κατοίκων και της Ι. Μονής Τσούκας, οι οποίοι επιφυλάσσονται και για περαιτέρω προσφυγές.
            Σε πολιτικό επίπεδο η συμπεριφορά των αρχών απέναντι στους φορείς και τους κατοίκους του Εληνικού υπήρξε διαχρονικά αναξιόπιστη. Η βίαιη επιβολή των θελήσεων της Πολιτείας, οι φρούδες υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις με την εν συνεχεία πλήρη υπαναχώρηση έχουν μετατρέψει την όποια δικαιολογημένη επιφυλακτικότητα των κατοίκων και των τοπικών αρχών σε βεβαιότητα για την μη τήρηση λόγων και δεσμεύσεων.
            Ακόμα σήμερα το υποτιθέμενο πλαίσιο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, σε περιφερειακό επίπεδο, με τη λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας και διάθεση των υπολειμμάτων σε ΧΥΤΥ, στους οποίους θα μετατραπούν οι νυν ΧΥΤΑ εκτός του ΧΥΤΑ Ελληνικού, έχει κυριολεκτικά κουρελιαστεί από τις αντιφατικές και εν τέλει αναξιόπιστες δηλώσεις, θέσεις και αποφάσεις κορυφαίων τοπικών παραγόντων.
            Συγκεκριμένα:
            Περιφερειάρχης και Αντιπεριφερειάρχες με δημόσιες δηλώσεις τους τίθενται υπέρ της λειτουργίας και του ΧΥΤΑ Ελληνικού ως ΧΥΤΥ, ενώ συγχρόνως σχετική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τον εξαιρεί από μια τέτοια λειτουργία.
            Το ίδιο, σε γενικές γραμμές, συμβαίνει και με το Δήμο Ιωαννιτών. Το γενικό πνεύμα της Δημοτικής Αρχής είναι υπέρ της μελλοντικής μετατροπής του ΧΥΤΑ Ελληνικού σε ΧΥΤΥ και συγχρόνως το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει διαφορετικά.
            Μέλη της επιτροπής επίβλεψης και παραλαβής της σχετικής μελέτης αμφισβητούν πλέον ξεκάθαρα τις βασικές, αρχικές προϋποθέσεις ανάθεσής της, στις οποίες κατηγορηματικά εξαιρείται ο ΧΥΤΑ Ελληνικού από μελλοντική λειτουργία του ως ΧΥΤΥ και μιλούν δημόσια για επαναθεώρησή τους.
            Τα παραπάνω δείχνουν ότι κινούμαστε για μια ακόμη φορά σε ένα αναξιόπιστο πλαίσιο, όπου κυριαρχεί το «άλλα λέμε, άλλα κάνουμε και άλλα έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας».
            Είναι φανερό ότι το κυρίαρχο ενδιαφέρον είναι στη χωροθέτηση του Εργοστασίου Επεξεργασίας, με την οικονομική πλευρά του θέματος να δελεάζει και να αποτελεί τον κατευθυντήριο οδηγό.
            Σε μας είναι σαφής η εντύπωση ότι στη σκέψη πολλών υπάρχει ο σχεδιασμός κατασκευής προς το παρόν μόνον του Εργοστασίου και στη συνέχεια η επανεξέταση της διάθεσης των υπολειμμάτων με τη χρησιμοποίηση και του ΧΥΤΑ Ελληνικού ως ΧΥΤΥ. Μέχρι τότε και προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις ή να μην εγερθούν καινούργιες μοιράζονται προς όλες τις πλευρές υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις, οι οποίες εύκολα, όπως και στο παρελθόν, θα αθετηθούν στη συνέχεια.
            Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων καθορίζει στο εξής τη στάση της απέναντι στο καθοριστικής σημασίας αυτό θέμα όπως παρακάτω:
  • Η συμμετοχή μας σε συσκέψεις, συνεδριάσεις, επιτροπές κ.λ.π. γύρω από την διαχείριση των απορριμμάτων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί αποδοχή της τακτικής που αναλυτικά περιγράψαμε παραπάνω και την οποία σαφώς καταγγέλλουμε.
  • Πάγιο αίτημά μας θα είναι να τηρούνται σε όλες τις παραπάνω διαδικασίες πρακτικά, ώστε κανείς να μην μπορεί να αλλάζει απόψεις κατά το δοκούν ή να διαστρεβλώνονται θέσεις.
  • Μένουμε αμετακίνητα αντίθετοι απέναντι στην παράνομη κατασκευή και λειτουργία (δοκιμαστική ή μόνιμη) του ΧΥΤΑ Ελληνικού. Στηρίζουμε τις προσφυγές μας στα Ελληνικά Δικαστήρια και επιφυλασσόμαστε και για προσφυγή στα Ευρωπαϊκά.
  • Θα ζητήσουμε την απόδοση ποινικών και αστικών ευθυνών έναντι του Νόμου όλων των υπηρεσιακών και μη παραγόντων που εμπλέκονται στην αλυσίδα ενεργειών της Διοίκησης, για την, παράνομη για μας, αδειοδότηση δοκιμαστικής ή μόνιμης λειτουργίας του ΧΥΤΑ. Κανείς δεν είναι υπεράνω του Νόμου, σε όποια θέση και αν βρίσκεται και δεν μπορεί να προκαλεί βλάβες  σε περιβάλλον και πολίτες χωρίς να τιμωρείται.
  • Επιφυλασσόμαστε για την καταγγελία στην  Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία συγχρηματοδοτεί το έργο, όλων των παρανομιών και παραλείψεων ως προς την κατασκευή του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ενδεχόμενο απένταξής του.
  • Καμία διασφάλιση δεν παρέχεται για τη μη λειτουργία στο μέλλον του ΧΥΤΑ Ελληνικού ως ΧΥΤΥ. Ελάχιστη εγγύηση θα αποτελούσε η χωροθέτηση νέας θέσης για μελλοντικό ΧΥΤΥ Ιωαννίνων συγχρόνως με τη χωροθέτηση του Εργοστασίου.
///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Περιοδικό Αμπελοχωρίου



Καταρχάς θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς όλους του συνδημότες μας, που εμπιστεύτηκαν την παράταξή μας «ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΔΗΜΟΣ» και μας ανέδειξαν ως πρώτη Δημοτική Αρχή του νέου Δήμου Βορείου Τζουμέρκων από την πρώτη Κυριακή.
Μέλημά μας στο εξής θα είναι να ανταποκριθούμε στην εμπιστοσύνη αυτή, με αυξημένο αίσθημα ευθύνης, δίνοντας όλες μας τις δυνάμεις σε μια μεγάλη προσπάθεια για τα Τζουμέρκα που όλοι μας θέλουμε και οραματιζόμαστε.
Στη δύσκολη σημερινή οικονομική συγκυρία απαιτείται η συστράτευση και η συνεργασία όλων μας. Κανένας δεν περισσεύει στον κοινό αγώνα για την αντιμετώπιση των πολλών προβλημάτων της περιοχής μας, αλλά και την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων και των δυνατοτήτων της.
Επίσης, με την ευκαιρία αυτή θέλω να ευχηθώ σε όλους τους συμπατριώτες Καλή Χρονιά με καλή υγεία, δύναμη και δημιουργική διάθεση.
Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων άρχισε, όπως και όλοι οι «Καλλικρατικοί» Δήμοι τη λειτουργία του με πολλά προβλήματα. Αναμφισβήτητα οι πρώτες δυσκολίες αρχίζουν λόγω της δυσχερούς δημοσιοοικονομικής κατάστασης της Χώρας, η οποία οδηγεί αναγκαστικά και στην υποχρηματοδότηση των Δήμων. Αυτό θα δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα, σε πολλές περιπτώσεις ίσως και ανυπέρβλητα.
Το «στήσιμο» ενός νέου Δήμου από την αρχή είναι έτσι κι αλλιώς ένα μεγάλο πρόβλημα. Και είναι το πρώτο που πρέπει να αντιμετωπίσουμε αμέσως, από την 1η Ιανουαρίου. Κι αυτό πρέπει να γίνει με ελλιπές προσωπικό, αφού οι υπάλληλοι της Νομαρχίας και της ΤΥΔΚ μετατάσσονται όλοι στο Δήμο Ιωαννιτών,  χωρίς δυνατότητα προσλήψεων έως το 2013 λόγω μνημονίου και με σοβαρότατες περικοπές στην οικονομική επιχορήγηση του Δήμου
Ο Δήμος μας είναι από τους πιο «δύσκολους» γεωμορφολογικά. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας θα είναι από τις πρώτες προτεραιότητές μας. Επισημαίνω όμως ότι εδώ θα χρειαστεί οπωσδήποτε η συμβολή και της Περιφέρειας, αφού αρμοδιότητες, όπως οι Επαρχιακές Οδοί (συντήρηση, βελτίωση) δεν μεταφέρονται στους Δήμους αλλά είναι στην ευθύνη της Περιφέρειας. Ήδη αρχίσαμε να έχουμε προβλήματα, με μη έγκαιρους καθαρισμούς των δρόμων αλλά και χωρίς την προμήθεια του απαραίτητου αλατιού για την αντιμετώπιση του παγετού.
Πρόθεσή μας είναι τα υπόλοιπα ζητήματα της καθημερινότητας, όπως π.χ. η διοικητική εξυπηρέτηση των δημοτών, το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» κ.λ.π να αντιμετωπιστούν, σε πρώτο στάδιο, χωρίς αλλαγές σε σχέση με τη λειτουργία των παλιών ΟΤΑ.
Τα Τζουμέρκα είναι η περιοχή που έχει τις μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης από κάθε άλλη στους Νομούς Ιωαννίνων και Άρτας. Η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων αυτής της περιοχής, η προβολή της και η δρομολόγηση δράσεων που θα δώσουν στα Τζουμέρκα τη θέση που τους αξίζει στον αναπτυξιακό χάρτη της Ηπείρου είναι το φιλόδοξο όραμά μας. Η βασική αρχή είναι: Ανάπτυξη ισόρροπη, με σεβασμό στο περιβάλλον και στους τρεις αναπτυξιακούς τομείς.
Η γενικότερη περιοχή των Τζουμέρκων είναι ακόμη μια παρθένα περιοχή, εξαιρετικού φυσικού κάλλους, με πολύ μεγάλες προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης. Παράλληλα σημαντικές είναι και οι προοπτικές ανάπτυξης στον πρωτογενή τομέα, στους κλάδους της κτηνοτροφίας  και της πτηνοτροφίας.
Παρά τις όποιες αντικειμενικές δυσκολίες η πίστη μας στις δυνατότητες της περιοχής μας δίνει τη δύναμη να αγωνιστούμε και την αισιοδοξία ότι ο αγώνας αυτός θα έχει επιτυχές αποτέλεσμα.
Ο ρόλος μας θα είναι διεκδικητικός σε όσα πιστεύουμε ότι αξίζουν να γίνουν για την περιοχή μας,
Κλείνω με την ευχή η χρησιμότητα του «Καλλικράτη» να μην εξαντληθεί σε απλές οικονομίες κλίμακος, που σίγουρα επιτυγχάνονται και βοηθούν τη χώρα στην παρούσα συγκυρία, αλλά να αποδειχθεί ουσιαστικό εργαλείο για την περιφερειακή ανάπτυξη.
(Εγκαινιάζουμε μια νέα εποχή επικοινωνίας. Το γραφείο του Δημάρχου θα είναι πάντα ανοιχτό σε όλους τους δημότες. Σύντομα θα είναι έτοιμη η ιστοσελίδα μας, ενώ όλοι οι δημότες μπορούν να επικοινωνούν απ’ ευθείας με το Δήμαρχο στο προσωπικό του e-mailisenteles@yahoo.gr ή το e-mail της παράταξης «ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΔΗΜΟΣ»: syndimos2010@yahoo.gr. )

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

 ΠΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΑΛΑΡΡΥΤΩΝ

Αγαπητοί συμπατριώτες

            Με την ευκαιρία της κοπής της πίτας του Συλλόγου σας θα ήθελα να σας εκφράσω τις θερμές μου ευχές για την καινούργια χρονιά. Μια χρονιά που παρά τη δύσκολη συγκυρία, στην οποία βρίσκεται η πατρίδα μας, θέλω να ελπίζω ότι θα έχει και τις ευκαιρίες που όλοι, ο καθένας από το πόστο του, πρέπει να αξιοποιήσουμε για το καλό της περιοχής μας.
            Μέσα στα πλαίσια της παρούσας επικοινωνίας μας θα ήθελα να σας ενημερώσω για κάποια θέματα μείζονος σημασίας για τους Καλαρρύτες.

Α. Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΡΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΗΣ Τ.Κ. ΚΑΛΑΡΡΥΤΩΝ
΄           1. Αναζητήθηκε και βρέθηκε τρόπος, ο οποίος πρέπει να στηριχτεί από όλους ανεξαρτήτως, ώστε να συνδεθούν οι οικίες των Καλαρρυτών με το υπογειοποιημένο δίκτυο της Δ.Ε.Η. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στους Καλαρρύτες με τη συμμετοχή του Δημάρχου, δημοτικών συμβούλων, αλλά και του πρώην Προέδρου της Κοινότητας, πρώην Κοινοτικών Συμβούλων και εκπροσώπων Συλλόγων διαπιστώθηκε η δύσκολη κατάσταση και ο άμεσος κίνδυνος απένταξης του συνολικού έργου της υπογειοποίησης. Ελπίζουμε η διαδικασία που επιλέχτηκε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και αφορά εκτός από την Τ.Κ. Καλαρρυτών και τον Δήμο Ζαγορίου να προχωρήσει χωρίς προσκώματα, για το καλό της Κοινότητας.
2. Το έργο «Ανάπλαση περιπατητικής διαδρομής "Στρατώνες - σκάλα προς Συρράκο - Καλαρρύτικος ποταμός", το οποίο είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ κινδύνευε επίσης να απενταχθεί διότι η προγραμματική σύμβαση της πρώην Κοινότητας Καλαρρυτών με το Υ.ΠΕ.Κ.Α. δεν κάλυπτε την ανάληψη της υλοποίησης του έργου από την εταιρία «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.», λόγω μη διαχειριστικής επάρκειας της πρώην Κοινότητας Καλαρρυτών αλλά και του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων. Μετά από επίπονες προσπάθειες και παρεμβάσεις προς το αρμόδιο Υπουργείο εκδόθηκε εντολή Υπουργού που παρακάμπτει την προαναφερθείσα δυσκολία και το έργο αυτό όπως και το «Καλαρρύτες – Μύλος Κουιάσα – Γέφυρα Φίλου», το οποίο δεν είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, θα εκτελεστούν από τη Δ/νση Δασών και το Δασαρχείο Ιωαννίνων.

Β. ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΥΟ ΕΡΓΑ ΣΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ
Δυο έργα που αφορούν την Τ.Κ. Καλαρρυτών προτάθηκαν στα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Αγροτικής Αναγέννησης:
1)      Διαμόρφωση εισόδου Τ.Κ. Καλαρρυτών
2)      Κατασκευή αντιδιαβρωτικών - αντιπλημμυρικών εργασιών στο χείμαρρο ΤΟΥΡΤΟΥΡΗ
Γ. Επιτρέψτε μου επίσης να αναφερθώ σε πρόσφατα δημοσιεύματα της εφημερίδας σας που αναφέρονται στα παρακάτω θέματα:
         1) Internet στους Καλαρρύτες
Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν υπήρξε  στο παρελθόν στους Καλαρρύτες Internet σε κοινή χρήση. Η δορυφορική σύνδεση που υπήρχε δεν κάλυπτε  καν τις προδιαγραφές λειτουργίας του ΚΕΠ και ήταν συγχρόνως «κλειδωμένη» για τους ιδιώτες. Ακριβώς αυτή τη δυσλειτουργία αντιληφθήκαμε και θελήσαμε να την αποκαταστήσουμε. Και πράγματι η αποκατάσταση έγινε με πρωτοβουλία του Δήμου και με τη συνδρομή στη συνέχεια των ιδιωτών.
Συγκεκριμένα ο Δήμος μετέφερε την παλιά γραμμή του ΟΤΕ από τα Γιάννενα στα Πράμαντα και στη συνέχεια εγκατέστησε πάνω σ’ αυτή σύστημα Connex. Ασύρματα πλέον το σήμα, με σύστημα κεραιών, μεταφέρεται από τα Πράμαντα στην Πουλιάνα, και από εκεί στον οικισμό των Καλαρρυτών σε ελεύθερη χρήση από όλους.
Προκειμένου  ακριβώς το δίκτυο να είναι ανοικτό σε όλους, οι επιχειρηματίες της Κοινότητας προσφέρθηκαν να βοηθήσουν οικονομικά και αυτή η επιβάρυνσή τους ήταν για μία και μοναδική φορά. Στο εξής η συνδρομή της σύνδεσης προς τον ΟΤΕ, αλλά και το κόστος συντήρησης των εγκαταστάσεων των κεραιών θα βαρύνει αποκλειστικά το Δήμο Βορείων Τζουμέρκων.  
Θεωρούμε λοιπόν άδικο το πνεύμα του δημοσιεύματος καθώς ο Δήμος κινήθηκε και πρωτοστάτησε στην κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος, με την όποια χρονική καθυστέρηση να οφείλεται κατά κύριο λόγο στις υπηρεσίες του ΟΤΕ και στο στήσιμο των απαραίτητων εγκαταστάσεων.

3.      Λειτουργία ΚΕΠ
Το δημοσίευμα που αναφέρεται στη μετακίνηση της υπαλλήλου του ΚΕΠ κινείται σε ένα πνεύμα, δικαιολογημένου ίσως για έναν Σύλλογο, «πατριωτικού συναισθηματισμού» αλλά επίσης, επιτρέψτε μου να πω, υπερβολής και δηκτικής διάθεσης.
Σε μια εποχή υπέρτατης ανάγκης εξορθολογισμού της δημόσιας διοίκησης, σε μια εποχή που οι υπάλληλοι και οι προϊστάμενοί τους, πέρα από την απλή παρουσία στη δουλειά τους και την «καλημέρα» που λένε με τους κατοίκους, πρέπει να αποδεικνύουν καθημερινά  την χρησιμότητα  και την αποδοτικότητά τους, κινδυνεύοντας κάθε τόσο από λογικές εφεδρείας ή απολύσεων, ο συντάκτης ίσως θα όφειλε να βασανίσει περισσότερο το θέμα, να έλθει σε επαφή με το Δήμαρχο, την αρμόδια Αντιδήμαρχο ή ακόμα και την ίδια την υπάλληλο, η οποία με αίτησή της ζήτησε την μετακίνησή της.
Σε κάθε περίπτωση σας ενημερώνουμε ότι όπως το πρώτο χρονικό διάστημα που και οι δύο υπάλληλοι ήταν καθημερινά στους Καλαρρύτες έτσι και τώρα με δοκιμαστικό τρόπο συνεχίζεται να εξετάζεται η λειτουργία και οι ανάγκες της Κοινότητας και είμαστε βέβαιοι ότι ο τελικός τρόπος λειτουργίας, με την επιστροφή και της δεύτερης υπαλλήλου, θα εξυπηρετεί με ικανοποιητικό τρόπο τους Καλαρρυτινούς.
Τέλος, παρά την προτροπή του δημοσιεύματος, δεν θα θέλαμε να κάνουμε κανένα σχόλιο για τον εξοπλισμό του γραφείου που «σήκωσε» ο «Καλλικράτης».

4) Μπάρος: Ποιος και γιατί τον εγκατέλειψε.
Επειδή από την αρχή παρακολουθούμε το σοβαρό αυτό θέμα με τεράστιο ενδιαφέρον είμαστε σε θέση πράγματι να απαντήσουμε στο ερώτημα του δημοσιεύματος. Καταρχάς η ευθύνη εκτέλεσης του έργου ήταν και παραμένει να είναι της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων. Από την πλευρά του Δήμου μας με συνεχείς παρεμβάσεις προς τους αρμόδιους θέσαμε εξαρχής τη σπουδαιότητα ολοκλήρωσης του έργου, καθώς επίσης τεθήκαμε στη διάθεσή τους για όποια βοήθεια από την πλευρά μας.
Συγκεκριμένα:
Συνάντηση του Δημάρχου με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστό, παρουσία των κ. Χρήστου Κοταρέλα και Απ. Σακογιάννη.
Επανειλημμένες επαφές του Δημάρχου και του Δημ. Συμβούλου κ. Γ. Κότσια με τον Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων κ. Χρ. Μιχαλάκη.
Έγγραφα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και τον Αντιπεριφερειάρχη.
Σε συνέχεια των παραπάνω ο εργολάβος, που είχε εγκαταλείψει το έργο, επανήλθε για να το ολοκληρώσει. Αποδείχτηκε όμως ότι, όπως και τότε που το εγκατέλειψε, έτσι και τώρα καμιά σοβαρή διάθεση για την εκτέλεση του έργου δεν είχε. Οι όποιες αιτιάσεις ή δικαιολογίες του, τις οποίες πολλοί άκριτα έσπευσαν να υιοθετήσουν,  δεν ήταν παρά «προφάσεις εν αμαρτίαις». Και πράγματι το αποτέλεσμα ήταν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας να τον κηρύξουν τελικώς έκπτωτο και να δρομολογήσουν την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ και την επαναδημοπράτησή του τους επόμενους μήνες, όπως μας πληροφόρησε ο Αντιπεριφερειάρχης  κ. Χρ. Μιχαλάκης.

            Αγαπητοί συμπατριώτες
            Οι Σύλλογοι επιτελούν ένα σπουδαίο έργο, οι άνθρωποι που πλαισιώνουν τα Διοικητικά Συμβούλια καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια και δίνουν μεγάλο κομμάτι από την προσωπική τους ζωή. Γι’ αυτό πεποίθησή μας ήταν και είναι η συνεργασία μας με όλους τους Συλλόγους. Οι εφημερίδες που εκδίδονται από τους Συλλόγους είναι πολύ σημαντικές, κυρίως για τους συμπατριώτες μας που κατοικούν μακριά από την ιδιαίτερη πατρίδα και διψούν να πληροφορηθούν για τα τεκταινόμενα. Έτσι η ακρίβεια των δημοσιευμάτων αποκτά, όπως όλοι καταλαβαίνουμε, ιδιαίτερη σημασία.
Ως Δήμαρχος, πιστεύοντας ότι έχω τη δυνατότητα εκ της θέσεώς μου να δώσω πληροφορίες για τα πολλά και σοβαρά ζητήματα του Δήμου, απευθύνθηκα στην εφημερίδα σας αποστέλλοντας σε e-mail, που μου έδωσε η Πρόεδρος του Συλλόγου, κείμενο με αναφορά σε διάφορα θέματα, που κατά τη γνώμη μου, θα ενδιέφεραν τους αναγνώστες σας. Με έκπληξη, ομολογώ, διαπίστωσα ότι ούτε μια γραμμή του εν λόγω κειμένου δεν συμπεριλήφθηκε στις σελίδες της εφημερίδας. Σημειώνοντας απλά το γεγονός αυτό και αναγνωρίζοντας ως απόλυτο δικαίωμα της συντακτικής ομάδας να κρίνει και να αποφασίζει για την ύλη της εφημερίδας, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είμαστε ανά πάσα στιγμή οι συνεργάτες μου και εγώ προσωπικά στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία και ενημέρωση στα θέματα που σας ενδιαφέρουν και ασφαλώς για οποιαδήποτε πολιτιστική συνεργασία.


                                                                          Με πατριωτικούς χαιρετισμούς
       
                                                                                         Γιάννης Σεντελές
                                                                          Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
 
Συνέντευξη Δημάρχου Βορείων Τζουμέρκων στην Εφημερίδα «ΓΝΩΜΗ» της Άρτας


  1. Κύριε Δήμαρχε, έχοντας διανύσει τους 6 πρώτους μήνες της θητείας σας και δεδομένης της δυσχερούς δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, ποια ήταν τα προβλήματα με τα οποία ήρθατε άμεσα αντιμέτωπος;

Το στήσιμο εξαρχής ενός νέου Δήμου είναι από μόνο του ένα δύσκολο πρόβλημα, όταν μάλιστα έρχεται σε συνέχεια μιας μεταρρύθμισης που έγινε πολύ γρήγορα, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δυνατότητα υποστήριξης του εγχειρήματος από την πλευρά της Πολιτείας.
Η γενικότερη οικονομική κατάσταση όλοι μας γνωρίζουμε ότι δεν είναι καλή, όμως θα πρόβαλα σαν μέγιστο πρόβλημα την μεγάλη έλλειψη προσωπικού. Δυστυχώς οι (7) πρώην ΟΤΑ που συνενώθηκαν δεν συνέβαλαν στην στελέχωση του Δήμου με προσωπικό και κυρίως επιστημονικό και εργατοτεχνικό. Το αποτέλεσμα είναι μεγάλες δυσκολίες στην συγκρότηση επιτελικών υπηρεσιών από τη μία και την αντιμετώπιση της καθημερινότητας από την άλλη, καθώς, λόγω μνημονίου, απαγορεύονται οι προσλήψεις προσωπικού.

  1. Με βάση τα παραπάνω ποια είναι η σημερινή εικόνα λειτουργίας του Δήμου;

Μπορώ να πω ότι ανακτούμε το βηματισμό μας και με σταθερά πλέον βήματα επιλύουμε προβλήματα έκτακτα αλλά και καθημερινά. Επί παραδείγματι, θα αναφέρω α) την αποκομιδή των απορριμμάτων, όπου πλέον, και με τη δυνατότητα που μας έδωσε ο νέος νόμος, εφαρμόζουμε ένα μικτό σύστημα με ταυτόχρονη αποκομιδή από ιδιώτη- εργολάβο καθαριότητας και από το Δήμο με το προσωπικό και τα τεχνικά μέσα τα οποία διαθέτει και β) τη στελέχωση του Δήμου με νέο προσωπικό με σύμβαση ορισμένου χρόνου για την κάλυψη διαφόρων αναγκών όπως η καθαριότητα, η κίνηση, ο χειρισμός μηχανημάτων κτλ. προκειμένου να είμαστε άκρως αποτελεσματικοί στο έργο που έχουμε αναλάβει γ) την επίλυση των προβλημάτων συντήρησης των βασικών δικτύων του Δήμου και δ) την ολοκλήρωση βασικών διαδικασιών για την ενοποίηση και λειτουργία του νέου Δήμου, όπως η απογραφή, ο Ο.Ε.Υ. κ.λ.π.

  1. Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος του έτους;

Κατ’ αρχήν είμαστε στο τελικό στάδιο κατάρτισης του Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών (Ο.Ε.Υ) όπου υπάρχει πλήρης καταγραφή των ειδικοτήτων του υπάρχοντος προσωπικού και ταυτόχρονα προγραμματισμός των νέων ειδικοτήτων οι οποίες κρίνονται απαραίτητες  για την ορθή λειτουργία του Δήμου καθώς και για αυτό που εμείς οραματιζόμαστε από την αρχή, δηλ. ένα σύγχρονο Δήμο, αυτοτελή και ταυτόχρονα στελεχωμένο με προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, προκειμένου να παρέχει υψηλό επίπεδο υπηρεσιών προς τους Δημότες και τη Δημόσια Διοίκηση.
Επιπλέον βρισκόμαστε σε φάση ωρίμανσης μελετών για συμμετοχή σε διάφορα προγράμματα του ΕΣΠΑ- INTERREG κλπ..
Πολύ σημαντική και σε άμεση προτεραιότητα είναι η κατάρτιση του Επιχειρησιακού μας Προγράμματος, όπου εκεί θα ενταχθούμε στο πλαίσιο της διαδικασίας εκσυγχρονισμού της οργάνωσης και λειτουργίας της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης και, με απώτερο σκοπό, πέραν της δημιουργίας μόνιμων δομών προγραμματισμού, υλοποίησης και παρακολούθησης των αποτελεσμάτων της δράσης μας, αυτό να αποτελέσει μια σταθερή λειτουργία και διαδικασία στην οποία θα συμμετέχει σε όλες τις φάσεις και με συγκεκριμένο ρόλο το ανθρώπινο δυναμικό. Στόχος μας είναι η κατάρτιση ενός Επιχειρησιακού Προγράμματος με κεντρικό άξονα την ανάπτυξη του νέου Δήμου Βορείων Τζουμέρκων και χρονικό ορίζοντα έως το τέλος της θητείας της νέας δημοτικής αρχής.
            Η λειτουργία των νεοσύστατων Νομικών Προσώπων, όπως η Κοινωφελής Επιχείρηση και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Άθλησης και Παιδικής Μέριμνας είναι στόχος μας να αποτελέσει μοχλό για την ανάπτυξη της περιοχής, την κοινωνική μέριμνα, τον πολιτισμό και την ανάδειξη της ιστορικής μας κληρονομιάς.

  1. Κύριε Δήμαρχε, πολλοί ανησυχούν ότι ο Καλλικράτης θα αποτελέσει πολιτιστική ισοπέδωση των ορεινών περιοχών. Πώς θα προστατευθεί τελικά η πολιτιστική μας κληρονομιά (αρχιτεκτονική, λαϊκή τέχνη, ήθη και έθιμα) σε περίοδο έλλειψης χρημάτων;

Η αγωνία και η ανησυχία σε περιπτώσεις μεγάλων μεταρρυθμίσεων είναι ασφαλώς δικαιολογημένες. Πιστεύω όμως πως σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να μετατραπούν σε κινδυνολογία.
Ιστορικά ο τόπος μας έχει περάσει από κρίσεις και καταστάσεις πολύ χειρότερες της παρούσας συγκυρίας (πόλεμοι, μη ομαλές πολιτικές μεταβολές κλπ.). Μπόρεσε όμως να ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες και να πάει μπροστά, στηριζόμενος ακριβώς στην ιστορία του, στα στοιχεία της παράδοσής του, στις πατροπαράδοτες συνήθειές του, όχι μόνο διατηρώντας την πολιτιστική του κληρονομιά αλλά και αναπτύσσοντας την  περαιτέρω.
Στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες είναι ανάγκη να αναπτύσσεται σε μεγαλύτερο βαθμό ο εθελοντισμός, η συμμετοχή του πολίτη, η συμβολή όλων σε όλα, πράγματα που έχω την αίσθηση ότι είχαν κατά κάποιο τρόπο ατονήσει τα προηγούμενα χρόνια της οικονομικής ευμάρειας.

  1. Ως μεγαλύτερος Δήμος θα υπάρχουν ίσως και μεγαλύτερες εντάσεις. Ποιο είναι το πνεύμα που επικρατεί στο Δημοτικό Συμβούλιο;

Ζούμε σε μια εποχή όπου η συναίνεση είναι ζητούμενο για την επίλυση των πολλών και κρίσιμων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η περιοχή μας  και στη μεγάλη προσπάθεια της βιώσιμης ανάπτυξής της πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη. Άγονες αντιπαραθέσεις, αντίδραση για την αντίδραση και μικροπολιτικές πρακτικές μόνο κακό μπορούν να κάνουν. Εύχομαι όλοι να αντιληφθούμε το βάρος της ευθύνης, που η θέση του καθενός μας μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο συνεπάγεται και να πράξουμε ανάλογα.

6. Τέλος, οι τόσες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι σήμερα κάνει έναν Δήμαρχο ενός περιφερειακού και με πολλά προβλήματα Δήμου αισιόδοξο ή απαισιόδοξο για τη συνέχεια;

Η επισήμανση των δυσκολιών είναι χρήσιμη για μια ρεαλιστική αποτύπωση της αφετηρίας της λειτουργίας του νέου Δήμου, χωρίς όμως να θέλουμε να αποτελέσει «άλλοθι» για την οποιαδήποτε πορεία του έργου της Δημοτικής Αρχής στη συνέχεια.
Γενικά είμαι άνθρωπος αισιόδοξος, έχω μεγάλη πίστη στις δυνατότητες της περιοχής, εμπιστοσύνη στους συνεργάτες μου και σιγουριά ότι όλοι θα δουλέψουμε ακούραστα, έτσι όπως ξεκινήσαμε και ως το τέλος, χωρίς ηττοπάθεια και μεμψιμοιρία, με διεκδικητική διάθεση για όλα όσα πιστεύουμε ότι αξίζουν στον τόπο μας.

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΑΛΑΡΡΥΤΕΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

 
Κύριε Δήμαρχε,

Αρχικά επιτρέψτε μου να σας ευχηθώ και προσωπικά καλή και δημιουργική θητεία στο σύνθετο έργο σας. Κατά δεύτερον, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων που θα απαντήσετε στις ερωτήσεις μας σχετικά με το νέο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων προς ενημέρωση των αναγνωστών των "ΚΑΛΑΡΡΥΤΙΩΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ".

  1. Έχοντας  διανύσει τους 5 πρώτους μήνες της θητείας σας και δεδομένης της δυσχερούς δημοσιοοικονομικής κατάστασης της χώρας, ποια ήταν τα προβλήματα με τα οποία ήρθατε άμεσα αντιμέτωπος και πώς τα χειριστήκατε?

Το στήσιμο εξαρχής ενός νέου Δήμου είναι από μόνο του ένα δύσκολο πρόβλημα, όταν μάλιστα έρχεται σε συνέχεια μιας μεταρρύθμισης που έγινε πολύ γρήγορα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δυνατότητα υποστήριξης του εγχειρήματος από την πλευρά της Πολιτείας.
Η γενικότερη οικονομική κατάσταση όλοι μας γνωρίζουμε ότι δεν είναι καλή, όμως θα πρόβαλα σαν μέγιστο πρόβλημα την μεγάλη έλλειψη προσωπικού. Δυστυχώς οι (7) πρώην ΟΤΑ που συνενώθηκαν δεν συνέβαλαν στην στελέχωση του Δήμου με προσωπικό και κυρίως επιστημονικό και εργατοτεχνικό. Το αποτέλεσμα είναι μεγάλες δυσκολίες στην συγκρότηση επιτελικών υπηρεσιών από τη μια και την αντιμετώπιση της καθημερινότητας από την άλλη, καθώς, λόγω μνημονίου, απαγορεύονται οι προσλήψεις προσωπικού.

  1. Θα θέλαμε να επιμείνουμε στο θέμα της αποκομιδής των απορριμάτων στους Καλαρρύτες, που όπως πληροφορούμαστε γίνεται με δυσκολίες. Τι σκοπεύετε να κάνετε γι’ αυτό, ενόψει και της καλοκαιρινής περιόδου, όπου το πρόβλημα σίγουρα θα διογκωθεί?

Το πρόβλημα δημιουργείται γιατί μέχρι σήμερα υπάρχει απαγόρευση από την Πολιτεία στους Δήμους για την ανάθεση της αποκομιδής των απορριμμάτων και γενικότερα της καθαριότητας σε ιδιώτες, όπως γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ευτυχώς όμως σήμερα, έπειτα από περίπου 5 μήνες, πληροφορηθήκαμε ότι εντός των επομένων ημερών κατατίθεται τροπολογία που ρυθμίζει το θέμα αυτό.

  1. Η προηγούμενη Κοινοτική Αρχή με επικεφαλής τον κ. Χρ. Κοταρέλα, παρέδωσε, όπως είναι γνωστό, στο νέο Δήμο τέσσερα μεγάλα έργα δημοπρατημένα και χρηματοδοτημένα με το ποσό των 1.500.000 ευρώ (εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης, μονοπάτι Καλαρρύτες-όρια Συρράκου, μονοπάτι Καλαρρύτες-Κουκούλι-Μύλο Κουιάσας και γέφυρα Φίλου, ηλεκτρική σύνδεση ιδιωτικών οικιών με το υπογειοποιημένο δίκτυο της ΔΕΗ). Σε ποιο στάδιο βρίσκονται αυτά τα έργα και πότε αναμένεται να ολοκληρωθούν?

Θέλω να καταστήσω σαφές ότι προωθούμε με όλες μας τις δυνάμεις όλα τα έργα και τις μελέτες των προηγούμενων ΟΤΑ.
Για την ακρίβεια όμως της ενημέρωσης επιτρέψτε μου να σημειώσω πως από τα έργα που αναφέρατε μόνον η κατασκευή του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης είναι δημοπρατημένο έργο  και μάλιστα στο στάδιο της υλοποίησης έχοντας μέχρι στιγμής ολοκληρωθεί περίπου το 25%.
Από τα υπόλοιπα έργα κανένα δεν είναι δημοπρατημένο εμφανίζοντας καθένα από αυτά διάφορα προβλήματα, τα οποία από την πρώτη στιγμή προσπαθούμε να επιλύσουμε. Συγκεκριμένα:
Η ανάπλαση του μονοπατιού «Στρατώνες – Σκάλα Συρράκου – Καλαρρύτικος ποταμός» έχει πάρει απόφαση ένταξης στο ΕΣΠΑ, αλλά δεν μπορεί προς στιγμήν να προχωρήσει, διότι η σχετική προγραμματική σύμβαση που είχε υπογράψει η Κοινότητα Καλαρρυτών με το Υπουργείο Περιβάλλοντος για το έργο αυτό, δεν καλύπτει, προς το παρόν, και  την εταιρία «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.», που ανέλαβε την υλοποίησή του, λόγω μη διαχειριστικής επάρκειας της πρώην Κοινότητας. Σε συνεχείς επαφές μας και προσωπικές μου επισκέψεις στο Υπουργείο και τις λοιπές υπηρεσίες προσπαθούμε να βρούμε λύση.
Η ανάπλαση του μονοπατιού «Καλαρρύτες – Μύλος Κουιάσα – Γέφυρα Φίλου» δεν έχει πάρει ακόμα απόφαση ένταξης στο ΕΣΠΑ. Το ίδιο πρόβλημα, όπως προηγουμένως, εμφανίζεται κι εδώ.
Τέλος πολύ σοβαρό πρόβλημα εμφανίζεται με τη σύνδεση των ιδιωτικών οικιών με το υπογειοποιημένο δίκτυο της ΔΕΗ. Πρώτον δεν υπάρχει μελέτη και δεύτερον η εξέλιξη του έργου προσκρούει, κατά κύριο λόγο,  ακριβώς στο ότι ένα μεγάλο κομμάτι του δεν θα κατασκευασθεί σε δημοτικό χώρο αλλά σε ιδιωτικούς. Υπάρχουν πολλές αντιδράσεις επ’ αυτού από διάφορες υπηρεσίες, με τις οποίες βρισκόμαστε, χωρίς υπερβολή, σε καθημερινή επαφή αναζητώντας εναλλακτικούς τρόπους για να ξεπεράσουμε το πρόβλημα. Η σύνδεση των οικιών, μην έχοντας προβλεφθεί εξαρχής σε μια ολοκληρωμένη αρχική μελέτη, έρχεται εκ των υστέρων να υλοποιηθεί με ένα έργο προβληματικό, επισείοντας τον κίνδυνο, σε περίπτωση αρνητικής εξέλιξης, απένταξης ολόκληρου του έργου της υπογειοποίησης.  

  1. Έχετε συχνά διατυπώσει το όραμά σας σχετικά με την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της περιοχής των Τζουμέρκων, ώστε να λάβει τη θέση που της αξίζει στον αναπτυξιακό χάρτη της Ηπείρου. Μέσα σε αυτά τα "πλεονεκτήματα" σίγουρα συμπεριλαμβάνονται οι Καλαρρύτες και το γειτονικό Συρράκο, ιστορικά χωριά, με αναμφισβήτητη πολιτιστική ταυτότητα. Πώς πιστεύετε ότι θα πετύχετε αυτό το στόχο και ποιο ρόλο θα διαδραματίσουν οι Καλαρρύτες?

Έχω χαρακτηρίσει επανειλημμένα, χωρίς να θέλω να μειώσω τα υπόλοιπα χωριά, τους Καλαρρύτες και το Συρράκο σαν τα δυο διαμάντια της Πίνδου, δυο χωριά που μπορούν να παίξουν αναμφισβήτητα κεντρικό ρόλο στην προσέλκυση επισκεπτών στην περιοχή και την τουριστική ανάπτυξή της. Μια συντονισμένη και συστηματική προσπάθεια προβολής και αξιοποίησης του φυσικού κάλλους, της ιστορίας και της παράδοσης είναι απαραίτητη, ενταγμένη όμως μέσα σ’ ένα γενικότερο σχέδιο ανάπτυξης του τριτογενούς τομέα σε ολόκληρο το Δήμο. Έχει αποδειχτεί ότι αποσπασματικές πολιτικές και προσπάθειες ανάπτυξης έχουν μόνο βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα. Έτσι πρέπει να δούμε ακόμη  και τη συνεργασία με τους όμορους Δήμους, όπως τον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων, τον Δήμο Μετσόβου και τους ΟΤΑ από την πλευρά των Τρικάλων. 

  1. Κύριε Δήμαρχε, πολλοί ανησυχούν ότι ο "Καλλικράτης' θα αποτελέσει πολιτιστική ισοπέδωση των ορεινών περιοχών. Οι Καλαρρυτινοί αγωνιούμε για το πώς θα προστατευθεί τελικά η πολιτιστική μας κληρονομιά (αρχιτεκτονική, λαϊκή τέχνη, ήθη και έθιμα) σε περίοδο έλλειψης χρημάτων?

Η αγωνία και η ανησυχία σε περιπτώσεις μεγάλων μεταρρυθμίσεων είναι ασφαλώς δικαιολογημένες. Πιστεύω όμως πως σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να μετατραπούν σε κινδυνολογία.
Ιστορικά ο τόπος μας έχει περάσει από κρίσεις και καταστάσεις πολύ χειρότερες της παρούσας συγκυρίας (πόλεμοι, μη ομαλές πολιτικές μεταβολές κ.λ.π.). Μπόρεσε όμως να ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες και να πάει μπροστά, στηριγμένος ακριβώς στην ιστορία του, στα στοιχεία της παράδοσής του, στις πατροπαράδοτες συνήθειές του, όχι μόνο διατηρώντας την πολιτιστική του κληρονομιά  αλλά και  αναπτύσσοντας  την περαιτέρω.
Στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες είναι ανάγκη να αναπτύσσεται σε μεγαλύτερο βαθμό ο εθελοντισμός, η συμμετοχή του πολίτη, η συμβολή όλων σε όλα, πράγματα που έχω την αίσθηση ότι είχαν κατά κάποιο τρόπο ατονήσει τα προηγούμενα χρόνια της οικονομικής «άνεσης».

  1. Όσο για τις παράνομες και ακαλαίσθητες αρχιτεκτονικές "παρεμβάσεις", που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια σε ιδιωτικές κατοικίες των Καλαρρυτινών (τσίγκος, κεραμίδια, τούβλα...), πιστεύετε ότι πρέπει να ελέγχονται και με ποιο τρόπο?

Οι Καλαρρύτες και το Συρράκο είχαν την τύχη να μπουν σε ένα πλαίσιο προστασίας του παραδοσιακού χαρακτήρα τους. Είναι επομένως πραγματικά κρίμα οι ίδιοι οι κάτοικοι να κινούνται έξω απ’ αυτό το πλαίσιο αλλοιώνοντας την εικόνα του χωριού. Έλεγχος πρέπει να υπάρχει και μάλιστα αυστηρός. Εδώ όμως για μια ακόμη φορά αναδεικνύεται το πρόβλημα που πρώτο -  πρώτο ανέφερα. Η έλλειψη προσωπικού που δεν επιτρέπει τη συγκρότηση των αντίστοιχων δημοτικών υπηρεσιών. Θα ήταν ασφαλώς χρήσιμο να μπορεί να συσταθεί Υπηρεσία Πολεοδομίας στο Δήμο μας και να μην χρειάζεται να απευθυνόμαστε, σε τέτοιες περιπτώσεις, σε Υπηρεσίες άλλων φορέων.

  1. Παρότι έμπειρος "καποδιστριακός" Δήμαρχος, με τετραετή θητεία στο Δήμο Πραμάντων, όπως εσείς, κ. Δήμαρχε, θεωρούμε ότι το "στήσιμο' του νέου Δήμου θα είναι δύσκολο κομμάτι του έργου σας. Ωστόσο, πιστεύουμε, όπως και όλοι μας άλλωστε, στη συστράτευση και τη συνεργασία στον κοινό αγώνα που είναι η ανάπτυξη της περιοχής μας. Ευχαριστούμε θερμά και πάλι για τη συνέντευξη που παραχωρήσατε στα "ΚΑΛΑΡΡΥΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ" και καλή συνέχεια στο έργο σας!

Η επισήμανση των δυσκολιών είναι χρήσιμη για μια ρεαλιστική αποτύπωση της αφετηρίας της λειτουργίας του νέου Δήμου, χωρίς όμως να θέλουμε να αποτελέσει «άλλοθι» για την οποιαδήποτε πορεία του έργου της Δημοτικής Αρχής στη συνέχεια.
Στο δύσκολο δρόμο της συμπόρευσης απαιτείται η συνεργασία όλων.
Θέλω κι εγώ να σας ευχαριστήσω θερμά  για την ευκαιρία που μου δώσατε να επικοινωνήσω με τους  αναγνώστες σας.

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Συνέντευξη στον Φιλήμονα Καραμήτσο του Δημάρχου Β. Τζουμέρκων Γιάννη Σεντελέ για τα Πρωινά Νέα και το www.epirusonline.gr



1. Ολοκληρώνεται ο πρώτος χρόνος της θητείας σας. Ποια θα ξεχωρίζατε ως θετικά της δημοτικής αρχής αλλά και τι δεν μπορέσατε να κάνετε από αυτά που είχατε προγραμματίσει;

Στα θετικά είναι αναμφισβήτητα ότι μπορέσαμε να ανταποκριθούμε στις μεγάλες ανάγκες της καθημερινότητας, έχοντας να αντιμετωπίσουμε έναν δύσκολο Δήμο αλλά και αδυναμία συγκρότησης υπηρεσιών λόγω τρομακτικής έλλειψης προσωπικού καθώς επίσης και καθυστέρηση κεντρικά των διαδικασιών για την ανάθεση κάποιων από αυτές τις υπηρεσίες σε ιδιώτες. Αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, υπαλληλικό προσωπικό υπερέβαλαν εαυτόν αλλά και σύλλογοι και απλοί δημότες σε μια συγκινητική εθελοντική προσφορά συνετέλεσαν ώστε να φτάσουμε μέχρι σήμερα χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Θετικό είναι επίσης και το γεγονός ότι ολοκληρώσαμε χωρίς καθυστερήσεις όλες τις διαδικασίες (απογραφή, οργανισμός, συγχώνευση νομικών προσώπων, επιχειρησιακό κ.λ.π.) που προέβλεπε ο Καλλικράτης για τη συγκρότηση των νέων Δήμων.
Δεν μπορέσαμε ασφαλώς να πραγματοποιήσουμε μεγάλο κομμάτι από το Τεχνικό μας Πρόγραμμα αφού η χρηματοδότηση του Δήμου για επενδυτικές δαπάνες και έργα (ΣΑΤΑ) ήταν περίπου στο ένα πέμπτο των προϋπολογισθέντων κονδυλίων.

2. Ποια είναι σήμερα τα βασικά προβλήματα του Δήμου Βόρειων Τζουμέρκων και πώς σχεδιάζετε να τα αντιμετωπίσετε;

Δυστυχώς ο Δήμος μας έχει ακόμη σήμερα σοβαρά προβλήματα υποδομών. Η άμεση καταγραφή τους, που έχει σχεδόν στο σύνολό της ολοκληρωθεί, η αξιολόγησή τους κατά προτεραιότητα, η σύνταξη των απαραίτητων μελετών και η αναζήτηση των κατάλληλων πηγών χρηματοδότησης είναι ο βασικός κορμός του σχεδιασμού αντιμετώπισης. Στον τομέα της καθημερινότητας, που αναφερθήκαμε προηγουμένως, εφόσον δεν υπάρξουν δραματικές περικοπές στους πόρους, συνεχίσει η δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού ορισμένου χρόνου (οκταμηνίτες ) και συνεργασίας με ιδιώτες, εκτιμούμε ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα.
Παράλληλα τρέχει και η προσπάθεια προώθησης ζητημάτων που αφορούν σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες και έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη της περιοχής μας κατά κύριο λόγο στον πρωτογενή (κτηνοτροφία - πτηνοτροφία) και τριτογενή τομέα (τουρισμό).

3. Η περικοπή των πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μεγάλη. Πώς αντιμετωπίζετε το πρόβλημα αυτό;

Για τους μικρούς περιφερειακούς Δήμους, όπως ο δικός μας, η περικοπή αυτή δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας. Δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί. Δεν υπάρχουν ίδιοι πόροι και δεν είναι εύκολο να δημιουργηθούν άμεσα ή  βραχυπρόθεσμα. Η λειτουργία του Δήμου είναι άμεσα εξαρτώμενη από την κρατική επιχορήγηση και αν οι περικοπές αυξηθούν το πρόβλημα θα είναι τεράστιο.
Στο τομέα των έργων και των επενδύσεων ο μόνος δρόμος είναι η αξιοποίηση των προγραμμάτων, πέραν των εθνικών πόρων, (ΕΣΠΑ, Μπαλτατζής, ΟΠΑΑ, INTERREG κ.λ.π.) που τρέχουν ή θα τρέξουν και σ’ αυτή την κατεύθυνση ρίχνουμε όλο το βάρος.

4. Παρά τα προβλήματα, έχετε έναν μεγαλύτερο, στρατηγικό σχεδιασμό για την περιοχή σας;

Αυτή η περιοχή έχει παραμεληθεί όλες τις προηγούμενες δεκαετίες μολονότι, σήμερα όλοι το αναγνωρίζουν, εμφανίζει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, που αν αξιοποιηθούν θα βοηθήσουν όχι μόνο την ίδια αλλά και τους νομούς Ιωαννίνων και Άρτας και κατ’ επέκταση όλη την Ήπειρο. Οφείλουμε λοιπόν να έχουμε έναν συγκροτημένο στρατηγικό σχεδιασμό, που θα μπορούσε να αναλυθεί στα παρακάτω σημεία:
1. Ενίσχυση της οικονομίας μέσω υποδομών που αφορούν το τουριστικό προϊόν (Βελτίωση προσβάσεων, ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, δημιουργία τουριστικών προορισμών κ.α.) και την ζωϊκή παραγωγή ( της κτηνοτροφίας και της πτηνοτροφίας)
2. Διατήρηση και ανάδειξη της φυσιογνωμίας των οικισμών, καθώς και έργα ανάπλασης αυτών.
4. Εύρυθμη λειτουργία και επάνδρωση των υπηρεσιών του Δήμου με το απαραίτητο δυναμικό και παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας στους κατοίκους της περιοχής και στους επισκέπτες αυτής
5. Παρεμβάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και της φύσης. Αποκατάσταση περιοχών που έχουν πληγεί από τον ανθρώπινο παράγοντα. Προστασία της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής. Δράσεις για την προστασία των προστατευόμενων περιοχών NATURA, αλλά και αξιοποίηση ανανεώσιμων μορφών παραγωγής ενέργειας.
 Τα παραπάνω οφείλονται στην περιοχή των Τζουμέρκων και δυναμικά πρέπει να τα διεκδικήσουμε.

5. Πώς κρίνετε τον πρώτο χρόνο του Καλλικράτη; Θα λειτουργήσει ο νέος θεσμός καλύτερα από τον Καποδίστρια; Πολλοί λένε ότι θα πρέπει να μειωθούν ακόμα περισσότεροι οι δήμοι στο μέλλον…

Ο πρώτος χρόνος λειτουργίας δίνει στον «Καλλικράτη» κακό βαθμό. Αποδεικνύεται ότι σοβαρές μεταρρυθμίσεις όπως αυτή κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα όταν γίνεται προσπάθεια να υλοποιηθούν με τον κλασικό «ελληνικό» τρόπο «ξεκινάμε και θα δούμε…». Με δεδομένη δε τη σημερινή κρίση η συνέχεια προδιαγράφεται δυσκολότερη.

6. Πιστεύετε ότι οι δήμοι θα έπρεπε να διαχειρίζονται ένα μεγαλύτερο μέρος της φορολόγησης του κράτους; Μπορεί να αυτονομηθεί πλήρως η Τοπική Αυτοδιοίκηση από το κεντρικό κράτος;

Το κράτος πρέπει να πάρει κάποια στιγμή τη μεγάλη και σοβαρή απόφαση να εμπιστευτεί επιτέλους την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό σήμερα δεν συμβαίνει. Μια ακόμη απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι στο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της κρίσης τα τελευταία δύο χρόνια αγνοήθηκε παντελώς το πολιτικό προσωπικό της Αυτοδιοίκησης. Η οικονομική αυτονόμηση  της Αυτοδιοίκησης, η ουσιαστική αποκέντρωση των πόρων θα πρέπει να είναι βασικό στοιχείο της κεντρικά σχεδιαζόμενης  οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής.

7. Η περιοχή σας είναι πολύ όμορφη αλλά και απομακρυσμένη από τα αστικά κέντρα, κάτι που ίσως να ευνοεί τον τουρισμό για παράδειγμα. Αν μετακόμιζε μια οικογένεια σε ένα από τα χωριά σας, θα τα κατάφερνε να επιβιώσει; Θα το προτείνατε;

Κάποιος που έχει πραγματικά διάθεση να ασχοληθεί σοβαρά στις δύο κατευθύνσεις, που ευνοούνται στην περιοχή μας, την κτηνοτροφία – πτηνοτροφία και τον τουρισμό, μπορεί όχι απλώς να επιβιώσει αλλά να αναπτυχθεί επιχειρηματικά και να οργανώσει μια ζωή με ικανοποιητικό εισόδημα και ποιότητα ζωής. Και υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα τα τελευταία χρόνια. Το προτείνω λοιπόν ανεπιφύλακτα.   Επαναλαμβάνω όμως το επίρρημα «σοβαρά». Λογικές «κουτοπόνηρες» του τύπου « ξεκινάω, παίρνω την επιδότηση και βλέπουμε…» δεν περπατάνε πλέον, όχι μόνο στα Τζουμέρκα αλλά πουθενά.

8. Θα σας ενδιέφερε μια δεύτερη θητεία στη δημαρχία των Β. Τζουμέρκων;

Βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή μιας δύσκολης τετραετίας και είμαστε επικεντρωμένοι στο στήσιμο του νέου δήμου και την προώθηση και επίλυση των πολλών προβλημάτων και αναγκών του, έτσι ώστε οι σκέψεις για τις επόμενες εκλογές να φαντάζουν και να είναι πράγματι ακόμη πολύ μακρινές. Το προσωπικό μου ενδιαφέρον για τα Τζουμέρκα και το Δήμο είναι γνωστό και δεδομένο και παραμένει αμείωτο, σε κάθε περίπτωση όμως η τελική απόφαση, όταν ληφθεί, θα είναι προϊόν συλλογικής διαδικασίας μεταξύ των συνεργατών μου και μέσα από τη δημοτική μας παράταξη.

Και μία πιο ειδική ερώτηση:

Ασχολείστε και ο ίδιος προσωπικά με το θέατρο και τον πολιτισμό. Προλαβαίνετε; Τα καταφέρνετε με τις καθημερινές υποχρεώσεις; Να ακολουθούν οι άνθρωποι τα όνειρά τους ή να συμβιβάζονται όταν πρέπει να πετύχουν κάτι πιο χειροπιαστό από αυτό που ονειρεύονται;

Ο χρόνος που «κλέβω» για να ασχοληθώ με τον πολιτισμό, το θέατρο, τη μουσική είναι χρόνος κλεμμένος από τον λίγο, είναι γεγονός, αλλά απαραίτητο ελεύθερο χρόνο, που κάθε Δήμαρχος, κάθε άνθρωπος, αν θέλετε, οφείλει να εξοικονομεί για τον εαυτό του και την απαραίτητη προσωπική του ξεκούραση. Και μολονότι η ασχολία αυτή γίνεται πολύ σοβαρά, αποτελεί εντούτοις για μένα πραγματική ξεκούραση. Άλλωστε το όποιο προϊόν αυτής της ενασχόλησης επιστρέφει και πάλι στο Δήμο,  αφού μιλάμε για τη λειτουργία της Δημοτικής Θεατρικής Σκηνής.
Αλίμονο, αγαπητέ Φιλήμωνα, αν πορευόμαστε χωρίς όνειρα. Κανένας άνθρωπος, πολύ δε περισσότερο όταν κατέχει μια σοβαρή θέση ευθύνης, όπως ένας Δήμαρχος, δεν θα μπορέσει να έχει μια πραγματικά αποδοτική και ωφέλιμη διαδρομή, αν είναι μονοδιάστατος.

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////


ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ
ΠΟΡΕΙΑ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

Μέσα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία, που οδηγεί σε πρωτόγνωρες εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα και τους τομείς της ζωής στο σύνολο της χώρας, κλήθηκε από τις αρχές του 2011 η Τοπική Αυτοδιοίκηση  να υλοποιήσει μια μεγάλη και με τεράστια προβλήματα, όπως αποδείχτηκε στην πράξη, μεταρρύθμιση. Τη λειτουργία των νέων Δήμων, που προέκυψαν από την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης». Η αδυναμία ουσιαστικής οικονομικής υποστήριξης του εγχειρήματος, οι μεγάλες καθυστερήσεις στην επίλυση διαδικαστικών ζητημάτων, η γραφειοκρατική γιγάντωση των διαδικασιών μετάβασης από την προηγούμενη κατάσταση στην νέα, δημιούργησαν ένα ασφυκτικά πιεστικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο κάθε Δήμος έπρεπε όχι μόνο να δρομολογήσει αλλά και να ολοκληρώσει βασικές λειτουργίες του.
            Από την αρχή φάνηκε ότι ο «Καλλικράτης» οδήγησε στη δημιουργία δύο μεγάλων κατηγοριών Δήμων. Των μεγάλων Δήμων των κέντρων, με μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού αλλά και πλεόνασμα, σε πολλές περιπτώσεις, προσωπικού και των μικρών περιφερειακών Δήμων, στους οποίους «συνενώθηκαν» κατά κύριο λόγο προβλήματα, με τεράστιες ελλείψεις σε πόρους, μέσα και προσωπικό. Οι μικροί Δήμοι, με όλες αυτές τις ελλείψεις, έπρεπε εντούτοις να προχωρήσουν σε όλες τις διαδικασίες που προέβλεπε ο «Καλλικράτης», χωρίς όμως τη δυνατότητα συγκρότησης και στελέχωσης των απαραίτητων υπηρεσιών, αφού το επιστημονικό προσωπικό που διέθεταν οι Ο.Τ.Α. που συνενώθηκαν ήταν ελάχιστο, το προσωπικό των καταργηθέντων Νομαρχιών μετατάχτηκε αποκλειστικά στους Δήμους των πρωτευουσών, η δε δυνατότητα πρόσληψης νέου προσωπικού ήταν και είναι μηδενική.
            Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων μέσα στο τοπίο αυτό άρχισε μια μεγάλη προσπάθεια για το στήσιμο και τη λειτουργία του νέου Δήμου, προσπάθεια που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, αφού καινούργιες αλλαγές, διαδικασίες και απαιτήσεις προστίθενται σε καθημερινή βάση, με στόχο μια κατά το δυνατόν εύρυθμη λειτουργία του Δήμου και κάλυψη των βασικών αναγκών.
           
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
            Οι βασικές υπηρεσίες που είχε τη δυνατότητα να συγκροτήσει ο Δήμος μας είναι:
            Τεχνική Υπηρεσία, με την υποστήριξη των υπηρεσιών της πρώην Τ.Υ.Δ.Κ. με στόχο την παρακολούθηση των συνεχιζόμενων έργων και το σχεδιασμό και τη μελέτη νέων.
            Ταμειακή Υπηρεσία, με την ευθύνη όλων των οικονομικών θεμάτων του Δήμου.
            Διοικητικές Υπηρεσίες, οι οποίες είναι αναπτυγμένες στις έδρες των πρώην Ο.Τ.Α. με στόχο την διεκπεραίωση ζητημάτων διοικητικής φύσεως και την εξυπηρέτηση των δημοτών.
            Οι υπηρεσίες καθαριότητας προσφέρονται κατά ένα  μέρος από προσωπικό και μέσα του Δήμου και κατά ένα άλλο μέρος, μέσω σχετικής εργολαβίας, από ιδιώτη.
            Οι υπηρεσίες ύδρευσης και ηλεκτροφωτισμού , προσφέρονται κατά κύριο λόγο μέσω εργολαβιών.
            Να σημειώσουμε ότι απαιτήθηκε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του εξαμήνου μέχρι να «ξεμπλοκάρουν» οι διαδικασίες για τη δυνατότητα ανάθεσης σε ιδιώτες των υπηρεσιών, τις οποίες δεν έχει τη δυνατότητα να εκτελέσει ο Δήμος, καθώς επίσης και για την πρόσληψη κάποιου προσωπικού ορισμένου χρόνου. Στο χρονικό διάστημα αυτό έγινε μια τεράστια προσπάθεια για την κάλυψη των αναγκών εκ των ενόντων, με την προσωπική εργασία των αντιδημάρχων, δημοτικών και τοπικών συμβούλων, συλλόγων και απλών δημοτών, τους οποίους αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω θερμά.

            ΑΠΟΓΡΑΦΗ
            Η απογραφή των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων του Δήμου και η σύνταξη του ισολογισμού έναρξης λειτουργίας του νέου Δήμου ήταν η πρώτη και βασική απαίτηση του «Καλλικράτη» και στον Δήμο μας ολοκληρώθηκε με επιτυχία και σε σύντομο χρόνο.

ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
            Ο «Καλλικράτης» έθεσε την απαίτηση για συγχώνευση όλων των Νομικών Προσώπων των Ο.Τ.Α. που συνενώθηκαν, εγχείρημα το οποίο αποδείχτηκε δύσκολο στην εφαρμογή  του καθώς τα ελλιπή στοιχεία και η μη σωστή λειτουργία κατά τα προηγούμενα χρόνια ορισμένων Νομικών Προσώπων δημιουργούσαν μεγάλα προσκόμματα στην όλη διαδικασία. Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων είναι μέσα στους λίγους πρώτους Δήμους που ολοκλήρωσε τις διαδικασίες συγχώνευσης, συγχωνεύοντας όλα τα νομικά του πρόσωπα στα παρακάτω δύο:
·         Οργανισμός Πολιτισμού, Άθλησης και Παιδικής Μέριμνας Δήμου Βορείων Τζουμέρκων (Ν.Π.Δ.Δ.)
·         Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Βορείων Τζουμέρκων (Ν.Π.Ι.Δ.)
·         Έχει γίνει αίτημα να παραμείνει ως αυτόνομο Ν.Π.Δ.Δ. το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» και αναμένεται η απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
Μία από τις βασικές απαιτήσεις ήταν η σύνταξη οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας του νέου Δήμου. Κι εδώ ο Δήμος μας ήταν από τους πρώτους που ολοκλήρωσε τη διάρθρωση ενός οργανισμού λειτουργικού που θα καλύπτει στο μέλλον όλες τις ανάγκες ενός σύγχρονου Δήμου με τις ιδιαιτερότητες και τις ειδικές απαιτήσεις του δικού μας Δήμου. Δυστυχώς η υπάρχουσα συγκυρία μεταθέτει για το απώτερο μέλλον τη δυνατότητα πλήρωσης με τους απαραίτητους υπαλλήλους  του οργανισμού και τη λειτουργία του με τον προσήκοντα τρόπο.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
Εκπονείται το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου, που θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο λειτουργίας και ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια. Ήδη το προκαταρκτικό κείμενο του στρατηγικού στόχου συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και έχει βγει σε διαβούλευση με τους φορείς και τους δημότες και στη συνέχεια θα ολοκληρωθεί .

ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ
Για πρώτη φορά σε ολόκληρο το Δήμο γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια καταγραφής, ελέγχου και «ξεκαθαρίσματος» των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, όλων των κληροδοτημάτων.
Η κατάσταση που επικρατεί στον τομέα αυτόν είναι πραγματικά χαοτική και απογοητευτική, με συγκεχυμένα στοιχεία για την ύπαρξη, λειτουργία, αξιοποίηση και διαχείριση των κληροδοτημάτων και είμαστε αποφασισμένοι να μπει τάξη το συντομότερο δυνατόν.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τα θέματα που αφορούν γενικότερα τον πολιτισμό χειρίζονται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Άθλησης και Παιδικής Μέριμνας του Δήμου μας, ο οποίος έχει συγκροτηθεί, έχει ορισθεί το Διοικητικό του Συμβούλιο, έχει συνταχθεί ο προϋπολογισμός του και λειτουργεί πλέον κανονικά. Πέραν των πολιτιστικών εκδηλώσεων που καλοκαιριού που πέρασε προβλέπονται να λειτουργήσουν στα πλαίσια του οργανισμού τα παρακάτω τμήματα:
·         Δημοτική Θεατρική Σκηνή
·         Μουσικό Τμήμα
·         Τμήμα χορού
·         Εικαστικό τμήμα
·         Τμήμα συνεδρίων, σεμιναρίων και εκδόσεων

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ
Η μάχη με την καθημερινότητα σε ολόκληρο το Δήμο είναι μεγάλη, συνεχής και με πολλές δυσκολίες. Προβλήματα προσωπικού και μέσων, παλιά δίκτυα και ιδιαίτερη γεωμορφολογία, καιρικές συνθήκες και άσχημο οδικό δίκτυο κάνουν την μάχη αυτή πολλές φορές άνιση, καθώς απαιτείται τεράστιος κόπος χωρίς τα αποτελέσματα να είναι πάντοτε αντιστοίχως ανάλογα.
·         Ύδρευση
Τα προβλήματα της ύδρευσης αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία, με αποτέλεσμα να μην έχουμε σημαντικά προβλήματα διακοπών στην υδροδότηση. Επόμενο σημαντικό στάδιο ο έλεγχος της ποιότητας του νερού και οι παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν.
·         Φωτισμός
Η δυνατότητα συνεργασίας με ιδιώτη που μας δόθηκε μόλις κατά το μήνα Ιούλιο ήταν το βασικό αίτιο των προβλημάτων που εμφανίστηκαν στο δημοτικό φωτισμό. Ήδη η κατάσταση θεωρούμε ότι πλέον αρχίζει να ισορροπεί, χωρίς όμως να λείπουν ακόμη κάποια προβλήματα.
·         Καθαριότητα
Ο τομέας της καθαριότητας μετά την πρόσληψη και του προσωπικού οκτάμηνης διάρκειας βρίσκεται σε καλό επίπεδο λειτουργίας. Πέραν της τακτικής αποκομιδής των οικιακών απορριμμάτων, η προμήθεια του πολυμηχανήματος καθαρισμού της παρόδιας βλάστησης (καταστροφέας) συντελεί τα μέγιστα στην εξασφάλιση της προσβασιμότητας των δρόμων.
·         Υγεία
Γενικά η παρουσία των γιατρών στα περιφερειακά ιατρεία είναι ικανοποιητική. Από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Χατζηκώστα είχαμε την υπόσχεση για καθιέρωση κατά τακτά χρονικά διαστήματα διαδικασίας αιμοληψιών στην Τ.Κ. Πλατανούσας. Αναμένουμε την υλοποίησή της.
·         Τηλεοπτικοί αναμεταδότες
Η κατάσταση δεν είναι ικανοποιητική. Και αφορά σχεδόν το σύνολο του Δήμου. Κάνοντας μια σοβαρή προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος αναθέσαμε τη μελέτη του ελέγχου όλων των αναμεταδοτών, τον εντοπισμό των προβλημάτων και την διατύπωση προτάσεων επίλυσής τους. Τα αποτελέσματα της μελέτης συνοψίζονται ως εξής:
ü  Οι πομποί – αναμεταδότες είναι ιδιοκατασκευές πολύ μικρής ισχύος, μοιρασμένοι στις πιο πολλές περιπτώσεις σε διάφορες κατευθύνσεις.
ü  Οι όποιες παρεμβάσεις γίνουν πρέπει να λάβουν υπόψη τις αλλαγές που θα γίνουν σε 2 χρόνια λόγω υποχρεωτικής εκπομπής ψηφιακού σήματος, παράμετρος που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη διότι είναι τελεσίδικη και υποχρεωτική για τη χώρα μας.
Το κόστος βελτίωσης των αναμεταδοτών με καινούργια μηχανήματα είναι της τάξεως των 54.500 €. Το ποσόν αυτό στη συγκεκριμένη περίοδο είναι απαγορευτικό για το Δήμο στο σύνολό του και μάλιστα για μια υπηρεσία που δεν έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα. Ο Δήμος έχει αναθέσει τη συντήρηση της υπάρχουσας κατάστασης με σκοπό την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη βελτίωση καθώς και τη μόνιμη και διαρκή τεχνική υποστήριξη στις περιπτώσεις βλαβών. Στόχος είναι να μπορέσουμε να εκταμιεύσουμε σταδιακά ποσά για την αντικατάσταση του υπάρχοντος εξοπλισμού με σύγχρονο και μεγαλύτερης

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΡΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΗΣ Τ.Κ. ΚΑΛΑΡΡΥΤΩΝ
1. Αναζητήθηκε και βρέθηκε τρόπος, ο οποίος πρέπει να στηριχτεί από όλους ανεξαρτήτως, ώστε να συνδεθούν οι οικίες των Καλαρρυτών με το υπογειοποιημένο δίκτυο της Δ.Ε.Η. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στους Καλαρρύτες με τη συμμετοχή του Δημάρχου, δημοτικών συμβούλων, αλλά και του πρώην Προέδρου της Κοινότητας, πρώην Κοινοτικών Συμβούλων και εκπροσώπων Συλλόγων διαπιστώθηκε η δύσκολη κατάσταση και ο άμεσος κίνδυνος απένταξης του συνολικού έργου της υπογειοποίησης. Ελπίζουμε η διαδικασία που επιλέχτηκε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και αφορά εκτός από την Τ.Κ. Καλαρρυτών και τον Δήμο Ζαγορίου να προχωρήσει χωρίς προσκώματα, για το καλό της Κοινότητας.
2. Το έργο «Ανάπλαση περιπατητικής διαδρομής "Στρατώνες - σκάλα προς Συρράκο - Καλαρρύτικος ποταμός", το οποίο είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ κινδύνευε επίσης να απενταχθεί διότι η προγραμματική σύμβαση της πρώην Κοινότητας Καλαρρυτών με το Υ.ΠΕ.Κ.Α. δεν κάλυπτε την ανάληψη της υλοποίησης του έργου από την εταιρία «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.», λόγω μη διαχειριστικής επάρκειας της πρώην Κοινότητας Καλαρρυτών αλλά και του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων. Μετά από επίπονες προσπάθειες και παρεμβάσεις προς το αρμόδιο Υπουργείο εκδόθηκε εντολή Υπουργού που παρακάμπτει την προαναφερθείσα δυσκολία και το έργο αυτό όπως και το «Καλαρρύτες – Μύλος Κουιάσα – Γέφυρα Φίλου», το οποίο δεν είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, καθώς επίσης και ένα παρόμοιο έργο της πρώην Κοινότητας Ματσουκίου θα εκτελεστούν από τη Δ/νση Δασών και το Δασαρχείο Ιωαννίνων.
ΔΥΟ ΕΡΓΑ ΣΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ
Δυο έργα που αφορούν την Τ.Κ. Καλαρρυτών προτάθηκαν στα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Αγροτικής Αναγέννησης:
·         Διαμόρφωση εισόδου Τ.Κ. Καλαρρυτών
·         Κατασκευή αντιδιαβρωτικών - αντιπλημμυρικών εργασιών στο χείμαρρο ΤΟΥΡΤΟΥΡΗ
            ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2012
Μέχρι τέλους Νοεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες κατάρτισης του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού έτους 2012 του Δήμου.

ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Δυο σημαντικές επιτροπές, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, ορίστηκαν πλαισιωμένες τόσον από Δημοτικούς Συμβούλους όσον και από δημότες και εκπροσώπους φορέων.
1.     Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (Πρόεδρος κ. Άγγελος Ζώνιος)
2.     Επιτροπή Ενεργειακής Πολιτικής (Πρόεδρος κ. Βαγγέλης Μέγας)

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Σημαντικές είναι οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου στην νέα καλαίσθητη αίθουσα συνεδριάσεων που διαμορφώθηκε σε χώρο του Δημοτικού Σχολείου Πραμάντων.
Οι αντιπαραθέσεις είναι κάτι φυσιολογικό στη λειτουργία ενός Δημοτικού Συμβουλίου και συχνά και απαραίτητες, εφόσον βέβαια είναι καλοπροαίρετες και στόχο έχουν την προώθηση σκέψεων και απόψεων για το γενικότερο καλό του Δήμου.
Πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων έχουν μικροπολιτικό και στείρο χαρακτήρα με σκοπό και μόνο τη δημιουργία εντυπώσεων, μέσα στα πλαίσια μιας ξεπερασμένης αντιπολιτευτικής τακτικής. Στα αχνάρια αυτής της τακτικής τις συνεδριάσεις ακολουθούν συνήθως «δημοσιεύματα» που έχουν ένα χαρακτήρα εμπαθή έως υβριστικό πολλές φορές, καθώς επίσης και βρίθουν αναληθειών και παραπληροφόρησης. (Τρανό παράδειγμα η γνωστή προεκλογική καραμέλα του «χρέους», η οποία εξακολουθεί να σερβίρεται και μάλιστα με αριθμούς βγαλμένους από τη φαντασία των συντακτών).
            Δύο επισημάνσεις:
·         Τα παραπάνω αφορούν την τακτική της μείζονος αντιπολίτευσης, καθώς η παράταξη «Λαϊκή Συσπέιρωση» προσεγγίζει τα διάφορα θέματα με ένα σοβαρό συγκεκριμένο πολιτικό τρόπο, με τον οποίο κανείς μπορεί ίσως να διαφωνεί αλλά δεν μπορεί παρά να τον σέβεται.
·         Η Δημοτική Αρχή και η παράταξη της πλειοψηφίας έχει αποφασίσει να μην μπαίνει στη διαδικασία να «απαντά» σε καθένα από τα διάφορα «δημοσιεύματα», αφήνοντας τους δημότες να βγάζουν τα δικά τους συμπεράσματα.

Γιάννης Σεντελές

Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων
 ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////


Ίδρυση Ι.Ε.Κ. Ορεινού και Εναλλακτικού Τουρισμού με την ειδικότητα «Συνοδός Βουνού» στο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων.

Μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βορείων Τζουμέρκων και σχετική αίτηση του Δήμου προς το Δ.Σ. του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ο.Τ.Ε.Κ.) αποφασίστηκε από το Δ.Σ. του Οργανισμού η ίδρυση και λειτουργία Ι.Ε.Κ. Εναλλακτικού Τουρισμού με την ειδικότητα «Συνοδός Βουνού», στον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων  με σκοπό την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας στη συνοδεία και ξενάγηση των επισκεπτών στον ορεινό όγκο της Πίνδου, αλλά και τη συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
Καταλυτικό ρόλο στην παραπάνω απόφαση έπαιξε η θετική εισήγηση του μέλους του Δ.Σ. του Ο.Τ.Ε.Κ. και συμπατριώτη μας Τζουμερκιώτη κ. Τηλέμαχου Κρικώνη, που ήταν εξαρχής ο εμπνευστής της ίδρυσης και λειτουργίας του συγκεκριμένου Ι.Ε.Κ. στο Δήμο μας.
Όπως αναφέρεται και στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων θα βοηθήσει με κάθε μέσον στην εύρυθμη λειτουργία του Ι.Ε.Κ. , η οποία αναμένεται να ξεκινήσει το σχολικό έτος 2012-2013.

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
 
ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ

2011   Ο πρώτος χρόνος λειτουργίας
2012   Πορεία με αποφασιστικότητα και αισιοδοξία

Εύχομαι ολόψυχα σε όλους ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ για τις γιορτινές μέρες με καλή υγεία, δύναμη και αγωνιστική διάθεση στην αντιμετώπιση των δυσκολιών.
Ο χρόνος που έρχεται θα είναι για όλους μας μια μεγάλη πρόκληση, τόσο στην επίλυση των προβλημάτων όσο και στην εκμετάλλευση των ευκαιριών που θα υπάρξουν.
Ακούραστη διάθεση, αποφασιστικότητα, σοβαρός σχεδιασμός, διεκδίκηση και αισιοδοξία θα είναι το οπλοστάσιό μας στη δύσκολη συγκυρία.
Με τη συμπλήρωση του πρώτου χρόνου λειτουργίας του Δήμου μας θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους αντιδημάρχους, δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους, το προσωπικό του Δήμου και όλους τους δημότες που με τη γόνιμη συνεργασία τους ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων οργανώθηκε και λειτούργησε ολοκληρώνοντας όλες τις διαδικασίες και δρομολογώντας όλες τις προϋποθέσεις για μια πετυχημένη στη συνέχεια πορεία.
Για το συμφέρον της περιοχής και πάντα δίπλα στους δημότες.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΝΤΕΛΕΣ
Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Συζήτηση επί θεμάτων μείζονος σημασίας στο Δημοτικό Συμβούλιο
            Με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο αναλυτική συζήτηση για θέματα μείζονος σημασίας που απασχολούν τη λειτουργία του Δήμου, αλλά και όλους τους δημότες.
            Στην εισήγηση του Δημάρχου τονίστηκαν μεταξύ άλλων τα παρακάτω σημεία:
1. Μείωση εσόδων Δήμων
Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας και καταγγέλλουμε τις δραματικές μειώσεις στην επιχορήγηση των Δήμων που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2012, οι οποίες ανέρχονται σε ποσοστό 32%.
Ειδικότερα, ο προϋπολογισμός 2012 προβλέπει την απόδοση ΚΑΠ ύψους 2,4 δισ. ευρώ και ΣΑΤΑ ύψους 608 εκ. ευρώ, όταν στον προϋπολογισμό 2011 τα αντίστοιχα ποσά ήταν 3,5 δισ. ευρώ και 630 εκ. ευρώ. Αν μάλιστα συνυπολογιστούν οι μειωμένοι πόροι που αναμένεται να υπάρξουν από ίδια έσοδα (ανεξόφλητοι λογαριασμοί λόγω αδυναμίας των πολιτών να ανταποκριθούν, αλλαγή στα τετραγωνικά, χαράτσι μέσω ΔΕΗ για τα ακίνητα, αδυναμία επαγγελματιών να καταβάλουν τα τέλη κ.λπ.), γίνεται φανερό ότι οι Δήμοι το 2012 θα αντιμετωπίσουν ανυπέρβλητα προβλήματα  και η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα οδηγηθεί σε κατάρρευση.
Ακόμη και μέσα στη δυσμενή οικονομική συγκυρία θα πρέπει στο τμήμα που αφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να γίνει αναθεώρηση του κρατικού προϋπολογισμού, ώστε στοιχειωδώς οι Δήμοι της χώρας να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις βασικές τους υποχρεώσεις.
2. Τέλος ακινήτων

Σχετικά με την επιβολή του τέλους ακινήτων μπορούμε να κάνουμε τις παρακάτω διαπιστώσεις:
  • Οι μόνιμοι κάτοικοι των Τζουμέρκων, όπως και άλλων μικρών περιφερειακών Δήμων, είναι σε μεγάλο ποσοστό χαμηλοσυνταξιούχοι ή έχουν γενικά μικρό εισόδημα. Η καθημερινή επαφή με τους δημότες αυτούς δείχνει ότι αδυνατούν να καταβάλουν το συγκεκριμένο τέλος.
  • Ο Δήμος έχει πολλούς ετεροδημότες που διατηρούν δευτερεύουσες κατοικίες στην περιοχή, την οποία επισκέπτονται περιοδικά. Η επιβολή του νέου τέλους και η προοπτική μόνιμης καθιέρωσής του οδηγούν σε σκέψεις εγκατάλειψης των κατοικιών, με ό, τι αυτό συνεπάγεται.
  • Ήδη το αυξημένο κόστος ζωής και η μείωση των εισοδημάτων έχουν μειώσει σημαντικά τη συχνότητα των επισκέψεων στην περιοχή τόσο των ετεροδημοτών όσο και των λοιπών επισκεπτών. Το νέο τέλος επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Γίνεται επομένως φανερή η ανάγκη επανεξέτασης του τρόπου επιβολής του συγκεκριμένου τέλους ακινήτων:
Ø  Δεν μπορεί να χρησιμοποιείται η παροχή ενός κοινωνικού αγαθού, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, ως φοροεισπρακτικός μηχανισμός.
Ø  Θα πρέπει να απαλλάσσεται από το τέλος η πρώτη κατοικία έως 80 τ.μ.
Ø  Απαλλαγή από το τέλος των χαμηλοσυνταξιούχων – χαμηλόμισθων, ατόμων με αναπηρία, απόρων και πολυτέκνων.
Ø  Να μην διακόπτεται η παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος στις περιπτώσεις που ο καταναλωτής έχει πληρώσει το αντίτιμο της κατανάλωσης.

3. Θεσμός εργασιακής εφεδρείας

Ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας στους ΟΤΑ εφαρμόστηκε για πρώτη φορά φέτος, με αρχικό γενικό στόχο του μέτρου την απομάκρυνση 30.000 υπαλλήλων από το στενό και ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, μέτρο το οποίο όπως διαπιστώθηκε από την έκδοση των σχετικών αποτελεσμάτων προχθές, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα (κάτω από 5.000 υπάλληλοι τέθηκαν στο καθεστώς).
            Ο θεσμός αυτός, παρόλο που στο προσωπικό του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, δεν βρήκε εφαρμογή, εντείνει τα προβλήματα που προέκυψαν από την εισαγωγή του προγράμματος «Καλλικράτης» και ειδικότερα αυτό της αύξησης αρμοδιοτήτων με την ταυτόχρονη έλλειψη προσωπικού (πολλές κενές θέσεις, παντελής απουσία επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού), κατάσταση που βιώνει κάθε μέρα ο Δήμος μας σε όλες τις πτυχές της λειτουργίας του.

4. Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

Το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι αποτελεί σημαντική προνοιακή δομή και λειτουργεί αδιάλειπτα τα τελευταία δέκα χρόνια, κατέχοντας σημαντικό μερίδιο προσφοράς σε άτομα ανήμπορα και οικονομικά αδύναμα. Μέχρι και το τέλος του 2011 συγχρηματοδοτούνταν από κοινοτικούς- ευρωπαϊκούς πόρους, καθεστώς το οποίο αλλάζει από το έτος 2012, καθώς η χώρα μας καλείται να συνεχίσει την υποστήριξη των δομών αποκλειστικά με δικούς της πόρους.
Το γεγονός αυτό δημιουργεί αρκετά ζητήματα και το μέλλον του Προγράμματος του κρίνεται αβέβαιο, συμπαρασύροντας 100.000 και πλέον ωφελούμενους καθώς και 4.000 εργαζόμενους που όλα αυτά τα χρόνια προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ιδιαίτερο εργασιακό καθεστώς.
Στόχο μας, ειδικά για Δήμους όπως ο δικός μας, με απομακρυσμένους οικισμούς, με υψηλό δείκτη γήρανσης πληθυσμού και μεγάλη απόσταση από κεντρικές δομές υγείας, αποτελεί η δημιουργία μόνιμων λειτουργιών και προγραμμάτων Κοινωνικής Φροντίδας, τα οποία απευθύνονται σε άτομα με ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες υποστήριξης ως προς τη διαβίωσή τους, διαθέτουν στελέχωση από επαρκές δυναμικό όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων και διαθέτουν σταθερή χρηματοδότηση για την απρόσκοπτη υλοποίησή τους.
Στηρίζουμε τους εργαζόμενους του προγράμματος στις κινητοποιήσεις τους για υπεράσπιση  του διαχρονικού αιτήματός  τους για μόνιμη λύση στα εργασιακά τους ζητήματα.

 5. Επιβολή ΦΠΑ 13% στη παροχή νερού και 23% στα τέλη σύνδεσης και αποχέτευσης

Από την 22α Αυγούστου 2011, ημέρα εφαρμογής του ν. 4002/2011, καταργείται η ισχύουσα διάταξη απαλλαγής από το καθεστώς ΦΠΑ της παροχής νερού και των υπηρεσιών αποχέτευσης, που πραγματοποιούνται απευθείας από τους ΟΤΑ.
Η ρύθμιση αυτή αφενός μεν επιφέρει αλλαγές στους τρόπους αντιμετώπισης των οφειλετών του Δήμου, καθώς πλέον θα πρέπει να αποδίδονται τα αντίστοιχα ποσά με τη βεβαίωση και την έκδοση των λογαριασμών (σε μια περίοδο βέβαια που όλο και περισσότερα νοικοκυριά αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους και συνεχώς επιβαρύνονται με νέους φόρους και τέλη) και να υπάρξουν διακοπές υδροδότησης ενδεχομένως σε αυτούς που συστηματικά δεν εξοφλούν τους λογαριασμούς τους, αφετέρου δε μπορεί να οδηγήσει και στη περαιτέρω μείωση των εσόδων των ΟΤΑ από τα λεγόμενα τέλη ύδρευσης, προεξοφλώντας κατ’ αυτό τον τρόπο και τις μελλοντικές μας δαπάνες στον ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα των ανταποδοτικών υπηρεσιών γενικά .
Εισερχόμαστε σε μια περίοδο όπου οι νέοι Καλλικρατικού τύπου ΟΤΑ, θα διαδραματίζουν προφανώς σημαντικό ρόλο στην είσπραξη των εσόδων της Κεντρικής Διοίκησης, λειτουργώντας ως μηχανισμός πίεσης πληρωμών, πίεση η οποία αντικατοπτρίζεται πάνω σε αγαθά πρωτεύουσας σημασίας, όπως το ηλεκτρικό και το νερό.
Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη η άσκηση πολιτικής πίεσης προκειμένου να καταργηθεί ο συγκεκριμένος νόμος (Ν.4002/2011) που αντιμετωπίζει το νερό ως προϊόν και όχι ως κοινωνικό αγαθό, με όλα τα προβλήματα που προαναφέρθηκαν.
Για όλα τα παραπάνω οι κατά τόπους ΠΕΔ και η ΚΕΔΕ πρέπει άμεσα να διαμορφώσουν ένα σαφές διεκδικητικό πλαίσιο. Η ΚΕΔΕ επιβάλλεται να προχωρήσει σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε περίπτωση που δεν υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και ενέργειες από τα αρμόδια υπουργεία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΝΤΕΛΕΣ
Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων
/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ – ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
       
        Με την ψήφιση του Επιχειρησιακού Σχεδίου, του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού του έτους 2012, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για το «στήσιμο» του νέου Δήμου και τη μετάβαση στο δεύτερο χρόνο λειτουργίας.

Επιχειρησιακό Σχέδιο

Εκπονήθηκε και ψηφίστηκε από το Δ.Σ. το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου για τα έτη 2012 έως 2015. Στόχος του είναι η αποτύπωση ενός αναπτυξιακού οράματος, ο καθορισμός κατευθυντήρων αρχών και η διατύπωση στρατηγικών στόχων, όπως η οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής, η βελτίωση της λειτουργίας των υπηρεσιών και των οργάνων του Δήμου, η ικανοποίηση των αναγκών των πολιτών και ο εξορθολογισμός της οικονομικής κατάστασης.
Γίνεται μια αναλυτική καταγραφή της υφισταμένης κατάστασης, αναλύεται ο στρατηγικός στόχος και περιγράφονται τα έργα και οι δράσεις για την υλοποίησή του.
Συνοπτικά ο στρατηγικός στόχος του Προγράμματος για τα έτη 2012 -2015 είναι:
«Φυσικό περιβάλλον, τουρισμός και τοπικά προϊόντα στην πρώτη γραμμή για τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης, ως βάση αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων και αρχή βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής»

Τα προτεινόμενα έργα και οι δράσεις προς υλοποίηση είναι:
2012: 1.212.051,35 €
2013: 1.781.000,00 €
2014: 1.940.000,00 €
2015: 1.615.000,00 €
Τα παραπάνω ποσά είναι κατανεμημένα στους τομείς του Τουρισμού/Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Αγροτικής ανάπτυξης, δικτύων μεταφορών κ.λ.π.
Παράλληλα στα παραρτήματα του Προγράμματος προτείνονται δράσεις και έργα προς διεκδίκηση από διάφορα προγράμματα συνολικού ύψους 30.000.000 €.

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο λειτουργίας του Δήμου για τα επόμενα χρόνια.

Τεχνικό Πρόγραμμα 2012

            Με έργα που καλύπτουν όλο το φάσμα των αναγκών των Τ.Κ. του Δήμου ψηφίστηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου.  Συνολικός προϋπολογισμός Τεχνικού Προγράμματος περίπου 2.700.000,00 €.

Προϋπολογισμός 2012

            Με την εμπειρία της επιτυχούς και ρεαλιστικής υλοποίησης του προϋπολογισμού του 2011 καταρτίστηκε και ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2012. Τα έσοδα και τα έξοδα του προϋπολογισμού ανέρχονται περίπου στα 7.500.000,00 €.
            
///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////



ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ

            Προς γνώση των γονέων επισημαίνουμε τα παρακάτω σημαντικά για τη διαδικασία μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους.

  1. Ευθύνη της μεταφοράς των μαθητών στα Σχολεία ήταν και εξακολουθεί να είναι των γονέων και κηδεμόνων τους.
  2. Η Πολιτεία για να διευκολύνει τους γονείς επιδοτεί τον κάθε μαθητή με ένα ποσό ανά χιλιόμετρο απόστασης από το σχολείο του.
  3. Με βάση το ποσό αυτό, τον αριθμό των μαθητών και τα αντίστοιχα δρομολόγια γίνεται διαγωνισμός στον οποίο προσέρχονται τα ενδιαφερόμενα μεταφορικά μέσα (ΚΤΕΛ, ιδιωτικά λεωφορεία, ΤΑΞΙ). Για όσα από τα δρομολόγια υπάρξει ενδιαφέρον από τους προσερχόμενους στο διαγωνισμό, η μεταφορά των μαθητών γίνεται με τα αντίστοιχα μέσα. Για όσα δεν υπάρξει ενδιαφέρον το ποσό που αναλογεί σε κάθε μαθητή δίνεται στους γονείς, οι οποίοι και αναλαμβάνουν την ευθύνη της μεταφοράς των παιδιών τους στο σχολείο.
  4. Την διαδικασία του διαγωνισμού τα προηγούμενα χρόνια την είχαν οι Νομαρχίες και μέχρι 31-12-2011 η Περιφέρεια. Από 1-1-2012 η διαδικασία του διαγωνισμού είναι στη δικαιοδοσία των καλλικρατικών δήμων.
  5. Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων έχει ήδη ολοκληρώσει τη διαδικασία του διαγωνισμού για την οποία ήταν υπεύθυνος. Από τη διαδικασία αυτή τίποτα δεν άλλαξε σε σχέση με ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα. Δηλαδή:
·         Το δρομολόγιο Ματσούκι- Χριστοί – Πράμαντα και Τσόπελα – Πράμαντα εκτελείται από το ΚΤΕΛ.
·         Το δρομολόγιο Πλαίσια – Κωστήτσι – Ελληνικό εκτελείται από το ΚΤΕΛ.
·         Για τα δρομολόγια Προσήλιο – Χριστοί, Κτιστάδες – Πράμαντα και Μονολίθι – Πλατανούσα δεν υπήρξε, όπως και παλιά, ενδιαφέρον και επομένως θα πρέπει η μεταφορά να γίνει από τους γονείς, όπως γινόταν και μέχρι τώρα, στους οποίους θα καταβληθεί το τίμημα που ορίζεται από την σχετική υπουργική απόφαση.

Είναι πραγματικά κρίμα κάποιοι σε βάρος των παιδιών, είτε σκόπιμα είτε από άγνοια των παραπάνω να παραπλανούν τους γονείς και να τους προτρέπουν να μην στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, διότι δήθεν ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να τους τα μεταφέρει. Όποιος θέλει σχολεία κλειστά στις 9 Ιανουαρίου, για διάφορους δικούς του λόγους, ας αναλογισθεί τα ίδια τα παιδιά.
Πληροφοριακά αναφέρουμε ότι επειδή πολλοί Δήμοι στη χώρα δεν πρόλαβαν έγκαιρα να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες των διαγωνισμών, το Υπουργείο αποφάσισε την παράταση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου των συμβάσεων που είχαν συνάψει τα μεταφορικά μέσα με τις Περιφέρειες.


Γιάννης Σεντελές
Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων
 
//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////




ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΘΛΗΣΗΣ
ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ

 Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

          Ο Οργανισμός Πολιτισμού Άθλησης και Παιδικής Μέριμνας του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων απευθύνεται προς κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετάσχει στα παρακάτω τμήματα:
·        Δημοτική Θεατρική Σκηνή «βορείως»
·        Δημοτική Μικτή Χορωδία

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Η Δημοτική Θεατρική Σκηνή «βορείως» θα παρουσιάσει το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011 και ώρα 20.30 στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης  (Ελευθερίου Βενιζέλου και Ρήγα Φεραίου, Πεύκη) τη Θεατρική Παράσταση: «Τα σκουπίδια» του Γιάννη Ξανθούλη,

            (Πρόκειται για κλασσικό πλέον και σπονδυλωτό έργο με επιθεωρησιακή δομή και με σατιρικά κείμενα του πολυγραφότατου και πολυδιαβασμένου συγγραφέα, με κεντρικό τελετάρχη και ήρωες της καθημερινής μας ζωής που έρχονται από το μέλλον για να κρίνουν το παρόν, που μαζί με το γέλιο μας μεταδίδουν συγκίνηση, γνώση και μας χτυπάνε το καμπανάκι για την ανθρώπινη συμπεριφορά, που χάνουμε όλο και περισσότερο)
Η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Σεντελέ και η μουσική του Κώστα Χαριτάτου
Η θεατρική παράσταση παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία το Καλοκαίρι που πέρασε σε πολλές Τοπικές Κοινότητες του Δήμου μας. Στην Αθήνα μεταφέρεται μετά από πρόσκληση του Δήμου Πεύκης, δίνοντας την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν οι ετεροδημότες μας.

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

 

 

Συνάντηση Μπαίλη-Σεντελέ για το Μουσείο Συρρακιωτών Πρέβεζας


Μια γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση η οποία στοχεύει στην επαναδρομολόγηση των εργασιών στο Μουσείο Συρρακιωτών Πρέβεζας πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στο γραφείο του Δημάρχου Πρέβεζας.Στην σύσκεψη- συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Πρέβεζας Χρήστος Μπαίλης και Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, ο αντιδήμαρχος Β.Τζουμέρκων Χρήστος Σκαμνέλος, ο εκπρόσωπος του αντιπεριφερειάρχη Νίκος Ανατολιωτάκης και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των Συρρακιωτών με επικεφαλής τον πρόεδρο Δημήτρη Τσουμελέκα.Το σημαντικότερο ίσως στοιχείο που προέκυψε από την σύσκεψη είναι η βούληση των δύο Δήμων (οι οποίοι είναι συνιδιοκτήτες του κτιρίου όπου στεγάζεται το Μουσείο στην Πρέβεζα) να προσπαθήσουν από κοινού για την επίλυση των προβλημάτων στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτιρίου τα οποία «μπλοκάρουν» την εξέλιξη των εργασιών.«Το σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχει αντίπαλη πλευρά αφού όλοι ανεξαιρέτως επιθυμούμε να ολοκληρωθεί το Μουσείο» καταλήγουν οι δύο Δήμαρχοι εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι με την κοινή προσπάθεια θα ξεπεραστούν τα προβλήματα και το Λαογραφικό Μουσείο θα φιλοξενήσει τα εκθέματα που με μεράκι και κόπο έχουν συγκεντρώσει οι Συρρακιώτες της Πρέβεζας

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΔΗΜΟΣ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ

            Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου στο «Κτήμα Θεοχάρη» στο Επισκοπικό η κοπή πίτας για τη νέα χρονιά της δημοτικής παράταξης «ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΔΗΜΟΣ» του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων.
            Από νωρίς, παρά τον άστατο καιρό, πλήθος κόσμου κατέκλυσε την αίθουσα της εκδήλωσης και γέμισε ασφυκτικά το χώρο. Η εκτίμηση της επιτροπής διοργάνωσης ότι οι αίθουσες που διατίθενται μέσα στην περιφέρεια του Δήμου δεν θα επαρκούσαν για τη φιλοξενία των δημοτών αποδείχτηκε σωστή αφού ο αριθμός των παρευρεθέντων άγγιξε τα 550 άτομα.
            Την εκδήλωση τίμησαν, μεταξύ άλλων, με την παρουσία τους και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου και Δήμαρχος Αρταίων κ. Γιάννης Παπαλέξης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Καραμπίνας και ο πρώην Δήμαρχος Κατσανοχωρίων κ. Βασίλης Χήτας.
            Ο επικεφαλής της παράταξης, Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές ευχαρίστησε θερμά τους παρευρισκόμενους, αναφέρθηκε στα πεπραγμένα του 2011, ευχαριστώντας συνεργάτες, προσωπικό του Δήμου και δημότες για τη συνολική προσπάθεια, συνόψισε τα συμπεράσματα από την λειτουργία του πρώτου χρόνου του νέου «καλλικρατικού» Δήμου και έθεσε τις προοπτικές για τα επόμενα χρόνια.
            Μετά την κοπή της πίτας ακολούθησε γλέντι με παραδοσιακή μουσική. Πρώτοι έσυραν το χορό οι Συρρακιώτες και ακολούθησαν, με μεγάλο κέφι, όλοι σε διπλούς και τριπλούς χορούς, που κράτησαν μέχρι το ξημέρωμα.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ
Δημοτικής Παράταξης «ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΔΗΜΟΣ»

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

 

Ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων, Γιάννης Σεντελές, σε αποκλειστική συνέντευξη στο Sirrakiotis blogspot


Το «ραντεβού» με τον Δήμαρχο Βορείων Τζουμέρκων, κλείστηκε ηλεκτρονικά. Αφού έγινε η απαραίτητη συνεννόηση και βρέθηκε ο κατάλληλος χρόνος απ’ το τόσο επιβαρυμένο του πρόγραμμα, μπροστά στην οθόνη των υπολογιστών και μέσω e-mail, του τέθηκαν δώδεκα ερωτήσεις που σκοπό είχαν να αναδείξουν την ανθρώπινη πλευρά του Δημάρχου, ξεφεύγοντας απ’ τα πολιτικά στερεότυπα για τα "πρακτέα" στον Δήμο μας.
Σε μια διαφορετική συνέντευξη απ’ τις συνηθισμένες, ο Δήμαρχος μας εξέπληξε θετικά, αφενός μεν για την προθυμία του να απαντήσει σε τέτοιου είδους ερωτήσεις και αφετέρου με την αμεσότητα που απαντούσε  σε διάστημα ολίγων λεπτών της ώρας, πάντα με e-mail.
Αγαπητοί φίλοι ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων κος Γιάννης Σεντελές

SIRRAKIOTIS: Κε Δήμαρχε. Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο που διαθέτετε για να μου παραχωρήσετε αυτή την συνέντευξη

ΣΕΝΤΕΛΕΣ: Εγώ σας ευχαριστώ προκαταβολικά. Θα ήθελα όμως, να σας συγχαρώ για την έγκυρη ενημέρωση που προσφέρετε σε όλους τους συνδημότες μας κατά κύριο λόγο και στους Συρρακιώτες ειδικότερα. Ένα καλοστημένο blog, με θέματα που αφορούν αποκλειστικά τον νεοσύστατο Δήμο μας και που βρίσκει μεγάλη απήχηση απ’ τους συνδημότες μας. Πράγμα βέβαια, το οποίο αποδεικνύεται και με τον μεγάλο αριθμό επισκεψιμότητας του blog, αλλά και προπάντων με τον ανιδιοτελή χαρακτήρα του, που προσδίδει και η ανωνυμία σας.

Αλλά ας προχωρήσουμε στις ερωτήσεις μας.

  1. Πολιτική και οικογένεια. Νοιώθετε ότι παραμελείτε κάποιο για χάρη του άλλου;

Η ενασχόλησή μου με τα κοινά, με μια γενικότερη έννοια, για πολλά χρόνια έχει απορροφήσει και απορροφά μεγάλο κομμάτι από τον καθημερινό μου χρόνο. Αυτόν τον χρόνο αισθάνομαι πολλές φορές ότι τον στέρησα από την οικογένειά μου. Ειδικότερα αισθάνομαι ότι δεν βρέθηκα όσο ίσως θα έπρεπε κοντά στα παιδιά μου και αυτή η αίσθηση πονάει.

  1. Η πολιτική τελικά δίνει περισσότερες χαρές ή λύπες; Φυσικά μέσα στην χαρά θα πρέπει να εντάξουμε και την ηθική ικανοποίηση των πεπραγμένων με ορατό πάντα τον κίνδυνο να έχουμε υποπέσει και σε σφάλματα.

Θα έλεγα ότι δίνει σε μικρές δόσεις ικανοποίηση ή και απογοήτευση. Ικανοποίηση για όσα προκύπτουν ή δρομολογούνται σε θετική κατεύθυνση μέσα από έναν σχεδιασμό που προϋποθέτει μεγάλη προσπάθεια, πολύ σκληρή δουλειά, συνθέσεις και αντιθέσεις, άγχος και δημιουργική διάθεση. Χαρά και ικανοποίηση επίσης για τους πολύ σημαντικούς, αξιόλογους ανθρώπους που η πολιτική σου δίνει την ευκαιρία να γνωρίσεις. Από την άλλη μεριά απογοήτευση καθώς ανακαλύπτεις ένα σύστημα που αντιστέκεται με σθένος σε προοδευτικές προσπάθειες, συμφέροντα μικρά και μεγαλύτερα που φέρνουν συνεχώς εμπόδια και μια παγιωμένη νοοτροπία σε πολλά πράγματα που χρειάζεται μεγάλη ενέργεια, συνεχή κόπο και μεγάλα ψυχικά αποθέματα για να την διαμορφώσεις σε καλύτερη κατεύθυνση.

  1. Όσον καιρό ασχολείστε με την πολιτική –και δεν είναι λίγος-, υπήρξε κάποια στιγμή που ο άνθρωπος Σεντελές συγκρούστηκε με τον πολιτικό ή Δήμαρχο εάν θέλετε Σεντελέ;

Ναι. Ήταν και είναι οι στιγμές των παράλογων απαιτήσεων, των αγενών συμπεριφορών, της μίζερης νοοτροπίας, των χτυπημάτων κάτω από τη μέση, της αχαριστίας, της επικράτησης σε πολλούς τομείς μιας αλαζονικής μετριότητας, στιγμές που σαν άνθρωπος εξοργίζεσαι, θέλεις να φωνάξεις, να εκτονωθείς, που αναρωτιέσαι αν πραγματικά «αξίζει τον κόπο»,  αλλά που σαν Δήμαρχος οφείλεις να διατηρήσεις την ψυχραιμία, τους ήπιους κατά το δυνατόν τόνους και την σταθερή πρόθεση όλα αυτά να τα αφήνεις πίσω και να κοιτάς πάντα μπροστά.
           
  1. Συνήθως η πολιτική όμως σε κάνει να νοιώθεις και να γίνεσαι καλός για τους μισούς και κακός για τους άλλους μισούς. Αρκεί πιστεύετε η ώριμη εκτίμηση των τυχών λαθών να σε αποτρέψει απ’ το πολιτικό όραμα που έχεις θέσει;

Η πολιτική είναι εν πολλοίς η τέχνη να βλέπεις συνεχώς  μπροστά και να βαδίζεις σαν μεγαλόψυχος και γενναιόδωρος νικητής ή αξιοπρεπής ηττημένος. Αυτός που χωρίζει και ξεχωρίζει τους μισούς από τους άλλους μισούς θα έχει σίγουρα κοντό δρόμο στην πολιτική. Είναι απαραίτητο να εκτιμάς διαρκώς τα λάθη και η εκτίμηση αυτή δεν μπορεί παρά να βελτιώνει και να κάνει πιο ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο το πολιτικό όραμα.

  1. Πόσο συμμετέχει στην δουλειά ενός πολιτικού η ψυχή του και οι αξίες της  ζωής ενάντια στην γενικότερη «επιβολή» πολιτικών (ή κομματικών εάν θέλετε καλύτερα) απόψεων της κεντρικής εξουσίας;

Καμιά πορεία δεν έχει διάρκεια και επιτυχία αν δεν στηρίζεται σε αρχές και αξίες. Κανένας πολιτικός δεν αποδείχτηκε χρήσιμος και δημιουργικός αν δεν είχε ψυχικά αποθέματα, δυνατά προσωπικά «πιστεύω» και αντιστάσεις σε οτιδήποτε επιχειρούνταν να επιβληθεί άνωθεν και ήταν κόντρα στις αρχές του. Οι κομματικές εξουσίες είναι γενικά σκληρές και κατά κανόνα άκαμπτες. Υποχωρούν όμως συνήθως και υπάρχουν πολλά παραδείγματα, εκεί όπου αντιλαμβάνονται ότι η όποια προσπάθεια «επιβολής» απόψεων όχι μόνο δεν βρίσκει πρόσφορο έδαφος αλλά αντιθέτως μπορεί και να τους κάνει ζημιά.

  1. Ο Οκτάβιο Πάεζ είχε πεί πως «σήμερα επιτακτικά καλούμεθα να εφεύρουμε και πάλι τον άνθρωπο, που κινδυνεύουμε να πιστέψουμε πως ο άνθρωπος είναι μόνον το μυαλό, αγνοώντας τα συναισθήματά μας». Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτή την άποψη;

Με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.
Στην ίδια κατεύθυνση ο Διογένης ο Κυνικός είχε πει πριν πολλά πολλά χρόνια: «Ψάχνω να βρω έναν άνθρωπο».
 Η δύναμη του μυαλού είναι κάτι που με γοητεύει. Εκτιμώ τους εύστροφους ανθρώπους και θεωρώ απαραίτητο προσόν τη ικανότητα της αντίληψης και της σωστής χρήσης του νου κυρίως από τους ανθρώπους που ασκούν διοίκηση. Είμαι όμως απόλυτα πεπεισμένος πως χρήση του νου χωρίς συναίσθημα όχι μόνο δεν οδηγεί στα αναμενόμενα αποτελέσματα αλλά πολλές φορές μπορεί να αποβεί καταστροφική.

  1. Όλα αυτά τα χρόνια που ασχολείστε με την πολιτική, πέρασαν ποτέ σκέψεις απ’ το μυαλό σας να τα παρατήσετε;

Προηγουμένως ανέφερα κάποιες στιγμές που στο μυαλό μου έντονα υπήρξαν σκέψεις για τη διάρκεια της πολιτικής μου πορείας.
Πέρα από τις εντάσεις και τις τυχόν απογοητεύσεις της πολιτικής, καθώς η ζωή περνάει με γοργό ρυθμό η σκέψη του να δώσεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να ασχοληθεί δημιουργικά και με άλλα πράγματα εντείνει πολλές φορές τον προβληματισμό να αφήσεις την ενασχόληση με την πολιτική και να στραφείς σε άλλη κατεύθυνση.

  1. Θεωρείτε ότι η πολιτική καριέρα κάποιου θα έπρεπε να έχει κάποιο «τέλος» όπως λόγου χάριν στο Αμερικανικό πολιτικό σύστημα;

Είμαι υπέρμαχος αυτού του συστήματος. Ό, τι δεν αποφασίζουμε εύκολα μόνοι μας έρχεται να  μας το επιβάλλει αναγκαστικά ένα ισχύον πλαίσιο. Η ανανέωση του πολιτικού προσωπικού που επιτυγχάνεται με τον τρόπο αυτό είναι προς όφελος της πολιτικής ζωής.

  1. Τι είναι αυτό που καθορίζει μια επιτυχία ή μια αποτυχία στις επιλογές μας;

Σοβαρός σχεδιασμός. Συγκροτημένος προγραμματισμός με σύστημα αλλά και με φαντασία.

  1. Η αγαπημένη σας φράση ή απόφθεγμα;

Από τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσής μου έκανα την επιλογή να σκέφτομαι και να ζω ανθρωποκεντρικά, μέσα στην κοινωνία, δίπλα στους ανθρώπους. Τα τελευταία χρόνια με ενοχλεί αφάνταστα η επικράτηση της μετριότητας και η αποθέωση του «φαταουλισμού». Γι’  αυτό θα σας απαντήσω με λόγια από το θέατρο, με έναν στίχο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ: «Ήταν ένας άνθρωπος που τα ήθελε όλα και όλους για τον εαυτό του, γι' αυτό δεν θα γυρίσω πια να τον κοιτάξω».

  1. Εάν σας καλούσα να δώσετε ένα ορισμό στον όρο «ενασχόληση με τα κοινά» πως θα το στοιχειοθετούσατε;

Με μια λέξη: Τόλμη.

  1. Γνωρίζω πολύ καλά ότι ασχολείστε και με το θέατρο μέσω της θεατρικής ομάδος που είστε αλλά και με την πεζογραφία με διάφορα χρονογραφήματα που δημοσιεύετε στην εφημερίδα των Πραμάντων. Τι απ’ τα δύο σας «ελκύει» περισσότερο;

Αναμφίβολα το θέατρο. Είναι κάτι που δεν μπορώ αλλά ούτε θέλω να το βγάλω απ’ τη ζωή μου.

Κύριε Δήμαρχε σας ευχαριστώ πολύ και σας εύχομαι ολόψυχα κάθε επιτυχία στις προσωπικές και πολιτικές σας φιλοδοξίες. Καλή δύναμη.

           
////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΕΝΤΕΛΕ ΣΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ 'ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ' Ιανουάριος 2012

Βρισκόμαστε κυριολεκτικά στη δίνη μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης. Πως θεωρείτε κ. Δήμαρχε πως αυτή η κρίση έχει επηρεάσει σήμερα τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Σε ποια προγράμματα και σε ποιους τομείς παρατηρούνται τα σημαντικότερα προβλήματα;

Πρώτα απ’ όλα η κρίση έχει μια σημαντική επίπτωση στους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αφού οι κρατικές επιχορηγήσεις μειώνονται καθημερινά δημιουργώντας ένα ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας για τους μικρούς περιφερειακούς Δήμους, όπως ο δικός μας. Η λειτουργία του Δήμου είναι άμεσα εξαρτώμενη από την κρατική επιχορήγηση και αν οι περικοπές αυξηθούν το πρόβλημα θα είναι τεράστιο.
Δεν υπάρχουν ίδιοι πόροι και δεν είναι εύκολο να δημιουργηθούν άμεσα ή  βραχυπρόθεσμα. Ακόμα η συνεχώς μειούμενη οικονομική δυνατότητα των δημοτών μειώνει έτι περισσότερο τους έτσι κι αλλιώς πενιχρούς ίδιους πόρους. 
Προγράμματα σημαντικά που έδιναν μεγάλες αναπτυξιακές ανάσες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση χρηματοδοτούμενα από εθνικούς πόρους, όπως π.χ. ο ΘΗΣΕΑΣ πλέον δεν υπάρχουν.
Από την άλλη πλευρά, και θα μπορούσε κανείς αυτό να το δει σαν ένα παράπλευρο κακό αποτέλεσμα της κρίσης, η κρατική μηχανή βρίσκεται υπό διάλυση, έτσι ώστε ακόμη και  προγράμματα με εξασφαλισμένες πιστώσεις, όπως το ΕΣΠΑ, δεν προχωρούν με το ρυθμό που θα έπρεπε.

Τόσο η σημερινή κυβέρνηση συνεργασίας, όσο και η προηγούμενη δεν έχουν καταφέρει – κατά γενική ομολογία – να δώσουν στους Δήμους τα κίνητρα που απαιτούνται για ανάπτυξη. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη για τις εκάστοτε δημοτικές αρχές;

Μέσα στη δίνη της κρίσης τόσο η προηγούμενη όσο και η σημερινή κυβέρνηση δεν εμπιστεύτηκε και αγνόησε επιδεικτικά και παράλογα, επιτρέψτε μου να πω, το πολιτικό προσωπικό της Αυτοδιοίκησης.  Οι μηχανισμοί που θα έπρεπε να είναι οι πρωταρχικοί μοχλοί της περιβόητης και πολυπόθητης ανάπτυξης αντιμετωπίζονται με καχυποψία, πολλές φορές με απαξία και μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Αποτέλεσμα είναι η Αυτοδιοίκηση να παλεύει για την ανάπτυξή της ξεκομμένη και σε ελάχιστες περιπτώσεις σε αγαστή συνεργασία με την Πολιτεία. Τα αποτελέσματα που μετρούνται έτσι είναι αναπόφευκτα μικρά. Η οικονομική αυτονόμηση  της Αυτοδιοίκησης, η ουσιαστική αποκέντρωση των πόρων που θα έπρεπε να είναι βασικό στοιχείο της κεντρικά σχεδιαζόμενης  οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής δυστυχώς δεν υφίσταται.
Στα παραπάνω δεν θα παραλείψω να σημειώσω και τις ευθύνες που φέρνουν για αυτή την κατάσταση και οι ίδιοι οι αυτοδιοικητικοί.


κ. Δήμαρχε, ποια πιστεύετε πως είναι σήμερα τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων;

Δυστυχώς ο Δήμος μας έχει ακόμη σήμερα σοβαρά προβλήματα βασικών υποδομών, όπως π.χ. οι δρόμοι πρόσβασης, τα δίκτυα ύδρευσης κ.λ.π.
Στον τομέα της καθημερινότητας εφόσον δεν υπάρξουν δραματικές περικοπές στους πόρους, συνεχίσει η δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού ορισμένου χρόνου (οκταμηνίτες ) και συνεργασίας με ιδιώτες, εκτιμούμε ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε ιδιαίτερα προβλήματα.
Προβλήματα μικρότερου ή μεγαλύτερου μεγέθους ανά τομείς παρουσιάζονται επίσης και στην ανάπτυξη της περιοχής, η οποία έχει μείνει πίσω παρά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που παρουσιάζει.

Πως μπορεί να δοθεί λύση σε αυτά τα προβλήματα;

Η άμεση καταγραφή των προβλημάτων που αναφέραμε, που έχει σχεδόν στο σύνολό της ολοκληρωθεί, η αξιολόγησή τους κατά προτεραιότητα, η σύνταξη των απαραίτητων μελετών και η αναζήτηση των κατάλληλων πηγών χρηματοδότησης είναι ο βασικός κορμός του σχεδιασμού αντιμετώπισης.
Σημαντικό επίσης είναι να γίνει μια μεγάλη προσπάθεια προώθησης ζητημάτων που αφορούν σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες και έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη της περιοχής μας κατά κύριο λόγο στον πρωτογενή (κτηνοτροφία - πτηνοτροφία) και τριτογενή τομέα (τουρισμό).

Πέρασαν πλέον πολλοί μήνες από την εφαρμογή του Καλλικράτη. Τελικά
οι αλλαγές στον «χάρτη» της αυτοδιοίκησης συνετέλεσαν στο να γίνουν βήματα μπροστά ή είχαν αρνητικά αποτελέσματα;

Ο πρώτος χρόνος λειτουργίας του «Καλλικράτη» μετρά περισσότερα βήματα προς τα πίσω παρά προς τα μπρος. Αποδεικνύεται ότι σοβαρές μεταρρυθμίσεις όπως αυτή πρέπει να επιχειρούνται μετά από σοβαρό σχεδιασμό και όχι να γίνονται βιαστικά κάτω από το πρίσμα επιδίωξης οφελών κατά κύριο λόγο δημοσιονομικού χαρακτήρα.
Με δεδομένη δε τη σημερινή κρίση η συνέχεια προδιαγράφεται δυσκολότερη.

Θεωρείτε πως το ΕΣΠΑ είναι το σωσίβιο για την επανεκκίνηση της
οικονομίας και στην δική σας περιοχή;

Το ΕΣΠΑ είναι το σωσίβιο προς το οποίο προσβλέπουμε όλοι όσοι την περίοδο αυτή κολυμπάμε στα βαθιά. Με θλίβει δε το γεγονός ότι είναι, όπως φαίνεται, και το μοναδικό.

Πως κρίνετε τη σημερινή κατάσταση στα όμορφα χωριά των Τζουμέρκων;

Στα βασικά της χαρακτηριστικά μοιάζει με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ολόκληρη η χώρα. Τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν περιοχές όπως τα Τζουμέρκα, με συγκεκριμένη πληθυσμιακή διάρθρωση, χαμηλά εισοδήματα και στοιχεία απομόνωσης επιδεινώνουν την κατάσταση.

Τα Τζουμέρκα έχουν πολλά περιθώρια ανάπτυξης. Πως η περιοχή και οι άνθρωποί της μπορούν να εκμεταλλευτούν τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα;

Υπάρχουν δυο τομείς που δίνουν πολλά περιθώρια ενασχόλησης με ευοίωνες προοπτικές.  Ο πρωτογενής τομέας – κτηνοτροφία και πτηνοτροφία – και ο τριτογενής τομέας με τις υπηρεσίες τουρισμού. Βασική προϋπόθεση: διάθεση και απόφαση του καθενός να ασχοληθεί σοβαρά. Όχι αρπαχτές αλλά αντίθετα σοβαρός σχεδιασμός, συνειδητή απόφαση για συγκεκριμένο τρόπο ζωής στην περιοχή και προπαντός σκληρή δουλειά. Αυτές τις προσπάθειες εμείς θα τις στηρίξουμε με κάθε δυνατό τρόπο.
Θεωρείτε εφικτό και λόγω της κρίσης να δοθούν από την αυτοδιοίκηση και την πολιτεία τα κίνητρα εκείνα ώστε να επιστρέψουν οι νέοι και να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή σας;

Ίσως να είναι ακριβώς η κρίση που θα στρέψει πολλούς να επιστρέψουν στη ρίζα. Στη ρίζα που κάθε φορά βρίσκει τον τρόπο να σε θρέψει, να σε βοηθήσει να επιβιώσεις στις δύσκολες στιγμές. Μακάρι η Πολιτεία να βγει κάποια στιγμή από το λήθαργο και σε συνεργασία ασφαλώς με την Αυτοδιοίκηση και κίνητρα να δώσουν και κάθε δυνατή βοήθεια σε όλους και κατά προτεραιότητα βεβαίως στους νέους για μια επιστροφή και δραστηριοποίηση στην περιφέρεια.

 ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ»
ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ  ΓΙΑΝΝΗ ΣΕΝΤΕΛΕ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2011


  1. Σε λίγες ημέρες αναλαμβάνετε το «τιμόνι» του νέου διευρυμένου Δήμου με πολλά ανοικτά ζητήματα κυρίως λόγω του «Καλλικράτη». Πως σκοπεύετε να κινηθείτε το πρώτο χρονικό διάστημα για να μπορέσει να μεταβεί πιο ομαλά ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων στη νέα εποχή;

Έχει ήδη ξεκινήσει μια προεργασία για την έναρξη λειτουργίας του νέου Δήμου. Σε πρώτη φάση γίνεται ενημέρωση και συλλογή πληροφοριών και στοιχείων για τη μέχρι τώρα λειτουργία των Ο.Τ.Α., που απαρτίζουν το νέο Δήμο. Πάνω στην επεξεργασία των στοιχείων αυτών θα στηθεί η αρχική λειτουργία του Δήμου, που στο πρώτο χρονικό διάστημα θα έχει σαν στόχους:
·         Αναδιάρθρωση προσωπικού και υπηρεσιών
·         Ορθολογιστική χρήση των υπαρχόντων μέσων
·         Αντιμετώπιση άμεσων προβλημάτων της καθημερινότητας
·         Σύνταξη του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού
·         Προεργασία για ένταξη δράσεων στο ΕΣΠΑ
·         Συγχώνευση Νομικών Προσώπων και Επιχειρήσεων

  1. Οι περισσότεροι αιρετοί θεωρούν πως τα οικονομικά θα είναι γι’ αυτούς το            μεγάλο «αγκάθι». Συμφωνείτε κ. Σεντελέ με αυτή την άποψη;

Αναμφισβήτητα οι πρώτες δυσκολίες αρχίζουν λόγω της δυσχερούς δημοσιοοικονομικής κατάστασης της Χώρας, η οποία οδηγεί αναγκαστικά και στην υποχρηματοδότηση των Δήμων. Αυτό θα δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα, σε πολλές περιπτώσεις ίσως και ανυπέρβλητα.

  1. Ο νέος δήμος Β. Τζουμέρκων έχει σαφώς περισσότερους κατοίκους και φυσικά μεγαλύτερη έκταση. Μπορεί αυτό να δυσκολέψει τους κατοίκους στην προσπάθειά τους να λύσουν βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους;

Ο Δήμος μας είναι από τους πιο «δύσκολους» γεωμορφολογικά. Όπως προανέφερα η αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας θα είναι από τις πρώτες προτεραιότητές μας. Επισημαίνω όμως ότι εδώ θα χρειαστεί οπωσδήποτε η συμβολή και της Περιφέρειας, αφού αρμοδιότητες, όπως οι Επαρχιακές Οδοί (συντήρηση, βελτίωση) δεν μεταφέρονται στους Δήμους αλλά είναι στην ευθύνη της Περιφέρειας. Ήδη αρχίσαμε να έχουμε προβλήματα, με μη έγκαιρους καθαρισμούς των δρόμων αλλά και χωρίς την προμήθεια του απαραίτητου αλατιού για την αντιμετώπιση του παγετού.
Πρόθεσή μας είναι τα υπόλοιπα ζητήματα της καθημερινότητας, όπως π.χ. η διοικητική εξυπηρέτηση των δημοτών, το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» κ.λ.π να αντιμετωπιστούν, σε πρώτο στάδιο, χωρίς αλλαγές σε σχέση με τη λειτουργία των παλιών ΟΤΑ.

  1. Τελικά ο «Καλλικράτης» ήταν για εσάς μία απαραίτητη μεταρρύθμιση και γιατί;

Πίστευα ότι έπρεπε να πάμε σε νέα αυτοδιοικητικά σχήματα, αφού ο «Καποδίστριας» φαίνονταν να κλείνει έναν κύκλο, με θετικά και αρνητικά.
Ο «Καλλικράτης» ήρθε και έφερε αυτά τα νέα σχήματα ενταγμένα μέσα σε μια γενικότερη διοικητική μεταρρύθμιση, την οποία σαφώς έχει ανάγκη η χώρα. Ελπίζω η χρησιμότητα του «Καλλικράτη» να μην εξαντληθεί σε απλές οικονομίες κλίμακος, που σίγουρα επιτυγχάνονται και βοηθούν τη χώρα στην παρούσα συγκυρία, αλλά να αποδειχθεί ουσιαστικό εργαλείο για την περιφερειακή ανάπτυξη.

  1. Ποιο είναι το όραμά σας για το νέο δήμο Βορείων Τζουμέρκων; Με βάση ποιες αρχές θα κινηθείτε όλο αυτό το χρονικό διάστημα;

Τα Τζουμέρκα είναι η περιοχή που έχει τις μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης από κάθε άλλη στους Νομούς Ιωαννίνων και Άρτας. Η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων αυτής της περιοχής, η προβολή της και η δρομολόγηση δράσεων που θα δώσουν στα Τζουμέρκα τη θέση που τους αξίζει στον αναπτυξιακό χάρτη της Ηπείρου είναι το φιλόδοξο όραμά μας. Η βασική αρχή είναι: Ανάπτυξη ισόρροπη, με σεβασμό στο περιβάλλον και στους τρεις αναπτυξιακούς τομείς.

  1. Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσετε από την 1η του έτους;

Το «στήσιμο» ενός νέου Δήμου από την αρχή είναι έτσι κι αλλιώς ένα μεγάλο πρόβλημα. Και είναι το πρώτο που πρέπει να αντιμετωπίσουμε αμέσως, από την 1η Ιανουαρίου. Κι αυτό πρέπει να γίνει με ελλιπές προσωπικό, αφού οι υπάλληλοι της Νομαρχίας και της ΤΥΔΚ μετατάσσονται όλοι στο Δήμο Ιωαννιτών,  χωρίς δυνατότητα προσλήψεων έως το 2013 λόγω μνημονίου και με σοβαρότατες περικοπές στην οικονομική επιχορήγηση του Δήμου.

  1. Ποιο είναι κατά την γνώμη σας το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του δήμου σας το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη της περιοχής;

Η γενικότερη περιοχή των Τζουμέρκων είναι ακόμη μια παρθένα περιοχή, εξαιρετικού φυσικού κάλλους, με πολύ μεγάλες προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης. Παράλληλα σημαντικές είναι και οι προοπτικές ανάπτυξης στον πρωτογενή τομέα, στους κλάδους της κτηνοτροφίας  και της πτηνοτροφίας.

  1. Απευθυνόμενος στους κατοίκους του δήμου σας τι θα τους λέγατε με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων σας;

Καταρχάς θέλω να τους ευχαριστήσω θερμά για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν, αναδεικνύοντάς μας ως την πρώτη Δημοτική Αρχή των Βορείων Τζουμέρκων.
Θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι θα τιμήσουμε αυτή τους την εμπιστοσύνη, δίνοντας όλες μας τις δυνάμεις ακούραστα, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής και την ανάδειξη των πολλών δυνατοτήτων της.
Οι πόρτες του Δημαρχείου θα είναι ανοιχτές για όλους χωρίς διαχωρισμούς. Στην μεγάλη προσπάθεια που ξεκινάμε δεν περισσεύει κανένας.

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΣΤΕΓΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΣΙΤΙΖΟΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ»

 Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει σε ζητήματα σίτισης και στέγης στου πολίτες η μεγάλη οικονομική κρίση. 
Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, που αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, όπου μπορεί να μην εμφανίζονται προβλήματα στέγης, η κρίση όμως δημιουργεί σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, καθώς αρκετοί δημότες ζουν στα όρια της φτώχειας με αδυναμία να ανταπεξέλθουν σε βασικές υποχρεώσεις. Αναφέρθηκε στο «μητρώο απόρων», που συντάσσεται από το Δήμο, καθώς και την πρόθεση της δημοτικής αρχής να συμπαρασταθεί με κάθε δυνατό τρόπο στους δοκιμαζόμενους δημότες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου