Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΝΤΕΛΕΣ: "Δεν πάει άλλο..."

Καθολικό "ΟΧΙ" στο μεσοπρόθεσμο απ' τους Δήμους


 Oι Δήμοι δεν έχουν περιθώρια επιβίωσης.

Καμία απόλυση εργαζομένων δεν θα υπογράψουν οι Δήμαρχοι της Ηπείρου

Την έντονη αντίδρασή της στις επιταγές του μνημονίου ΙΙΙ που προβλέπουν νέες αρμοδιότητες στους δήμους χωρίς την μεταφορά των απαραίτητων πόρων, περικοπές στις δαπάνες για τους ΟΤΑ, απολύσεις δημοτικών υπαλλήλων και υψηλή εποπτεία σε όσους δήμους βρίσκονται στο «κόκκινο» εξέφρασε η ΠΕΔ Ηπείρου ακολουθώντας βέβαια το παράδειγμα της ΚΕΔΕ.
Την ίδια στιγμή και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, με δηλώσεις του το πρωί της Τρίτης έκανε λόγο για απαξίωση των αιρετών περιφερειών και ζήτησε αλλαγές στα όσα προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο, χρησιμοποιώντας μάλιστα και σε ορισμένες περιπτώσεις αρκετά σκληρή γλώσσα για την κυβέρνηση και τις αποφάσεις της.
Έτσι το κλίμα αντιδράσεων κατά των όσων ψηφίστηκαν την περασμένη εβδομάδα και αλλάζουν ριζικά το χάρτη της αυτοδιοίκησης και όχι μόνο στη χώρα ολοένα και μεγαλώνει με τους αυτοδιοικητικούς να μοιάζουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την εφαρμογή των μέτρων αυτών.
Σε ομόφωνο ψήφισμα, το οποίο περιλαμβάνει τέσσερα βασικά σημεία, κατέληξε η ΠΕΔ Ηπείρου, ύστερα από μία μακρά συνεδρίαση υπό το βάρος των νέων μέτρων που καλούνται να σηκώσουν οι αυτοδιοικητικοί.
Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα βαρύ καθώς κοινή διαπίστωση πως με τα νέα μέτρα οι Δήμοι δεν έχουν περιθώρια επιβίωσης.
Η ΠΕΔ Ηπείρου με το ομόφωνο ψήφισμά της λέει κάθετα όχι στις απολύσεις εργαζομένων, ζητά την αξιολόγηση του προσωπικού προς μετάταξη, όπως ήταν η δέσμευση του Υπουργού Εσωτερικών, λέει όχι στη μεταβίβαση οποιασδήποτε νέας αρμοδιότητας χωρίς αντιστοιχία προσωπικού και πόρων και ζητά την άμεση σύγκλιση συνεδρίου της ΚΕΔΕ προς εφαρμογή της απόφασης του Αυγούστου για καθολική παραίτηση των αιρετών.
Ο Δήμαρχος Γιάννης Σεντελές παίρνοντας το λόγο αναφέρθηκε στην έλλειψη κοινής γραμμής που πολλές φορές εμφανίζεται μεταξύ των Δημάρχων και την ανάγκη τήρησης κοινής στάσης απέναντι στο πρόβλημα, ανεξάρτητα αν κάποιοι Δήμοι αντέξουν ίσως λίγο παραπάνω από τους υπόλοιπους.
«Μας έχουν μετατρέψει σε απλούς διαχειριστές. Αισθάνομαι ως τμηματάρχης β'. Δεν έχουμε άλλη λύση πλην της παραίτησης. Ψηφίζονται μέτρα που ούτε οι βουλευτές που τα ψήφισαν δεν τα πήραν χαμπάρι και ζητούν από μας να τα εφαρμόσουμε... Δεν πάει άλλο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Όπως έχει συζητηθεί σε συνεδριάσεις της παράταξής μας η έλλειψη ενιαίας πολιτικής και αντιμετώπισης του μεγάλου προβλήματος της υποχρηματοδότησης των Δήμων, κυρίως από τους Δήμους του λεκανοπεδίου Αττικής σε σχέση με αυτούς της περιφέρειας διευκολύνει την κεντρική διοίκηση να παίρνει τα μέτρα που εξαθλιώνουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Στο έκτακτο συνέδριο του Αυγούστου που παρέμεινε ανοιχτό και σύντομα θα επανασυγκληθεί είχε τεθεί το ζήτημα της ομαδικής παραίτησης των αιρετών (όχι βέβαια μόνο των Δημάρχων αλλά όλων των Δημοτικών Συμβουλίων) σαν μια συμβολική πράξη και ένα μέσο πίεσης απέναντι στο Υπουργείο και την Κυβέρνηση.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου