Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

"Ερμηνείας μνήμη". Μια σεμνή και ουσιαστική τελετή στη μνήμη της Ερμηνείας Φωτιάδου

Την Δευτέρα 19 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της Εταιρίας Ηπειρωτικών Μελετών η πνευματική εκδήλωση "Ερμηνείας Μνήμη". 
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Ηπειρωτικό Λαογραφικό Όμιλο "ΚΡΥΣΤΑΛΛΗΣ" στη μνήμη της Ερμηνείας Φωτιάδου. Συγκίνηση, σοβαρότητα, λιτότητα και ουσία ήταν τα χαρακτηριστικά της εκδήλωσης.
Ο Δήμαρχος Γιάννης Σεντελές στο σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε:

"Κυρίες και κύριοι, αγαπητή Άντα
Το Συρράκο, τα Τζουμέρκα, τα Γιάννενα, η Ήπειρος, η λαογραφία και η λογοτεχνία είναι σίγουρα πιο φτωχά με την απουσία της κυρίας Ερμηνείας. 
Όλοι μας όμως γίναμε και είμαστε πλουσιότεροι με τη δράση της, όσο ζούσε, και με το σημαντικό έργο της, που μας άφησε ως παρακαταθήκη, φεύγοντας από τη ζωή. Δεν παραλείπω βέβαια να αναφερθώ και στις πολύ σημαντικές δωρεές προς το αγαπημένο της χωριό, το Συρράκο.
Γνώρισα από κοντά την κυρία Ερμηνεία τα τελευταία χρόνια, σαν Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων και είχα την ευκαιρία να κρατήσω το χέρι της και εκείνη το δικό μου για κάποιες στιγμές. Εκείνο που μου έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση, πέρα από το λόγο της, ήταν το βλέμμα της. Καθαρό και νεανικό, θα έλεγα, παρά τα πολλά χρόνια της ηλικίας, διεισδυτικό, διερευνητικό, βλέμμα έξυπνο που ξέρει να ζυγίζει, να κρίνει. να εκτιμά και να αγαπά. Επιτρέψτε μου, λοιπον, να παραφράσω τον ποιητή και να πώ: "Το βλέμμα είναι του δημιουργού σπόρος, που πιάνει ανήμερα της δημιουργίας...". Και η κυρία Ερμηνεία Φωτιάδου έσπειρε κάθε μέρα της δημιουργικής ζωής της και ο σπόρος έπιασε και κάρπισε και τους πλούσιους καρπούς της τους απολαύσαμε και τους απολαμβάνουμε όλοι εμείς.
Το Συρράκο, τα Τζουμέρκα, τα Γιάννενα, οι "Κρυστάλληδες", η "Στέγη", όλοι μας, θα τη θυμόμαστε."



(Το Λαογραφικό Μουσείο Ερμηνείας Φωτιάδου στο Συρράκο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου