Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Επιστολή του Δημάρχου Γιάννη Σεντελέ στο Δήμαρχο Ιωαννιτών Φίλιππα Φίλιο για τη δυσλειτουργία στην υποστήριξη της Τεχνικής Υπηρεσίας

Με επιστολή του στο Δήμαρχο Ιωαννιτών κ. Φίλιππα Φίλιο ο Δήμαρχος Γιάννης Σεντελές αναφέρεται στο σοβαρό πρόβλημα δυσλειτουργίας που έχει δημιουργηθεί στο θέμα της παροχής υποστήριξης εκ μέρους του Δήμου Ιωαννιτών προς την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, μέσα στα πλαίσια που θέτει ο "Καλλικράτης" και ορίζει ότι οι μεγαλύτεροι όμοροι Δήμοι έχουν την υποχρέωση να παρέχουν τεχνική υποστήριξη στους μικρότερους Δήμους, οι οποίοι για λόγους έλλειψης προσωπικού δεν μπορούν να συγκροτήσουν αυτοτελείς Τεχνικές Υπηρεσίες.
Η επιστολή του Δημάρχου που κοινοποιείται επίσης στον Δήμαρχο Δωδώνης κ. Κ. Κατσανάκη, τον Δήμαρχο Ζαγορίου κ. Γ. Παπαναστασίου και τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Ηπείρου κ. Ι. Παπαλέξη αναφέρει τα παρακάτω:

κ. Δήμαρχε

            Γνωρίζετε ότι η μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» δημιούργησε πολλές δυσλειτουργίες, κατά κύριο λόγο στους μικρούς Δήμους, οι οποίοι λόγω έλλειψης  κατάλληλου προσωπικού δεν μπορούν να συγκροτήσουν τις απαραίτητες υπηρεσίες.
            Η αναγκαστική μετάταξη των υπαλλήλων των πρώην Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων αλλά και των πρώην ΤΥΔΚ κατά κύριο λόγο στους Δήμους των πρωτευουσών των Νομών, οδήγησε τους μικρούς Δήμους στην ανάγκη εξυπηρέτησής τους από τις αντίστοιχες υπηρεσίες των μεγάλων Δήμων.
            Είναι περιττό να αναφέρω ότι η εξυπηρέτηση αυτή, σύμφωνα με τον «Καλλικράτη», δεν εναπόκειται στη βούληση του μεγάλου Δήμου, αλλά αποτελεί υποχρέωσή του.
            Σύμφωνα με τα παραπάνω οι υπάλληλοι της ΤΥΔΚ Ιωαννίνων, που κατά τις προηγούμενες δημοτικές περιόδους, εξυπηρετούσαν αποκλειστικά τις τεχνικές ανάγκες των μικρών δήμων και κοινοτήτων του Νομού, μετατάχθηκαν στο Δήμο Ιωαννιτών, λειτούργησαν, για ένα χρονικό διάστημα, ως «ανεξάρτητη» υπηρεσία συνεχίζοντας να καλύπτουν αποκλειστικά τις ανάγκες των μικρών Δήμων και στη συνέχεια ενσωματώθηκαν διοικητικά αλλά και λειτουργικά στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου. Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι η ενσωμάτωση αυτή και ο τρόπος λειτουργίας πλέον των υπηρεσιών, στο θέμα τεχνικής υποστήριξης στους μικρούς δήμους, μας δημιουργεί πολλά προβλήματα. Χωρίς καμιά υπερβολή έχουμε «χάσει» τους υπαλλήλους της Τεχνικής μας Υπηρεσίας μεταξύ πρωτοκόλλων και υπογραφών και ο χρόνος διεκπεραίωσης της οποιασδήποτε ενέργειας έχει στην κυριολεξία τουλάχιστον τετραπλασιαστεί.
            Συγκεκριμένα σας αναφέρουμε ενδεικτικά:

Διαδικασία υπογραφής εγγράφων από Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ιωαννιτών.

Μελέτη
  • Υποβολή διαβιβαστικού για σύνταξη μελέτη
  • Πρωτοκόλληση του εγγράφου αυτού και χρέωση του
  • Ραντεβού με την κυρία Μπαλάφα για τον έλεγχο της μελέτης (έλεγχος μελέτης και με την προϋπόθεση ότι δεν χρειάζεται διόρθωση διαβιβάζετε για υπογραφή στον κύριο Μπρίκο)
  •   Υπογραφή από τον Διευθυντή
  • Παραλαβή και διεκπεραίωσή της
Η ανωτέρω διαδικασία ΔΕΝ γίνεται αυθημερόν. Χρειάζεται τουλάχιστον ΤΕΣΣΕΡΙΣ ημέρες με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχουν  καθυστερήσεις όπως π.χ ραντεβού (δεν υπάρχει ελεύθερος χρόνος στο πρόγραμμα της κυρίας Μπαλάφα ή είναι σε άδεια)  και υπογραφές (ο διευθυντής είναι σε συσκέψεις ή σε άδεια ή λόγω φόρτου εργασίας). Οι ανωτέρω δεν αναπληρώνονται από κανέναν.
Η διαδικασία αυτή γίνεται για κάθε έγγραφο που αφορά τα έργα όπως: ορισμός επιβλέποντα, πίνακας εργασιών, χρονοδιάγραμμα, λογαριασμοί, ανακεφαλαιωτικοί, παρατάσεις, βεβαιώσεις περαίωσης εργασιών κ.λ.π.
Τηρούνται απαραιτήτως η χρονολογική σειρά κατάθεσης και υπογραφής όλων αυτών των εγγράφων και δεν υπογράφονται την ίδια ημέρα κάποιες διαδικασίες.

Η ίδια διαδικασία υπογραφής εγγράφων από την πρώην ΤΥΔΚ:
Μελέτη
  • Υποβολή διαβιβαστικού για σύνταξη μελέτης
  • Πρωτοκόλληση του εγγράφου αυτού και χρέωση του
  •   Έλεγχος της μελέτης (έλεγχος μελέτης και με την προϋπόθεση ότι δεν χρειάζεται διόρθωση)
  • Υπογραφή από τον Προϊστάμενο
  • Παραλαβή και διεκπεραίωσή της
Η ανωτέρω διαδικασία γινόταν και αυθημερόν.

            κ. Δήμαρχε
            Τα παραπάνω δείχνουν καθαρά τη δυσλειτουργία που προέκυψε από τη στιγμή που μια υπηρεσία, που είχε ως αποκλειστικό αντικείμενο την τεχνική υποστήριξη των μικρών Δήμων, ενσωματώθηκε πλήρως στη λειτουργία και την εξυπηρέτηση των αναγκών του Δήμου Ιωαννιτών.
          Η μη ύπαρξη ενός ανεξάρτητου τμήματος στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών, το οποίο θα υποστηρίζει τεχνικά κατά αποκλειστικότητα τους μικρούς Δήμους εγείρει και ένα ακόμη ερωτηματικό: 
Τι γίνεται στις περιπτώσεις προώθησης μελετών και λοιπών διαδικασιών, προκειμένου οι μικροί Δήμοι να υποβάλλουν προτάσεις για ένταξη έργων σε προγράμματα, τα οποία πιθανόν να είναι ανταγωνιστικά και στα οποία συμμετέχει και ο Δήμος Ιωαννιτών; Πως διασφαλίζεται ότι η ενιαία τεχνική υπηρεσία του Δήμου Ιωαννιτών δεν θα προωθήσει, όπως κάποιος μπορεί να υποθέσει, κατά προτεραιότητα τις διαδικασίες για τα έργα του Δήμου Ιωαννιτών έναντι των έργων των μικρών δήμων;
            Θεωρούμε ότι θα πρέπει ο Δήμος Ιωαννιτών να επανεξετάσει το ζήτημα της τεχνικής υποστήριξης των μικρών Δήμων, με τη δημιουργία ενός μικρού τμήματος, μιας «μικρογραφίας» της πρώην ΤΥΔΚ,  που αποκλειστικά θα διεκπεραιώνει τις υποθέσεις τους.
            κ. Δήμαρχε
            Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων είναι ο Δήμος του Νομού, που η έδρα του απέχει 65 km από τα Ιωάννινα. Δεν είναι απλώς πολυτέλεια, αλλά πραγματική αποσάθρωση της τεχνικής μας υπηρεσίας, το γεγονός ότι οι λιγοστοί της υπάλληλοι βρίσκονται κυριολεκτικά καθημερινά στους δρόμους, μεταξύ Πραμάντων και Ιωαννίνων και ανάμεσα στα γραφεία των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου σας.
            Γίνεται από την πλευρά μας μια μεγάλη προσπάθεια, στη δύσκολη συγκυρία, να στήσουμε τους Δήμους μας και να προωθήσουμε  έργα και δράσεις προς τις μοναδικές χρηματοδοτικές πηγές,  που δεν είναι παρά τα διάφορα προγράμματα. Ο τρόπος της τεχνικής υποστήριξης εκ μέρους του Δήμου Ιωαννιτών δεν μας βοηθά.
            Θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι δεν αποδίδουμε την παραπάνω δυσλειτουργία κατά κανένα τρόπο στους υπαλλήλους των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, οι οποίοι με προθυμία ανταποκρίνονται, μέσα στα πλαίσια των πολλαπλών καθηκόντων τους, αλλά στο τρόπο με το οποίο έχει δομηθεί η όλη  διαδικασία της τεχνικής υποστήριξης.
            Ευελπιστώντας για τις δικές σας ενέργειες, στην κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος, ζητάμε την σύγκλιση σύσκεψης με τη συμμετοχή του Δήμου σας, εκπροσώπων των Δήμων που υποστηρίζονται τεχνικά από το Δήμο Ιωαννιτών και υπηρεσιακών παραγόντων, ώστε με πνεύμα συνεργασίας να δώσουμε λύση.
            Ο κ. Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, στον οποίο κοινοποιείται το παρόν έγγραφο, παρακαλείται να το συμπεριλάβει ως θέμα συζήτησης στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου