Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Επιστολή του Αντιδημάρχου Δημήτρη Τσιλογιάννη στο ΥΠΕΚΑ και τους βουλευτές των Ιωαννίνων για την οριοθέτηση της Πλατανούσας

Σε επιστολή - διαμαρτυρία του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και τους βουλευτές του Νομού Ιωαννίνων ο Αντιδήμαρχος Δημ. Τσιλογιάννης αναφέρεται στο χρονίζον θέμα της οριοθέτησης του οικισμού της Πλατανούσας, τονίζοντας ότι, μολονότι η Δημοτική Αρχή από την πρώτη στιγμή ασχολήθηκε με το θέμα και ολοκλήρωσε την σχετική μελέτη, η υπόθεση έχει τελματώσει επί 2 χρόνια και 8 μήνες στα γραφειοκρατικά γρανάζια του Δασαρχείου!!!! Παράλληλα η Πλατανούσα δεν μπορεί να ενταχθεί σε προγράμματα τα οποία απευθύνονται σε οριοθετημένους οικισμούς...

Η επιστολή του Αντιδημάρχου:

ΠΡΟΣ
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας
& Κλιματικής Αλλαγής
Δ/νση, Αμαλιάδος 17
Τ.Κ. 105 23 – ΑΘΗΝΑ

2. κ.κ. Βουλευτές Νομού Ιωαννίνων
Κωνσταντίνος Τασούλας
Μερόπη Τζούφη
Ιωάννης Καραγιάννης
Χρήστος Μαντάς
Ιωάννης Στέφος

ΚΟΙΝ: Όπως ο Πίνακας Κοινοποίησης


ΘΕΜΑ: «Οριοθέτηση Τ.Κ. Πλατανούσας του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων».

Κύριε Υπουργέ,

Κατά την δεκαετία του 1990 στην Τ.Κ. Πλατανούσας σημειώθηκαν σοβαρές κατολισθήσεις. Η τότε Κοινότητα κάλεσε το ΙΓΜΕ το οποίο προχώρησε σε γεωτρήσεις σε ολόκληρο το χωριό και εκπόνησε γεωτεχνική μελέτη το 1996.

Σύμφωνα με τη μελέτη ΦΕΚ 314/3-7-2009,υπ’ αρίθμ. 2596/16-6-2009 διυπουργική απόφαση  έγινε χαρακτηρισμός και καθορισμός ακατάλληλων, κατάλληλων και κατάλληλων με προϋποθέσεις ζωνών δόμησης ήτοι: πράσινη ζώνη και κίτρινη ζώνη  όπου επιτρέπεται η δόμηση με προϋποθέσεις και κόκκινη ζώνη, όπου απαγορεύεται κάθε είδους οικοδομική δραστηριότητα, παρ’ όλα αυτά η επιβολή του ΕΝΦΙΑ συνεχίζεται.  Ορίστηκαν επίσης και τα απαραίτητα έργα για την θωράκιση του χωριού (τα οποία δεν έγιναν ποτέ).

Πάγιο ήταν το αίτημα των κατοίκων για οριοθέτηση του οικισμού, μετά και το προαναφερθέν σοβαρό πρόβλημα.

Από το 1996 μέχρι το 2011 το θέμα οριοθέτησης πηγαινοερχόταν μεταξύ Κοινότητας Πλατανούσας, μετά Δήμου Κατσανοχωρίων, Νομαρχίας μετέπειτα Περιφέρειας και Υπουργείων χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων με απόφασή του το 2012 προχώρησε σε μελέτη οριοθέτησης Τ.Κ. Πλατανούσας, την οποία και ολοκλήρωσε.

Για να προχωρήσει, όμως, η οριοθέτηση του χωριού σύμφωνα με τα δεδομένα της μελέτης, θα πρέπει μεταξύ των άλλων να υπάρχει η σχετική έγκριση από το Δασαρχείο.

Πράγματι ο Δήμος κατέθεσε τη σχετική μελέτη αρχές Φεβρουαρίου 2013 (αρ. πρωτ. 12714/657/11-2-2013) στο Δασαρχείο για τη σχετική έγκριση.

Δυστυχώς, έχουν συμπληρωθεί 2 χρόνια και 8 μήνες και από το Δασαρχείο δεν έχει γίνει καμία απολύτως ενέργεια!
Εύλογα δημιουργούνται ερωτήματα στους κατοίκους της Πλατανούσας για το τι συμβαίνει εδώ και δεκαεννέα ολόκληρα χρόνια. Η καχυποψία και η ανησυχία τους εκφράζονται προς την πλευρά του Δήμου, αδίκως, όπως καταλαβαίνετε, αφού ο Δήμος προέβη ταχύτατα σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες. 

Σε αλλεπάλληλες επικοινωνίες μας, όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, οι υπηρεσίες του Δασαρχείου επικαλούνται φόρτο εργασίας και έλλειψη προσωπικού. 
Έγγραφη Διαμαρτυρία προς την προηγούμενη Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης (11/11/2014 αρ. πρωτ. 10518) απαξιώθηκε και δεν δόθηκε καμία απάντηση.

Θεωρούμε σημαντικό κομμάτι την οριοθέτηση της Πλατανούσας, διότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, που έχει μείνει πίσω στην ανάπτυξη, λόγω του παραπάνω προβλήματος, (π.χ. στο προηγούμενο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Α. Μπαλτατζής» δεν συμπεριληφθήκαμε, γιατί δεν υπήρχε οριοθέτηση. Φυσικά στο ίδιο πρόγραμμα (ή παρόμοια) που πρόκειται να τρέξουν πάλι δεν μπορούμε να συμπεριληφθούμε).
Και ερωτώ : Τι δεν έπραξε έως τώρα καλά ο Δήμος, η Τοπική κοινότητα και οδηγείται αυτό το χωριό στον μαρασμό αφού δεν μπορεί να συμβαδίσει με τις υπόλοιπες τοπικές κοινότητες;
Τι μπορεί να γίνει έτσι ώστε η Πλατανούσα να μπορεί να ενταχθεί στα Αναπτυξιακά Προγράμματα, δηλαδή να έχει το δικαίωμα στο αυτονόητο; Υπάρχει κάποια σκοπιμότητα ή κάτι άλλο που δε γνωρίζουμε;

Ζητούμε την προσωπική σας παρέμβαση για την άμεση επίλυση του προβλήματος.

Ο Αντιδήμαρχος 

                             Τσιλογιάννης Δημήτριος


ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗΣ
1. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΗΠΕΙΡΟΥ
2. ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ 
ΗΠΕΙΡΟΥ - ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

3. κ. ΚΙΤΣΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ (Αρχηγό παράταξης «ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου