Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

"Πεζοπορία για τον πολιτισμό". Μία ακόμη ευρωπαϊκή δράση για το Δήμο Βορείων Τζουμέρκων στο Πρόγραμμα "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2007 - 2013"



Στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2007 - 2013" εντάχθηκε ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων και συγκεκριμένα με τη δράση " ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ" συνολικού προϋπολογισμού 395.286,00 €.
Το δίκτυο συνεργασίας της συγκεριμένης διακρατικής δράσης αποτελείται από 3 δημόσιους φορείς 3 κρατών- μελών.

  • Το Γραφείο Περιβάλλοντος της Κορσικής (Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση), 
  • το Τμήμα Περιβάλλοντος του Νησιωτικού Συμβουλίου της Μαγιόρκας (Διαδημοτική Αυτοδιοίκηση) 
  • και το Δήμο Βορείων Τζουμέρκων (Τοπική Αυτοδιοίκηση), με συντονιστή το πρώτο και εταίρους τα υπόλοιπα δύο.
Οι δράσεις του έργου θα διαρκέσουν από το Νοέμβριο του 2013 έως τον Οκτώβριο του 2015.

 Η συμμετοχή του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων προκρίθηκε για το ποσό των 94.224,00 €.

Η φιλοσοφία και οι γενικές αρχές του προγράμματος παρουσιάζονται παρακάτω.
Οι βασικές παράμετροι για την έναρξη των ενεργειών υλοποίησης του προγράμματος θα τεθούν στην πρώτη συνάντηση των εταίρων που θα γίνει στη Μαγιόρκα στα μέσα του προσεχούς Νοεμβρίου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2007-2013 (1.2.1)
Δράση: "ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ"

Στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης, το σχέδιο προτίθεται να αναδείξει την πεζοπορία ως προς το μέσον επαφής του πολίτη με την εθνολογική του κληρονομιά. Εάν θέλουμε να ανακτήσουμε αυτού του είδους τη κληρονομιά και να τη διατηρήσουμε πρέπει να τη κάνουμε κατά κάποιο τρόπο να αναβιώνει. Και προκειμένου να βγει από τις αίθουσες των μουσείων και των κέντρων ερμηνείας, πρέπει να την εμφανίσουμε ως δημιουργική εμπειρία για τον επισκέπτη αλλά και για τους πράκτορες του πολιτιστικού τουρισμού και για τους επαγγελματίες του πολιτιστικού τομέα.

Η υλοποίηση των δράσεων θα λάβει μέρος μέσω της δημιουργίας μιας μόνιμης ευρωπαϊκής πλατφόρμας, η οποία πρέπει να αποτελέσει ένα εργαλείο ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου των φυσικών και αγροτικών περιοχών με στόχο την προστασία της εθνολογικής κληρονομιάς, την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης, την διαφοροποίηση της οικονομίας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ισότητα των ευκαιριών μέσω της συνεργασίας ιδιωτικών και δημόσιων φορέων. Η πλατφόρμα θα διαδώσει πεζοπορικές διαδρομές ειδικού χαρακτήρα για την αναβίωση της εθνολογικής κληρονομιάς με δημιουργικότητα και δράση εκ μέρους του επισκέπτη πεζοπόρου. Κατά μήκος των διαδρομών θα δημιουργηθούν σημεία δημιουργικών πολιτιστικών ανταλλαγών όπως σημεία συνάντησης του επισκέπτη- πεζοπόρου με νέους καλλιτέχνες, χειροτέχνες κ.λ.π. για να μοιραστούν δημιουργικές εμπειρίες που θα έχουν σχέση με την εθνολογική κληρονομιά της περιοχής, θα παρουσιαστούν πολιτιστικά γεγονότα (συναυλίες, φεστιβάλ) και θα προβληθούν χώροι εθνολογικής κληρονομιάς (μουσεία, παραδοσιακά κτίρια). Αυτό μπορεί να αποτελεί δημόσια ή ιδιωτική πρωτοβουλία. Η πλατφόρμα θα δημιουργηθεί και θα λειτουργήσει από τους εταίρους του έργου, σε πρώτη φάση, αλλά με στόχο τη μόνιμη λειτουργία της και την εξέλιξή της με συμμετοχή και άλλων πρωτοβουλιών, πέρα από το συγκεκριμένο έργο.

Οι στόχοι του προγράμματος είναι οι εξής:

·         Ανάδειξη της εθνολογικής κληρονομιάς των αγροτικών και φυσικών περιοχών της Ευρώπης με αειφορικό και δημιουργικό τρόπο, μέσω της πεζοπορίας

·         Προσβασιμότητα της εθνολογικής κληρονομιάς των αγροτικών και φυσικών περιοχών σε όλους

·         Προώθηση της δημιουργικότητας, της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας του πολιτιστικού τομέα που έχει σχέση με την εθνολογική κληρονομιά

·         Ενίσχυση της απασχόλησης και της κινητικότητας των νέων επαγγελματιών του πολιτιστικού τομέα σε ευρωπαϊκό επίπεδο

·         Δημιουργία συνεργειών μεταξύ πρακτόρων του πολιτιστικού τουρισμού αγροτικής ανάπτυξης και αειφορίας

·         Διάδοση των αποτελεσμάτων του έργου προς τους επαγγελματίες του τομέα

·         Δημιουργία μόνιμων συστημάτων ανταλλαγής εμπειριών και συζητήσεων

·         Χρήση των νέων τεχνολογιών για τη διάδοση της πολιτιστικής συνεργασίας

·         Μεταφορά των αποτελεσμάτων του έργου σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου