Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Επιστολή του Δημάρχου Γιάννη Σεντελέ προς το Υπουργείο Οικονομικών για το «χαράτσι» στις κατολισθαίνουσες ζώνες της Πλατανούσας


Με έγγραφό του προς τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών ο Δήμαρχος Γιάννης Σεντελές ζητά την εξαίρεση από το γνωστό «χαράτσι» των κατοικιών που βρίσκονται στις ακατάλληλες ή υπό προϋποθέσεις κατάλληλες ζώνες του οικισμού της Πλατανούσας.

            Το έγγραφο του Δημάρχου έχει ως εξής:
 
κ. Υπουργέ,
Σας γνωρίζουμε τα πιο κάτω και σας παρακαλούμε, για τις αναγκαίες και επιβαλλόμενες ενέργειες στα πλαίσια της αρμοδιότητάς σας :
Ύστερα από μακροχρόνιες έρευνες, όλων των αρμοδίων Υπηρεσιών και οργάνων της Δημόσιας Διοίκησης, σε συνδυασμό και με την εφαρμογή όλων των προβλεπομένων διαδικασιών δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 314 / 3 Ιουλίου 2009, η υπ αρ 2596/16-6-2009 διυπουργική απόφαση. Με την απόφαση αυτή έγινε χαρακτηρισμός και καθορισμός ακατάλληλων, κατάλληλων και κατάλληλων με προϋποθέσεις ζωνών δόμησης στον κατολισθαίνοντα οικισμό Πλατανούσσας του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων.
 Η όλη κατολισθαίνουσα περιοχή καθορίστηκε σε τρεις ζώνες σε σχέση με τον βαθμό ακαταλληλότητας επικινδυνότητας και επιβαλλομένων απαγορευτικών προϋποθέσεων.
Οι κάτοικοι, μετά τον επίσημο χαρακτηρισμό του οικισμού της Πλατανούσας ως κατολισθαίνοντα, χρησιμοποιούν πλέον τις κατοικίες τους υποτυπωδώς, επισκέπτονται και φροντίζουν την διατήρηση και συντήρηση των κατοικιών τους, διεπόμενοι από την ευαισθησία τους προς τα πατρικά τους σπίτια, αποφεύγοντας την οριστική εγκατάλειψη αυτών και την αποξένωσή τους από την ιδιαίτερη πατρίδα τους.
Το επιβληθέν Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., το οποίο όλοι σχεδόν οι κάτοικοι της κατολισθαίνουσας περιοχής, προσέτρεξαν κι εξόφλησαν, υπολογίστηκε με το  υψηλό κόστος των 3 ευρώ κατά τετραγωνικό μέτρο.
Είναι φανερό ότι οι κατοικίες που βρίσκονται στις ακατάλληλες ή υπό προϋποθέσεις κατάλληλες ζώνες  είναι πλέον εκτός κάθε δυνατότητας συναλλαγής ( πώλησης – αγοράς - μίσθωσης ) ενώ η αντικειμενική και αγοραστική τους αξία είναι ελάχιστη έως μηδενική.

     Ύστερα από τα πιο πάνω κ. Υφυπουργέ, ο Δήμος μας εισηγείται και αιτείται:
  • Την ένταξη του παρόντος προβλήματος στις προβλεπόμενες ρυθμίσεις και στη παροχή των σχετικών ενδίκων μέσων, όπως συνέβη με χιλιάδες συναφείς περιπτώσεις, που υπολείπονται και ωχριούν έναντι του προκειμένου προβλήματος.
Προς τούτο παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε :
  • Α) Για τον προσδιορισμό της ελαχιστότατης αντικειμενικής αξίας των προαναφερομένων κατοικιών
  • Β) Στην εξαίρεση των κατοικιών αυτών από το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε ή, εάν αυτό δεν είναι δυνατό, στο περαιτέρω συμβολικό ελαχιστότατο Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., σε δέκατα του ευρώ, προς διευκόλυνση και της έστω υποτυπώδους, προχείρου, φευγαλέας και ακίνδυνης μέριμνας και συντήρησης των κατοικιών και της μη διακοπής του ρεύματος.
Προς επίρρωση των πιο πάνω επικαλούμεθα τις διατάξεις των σχετικών νόμων και τις σχετικές εγκύκλιες διαταγές που Υμείς ο ίδιος εκδώσατε για την ρύθμιση συναφών προβλημάτων. Ήτοι :
1.    Το υπ αρ 314/3-7-2009 ΦΕΚ στο οποίο δημοσιεύτηκε η υπ αρ 25961/16-6-2009 διυπουργική απόφαση, μετά των  υπό σμίκρυνση έγχρωμων τοπογραφικών διαγραμμάτων που συνδημοσιεύτηκαν στο πιο πάνω ΦΕΚ
2.     Την ΠΟΛ 1057 /2-3-2012 εγκύκλιο διαταγή σας, (Τις 5-6-7)  περικοπές, στις οποίες προβλέπονται, η διαδικασία και η σειρά των ένδικων μέσων, ήτοι η προσφυγή στον προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. και η περαιτέρω ένσταση στην αρμόδια τριμελή Επιτροπή.
3.     Τις διατάξεις Νόμων που αναφέρονται στην αυτή ΠΟΛ.
                                                                                    

                                        Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΣΕΝΤΕΛΕΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου