Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Αυτό ήταν....Η αρχή έγινε (Από την εφημερίδα "Γνώμη της Άρτας")

Αυτό ήταν… Η αρχή έγινε…
Άρχισαν και συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, οι εργασίες για την αποκατάσταση της γέφυρας της Πλάκας


Η αρχή έγινε και είναι το ήμισυ του παντός, αλλά ταυτόχρονα και απάντηση, στους απαισιόδοξους, που με κάθε τρόπο δήλωναν, πως δεν θα δούμε το Γεφύρι της Πλάκας, το δημιούργημα του μάστορα Μπέκα, να ατενίζει το μέλλον αγέρωχο, δίνοντας μήνυμα και για την ίδια την ζωή ακόμη…
Οι εργασίες αποκατάστασης του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας, που έπεσε την 1η Φεβρουαρίου, μετά τα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα, που παρατηρήθηκαν τότε, άρχισαν το περασμένο Σάββατο, με πρώτο στάδιο των εργασιών την αλλαγή της ροής των νερών, στο μισό μέρος της κοίτης, ώστε στο υπόλοιπο μισό, να εγκατασταθούν τα τεράστια μηχανήματα, τα οποία θα ολοκληρώσουν τις γεωλογικές μελέτες, για το που και πως θα στηριχτεί το γεφύρι, με την αξιοποίηση βεβαίως και των κομματιών, που ακόμη βρίσκονται στην κοίτη του ποταμού. Το βάρος του καθενός, απ’ αυτά τα κομμάτια, ξεπερνάει τους διακόσιους τόνους, αλλά υπάρχει σύμφωνα με τις πρώτες μελέτες, τρόπος να γίνει και αυτό.
Απ’ το πρωί του Σαββάτου, στον χώρο που απ’ την προηγούμενη ημέρα είχαν φτάσει οι μπουλντόζες, βρισκόταν ο υπεύθυνος της τεχνικής Εταιρείας ΤΕΡΝΑ Οδυσσέας Δράκος, που με μεγάλη σχολαστικότητα, επιβλέπει τις εργασίας. Έχει γίνει ήδη γνωστό, πως για το πρώτο μέρος των εργασιών, που αφορά στην κοίτη του ποταμού και την ροή των νερών του Αράχθου, τα μηχανήματα διατέθηκαν απ’ την εταιρεία ΤΕΡΝΑ.

plaka-ergasies-11-c

Ο Οδυσσέας Δράκος, λέει στην «Γ» πως το συγκεκριμένος μέρος των εργασιών, είναι θέμα ολίγων ημερών για την εταιρεία και θα το ολοκληρώσει, σε δέκα περίπου ημέρες εκτός απροόπτου, ώστε στην συνέχεια να εγκατασταθούν τα μηχανήματα, που θα κάνουν τις γεωλογικές μελέτες. Αυτό είναι το δύσκολο μέρος των εργασιών, ισχυρίστηκε ο κ. Δράκος, ώστε να προκύψουν οι τελικές μελέτες και να μπει το χρονοδιάγραμμα, της αποκατάστασης του μνημείου.
Δυό ημέρες πριν, ο εκπρόσωπος της ΤΕΡΝΑ Οδυσσέας Δράκος, είχε συναντηθεί με τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Δημήτρη Καλιαμπάκο και είχαν ορίσει και τις τελευταίες λεπτομέρειες, για την πρόοδο των εργασιών, αυτού του πρώτου σταδίου. Είναι γνωστό πως τον όλο συντονισμό από πλευράς Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, έχει αναλάβει ο εν λόγω καθηγητής, ο οποίος τις επόμενες ημέρες, θα βρίσκεται και πάλι, στον χώρο των εργασιών.
Η είδηση για την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης του γεφυριού, ήταν ήδη γνωστή και το περασμένο Σάββατο, στο χώρο έφταναν πολλοί επισκέπτες, για να βεβαιωθούν ιδίοις όμασι, πως το γεφύρι σε μερικούς μήνες, θα στέκει αγέρωχο στην θέση του. Πολλά τα ερωτήματα των επισκεπτών, στις συζητήσεις που γινόταν, είχαν την απάντηση και βεβαίως, οι πάντες έφευγαν απ’ τον χώρο, με το αίσθημα της αισιοδοξίας να κυριαρχεί και να θεωρούν οι πάντες, πως μέσα στην μαυρίλα της εποχής, προκύπτει κι ένα ευχάριστο νέο.

Σ’ έναν χρόνο, αλλά υπάρχουν και αστάθμητοι παράγοντες…

plaka-ergasies-11-b

Το χρονοδιάγραμμα του έργου, ήταν το ερώτημα, που θέσαμε στον δήμαρχο Βορείων Τζουμέρκων Γιάννη Σεντελέ και την θέση της αισιοδοξίας, κατέλαβε ο προβληματισμός και όχι άδικα…
«Κανονικά, τέτοια εποχή τον επόμενο χρόνο, το κύριο μέρος του έργου, θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένο», μας είπε και συμπλήρωσε με νόημα: «Αλλά μπορείς να μιλήσεις, με σιγουριά, την στιγμή που κανένας δεν ξέρει πότε θα έχουμε εκλογές και πως μπορεί ν’ αλλάξουν τα πράγματα».
Στην συζήτηση που είχαμε με τον Γιάννη Σεντελέ, ξεκαθάρισε πως το επόμενο στάδιο των εργασιών, που αφορά στις γεωλογικές μελέτες, είναι το σημαντικότερο, αφού απ’ τα ευρήματα των γεωλογικών μελετών, θα φτάσουμε στις οριστικές μελέτες και θα έχουμε την δυνατότητα να μιλήσουμε και για τον ακρινή προϋπολογισμό του έργου, οπότε θα πρέπει να γνωρίζουμε και τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν.
Σήμερα, μας εξηγεί ο συνομιλητής μας, όσοι ασχοληθήκαμε με την προσπάθεια της αποκατάστασης του γεφυριού, είχαμε αποκαταστήσει μια πολύ καλή συνεργασία, με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, με την οποία παρακάμψαμε πολλά εμπόδια. Όμως διερωτάται:
-Ποιος ξέρει μετά τις εκλογές, τι θα συμβεί και πως θα μας αντιμετωπίσουν οι εν λόγω υπηρεσίες;
Είναι το πρόβλημα της εποχής, που χωρίς κανένας να το έχει προβλέψει και να το επιθυμεί, τίθεται εμπόδιο, στην προσπάθεια που άρχισε. Ο δήμαρχος Γιάννης Σεντελές, εμφανίζεται αισιόδοξος και θεωρεί, πως θα γίνει προσπάθεια, ευχόμενος να μην προκύψουν προβλήματα στην συνέχεια.
Για την ουσία και στην προοπτική του έργου, στην κατάληξη της συζήτησής μας, εμφανίζεται αισιόδοξος. Κι αν προκύψουν δευτερεύοντα προβλήματα, θα τα αντιμετωπίσουμε μας είπε…


Ένα διαρκές κοινωνικό και πολιτιστικό δρώμενο….

senteles-gef-plakas-00-a

Στο πανέμορφο καφενείο «ΜΟΝΟΤΟΞΟ», ακριβώς δίπλα στην Γέφυρα της Πλάκας, έχει στήσει το… στρατηγείο του, ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, ο οποίος απ’ την αποφράδα εκείνη ημέρα (1η Φεβρουαρίου 2015), έχει αφιερώσει πολύ χρόνο, για να συνεισφέρει κι αυτός στην αποκατάσταση του γεφυριού και φυσικά, την έναρξη των εργασιών.
Ιδιαίτερα χαρούμενος, για την εικόνα που όλοι βλέπαμε, έλεγε πως πρέπει το γεγονός της αποκατάστασης του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας, να καταστεί ένα διαρκές κοινωνικό και πολιτιστικό δρώμενο, διευκρινίζοντας πως δεν είναι μια πρόταση και άποψη που πρέπει να επιβληθεί, αλλά είναι αυτό που ζητούν οι πολίτες… Αυτοί, με κάθε τρόπο εκφράζουν την αγωνία τους, να δουν το γεφύρι και πάλι στην θέση του.
Έχει την δική του εμπειρία, απ’ την επικοινωνία με τους πολίτες, ο δήμαρχος Γιάννης Σεντελές και εξηγεί στην «Γ», πως δεν είναι λίγοι αυτοί που ζητούν να συνεισφέρουν με ποσά ανάλογα των δυνατοτήτων τους. «Δεν ξέρω πως πρέπει να γίνει αυτό», είπε στην «Γ» ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων και αμέσως κατέθεσε τον προβληματισμό του, για το αν πρέπει να γίνει σε εθνικό επίπεδο, ένας τηλεμαραθώνιος για το γεφύρι της Πλάκας ή να βρεθεί τρόπος να κατατίθενται οι εισφορές των πολιτών, σε κάποιον τραπεζικό λογαριασμό.
Σημαντική, για τον ίδιο και για όλους, η δήλωση που του έκανε διακεκριμένος ηπειρώτης γλύπτης. Θα κάνει ένα γλυπτό, το οποίο θα παραδώσει σε επιτροπή που πρέπει να σχηματιστεί, ώστε να το βγάλει σε δημοπρασία και τα έσοδα να πάνε υπέρ της αποκατάστασης του γεφυριού. Αποδέκτης ανάλογων μηνυμάτων, και άλλων ηπειρωτών γλυπτών, έχει γίνει ο δήμαρχος Γιάννης Σεντελές και αυτό ως δεδομένο, ενισχύει την αισιοδοξία του, πως και η συνεισφορά των πολιτών, θα είναι καθοριστική και κανένας δεν θα την είχε υπολογίσει, όταν άρχισαν οι συζητήσεις, για την αποκατάσταση του γεφυριού.
Παράλληλα, στις σκέψεις του δημάρχου, είναι να γίνονται δίπλα στο γεφύρι ή και σ’ όλες τις πόλεις της Ηπείρου, αλλά και στην Αθήνα, διάφορες σημαντικές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, τα έσοδα των οποίων, θα μπαίνουν στο ταμείο της αποκατάστασης του μνημείου.
«Δεν είναι μόνο τα έσοδα που θα προκύψουν», εξηγεί στην «Γ» ο Γιάννης Σεντελές και εξηγεί: «Το σημαντικό είναι πως όλοι οι πολίτες θα νοιώθουν την ικανοποίηση και την χαρά της συμμετοχής σ’ αυτό το σημαντικό γεγονός, που ως τέτοιο πρέπει να χαρακτηριστεί η αποκατάσταση του γεφυριού της Πλάκας».

Στην φωτογραφία πάνω, ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, επικοινωνεί με τους αρμόδιους και δίπλα του, ο Κώστας Μπατσής, που είχε αναλάβει, την άμεση ενημέρωση, μέσω των κοινωνικών δικτύων.

gnomi-vin-site-11-q

Μια… περιπέτεια προσφοράς

Η σκέψη του δημάρχου Γιάννη Σεντελέ, που επιθυμεί η διαδικασία αποκατάστασης του γεφυριού της Πλάκας, να αποτελέσει ένα διαρκές κοινωνικό και πολιτιστικό γεγονός, μόνο ως απόπειρα εντυπωσιασμού, δεν πρέπει να εκληφθεί από κανέναν… Το αντίθετο. Είναι μια πρόταση, που περιέχει την προοπτική και την αισιοδοξία, για την Ήπειρο και τους ηπειρώτες. Που κάποτε πρέπει να τους δοθεί ο χώρος και το ραντεβού, να συναντηθούν και να προσφέρουν, όπως άλλωστε έκαναν σ’ όλη την ιστορική τους διαδρομή.
-Αν πετύχει το πείραμα της συμμετοχής, σύμφωνα με την πρόταση του δημάρχου Γιάννη Σεντελέ, τι θα μας εμποδίσει, όλους τους ηπειρώτες, να συναντηθούμε και σ’ άλλες σημαντικές περιπτώσεις, για να την προκοπή της περιφέρειάς μας;
Το πείραμα θα πετύχει. Είναι καταγεγραμμένη στο dna του ηπειρώτη, η προσφορά, μόνο που στα χρόνια της μεταπολίτευσης, ανόητες πολιτικές και προσωπικές στρατηγικές, τους οδήγησαν να συζητούν όλα τ’ άλλα, εκτός απ’ αυτά που τους ενώνουν.
Άλλωστε ένα απ’ τα σύμβολα των ηπειρωτών, όπου γης, είναι το γεφύρι της Πλάκας και αν το εγχείρημα ολοκληρωθεί, η αισιοδοξία από μόνη της, θα οδηγεί τα βήματα όλων, σε μια νέα… περιπέτεια προσφοράς.
Δήμαρχε η ιδέα σου, καταγράφεται, τουλάχιστον απ’ την «Γ», ως μοναδική και στο μέτρο των δυνατοτήτων της, η εφημερίδα, θα την θυμίζει στους πάντες, μέχρι να γίνει τρόπος ζωής, όλων των ηπειρωτών.
Κ. ΓΚΕΤΣΗΣ

2 σχόλια:

  1. "... μόνο που στα χρόνια της μεταπολίτευσης, ανόητες πολιτικές και προσωπικές στρατηγικές, τους οδήγησαν να συζητούν όλα τ’ άλλα, εκτός απ’ αυτά που τους ενώνουν." Τι σημαίνει αυτό το σχόλιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "...μόνο που στα χρόνια της μεταπολίτευσης, ανόητες πολιτικές και προσωπικές στρατηγικές, τους οδήγησαν να συζητούν όλα τ’ άλλα, εκτός απ’ αυτά που τους ενώνουν." Τι σημαίνει αυτό το σχόλιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή