Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Επιστολή του Δημάρχου Γιάννη Σεντελέ προς Υπουργούς Οικονομικών και Υποδομών για το τέλος στα ακίνητα των προβληματικών περιοχών της Πλατανούσας

Μία ακόμη επιστολή απέστειλε ο Δήμαρχος Γιάννης Σεντελές προς τις ηγεσίες των Υπουργείων Οικονομικών και Υποδομών σχετικά με το τέλος που επιβάλλεται στα ακίνητα, που βρίσκονται στις προβληματικές περιοχές (ακατάλληλες ή κατάλληλες υπό προϋποθέσεις προς δόμηση) της Τ.Κ. Πλατανούσας. 
Είχαν προηγηθεί, χωρίς όμως αποτέλεσμα, τρεις (3) επιστολές του Δημάρχου (Μάρτιος, Οκτώβριος 2012, Μάιος 2013). Ας ελπίσουμε ότι η νέα κυβέρνηση θα εξετάσει με ευαισθησία το θέμα και θα δώσει δίκαια λύση.

Η επιστολή του Δημάρχου:

             
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ
                     ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ
            
                       

                
            Πράμαντα, 12-03-2015
            Αρ. Πρωτοκόλλου: 1472
                             

Ταχ. Δ/νση        
Ταχ. Κώδικας    
Πληροφορίες
Τηλ
FAX                  
e-mail             
Πράμαντα
440 01
Σεντελές Ιωάννης
2659 3 60212
2659 0 61421
isenteles@yahoo.gr
ΠΡΟΣ:
1. Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κο Μάρδα
2. Αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομικών κα Βαλαβάνη
3. Αναπληρωτή Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κο Σπίρτζη

ΚΟΙΝ. :
(1) Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής

            Κύριοι Υπουργοί

            Κύριε Γενικέ Γραμματέα

Έχοντας τονίσει τη σοβαρότητα του θέματος στις επιστολές μας στις 22-3-2012, 11-10-2012 και 20-5-2013, οι οποίες, προς μεγάλη μας απογοήτευση και πικρία, αγνοήθηκαν και παρέμειναν αναπάντητες από τους προκατόχους σας, επανερχόμαστε για να σας γνωρίσουμε ένα σημαντικό θέμα που ταλανίζει μια ολόκληρη περιοχή του ορεινού και μειονεκτικού Δήμου μας.
 Κατόπιν, λοιπόν, μακροχρόνιων ερευνών όλων των αρμοδίων Υπηρεσιών και οργάνων της Δημόσιας Διοίκησης και σε συνδυασμό με την εφαρμογή όλων των προβλεπομένων διαδικασιών, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 314/ 3 Ιουλίου 2009, η υπ’ αρ. 2596/16-6-2009 διυπουργική απόφαση, με την οποία έγινε χαρακτηρισμός και καθορισμός ακατάλληλων, κατάλληλων και κατάλληλων με προϋποθέσεις ζωνών δόμησης στον κατολισθαίνοντα οικισμό Πλατανούσσας του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων και συνολικά η κατολισθαίνουσα περιοχή καθορίστηκε σε τρεις ζώνες σε σχέση με τον βαθμό ακαταλληλότητας, επικινδυνότητας και επιβαλλομένων απαγορευτικών προϋποθέσεων, ενώ οι κάτοικοι χρησιμοποιούν πλέον τις κατοικίες τους υποτυπωδώς, επισκέπτονται και φροντίζουν την διατήρηση και συντήρησή τους, διεπόμενοι από την ευαισθησία τους προς τα πατρικά τους σπίτια, αποφεύγοντας την οριστική εγκατάλειψη αυτών και την αποξένωσή τους από την ιδιαίτερη πατρίδα τους.
Όμως, τα επιβληθέντα (πρώην) Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. και Ε.Ε.Τ.Α. και (μετέπειτα) Ε.Ν.Φ.Ι.Α., ο Φ.Α.Π. αλλά και κάθε μελλοντική εφαρμογή Περιουσιολογίου, τα οποία όλοι σχεδόν οι κάτοικοι της κατολισθαίνουσας περιοχής έχουν εξοφλήσει και θα συνεχίσουν να εξοφλούν, προφανώς έχουν υπολογισθεί ή θα υπολογισθούν με υψηλό κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο, παρόλο που οι κατοικίες που βρίσκονται στις ακατάλληλες ή υπό προϋποθέσεις κατάλληλες ζώνες  είναι πλέον εκτός κάθε δυνατότητας συναλλαγής ( πώλησης – αγοράς - μίσθωσης ) ενώ η αντικειμενική και αγοραστική τους αξία είναι ελάχιστη έως μηδενική.  
Συνεπώς, θεωρούμε δίκαιο αίτημα την ένταξη του παρόντος προβλήματος στις προβλεπόμενες ρυθμίσεις και στη παροχή των σχετικών ενδίκων μέσων, όπως συνέβη με χιλιάδες συναφείς περιπτώσεις, που υπολείπονται και ωχριούν έναντι του προκειμένου προβλήματος, αναφορικά με τον προσδιορισμό της ελαχιστότατης (ή και μηδενικής) αντικειμενικής αξίας και τιμής ζώνης της περιοχής όπου εδρεύουν οι προαναφερόμενες κατοικίες και την αναδρομική ή μελλοντική εξαίρεση των κατοικιών αυτών από κάθε εφαρμογή κατάρτισης Περιουσιολογίου και επιβολής φόρου ή τέλους ακίνητης περιουσίας.

 Ο Δήμαρχος

Ιωάννης Σεντελές

                                                                                     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου