«Μαύρο» νερό έτρεχε στο Μέγα Λαγκάδι του Ελληνικού το προηγούμενο Σάββατο,
καταλήγοντας στον ποταμό Άραχθο.
Διακόσια πενήντα περίπου μέτρα μακριά από το ΧΥΤΑ, το ρέμα που
σχηματίζεται παρουσίασε σημάδια ρύπανσης με πυκνό αφρό, μαύρο χρώμα και
έντονη δυσοσμία σε αντίθεση με το νερό που έρχεται από την πλευρά του
χωριού.
«Ομολογία» αδυναμίας
Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων που ενημερώθηκε άμεσα για το φαινόμενο, δεν περίμενε την παρέμβαση του Εισαγγελέα αλλά απευθύνθηκε ο ίδιος σε αυτόν, για μια ακόμη φορά μετά τον Μάρτιο του 2012, όπου το ίδιο φαινόμενο, αλλά σε μικρότερη ένταση, απασχόλησε την περιοχή και έπειτα τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, με την γνωστή συνέχεια.
Για τον Δήμαρχο Βορείων Τζουμέρκων Γιάννη Σεντελέ, το ζήτημα είναι ξεκάθαρο και αφορά την «πανθομολογούμενη» πλέον αδυναμία του ΧΥΤΑ να αντέξει το τεράστιο υδραυλικό φορτίο που δημιουργείται εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων. Αυτό εξάλλου, ήταν και το «καυτό» θέμα που απασχόλησε την πρόσφατη σύσκεψη των φορέων και υπηρεσιακών υπαλλήλων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου, όπου αποφασίστηκε η απομάκρυνση του νερού με βυτιοφόρα, αφού πρώτα έγινε σαφές ότι η μελέτη δεν είχε λάβει υπόψη της όλα τα δεδομένα για τις βροχοπτώσεις στην περιοχή όπως θα έπρεπε. «Λόγω της ανεπάρκειας των μελετών σε σχέση με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, καλούμαστε να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε τις παρεμβάσεις που θα γίνουν άμεσα ώστε να αποσυμφορηθεί σε πρώτη φάση ο ΧΥΤΑ στο Καρβουνάρι που εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων κινδυνεύει να υπερχειλίσει, και στη συνέχεια ο ΧΥΤΑ στο Ελληνικό που το πρόβλημά του είναι σε μικρότερη έκταση», είχε αναφέρει τότε ο Γ.Γ Ηλ. Θεοδωρίδης, ενώ το ίδιο περιεχόμενο είχαν και η δηλώσεις της Αντιπεριφερειάρχη Τ. Καλογιάννη. Τα αποτελέσματα βέβαια της λανθασμένης μελέτης και των αστοχιών της κατασκευής σύμφωνα με τον Δήμαρχο, είναι τα προβλήματα που σήμερα παρουσιάζονται και δεν επιλύονται με την μεταφορά των λυμάτων με βυτιοφόρα. Μετά τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, αυτό που όλοι φοβόταν επαληθεύτηκε και ο βιολογικός του έργου υπερχείλισε με τους υπεύθυνους να μην μπορούν να κάνουν τίποτα. Αυτό μετέφεραν στον Δήμαρχο, όπως ο ίδιος τονίζει: «Σήκωσαν τα χέρια ψηλά, δεν το λέω εγώ, αλλά οι ίδιοι. Υπήρξε η δικαιολογία ότι λόγω του τριημέρου δεν δούλευαν τα βυτιοφόρα, αλλά έτσι και αλλιώς εμείς θεωρούμε ότι και να δούλευαν δεν θα μπορούσαν να διαχειριστούν τον τεράστιο όγκο του νερού», σημείωσε. Στην ίδια σύσκεψη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση είχαν προταθεί και άλλες παρεμβάσεις όπως η κατασκευή ενός αύλακα περιμετρικά που θα συγκρατεί τον όγκο του νερού ώστε να μην πέφτει στο κύτταρο, κάτι που έγινε αλλά προφανώς δεν ήταν αρκετό, καθώς και η επέκταση του βιολογικού καθαρισμού που όμως απαιτεί χρόνο και χρήματα. «Δεν μπορούμε να αφήνουμε τέτοια πράγματα να συμβαίνουν και να είμαστε απλοί θεατές. Αποδεικνύεται ότι οι υπεύθυνοι σήκωσαν τα χέρια και άφησαν το έργο να λειτουργεί ερήμην», σημείωσε ο κ. Σεντελές.
Ο Δήμαρχος Γιάννης Σεντελές επικοινώνησε αμέσως με το Αστυνομικό Τμήμα Κατσικάς και ζήτησε τόσο την επιτόπια αυτοψία της αστυνομίας, όσο και την ενημέρωση του Εισαγγελέα.
Προς το Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων κατατέθηκε την Τετάρτη σχετική αναφορά από το Δήμο Βορείων τζουμέρκων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου