Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Φράγμα Αγίου Νικολάου στον Άραχθο: Υποσχέσεις από τους μελετητές πως θα αποσυρθεί η πρόταση- Εκδήλωση από τους Φορείς στη Γέφυρα Τζαρή

Υποσχέσεις από τους μελετητές πως θα αποσυρθεί η πρόταση- Εκδήλωση από τους Φορείς στη Γέφυρα Τζαρή
Η ανακοίνωση της πρόθεσης της μελετητικής ομάδας που έγινε το βράδυ του Σαββάτου, 11 Αυγούστου, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διαμαρτυρίας ενάντια στο φράγμα που διοργανώθηκε στη γέφυρα Τζαρή, στην Άρτα, από τους δήμους Αρταίων, Κεντρικών Τζουμέρκων, Βορείων Τζουμέρκων, αδελφότητες και κινήματα πολιτών, πως αποσύρεται από το υπό διαβούλευση σχέδιο διαχείρισης υδάτινων πόρων της Ηπείρου σε επίπεδο λεκάνης απορροής η πρόταση για την κατασκευή μεγάλου υδροηλεκτρικού φράγματος στον Αγ. Νικόλαο του Αράχθου, ικανοποίησε τους παρευρισκόμενους και η βραδιά απέκτησε ένα πανηγυρικό κλίμα.
Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσαν οι μελετητές του σχεδίου προς τους τοπικούς φορείς και συγκεκριμένα προς τον περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλ. Καχριμάνη και τον πρόεδρο της ΠΕΔ, δήμαρχο Αρταίων, Γ. Παπαλέξη, που τη μετέφεραν στην εκδήλωση.
Πάντως όπως τονίσθηκε σε παρεμβάσεις και ομιλίες, η διαβεβαίωση της μελετητικής ομάδας θα πρέπει να συνοδευτεί από την οριστική απόσυρση του φράγματος από το σχέδιο καθώς η διαβούλευση λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου.
Όπως τονίσθηκε στις ομιλίες οι τοπικοί φορείς καλούνται να βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση, ώστε να μην αποδειχτεί ένα ακόμη επικοινωνιακό τρικ για να καταλαγιάσουν οι αντιδράσεις των πολιτών.
-Ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση η τοπική κοινωνία θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση. «Ήρθαμε εδώ για να διαμαρτυρηθούμε με έναν πολύ ωραίο τρόπο, τραγουδώντας. Μας ανακοινώθηκε από το φίλο τον Γιάννη τον Παπαλέξη ένα ευχάριστο γεγονός, ότι αποσύρεται μέσα από αυτή την περίφημη μελέτη διαχείρισης των υδάτινων πόρων της Ηπείρου το φράγμα στον Αράχθου. Αυτό αν έγινε και αν γίνει και αν φτάσει, έγινε γιατί όλοι οι φορείς και όλοι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής όλα τα προηγούμενα χρόνια σταθήκαμε απέναντι σ’ αυτό το φράγμα. Όμως ας μην ακούμε πολλά λόγια γιατί πολλές φορές πιστέψαμε ότι η υπόθεση του φράγματος έχει τελειώσει και πάλι προσπαθούσαν από το παράθυρο να μας το ξαναφέρουν. Όπως έγινε και φέτος. Και αν τώρα δεν τολμούν ούτε να το συζητήσουν είναι γιατί μας βρήκαν καθολικά όλους απέναντί τους. Να ξέρουν ότι εάν και στο μέλλον προσπαθήσουν με οποιοδήποτε τρόπο να επαναφέρουν αυτή την υπόθεση του φράγματος θα μας ξαναβρούν πάλι όλους μαζί ενωμένους χωρίς κανένα ρήγμα».
Οι παρουσίες
Το παρών στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη γέφυρα Τζαρή έδωσαν σχεδόν 500 άτομα, αριθμός που από τους διοργανωτές της εκδήλωσης κρίνεται σχετικά ικανοποιητικός με δεδομένες τις πολλές καλοκαιρινές εκδηλώσεις σε όλη την Ήπειρο, την περίοδο αυτή.
Από την πλευρά των διοργανωτών, αναφέρθηκε ότι στόχος είναι του χρόνου είναι του χρόνου η εκδήλωση στη γέφυρα Τζαρή να εξελιχτεί σε ένα μόνιμο μουσικό και πολιτιστικό φεστιβάλ. Από επισήμους το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων: ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας, ο βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Γκόκας, ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλ. Καχριμάνης, οι αντιπεριφερειάρχες Β. Ψαθάς, Π. Κολόκας, οι δήμαρχοι Αρταίων, Γ. Παπαλέξης, Κεντρικών Τζουμέρκων Χρ. Χασιάκος, Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, ο επικεφαλής του «ΑΥΡΙΟ για την Ήπειρο» Γιάννης Παπαδημητρίου, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Β. Τζουμέρκων Γιάννης Σταύρου, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Χρ. Λύκο, ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Συλλόγου Προστασίας Αράχθου, Κ. Δημητρίου και Γ. Ντούρος αντίστοιχα, ο πρόεδρος της Αδελφότητα Τζουμερκιωτών Χρ. Λαναράς, ο πρόεδρος της ΙΛΕΤ, Κ. Μαργώνης, εκπρόσωπος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας.
Μήνυμα συμπαράστασης απέστειλε η βουλευτίνα Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, στη γέφυρα Τζαρή να εξελιχτεί σε ένα μόνιμο μουσικό και πολιτιστικό φεστιβάλ.
Η βραδιά «Τραγουδάμε για τον Άραχθο» έκλεισε με συναυλία του σπουδαίου κλαρινίστα Βασίλη Σαλέα και του Τζουμερκιώτη Βασίλη Παππά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου