Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

Σκέψεις για την αξιοποίηση του χώρου «Δάφνες»

ΠΡΟΟΨΗ

Η αξιοποίηση του χώρου μπροστά και απέναντι από την είσοδο της κεντρικής εκκλησίας των Πραμάντων, που οι Πραμαντιώτες συνηθίζαμε να αποκαλούμε «Δάφνες», θεωρώ ότι θα πρέπει πλέον να μας απασχολήσει, έτσι ώστε να αποκτήσει έναν χρηστικό ρόλο και μια μορφή συμβατή με την υπόλοιπη κεντρική πλατεία.
Η δημιουργία απλώς ενός ανθόκηπου στον χώρο αυτό, θα ήταν η ευκολότερη λύση, θεωρώ όμως  ότι δεν θα πρόσθετε κάτι το ιδιαίτερο , πολύ δε περισσότερο αφού κήπος υπήρχε ήδη στη θέση αυτή και μάλιστα με ιδιαίτερη ιστορία και σημασία.
Καταθέτω μια προσωπική σκέψη – ιδέα για την αξιοποίηση του χώρου με την ανέγερση μια πέτρινης, παραδοσιακού χαρακτήρα, στεγασμένης στοάς, η οποία θα δίνει ένα ιδιαίτερο χρώμα στο χώρο και θα μπορεί να εξυπηρετεί, με την παροχή σκιάς και την προστασία από καιρικά φαινόμενα, τους κατοίκους που θα παρευρίσκονται στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας, με την ευκαιρία διαφόρων εκδηλώσεων – τελετών (γάμοι, κηδείες, βαπτίσεις, μνημόσυνα κ.λ.π.). Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις των μνημοσύνων   η διανομή του σταριού θα μπορεί να γίνεται με πιο οργανωμένο, απ’ ότι σήμερα, τρόπο μέσα στο χώρο της στοάς.
Το κτίσμα θα πρέπει να είναι διαστάσεων τέτοιων, που να στέκεται με «σεβασμό» και στην κατάλληλη κλίμακα δίπλα στον ναό, καθώς επίσης θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν κατάλληλα αρχιτεκτονικά στοιχεία, όπως π.χ. η μορφή των κολώνων και των κιονόκρανων, που ήδη υπάρχουν στο σκέπαστρο της εισόδου της εκκλησίας.
Δεξιά και αριστερά του κτίσματος μπορούν να φυτευτούν μια συστάδα από δέντρα δάφνες και κάποια κυπαρίσσια, που θα παραπέμπουν, κατά κάποιο τρόπο, στην παλιά μορφή του χώρου. 
Στα σχέδια που ακολουθούν φαίνεται μια πρόταση για τη μορφή της πρόοψης, της πίσω όψης και της πλάγιας όψης του εν λόγω κτίσματος.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΝΤΕΛΕΣ

ΠΙΣΩ ΟΨΗ

ΠΛΑΓΙΑ ΟΨΗ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου