Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Ύδρευση Τ.Κ. Μονολιθίου. Προσπάθειες για δημιουργία εντυπώσεων και παραπλάνηση των δημοτών. Η απάντηση της Δημοτικής Αρχής.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα στο αντιπολιτευτικό στόχαστρο έχει μπει η υδροδότηση της Τ.Κ. Μονολιθίου.
Κάποιοι "γνωστοί - άγνωστοι", παρασύροντας και ανυποψίαστους δημότες μας, προσπαθούν να δημιουργήσουν θέμα με την υδροδότηση της Τ.Κ., παραπλανώντας τους κατοίκους και αναφερόμενοι τόσον στο τέλος ύδρευσης που αναλογεί στην Τ.Κ., όσον και στην ποιότητα και την καταλληλότητα του νερού.
Με πλήρη ανευθυνότητα μάλιστα διαδίδουν φήμες περί ακαταλληλότητας του νερού, τη στιγμή που επίσημα από τη Δημοτική Αρχή έχουν ενημερωθεί οι κάτοικοι, τόσον για τους ελέγχους που τακτικά γίνονται, όσο και για τη χλωρίωση που γίνεται στο νερό, εφόσον απαιτείται.
Με αίσθημα ευθύνης η παρούσα Δημοτική Αρχή, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες και με ευαισθησία σε καίρια ζητήματα, όπως η υδροδότηση, προσπάθησε από την πρώτη στιγμή και ασχολήθηκε με το ζήτημα της υδροδότησης της Τ.Κ. Μονολιθίου και όχι μόνο, επιδιώκοντας να δώσει λύση σε  προβλήματα που υπήρχαν από πολλά χρόνια και τα οποία κληρονόμησε.
Όπως και στο δίκτυο των υπόλοιπων Τ.Κ. του πρώην Δήμου Κατσανοχωρίων έτσι και στο Μονολίθι εγκαταστάθηκαν αυτόματοι χλωριωτές, που εγγυώνται την ποιότητα του πόσιμου νερού. 
Αντιμετωπίστηκε και εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται η έλλειψη νερού στη δεξαμενή στη θέση "Παλιάμπελο", με τη μεταφορά νερού με υδροφόρα. Σημειώνουμε ότι η δεξαμενή αυτή τροφοδοτείται από την πηγή "Γκούρα", η οποία πλέον έχει στερέψει, και που κάποιοι ισχυρίζονται ότι μπορεί να τροφοδοτήσει το χωριό με φυσική ροή.
Η υδροφόρα κάθε φορά μεταφέρεται από το Ζαγόρι (Ασπράγγελλοι) και μετά το γέμισμα της δεξαμενής επιστρέφεται πάλι.
Μέλημα πλέον θα πρέπει να είναι η σύνδεση της δεξαμενής αυτής με το υπόλοιπο δίκτυο (Καροπούλα), έτσι ώστε να μην επαναληφθεί το φετινό πρόβλημα. Στην περίπτωση αυτή η Τ.Κ. Μονολιθίου θα υδρεύεται πλέον ολόκληρη με άντληση.
Τα παραπάνω είναι γνωστά σε εκείνους, οι οποίοι απλώς θέλουν να δημιουργήσουν ζητήματα και εντυπώσεις και προέβησαν στη σύνταξη και διακίνηση, για συλλογή υπογραφών, αίτησης, την οποία απέστειλαν στο Δήμο.
Θέλουμε να σημειώσουμε ότι αυτοί που διακινούσαν την αίτηση δεν γνωστοποιούσαν το πλήρες περιεχόμενό της αλλά προέτρεπαν τους κατοίκους να υπογράψουν "για να έχουμε φτηνό νερό".
Η απάντηση της Δημοτικής Αρχής έχει ως ακολούθως:...........




            Σχετικά με την από 2-7-2012 αίτησή σας, όπου αναφέρεστε σε θέματα πόσιμου νερού της Τ.Κ. σας, τόσον για τη χρέωση ανά κυβικό μέτρο, όσον και για ζητήματα ποιότητας και καταλληλότητας, έχουμε να σας γνωρίσουμε τα παρακάτω:

        Α. Τέλος ύδρευσης

Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, μέσα στα πλαίσια της «καλλικρατικής» ένωσης έκανε προσπάθεια να ενοποιήσει τα διαφορετικά «τιμολόγια» ύδρευσης, που είχαν οι πρώην Δήμοι και οι πρώην Κοινότητες, έτσι ώστε και στο θέμα αυτό να ακολουθηθεί, κατά το δυνατόν, μια κοινή πολιτική.
        Κοινό στοιχείο των διάφορων πρώην τιμολογίων ήταν και η μεγαλύτερη τιμή ανά κυβικό μέτρο στο πόσιμο νερό των Τ.Κ., οι οποίες, κατά κύριο λόγο, υδρεύονται με άντληση. Το στοιχείο αυτό διατηρήθηκε και στον νέο καθορισμό των τελών ύδρευσης από τον νέο Δήμο.
        Η Τ.Κ. Πλατανούσας είχε την χαμηλότερη τιμή (0,10 € ανά κ.μ.) από όλες τις Τ.Κ. του Δήμου και ο λόγος ήταν, όπως σχεδόν καθολικά γίνεται παραδεκτό, η μεγάλη ποσότητα νερού που η συγκεκριμένη Τ.Κ. διαθέτει. Άλλωστε είναι γνωστό το μόνιμο αίτημα των Μονολιθιωτών να καλύψουν τις ανάγκες ύδρευσης του χωριού τους από το πλεονάζον νερό της γειτονικής Τ.Κ. Πλατανούσας. Διατηρήσαμε, επομένως, και στον νέο καθορισμό το τέλος ύδρευσης της συγκεκριμένης Τ.Κ. χαμηλότερα των άλλων (0,18 €/κ.μ., αυξάνοντάς το εν τούτοις κατά 80% σε σχέση με την παλιότερη τιμή του).
        (Σημειώνουμε εδώ ότι παρά τη σημαντική διαφορά στη χρέωση που είχε η κατανάλωση νερού για την Τ.Κ. Πλατανούσας στον πρώην Δήμο Κατσανοχωρίων δεν γνωρίζουμε να είχαν τότε εκδηλωθεί παρόμοιου τύπου διαμαρτυρίες, δηλ. αιτήσεις, συγκέντρωση υπογραφών κ.λ.π.)
        Η Τ.Κ. Πηγαδίων προβάλλοντας το γεγονός ότι από την πηγή «Γκούρα» Πηγαδίων υδρεύεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, όχι μόνον η Τ.Κ. Πηγαδίων αλλά μεγάλο μέρος του πρώην Δήμου Κατσανοχωρίων, καθώς επίσης το γεγονός ότι, με συμπληρωματική υδρομάστευση που κατασκευάστηκε φέτος, αυξήθηκε κατά πολύ η παροχή της εν λόγω πηγής, η οποία θα μπορούσε χωρίς πρόβλημα πλέον να υδροδοτεί την Τ.Κ. για όλη τη διάρκεια του έτους, αιτήθηκε την αλλαγή του τέλους ύδρευσης και το αίτημά της έγινε ομόφωνα δεκτό από το Δημ. Συμβούλιο.
        Η απόφαση αυτή είναι γεγονός ότι προκάλεσε κάποιες γενικότερες διαμαρτυρίες. Έτσι η Δημοτική Αρχή, για να καλύψει τυχόν βιαστική εκτίμηση στην επάρκεια της υδροδότησης της συγκεκριμένης Τ.Κ., θα επανεξετάσει το ζήτημα της Τ.Κ. Πηγαδίων και, σε περίπτωση που δεν πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις, θα αναστείλει την απόφαση μείωσης της τιμής.
        Η Τ.Κ. Μονολιθίου, όπως πολύ καλά και σεις γνωρίζετε, αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα υδροδότησης. Η πηγή «Γκούρα» Μονολιθίου δεν μπορεί να καλύψει, δυστυχώς, τις ανάγκες του χωριού, ούτε καν κατά τους χειμερινούς μήνες.
Υπενθυμίζουμε το μεγάλο πρόβλημα του φετινού χειμώνα, όπου λόγω παρατεταμένης διακοπής της παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος, το μεγαλύτερο πρόβλημα που παρουσιάστηκε στο χωριό ήταν η έλλειψη νερού, λόγω μη λειτουργίας του αντλιοστασίου της «Καροπούλας».
Υπενθυμίζουμε επίσης ότι φέτος το καλοκαίρι η πηγή «Γκούρα» σχεδόν στέρεψε, με αποτέλεσμα να τροφοδοτούμε συνεχώς τη δεξαμενή στη θέση «Παλιάμπελο» με υδροφόρο όχημα. Επιπρόσθετα φέτος το καλοκαίρι, σε ορισμένες περιόδους, φάνηκε να μην μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του χωριού, ούτε το αντλιοστάσιο της «Καροπούλας».
        Τα παραπάνω κάνουν φανερό ότι δεν μπορεί να συμπεριληφθεί η Τ.Κ. Μονολιθίου στην κατηγορία των Τ.Κ. με επάρκεια στην υδροδότηση και μάλιστα με φυσική ροή.

        Β. Ποιότητα πόσιμου νερού
               
            Η ποιότητα του πόσιμου νερού είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα και έτσι το αντιμετωπίζει η Δημοτική Αρχή. Κάθε προσπάθεια να δημιουργηθεί ανεύθυνα θέμα γύρω από την καταλληλότητα του νερού και να διασπαρεί ανησυχία, φόβος και υποψία στους κατοίκους αποτελεί απαράδεκτη μεθόδευση και την καταγγέλλουμε.
        Μέσα στον ενάμιση χρόνο λειτουργίας του νέου Δήμου δίνεται ήδη οριστική και μόνιμη λύση στο ζήτημα της ποιότητας του νερού. Η εγκατάσταση συστημάτων αυτόματης χλωρίωσης στις δεξαμενές του χωριού εξασφαλίζει πλήρως και διαχρονικά την ποιότητα και καταλληλότητα του πόσιμου νερού.
        (Επισυνάπτουμε σχετικές αναλύσεις).
        Οι λύσεις που δίνονται αποδεικνύουν και την ευαισθησία της Δημοτικής Αρχής στο ζήτημα της υδροδότησης.
        Οφείλουμε επίσης να σας ενημερώσουμε ότι το κόστος τόσον της λύσης της αυτόματης χλωρίωσης, όσον και της αντιμετώπισης των πολλών και συχνών βλαβών σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτεται, ούτε στοιχειωδώς θα λέγαμε, από τα τέλη ύδρευσης που εισπράττονται.

        Κλείνοντας θέλουμε να αναφερθούμε στις αναφορές σας περί «μαύρου πρόβατου» ή «παιδιών ενός κατώτερου θεού». Έχουμε την εντύπωση ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή έχει δείξει το ενδιαφέρον της για την Τ.Κ. Μονολιθίου, εν προκειμένω, από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων της. 
        Πριν μικρό χρονικό διάστημα άλλωστε κλιμάκιο του Δήμου με τρεις αντιδημάρχους, δημοτικούς συμβούλους και επικεφαλής το Δήμαρχο επισκέφθηκε το Μονολίθι, όπου είχε την ευκαιρία σε μια εκτενή συζήτηση με τους κατοίκους να καταγράψει όλα τα προβλήματα που απασχολούν το χωριό.
        Η αίτησή σας θα συζητηθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όσον αφορά τον αριθμό των υπογραφόντων, επισημαίνουμε ότι πολοί από τους υπογράφοντες δήλωσαν εκ των υστέρων ότι υπέγραψαν χωρίς γνώση του κειμένου της αίτησης, απλά με την παραίνεση των διακινούντων το έγγραφο «υπογράψτε για να έχουμε φτηνό νερό».





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου