Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

ΔΙΗΜΕΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ



Η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων Τζουμερκιωτών, συνεπικουρούμενη από τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων και την Περιφέρεια Ηπείρου, θα πραγματοποιήσουν δύο μουσικές βραδιές στις 9 και 10 Αυγούστου στην Γέφυρα της Πλάκας στα Τζουμέρκα, για να συμβάλουν και να προωθήσουν την Αναστήλωση της Ιστορικής Γέφυρας της Πλάκας.

Το Ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας, το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων, και το τρίτο μεγαλύτερο στην Ευρώπη, χτίστηκε το 1866 και συνέδεε τους νομούς Ιωαννίνων και Άρτας. Το γεφύρι κατέρρευσε έπειτα από κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή τον Φεβρουάριο του 2015, και το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού οφείλει να προβεί άμεσα στην αναστήλωση του Ιστορικού Γεφυριού της Πλάκας διαθέτοντας τα αναγκαία κονδύλια.

Η πρώτη βραδιά θα είναι αφιερωμένη στην Ηπειρώτικη μουσική παράδοση, μια συναυλία, «φόρος τιμής» στους μεγάλους δασκάλους του Ηπειρώτικου λαϊκού κλαρίνου και την τέχνη τους.
Παρόντες σχεδόν το σύνολο των σπουδαιότερων μουσικών, από κοινού θα συμπράξουν και θα παρουσιάσουν τις διαφορετικές τεχνικές παιξίματος, που διαμόρφωσαν τις «σχολές» του οργάνου:

Πετρολούκας Χαλκιάς,
Ναπολέων Δάμος,
Γιώργος Κωτσίνης,
Βασίλης Μπακαγιάννης.

Μαζί τους οι καλύτεροι ερμηνευτές της τοπικής παράδοσης:

Σάββας Σιάτρας,
Αντώνης Κυρίτσης,
Γιάννης Παπακώστας,
Πέτρος Μόκας,
και ο Βασίλης Σερπέζης,

που έχει αναλάβει και την επιμέλεια του προγράμματος.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει και η Ξανθίππη Καραθανάση.

Θα ακουστούν τραγούδια ιστορικά, της ξενιτιάς, του γάμου, της αγάπης, μοιρολόγια, που εκφράζουν όλες τις όψεις της ανθρώπινης ύπαρξης και που ξυπνούν τις θύμισες του καθενός.

Τη δεύτερη βραδιά θα εμφανιστεί ένας από τους σπουδαιότερους τραγουδοποιούς της γενιάς του ,και αγαπημένος καλλιτέχνης των νέων, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου.

Ο Θανάσης, ένας καλλιτέχνης δωρικός, με πλούσια παραγωγή τραγουδιών και κοινωνική συμμετοχή, μαζί με την πολυμελή μπάντα του, θα παρουσιάσουν τα σπουδαιότερα κομμάτια της δισκογραφικής τους δουλειάς, αλλά και επιλογές από αγαπημένα τραγούδια. Θα τον συνοδεύσουν η Ματούλα Ζαμάνη και ο Αλέξανδρος Κούστας.
Ο ίδιος δηλώνει πως σκοπός του είναι να αντιτάξει στην
σκληρότητα των ημερών την παρηγορητικότητα της τέχνης:

«Όλα στραβά γινήκανε και όλα είν΄ ωραία».


Όλα αυτά σε έναν ιστορικό χώρο, μέσα στην άγρια ομορφιά της χλωρίδας και της πανίδας των σκληροτράχαλων όγκων των Τζουμέρκων, όπου ο άνθρωπος βρίσκει τον εαυτό του στην φύση.
                                       

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: Ε.Ρ.Τ.


Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

Σκέψεις για την αξιοποίηση του χώρου «Δάφνες»

ΠΡΟΟΨΗ

Η αξιοποίηση του χώρου μπροστά και απέναντι από την είσοδο της κεντρικής εκκλησίας των Πραμάντων, που οι Πραμαντιώτες συνηθίζαμε να αποκαλούμε «Δάφνες», θεωρώ ότι θα πρέπει πλέον να μας απασχολήσει, έτσι ώστε να αποκτήσει έναν χρηστικό ρόλο και μια μορφή συμβατή με την υπόλοιπη κεντρική πλατεία.
Η δημιουργία απλώς ενός ανθόκηπου στον χώρο αυτό, θα ήταν η ευκολότερη λύση, θεωρώ όμως  ότι δεν θα πρόσθετε κάτι το ιδιαίτερο , πολύ δε περισσότερο αφού κήπος υπήρχε ήδη στη θέση αυτή και μάλιστα με ιδιαίτερη ιστορία και σημασία.
Καταθέτω μια προσωπική σκέψη – ιδέα για την αξιοποίηση του χώρου με την ανέγερση μια πέτρινης, παραδοσιακού χαρακτήρα, στεγασμένης στοάς, η οποία θα δίνει ένα ιδιαίτερο χρώμα στο χώρο και θα μπορεί να εξυπηρετεί, με την παροχή σκιάς και την προστασία από καιρικά φαινόμενα, τους κατοίκους που θα παρευρίσκονται στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας, με την ευκαιρία διαφόρων εκδηλώσεων – τελετών (γάμοι, κηδείες, βαπτίσεις, μνημόσυνα κ.λ.π.). Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις των μνημοσύνων   η διανομή του σταριού θα μπορεί να γίνεται με πιο οργανωμένο, απ’ ότι σήμερα, τρόπο μέσα στο χώρο της στοάς.
Το κτίσμα θα πρέπει να είναι διαστάσεων τέτοιων, που να στέκεται με «σεβασμό» και στην κατάλληλη κλίμακα δίπλα στον ναό, καθώς επίσης θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν κατάλληλα αρχιτεκτονικά στοιχεία, όπως π.χ. η μορφή των κολώνων και των κιονόκρανων, που ήδη υπάρχουν στο σκέπαστρο της εισόδου της εκκλησίας.
Δεξιά και αριστερά του κτίσματος μπορούν να φυτευτούν μια συστάδα από δέντρα δάφνες και κάποια κυπαρίσσια, που θα παραπέμπουν, κατά κάποιο τρόπο, στην παλιά μορφή του χώρου. 
Στα σχέδια που ακολουθούν φαίνεται μια πρόταση για τη μορφή της πρόοψης, της πίσω όψης και της πλάγιας όψης του εν λόγω κτίσματος.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΝΤΕΛΕΣ

ΠΙΣΩ ΟΨΗ

ΠΛΑΓΙΑ ΟΨΗ