Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Οριοθέτηση οικισμού Πλατανούσας. Έντονο διάβημα προς τη Γενική Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την εξωφρενική καθυστέρηση από το Δασαρχείο

Η οριοθέτηση του οικισμού της Πλατανούσας ήταν ένα θέμα, που συζητιόταν επί δεκαετίες χωρίς ποτέ κανένας να ασχοληθεί μαζί του με τη δέουσα σοβαρότητα. Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε, ανέθεσε τη σχετική μελέτη της οριοθέτησης σε ειδικό μελετητή. Η μελέτη ολοκληρώθηκε, τέθηκε σε διαβούλευση και στη συνέχεια πήρε το δρόμο για την κρίσιμη και απαραίτητη έγκριση από το Δασαρχείο Ιωαννίνων. Συμπληρώνονται σχεδόν δύο (!!!) χρόνια και το Δασαρχείο ακόμη δεν έχει ασχοληθεί με το θέμα!!!
Στις έντονες και επανειλημμένες διαμαρτυρίες του Δήμου, του αντιδημάρχου Δ. Τσιλογιάννη και του πρώην Προέδρου της Τ.Κ. Κ. Νταλίτσα, αλλά και του ίδιου του Δημάρχου, ως δικαιολογίες αναφέρονταν πότε προσωπικά προβλήματα των υπαλλήλων και πότε φόρτος εργασίας.
Τα παραπάνω οδήγησαν σε έντονο διάβημα του αντιδημάρχου Δ. Τσιλογιάννη, μέσω υπομνήματος, προς τη Γενική Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με την οποία θα έχει και προσωπική συνάντηση τις επόμενες ημέρες, ζητώντας την προσωπική της παρέμβαση και την επίλυση της απαράδεκτης κατάστασης.

Η επιστολή του αντιδημάρχου:
             

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ
                           

                       

              
            Πράμαντα, 11/11/2014
            Αρ. Πρωτοκόλλου: 10518
                             

Ταχ. Δ/νση        
Ταχ. Κώδικας    
Πληροφορίες
Τηλ
                
Πράμαντα
440 01
Τσιλογιάννης Δημήτρης
2659360200
6951930777


        Προς:
        Γενική Γραμματέα    
       Αποκεντρωμένης Διοίκησης
       Κα  Ευταξά Βασιλική


     



Θέμα: Οριοθέτηση Τ.Κ. Πλατανούσας του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων

Κυρία Γενική Γραμματέα

Κατά την δεκαετία του 1990 στην Τ.Κ. Πλατανούσας σημειώθηκαν σοβαρές κατολισθήσεις. Η τότε Κοινότητα κάλεσε το ΙΓΜΕ το οποίο προχώρησε σε γεωτρήσεις σε ολόκληρο το χωριό και εκπόνησε τη γεωτεχνική μελέτη το 1996.

Σύμφωνα με τη μελέτη στο χωριό ορίστηκαν οι ζώνες καταλληλότητας: πράσινη ζώνη και κίτρινη ζώνη  όπου επιτρέπεται η δόμηση με προϋποθέσεις και κόκκινη ζώνη, όπου απαγορεύεται κάθε είδους οικοδομική δραστηριότητα. Ορίστηκαν επίσης και τα απαραίτητα έργα για την θωράκιση του χωριού (τα οποία δεν έγιναν ποτέ).

Πάγιο ήταν το αίτημα των κατοίκων για οριοθέτηση του οικισμού, μετά και το προαναφερθέν σοβαρό πρόβλημα.

Από το 1996 μέχρι το 2011 το θέμα οριοθέτησης πηγαινοερχόταν μεταξύ Κοινότητας Πλατανούσας, μετά Δήμου Κατσανοχωρίων, Νομαρχίας - μετέπειτα Περιφέρειας και Υπουργείων χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων με απόφασή του το 2012 προχώρησε σε μελέτη οριοθέτησης Τ.Κ. Πλατανούσας, την οποία και ολοκλήρωσε.

Για να προχωρήσει, όμως, η οριοθέτηση του χωριού σύμφωνα με τα δεδομένα της μελέτης, θα πρέπει μεταξύ των άλλων να υπάρχει η σχετική έγκριση από το Δασαρχείο.

Πράγματι ο Δήμος κατέθεσε τη σχετική μελέτη αρχές Φεβρουαρίου 2013 στο Δασαρχείο για τη σχετική έγκριση.

Δυστυχώς, σε τρεις μήνες από σήμερα συμπληρώνονται 2 χρόνια και από το Δασαρχείο δεν έχει γίνει καμία απολύτως ενέργεια!
Εύλογα δημιουργούνται ερωτήματα στους κατοίκους της Πλατανούσας για το τι συμβαίνει. Η καχυποψία και η ανησυχία τους εκφράζονται προς την πλευρά του Δήμου, αδίκως, όπως καταλαβαίνετε, αφού ο Δήμος προέβη ταχύτατα σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες.

Σε αλλεπάλληλες επικοινωνίες μας, όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, οι υπηρεσίες του Δασαρχείου επικαλούνται φόρτο εργασίας.

Θεωρούμε σημαντικό κομμάτι την οριοθέτηση της Πλατανούσας, διότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, που έχει μείνει πίσω στην ανάπτυξη, λόγω του παραπάνω προβλήματος, π.χ. στο πρόσφατο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Α. Μπαλτατζής» δεν συμπεριλαμβάνεται, γιατί δεν είναι οριοθετημένο.
Ζητούμε την προσωπική σας παρέμβαση για την άμεση επίλυση του προβλήματος.
Επίσης σας επισυνάπτουμε 3 επιστολές του Δημάρχου, προς τα αντίστοιχα Υπουργεία  (και μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση) για την απάλειψη ή μείωση στο ελάχιστο του ΕΕΤΗΔΕ ή ΕΝΦΙΑ των κτισμάτων και ακινήτων, που είναι στην κόκκινη ζώνη, γιατί όπως καταλαβαίνετε η αξία των ακινήτων αυτών έχει μηδενιστεί.



Ο ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ



ΤΣΙΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
 

"Κατάθλιψη και άλλες ψυχικές διαταραχές στην Τρίτη ηλικία". Μια ενδιαφέρουσα ημερίδα την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου στα Πράμαντα

Μια σημαντική επιστημονική ημερίδα με τίτλο "Κατάθλιψη και άλλες ψυχικές διαταραχές στην Τρίτη ηλικία" θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου και ώρα 10:00 π.μ. στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δημαρχείου Βορείων Τζουμέρκων, στα Πράμαντα.
Η ημερίδα διοργανώνεται από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, το Πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι", την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας και το Κέντρο Υγείας Πραμάντων.
Μια επιστημονική ματιά και μια ευρεία ενημέρωση πάνω σε προβλήματα ψυχικής υγείας ηλικιωμένων ανθρώπων, που άλλωστε αποτελούν και την πελιοψηφία των κατοίκων των ορεινών Δήμων.






Πρόγραμμα ημερίδας:

10:00 - 10:15 π.μ. : Χαιρετισμοί (Ι. Σεντελές, Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων)

10:15 - 10:45 π.μ. : "Τρίτη ηλικία και αγχώδεις διαταραχές" (Α. Μάντζιου, Ψυχολόγος του   Προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι"

10:45 - 11:15 π.μ. : "Κατάθλιψη στην Τρίτη ηλικία" (Β. Περιτογιάννης, Ψυχίατρος Επιστημονικά           Υπεύθυνος Κ.Μ.Ψ.Υ. Ι-Θ

11:15 - 11:45 π.μ. : "Άννοια" (Μ.Τσοβίλης, Επιμ. Β΄. Κέντρο Υγείας Πραμάντων)