Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Δημάρχου Γιάννη Σεντελέ


Το 2013 ήταν ένας ακόμη χρόνος γεμάτος δυσκολίες για την πλειοψηφία των συνδημοτών μας. 
Το 2014 πρέπει να κρατήσουμε ψηλά την ελπίδα μας, την αισιοδοξία μας και τη διεκδικητική μας διάθεση.
Να οραματιστούμε και να αγωνιστούμε για όσα ο καθένας μας δικαιούται, για μια αξιοπρεπή προσωπική πορεία.
Το τρίπτυχο "σχεδιάζουμε - διεκδικούμε - υλοποιούμε" ας γίνει ο βασικός οδηγός σε κάθε ατομική και συλλογική προσπάθεια.
Το 2014 είναι ένα έτος σταθμός για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που, μέσα σ' ένα περιβάλλον δύσκολων συνθηκών, θα την οδηγήσει στη νέα πεντάχρονη πορεία της.
Ας ευχηθούμε και περισσότερο ας προσπαθήσουμε με το ίδιο πείσμα να αποτελέσει μια δυναμική αρχή μιας δημιουργικής συνέχειας  για το Δήμο μας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΝΤΕΛΕΣ
Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων

Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Με επιτυχία η ημερίδα του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων στην Πράμαντα

Με επιτυχία διεξήχθη ημερίδα  το περασμένο Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013,  στην έδρα του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, στην Πράμαντα και στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου.  
Την ημερίδα αυτή διοργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου, με κεντρικό θέμα τις δράσεις, τις προσδοκίες και την προοπτική του Εθνικού Πάρκου.  Οι στοχευμένες παρεμβάσεις – ενέργειες , δηλαδή το σχέδιο δράσης του φορέα, που αποσκοπούν στην αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος στο Εθνικό Πάρκο, βρέθηκαν στο επίκεντρο των εισηγήσεων που έγιναν στην ημερίδα,  αλλά και στον άκρως παραγωγικό διάλογο που ακολούθησε στο τέλος της ημερίδας, μεταξύ των διοικούντων του φορέα, των ειδικών επιστημόνων και των εκπροσώπων διαφόρων περιβαλλοντολογικών οργανώσεων και φορέων της περιοχής  που παρακολούθησαν την ημερίδα.


Στην αρχική του τοποθέτηση ο πρόεδρος του φορέα κος Χρήστος Χασάνης (ειδικός επιστήμονας- χημικός μηχανικός), αναφέρθηκε στην παράταση της λειτουργίας του Πάρκου για δύο τουλάχιστον ακόμη χρόνια  σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου, μιας και πρωταρχικά είχε ανακοινωθεί ότι ο συγκεκριμένος φορέας θα συγχωνεύονταν με τον φορέα του παρακείμενου Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου. Αναφέρθηκε δε στα τεράστια οικονομικά και λειτουργικά προβλήματα που αντιμετώπισε ο φορέας τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, ελλείψει κρατικών πόρων και πρόσληψης προσωπικού. Στα θετικά της συνολικής λειτουργίας του φορέα και των πολυσχιδών δράσεων που ανέπτυξε στα λίγα αυτά χρόνια λειτουργίας του ο φορέας, συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι παρουσιάστηκαν τα πέντε καινούργια οχήματα τύπου Jeep, και τα οποία εφοδιάστηκαν με προσθαφαιρούμενο πυροσβεστικό εξοπλισμό. Έτσι και μέσω του προγράμματος Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α. αυξήθηκε ο μηχανοκίνητος στόλος του φορέα και πλέον ανέρχεται στα έξι αυτοκίνητα.

Ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων  Γιάννης Σεντελές στάθηκε, εκτός των άλλων και στην σύσταση του διοικητικού συμβουλίου του φορέα, μιας και κατά τον ορισμό του, δεν θεωρήθηκε απαραίτητο απ’ το υπουργείο να συμμετέχει ο αρμόδιος Δήμαρχος Δήμου που το Πάρκο εκτείνεται μέσα στα διοικητικά όρια του Δήμου, και να βρίσκονται ως εκπρόσωποι της ΠΕΔ αλλά και της ΤΕΔΚ παλαιότερα, Δήμαρχοι των οποίων οι διοικητικές τους περιφέρειες ούτε καν γειτνιάζουν με τα όρια του Εθνικού Πάρκου. 
Παρευρέθηκε και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κος Αλέξανδρος Καχριμάνης ο οποίος αφού εξήρε το σημαντικό έργο που επιτελεί ο φορέας διαχείρισης, ανακοίνωσε πως η Περιφέρεια Ηπείρου προτίθεται να παραχωρήσει χώρο στέγασης των υπηρεσιών του φορέα στην Κατσικά Ιωαννίνων, για να «αποφύγει» ο φορέας την ενοικίαση των γραφείων στο Τεχνολογικό Πάρκο Ιωαννίνων που μέχρι τώρα στεγάζονταν.  

 

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Θεατρική Παράσταση αλληλεγγύης στο μικρό Κωνσταντίνο. "Ο καλός στρατιώτης Σβέικ" στις 28 και 29 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Καμπέρειο

Δυο ξεχωριστές παραστάσεις του έργου "Ο καλός στρατιώτης Σβέικ" θα δοθούν στα Γιάννενα, από τη Δημοτική Θεατρική Σκηνή "βορείως" του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων.
Είναι μια κίνηση αλληλεγγύης προς τον μικρό Κωνσταντίνο, με καταγωγή από το Συρράκο, που αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας.
Οι παραστάσεις θα δοθούν το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου και ώρα 8:00 μ.μ. στο Θεατρο Καμπέρειο.
Η γενική είσοδος θα είναι 5 €.











Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Στη Συντονιστική Επιτροπή για τη δημιουργία Δικτύου Ορεινών Δήμων ο Δήμαρχος ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΝΤΕΛΕΣ


Στο περιθώριο της ημερίδας για τους Ελληνικούς Ορεινούς Δήμους που έγινε στις Βρυξέλλες στις 12 Νοεμβρίου συζητήθηκε το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός Δικτύου Ορεινών Δήμων για τους ελληνικούς ορεινούς Δήμους, κατά τα πρότυπα που ισχύουν σε χώρες της Ευρώπης, όπως η Ιταλία, η Γαλλία και αλλού.
Η συζήτηση συνεχίστηκε σε συνάντηση που είχαν οι Δήμαρχοι, κατά τη συνέλευση της ΚΕΔΕ στην Αθήνα στις 28 Νοεμβρίου.
Στη συνάντηση αυτή αποφασίστηκε να οριστεί μια Συντονιστική Επιτροπή, η οποία θα ασχοληθεί αναλυτικά με το θέμα, θα επεξεργαστεί και θα παρουσιάσει το σχέδιο και τον τρόπο δημιουργίας του Δικτύου.
Στη Συντονιστική Επιτροπή συμμετέχουν:
Σωκράτης Κεφαλογιάννης : Δήμαρχος Ανωγείων
Γιάννης Σεντελές:                 Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων
Κώστας Μπακογιάννης:       Δήμαρχος Καρπενησίου
Δημήτρης Τσιαντής:             Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα
Η επιτροπή θα πρέπει να παρουσιάσει την εισήγησή της σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε σε ευρεία συνάντηση, στη συνέχεια, των ορεινών δήμων να αποφασιστεί η δημιουργία του Δικτύου. 

 To πρώτο κείμενο, που ανακοινώθηκε είναι το παρακάτω: