Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Ευρεία συνέλευση της παράταξης "ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΔΗΜΟΣ" με θέμα: "Τρία χρόνια πορείας του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων. Συμπεράσματα - προοπτικές"

Την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, στις 7:30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στο Καλέντζι (κατάστημα Τ. Πανταζή) ευρεία συνέλευση των μελών της παράταξής μας, με κεντρικό θέμα: 
"Τρία χρόνια πορείας του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων. Συμπεράσματα - προοπτικές".
Θα δοθεί η ευκαιρία να γίνει ένας αναλυτικός απολογισμός της μέχρι σήμερα πορείας του Δήμου και  να διατυπωθούν απόψεις και προτάσεις για την μελλοντική του πορεία.

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Νερό Γη Ουρανός. Έκθεση ζωγραφικής της συμπατριώτισάς μας Ιωάννας Κωνσταντίνου.


Με τον τίτλο: "Νερό Γη Ουρανός" η συμπατριώτισά μας, από τους Καλαρρύτες, Ιωάννα Κωνσταντίνου εκθέτει στην γκαλερί ASTRA στην Αθήνα, ζωγραφικά έργα της με κεντρικό θέμα τη φύση.
Όπως  η ίδια η καλλιτέχνις αναφέρει: "...Επί δεκαπέντε χρόνια τώρα, έχω τη μεγάλη τύχη να επισκέπτομαι συστηματικά το ορεινο τοπίο των Τζουμέρκων, όπου το νερό, το δάσος, τα βράχια και ο ουρανός σε καθηλώνουν... Αρχικά θαύμαζα τις απίθανες λεπτομέρειες των απούστερων κόκκινων λουλουδιών, τα οποία ξεπετάγονταν κάθε Άνοιξη από τη γη και τα βράχια. Μετά με συνεπήρε η αυστηρότητα του πυκνού δάσους, τα παιχνίδια του φωτός ανάμεσα στα φυλλώματα, και, τελος, το νερό που κυλούσε παντού, στις χαράδρες και τα θεόρατα βράχια. Αυτήν τη σειρά έχουν και τα έργα που παρουσιάζονται σε τούτη την έκθεση..."

Στα εγκαίνια της έκθεσης παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Γιάννης Σεντελές, που θαύμασε τους εκτιθέμενους πίνακες και συγχάρηκε θερμά την καλλιτέχνιδα.

(ASTRA GALERIE, Καρυάτιδων 8, Ακρόπολη. τηλ. 210 9220236)
Από 2 έως 24 Οκτωβρίου











Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Ο πολιτισμός των μικρών τόπων. Μεταπτυχιακό σχολείο στα Βόρεια Τζουμέρκα

Από 11 έως 17 Οκτωβρίου θα γίνει στο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων ένα μεταπτυχιακό σχολείο με θέμα «Το πολιτισμικό παρελθόν και παρόν των μικρών τόπων. Μελέτη, ανάδειξη και αξιοποίηση», υπό τη διοργάνωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
 
Συγκεκριμένα το σχολείο το διοργανώνει το εργαστήριο Λαογραφίας του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο πλαίσιο του εκπονούμενου ερευνητικού έργου με τίτλο «Ο τοπικός πολιτισμός της περιοχής των Τζουμέρκων (15ος-20ος αιώνας)».  
Το σχολείο θα γίνει σε τρία χωριά των Τζουμέρκων, στο Ματσούκι (μονή Βύλιζας), στους Καλαρρύτες και στα Πράμαντα και οι θεματικές είναι οι εξής: 
«η μελέτη της ιστορικότητας των τοπικών πολιτισμών. Θεωρητικές και μεθοδολογικές προσεγγίσεις»,
«η πολιτισμική διαχείριση (και μέσω των νέων τεχνολογιών)», 
«η ανάδειξη της τοπικότητας στο παρόν προς όφελος της αειφόρας ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών» και τέλος 
«η επικέντρωση στο τοπικό πολιτισμικό σύστημα των Τζουμέρκων»

Παράλληλα, θα γίνουν διάφορες εκπαιδευτικές δραστηριότητες όπως η άσκηση των φοιτητών στην επιτόπια έρευνα και η ξενάγησή τους σε μνημεία της περιοχής.
Σημαντική είναι δε η εκδήλωση που θα γίνει στις 11 Οκτωβρίου, στις 10 το πρωί, στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης στο Ματσούκι
Πρόκειται για μια επιστημονική ημερίδα που διοργανώνεται σε
συνεργασία με τον Πολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο Κοινότητας Ματσουκίου Ιωαννίνων «Η Βύλιζα» και τη μοναστηριακή επιτροπή του ναού και η οποία έχει τίτλο: «Έρευνα, προβολή και διαχείριση του πολιτισμού των μικρών τόπων. Το παράδειγμα του ορεινού πολιτισμού των Τζουμέρκων( 15ος-20ος αι.)».
Η διοργάνωση της ημερίδας τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Βορείων Τζουμέρκων και γίνεται με την υποστήριξη της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Τζουμέρκων (ΙΛΕΤ).
Η ημερίδα χωρίζεται σε τρεις ενότητες.
Η πρώτη ενότητα, στην οποία θα προεδρεύει η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κωνσταντίνα Μπάδα, έχει τίτλο: «Τοπικές κοινωνίες και πολιτισμοί: Τα Τζουμερκοχώρια». Θα μιλήσουν ο Χρήστος Μεράντζας, ο Βασίλης Κασκάνης, ο Νίκος Ζαχαράκης και η Ευγενία Μπέλλου. 
Στη δεύτερη ενότητα –υπό την προεδρία του επίκουρου καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας κ. Μεράντζα και με τίτλο «Η ανάδειξη της τοπικότητας στο παρόν. Πολιτισμός, ποιοτική ανάπτυξη και τουρισμός»- θα μιλήσουν η κ. Μπάδα, ο Στέφανος Τσιόδουλος, ο Θεόδωρος Παπαγιάννης και η Μαρία Τσομώκου. 
Η τρίτη και τελευταία ενότητα έχει τίτλο «Προστασία, προβολή και διαχείριση της πολιτισμικής κληρονομιάς μέσω των νέων τεχνολογιών». Σε αυτήν, στην οποία προεδρεύει ο ομότιμος καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών κ. Παπαγιάννης, περιλαμβάνεται μια εισήγηση από τον Νίκο Ζήνα. 
Η ημερίδα θα κλείσει με συζήτηση. 
Για περισσότερες πληροφορίες, στην ιστοσελίδα www.tzoumerka.net.

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

"Πεζοπορία για τον πολιτισμό". Μία ακόμη ευρωπαϊκή δράση για το Δήμο Βορείων Τζουμέρκων στο Πρόγραμμα "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2007 - 2013"



Στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2007 - 2013" εντάχθηκε ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων και συγκεκριμένα με τη δράση " ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ" συνολικού προϋπολογισμού 395.286,00 €.
Το δίκτυο συνεργασίας της συγκεριμένης διακρατικής δράσης αποτελείται από 3 δημόσιους φορείς 3 κρατών- μελών.

  • Το Γραφείο Περιβάλλοντος της Κορσικής (Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση), 
  • το Τμήμα Περιβάλλοντος του Νησιωτικού Συμβουλίου της Μαγιόρκας (Διαδημοτική Αυτοδιοίκηση) 
  • και το Δήμο Βορείων Τζουμέρκων (Τοπική Αυτοδιοίκηση), με συντονιστή το πρώτο και εταίρους τα υπόλοιπα δύο.
Οι δράσεις του έργου θα διαρκέσουν από το Νοέμβριο του 2013 έως τον Οκτώβριο του 2015.

 Η συμμετοχή του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων προκρίθηκε για το ποσό των 94.224,00 €.

Η φιλοσοφία και οι γενικές αρχές του προγράμματος παρουσιάζονται παρακάτω.
Οι βασικές παράμετροι για την έναρξη των ενεργειών υλοποίησης του προγράμματος θα τεθούν στην πρώτη συνάντηση των εταίρων που θα γίνει στη Μαγιόρκα στα μέσα του προσεχούς Νοεμβρίου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2007-2013 (1.2.1)
Δράση: "ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ"

Στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης, το σχέδιο προτίθεται να αναδείξει την πεζοπορία ως προς το μέσον επαφής του πολίτη με την εθνολογική του κληρονομιά. Εάν θέλουμε να ανακτήσουμε αυτού του είδους τη κληρονομιά και να τη διατηρήσουμε πρέπει να τη κάνουμε κατά κάποιο τρόπο να αναβιώνει. Και προκειμένου να βγει από τις αίθουσες των μουσείων και των κέντρων ερμηνείας, πρέπει να την εμφανίσουμε ως δημιουργική εμπειρία για τον επισκέπτη αλλά και για τους πράκτορες του πολιτιστικού τουρισμού και για τους επαγγελματίες του πολιτιστικού τομέα.

Η υλοποίηση των δράσεων θα λάβει μέρος μέσω της δημιουργίας μιας μόνιμης ευρωπαϊκής πλατφόρμας, η οποία πρέπει να αποτελέσει ένα εργαλείο ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου των φυσικών και αγροτικών περιοχών με στόχο την προστασία της εθνολογικής κληρονομιάς, την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης, την διαφοροποίηση της οικονομίας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ισότητα των ευκαιριών μέσω της συνεργασίας ιδιωτικών και δημόσιων φορέων. Η πλατφόρμα θα διαδώσει πεζοπορικές διαδρομές ειδικού χαρακτήρα για την αναβίωση της εθνολογικής κληρονομιάς με δημιουργικότητα και δράση εκ μέρους του επισκέπτη πεζοπόρου. Κατά μήκος των διαδρομών θα δημιουργηθούν σημεία δημιουργικών πολιτιστικών ανταλλαγών όπως σημεία συνάντησης του επισκέπτη- πεζοπόρου με νέους καλλιτέχνες, χειροτέχνες κ.λ.π. για να μοιραστούν δημιουργικές εμπειρίες που θα έχουν σχέση με την εθνολογική κληρονομιά της περιοχής, θα παρουσιαστούν πολιτιστικά γεγονότα (συναυλίες, φεστιβάλ) και θα προβληθούν χώροι εθνολογικής κληρονομιάς (μουσεία, παραδοσιακά κτίρια). Αυτό μπορεί να αποτελεί δημόσια ή ιδιωτική πρωτοβουλία. Η πλατφόρμα θα δημιουργηθεί και θα λειτουργήσει από τους εταίρους του έργου, σε πρώτη φάση, αλλά με στόχο τη μόνιμη λειτουργία της και την εξέλιξή της με συμμετοχή και άλλων πρωτοβουλιών, πέρα από το συγκεκριμένο έργο.

Οι στόχοι του προγράμματος είναι οι εξής:

·         Ανάδειξη της εθνολογικής κληρονομιάς των αγροτικών και φυσικών περιοχών της Ευρώπης με αειφορικό και δημιουργικό τρόπο, μέσω της πεζοπορίας

·         Προσβασιμότητα της εθνολογικής κληρονομιάς των αγροτικών και φυσικών περιοχών σε όλους

·         Προώθηση της δημιουργικότητας, της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας του πολιτιστικού τομέα που έχει σχέση με την εθνολογική κληρονομιά

·         Ενίσχυση της απασχόλησης και της κινητικότητας των νέων επαγγελματιών του πολιτιστικού τομέα σε ευρωπαϊκό επίπεδο

·         Δημιουργία συνεργειών μεταξύ πρακτόρων του πολιτιστικού τουρισμού αγροτικής ανάπτυξης και αειφορίας

·         Διάδοση των αποτελεσμάτων του έργου προς τους επαγγελματίες του τομέα

·         Δημιουργία μόνιμων συστημάτων ανταλλαγής εμπειριών και συζητήσεων

·         Χρήση των νέων τεχνολογιών για τη διάδοση της πολιτιστικής συνεργασίας

·         Μεταφορά των αποτελεσμάτων του έργου σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Ραδιοφωνική συνέντευξη του Δημάρχου Γιάννη Σεντελέ για το θέμα της ΔΕΗ Άρτας

Ραδιοφωνική συνέντευξη για το θέμα της ΔΕΗ έδωσε ο Δήμαρχος Γιάννης Σεντελές στον περιφερειακό ραδιοφωνικό σταθμο prisma 95.1.Για μια ακόμα φορά αναφερθηκε στον προβληματικό τρόπο, με τον οποίο προσφέρει η ΔΕΗ τις υπηρεσίες της στους δημότες μας .Σας θυμίζουμε παλαιότερο σχετικό έγγραφο του Δημάρχου προς την υπηρεσία:http://voreiatzoumerka.blogspot.gr/2013/09/blog-post_13.html

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Δυο γλυπτά του Θόδωρου Παπαγιάννη κοσμούν τους χώρους που ανέπλασε ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων σε Πλάκα και Τσίμοβο

Δυο γλυπτά που φιλοτέχνησε ο παγκόσμια γνωστός συνδημότης μας γλύπτης Θόδωρος Παπαγιάννης κοσμούν δύο χώρους που το περασμένο χρονικό διάστημα ανέπλασε και αναβάθμισε αισθητικά ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων. Τα γλυπτά φιλοτεχνήθηκαν μετά από αίτημα του Δημάρχου Γιάννη Σεντελέ, ο οποίος απευθυνόμενος στο Θόδωρο Παπαγιάννη του ανέπτυξε την ιδέα του να διακοσμηθούν οι δύο συμβολικοί χώροι με δύο επίσης συμβολικά, για τον κάθε χώρο, γλυπτά. Ο γνωστός γλύπτης αποδέχτηκε αμέσως το αίτημα.
Ο πρώτος χώρος είναι η δυτική είσοδος στη μεταλλική γέφυρα Πλάκας από την πλευρά του Μονολιθίου. Ο χώρος αναπλάστηκε με χρήση στοιχείων της πέτρας, η μεταλλική γέφυρα φωτίστηκε με αισθητικό φωτισμό και εκκρεμεί ακόμη ο φωτισμός της γενικότερης περιοχής μέχρι τα ξενοδοχεία.
Στο χώρο δίπλα στη γέφυρα τοποθετήθηκε γλυπτό αποτελούμενο από δύο κομμάτια του ίδιου μεγάλου βράχου. Αντικρυστά το ένα στο άλλο, έχοντας ανάμεσά τους ένα κενό, που συμβολίζει το επιβλητικό ποτάμι μας, τον Άραχθο, συμβολίζουν με τη σειρά τους τα δύο μεγάλα κομάτια, δυτικά και ανατολικά του Αράχθου, που συνενώθηκαν και αποτέλεσαν τον μεγάλο Δήμο. Πάνω στους βράχους είναι γραμμένα αντίστοιχα τα ονόματα των χωριών από τη μία και την άλλη πλευρά του ποταμιού.
Ψηλά στην κορυφή ένα μεταλλικό δαχτυλίδι με το όνομα Δήμος Βορείων Τζουμέρκων ενώνει τους δυο βράχους σε έναν συμβολικό "αρραβώνα".
Ο δεύτερος χώρος είναι ο γνωστός "πονεμένος" χώρος του ατυχήματος στις στροφές του Τσίμοβου, όπου 29 συμπατριώτες μας βρήκαν, πριν 55 χρόνια, τραγικό θάνατο, όταν το λεωφορείο της άγονης γραμμής έπεσε στο απύθμενο βάραθρο.
Το χώρο αυτό ανάπλασε ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, ώστε ο επισκέπτης να έχει την ευκαιρία, πέρα από την επαφή με το υπάρχον μνημείο του ατυχήματος, να απολαύσει μια μοναδική θέα στο φαράγγι του Αράχθου και στο Μοναστήρι της Τσούκας.
Στο χώρο αυτό, στο χείλος του φαραγγιού, τοποθετήθηκε ένα μεγάλο γλυπτό ύψους 4,5 μέτρων και φτιαγμένο από ανοξείδωτο μέταλλο. Από την πρώτη κιόλας ματιά, γίνεται σαφές ότι το μέταλλο είναι… τσαλακωμένο, παραπέμποντας στην κατάσταση στην οποία βρέθηκε το λεωφορείο στις 22 Δεκεμβρίου του 1958. 
Έπρεπε να κάνω κάτι που θα θύμιζε τη θυσία των ανθρώπων αυτών. Ένα συμπιεσμένο αυτοκίνητο που μεταμορφώνεται σε έναν άγγελο, σε έναν σταυρό ή σε έναν χάρο» ανέφερε ο Θ. Παπαγιάννης, εξηγώντας το σκεπτικό της δημιουργίας του γλυπτού.  
Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Γιάννης Σεντελές αναφέρει: "Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω θερμά, μέσα από την καρδιά μου, το Θόδωρο Παπαγιάννη για την άμεση ανταπόκρισή του στο αίτημά μου για τη φιλοτέχνηση των δύο αυτών εξαιρετικών γλυπτών. Αγαπάμε την περιοχή μας, είμαστε περήφανοι γι αυτήν και δεν θα πάψουμε να την αναβαθμίζουμε αισθητικά με έργα υψηλής ποιότητας. Είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό για μας, που καλλιτέχνες του ύψους του Θ. Παπαγιάννη, στέκονται στο πλευρό μας και συμβάλλουν στην ανάδειξη και προβολή της περιοχής με έργα που θα μείνουν για τους επόμενους αιώνες"