Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Εγκαίνια στο Εκτροφείο Ορεινής Πέρδικας στην Πράμαντα




Την Κυριακή 19 Μαϊου έγιναν τα εγκαίνια του Εκτροφείου Ορεινής Πέρδικας στην Πράμαντα από το Δήμαρχο Βορείων Τζουμέρκων Γιάννη Σεντελέ, παρουσία του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Α. Καχριμάνη, του Δημάρχου Ζαγορίου κ. Γ. Παπαναστασίου, των Διοικητικών Συμβουλίων Ομοσπονδιών και Συλλόγων κυνηγών,  πολλών επισήμων, κυνηγών  και πλήθους κόσμου.
Ένα μεγάλο στοίχημα του κυνηγετικού κόσμου της Περιφέρειας Ηπείρου, είναι αυτό που κέρδισε η Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου, με την έναρξη λειτουργίας του εκτροφείου της ορεινής πέρδικας στα Πράμαντα. Ένα όνειρο πολλών ετών, που άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά το 2009 με την παραχώρηση χρήσης του παλιού σχολείου από το Δήμο Πραμάντων και υλοποιήθηκε μετά από λίγα χρόνια, στέλνοντας ένα μήνυμα προστασίας και ενίσχυσης της άγριας πανίδας της περιοχής. 
Στο εκτροφείο της ορεινής πέρδικας μεταφέρθηκαν ήδη από την συνεργαζόμενη Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδας, δέκα, πιστοποιημένα γενετικά, ζευγάρια γεννητόρων, αλλά και 200 αυγά, που θα εκκολαφθούν στις μηχανές του εκτροφείου.
Ο στόχος της Ε’ ΚΟΗ είναι σε πλήρη λειτουργία του εκτροφείου να παράγονται σε ετήσια βάση μέχρι και 1500 πέρδικες που μετά τους πυρήνες προσαρμογής, όπου θα παραμένουν για μερικούς μήνες, θα απελευθερώνονται στους βιότοπους της ορεινής πέρδικας κατόπιν υποδείξεων των επιστημονικών της συνεργατών.
Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Γιάννης Σεντελές τόνισε ότι η δημιουργία του Εκτροφείου Πέρδικας αποτελεί ένα θαυμαστό παράδειγμα για καινοτόμες αναπτυξιακές και περιβαλλοντικές δράσεις με τη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων."Όταν το 2009 το Δημοτικό Συμβούλιο Πραμάντων παραχωρούσε, έστω και κατά πλειοψηφία - αυτό δεν έχει πια σήμερα καμιά σημασία-, τη χρήση του παλιού εγκατελλειμμένου σχολείου του συνοικισμού, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε το σημερινό αποτέλεσμα. Αξίζουν συγχαρητήρια στους κυνηγούς.Ο Δήμος Πραμάντων και ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων στάθηκαν στο πλευρό της Ομοσπονδίας και βοήθησαν σε όλες τις φάσεις δημιουργίας του Εκτροφείου...", σημείωσε ο Δήμαρχος.
Το Δήμαρχο Γιάννη Σεντελέ και γενικότερα τις Δημοτικές Αρχές του Δήμου Πραμάντων και Δήμου Βορείων Τζουμέρκων ευχαρίστησε ιδιαίτερα στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Ε’ ΚΟΗ κ. Πάνος Τσιλίκης.






Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Η εκδήλωση για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων


 Με μια ωραία εκδήλωση, που έγινε το Σάββατο 18 Μαϊου στο Ελληνικό, τιμήθηκε η διεθνής ημέρα για τα Μουσεία από το Δήμο Βορείων Τζουμέρκων και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης "Θ. Παπαγιάννης".
Η εκδήλωση ξεκίνησε στις 8 το βράδυ με μια ξενάγηση των επισκεπτών στους χώρους του Μουσείου από τον ίδιο τον ιδρυτή και Πρόεδρο του Δ.Σ. του Μουσείου Θόδωρο Παπαγιάννη.
Μιά ώρα μετά, στον προαύλιο χώρο, όλοι οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια εξαιρετική μουσική συναυλία με τραγούδια Ελλήνων συνθετών από την "μουσική οικογένεια" Σταύρου. Ο Γιάννης Σταύρου με τα παιδιά του, Ανθή, Αλέξη, Δημήτρη και Νατάσα οδήγησαν τους ακροατές τους σ' ένα μαγευτικό μουσικό ταξίδι.
Ο Θ. Παπαγιάννης στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη σημασία των Μουσείων, ως πολιτιστικών και εκπαιδευτικών χώρων, ενώ ο Δήμαρχος Γιάννης Σεντελές συγχάρηκε τον Θ. Παπαγιάννη για την πρωτοβουλία του να οργανώσει την εκδήλωση και ευχαρίστησε την οικογένεια Σταύρου, που προσφέρθηκε να καλύψει το μουσικό κομάτι της.






Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Ημέρα Μουσείων, Σάββατο 18 Μαίου. Εκδηλώσεις στο Μουσείο "Θ.Παπαγιάννη"



Ημέρα των Μουσείων το Σάββατο 18 Μαΐου και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» στο Ελληνικό ετοιμάζει μια ξεχωριστή εκδήλωση:

  •  Στις 8μ.μ. θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση από το δημιουργό του Μουσείου Θεόδωρο Παπαγιάννη στο χώρο του Μουσείου, για όλους, όσοι θα επιλέξουν αυτή την ημέρα να επισκεφτούν τον αξιόλογο αυτό εικαστικό χώρο.
  • Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί συναυλία μεγάλων Ελλήνων συνθετών από τους μουσικούς:
    Γιάννη Σταύρου: κιθάρα- τραγούδι
    Ανθή Σταύρου: τραγούδι
    Αλέξη Σταύρου: μπάσο
    Άννα Σταύρου: πιάνο
    Δημήτρη Σταύρου: μπουζούκι

        Ώρα έναρξης συναυλίας: 9μ.μ.

Την Παρασκευή 17 Μαΐου και ώρα 12 το μεσημέρι θα δοθεί σχετική συνέντευξη τύπου στα γραφεία της ΠΕΔ Ηπείρου από το Δήμαρχο Βορείων Τζουμέρκων Γιάννη Σεντελέ και τον Πρόεδρο του Μουσείου Θεόδωρο Παπαγιάννη.

Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

φτενά χωράφια…. άφοβη φυλή... (ένα αφιέρωμα στον ποιητή Γιώργο Κοτζιούλα)

  Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων θέλοντας να τιμήσει τον Πλατανουσιώτη ποιητή, λογοτέχνη και θεατρικό συγγραφέα Γιώργο Κοτζιούλα του αφιερώνει φέτος τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου.
Η Δημοτική Θεατρική Σκηνή "βορείως" ετοιμάζει ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον ποιητή με τον τίτλο "φτενά χωράφια... άφοβη φυλή...".
Πρόκειται για μια παράσταση στην οποία θα παρουσιαστούν απαγγελίες ποιημάτων του Γ. Κοτζιούλα, με τη μορφή θεατρικού αναλογίου, εναλλασσόμενες  με μελοποιημένα, από διάφορους συνθέτες, ποιήματά του,  παιγμένα ζωντανά από ορχήστρα, καθώς επίσης και το θεατρικό μονόπρακτο "Το πρόστιμο του δασικού" από το "Θέατρο στο Βουνό".

Η πρεμιέρα της παράστασης θα δοθεί  στην Πλατανούσα το Σάββατο 25 Μαΐου


Οι συντελεστές της παράστασης είναι:
Σκηνοθετική επιμέλεια: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΝΤΕΛΕΣ
Μουσική επιμέλεια, σύνθεση, ενορχήστρωση: ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ
Σκηνογραφική ιδέα: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

Απαγγελίες:
ΞΑΝΘΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΡΑΝΙΑ ΣΟΝΤΗ
ΜΑΡΙΑ ΤΖΙΜΑ

Μουσικοί:
ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: κιθάρα, τραγούδι
ΑΝΘΗ ΣΤΑΥΡΟΥ: πιάνο, τραγούδι
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΟΝΟΣ:  κιθάρα
ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΟΛΑΣ: μπουζούκι
ΒΑΛΑΝΤΗΣ ΚΑΖΑΝΤΖΗΣ: βιολί
ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΕΝΤΕΛΕΣ: μπάσο
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΑΣΤΑΜΑΤΗΣ: κρουστά
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: τραγούδι
ΠΕΤΡΟΣ ΜΟΚΑΣ: τραγούδι

Στο θεατρικό μονόπρακτο παίζουν:
ΡΙΖΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΑΡΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΟΘΕΟΔΩΡΟΣ

Τα μελοποιημένα ποιήματα του Γ. Κοτζιούλα είναι σε σύνθεση: ΚΩΣΤΑ ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ, ΣΠΥΡΟΥ ΣΑΜΟΪΛΗ, ΑΛΕΚΟΥ ΞΕΝΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΙΩΤΗ, ΔΗΜΟΥ ΦΙΩΤΑΚΗ, ΑΓΑΠΑΝΘΟΣ, ΒERΤOK, ΑΓΓΕΛΟΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ





Σάββατο 4 Μαΐου 2013

110.000 ευρώ για το Ελληνικό και 500.000 ευρώ για την 3η Επαρχιακή Οδό

Δυο ευχάριστες ειδήσεις προέκυψαν τις τελευταίες μέρες από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών. 
Σε συνέχεια επίσκεψης, περί τα μέσα Μαρτίου,   του Δημάρχου Γιάννη Σεντελέ στην Αθήνα και συνάντησής του με τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Σταύρο Καλογιάννη, η ανταπόκριση του συμπατριώτη μας Υπουργού ήταν άμεση, με την υπογραφή διάθεσης κονδυλίου 200.000 Ευρώ για την αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών από τις κατολισθήσεις και την υλοποίηση μικρών αναγκαίων έργων στο Δήμο.
Πριν λίγες μέρες  ο κ. Σταύρος Καλογιάννης, ανταποκρινόμενος και στα αιτήματα για ειδικά προβλήματα και ανάγκες του Δήμου, αλλά και για βελτίωση των κεντρικών προσβάσεων προς την περιοχή τω Τζουμέρκων,  υπέγραψε την διάθεση δύο ακόμη κονδυλίων για έργα στο Δήμο μας.

  1. Ένα κονδύλιο 110.000 ευρώ για παρεμβάσεις στην Τοπική Κοινότητα Ελληνικού. Η μελέτη εκπονείται από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και το έργο θα εκτελεστεί από το Δήμο Βορείων Τζουμέρκων.
  2. Ένα κονδύλιο 500.000 Ευρώ για βελτίωση της 3ης Επαρχιακής Οδού και συγκεκριμένα του τμήματος Τσίμοβο - Μιχαλίτσι. Η μελέτη εκπονήθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών και το έργο θα εκτελεστεί από τη Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία έχει και την αρμοδιότητα για τις επαρχιακές οδούς.


Αισθανόμαστε την ανάγκη να εκφράσουμε τις θερμές ευχαριστίες μας προς τον Υπουργό κ. Σταύρο Καλογιάννη για την ανταπόκρισή του στα αιτήματά μας, που αποδεικνύει το συνεχές και μεγάλο ενδιαφέρον και αγάπη του για τα Τζουμέρκα.


(Το αρχικό τμήμα της προμελέτης για το Ελληνικό που κατατέθηκε από το Δήμαρχο στον Υπουργό κατά τη συνάντησή τους)



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                              ΕΡΓΟ :  ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ – ΑΝΑΔΕΙΞΗ
ΝΟΜΟΣ  ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ                                        ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΟΙΚΙΣΜΟΥ
ΔΗΜΟΣ  ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ.                ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ, ΔΗΜΟΥ ΒΟΡΕΙΩΝ
-----------------------------------------------                 ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ.                     
                              
                                                                                ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ : 110.000,00 ΕΥΡΩ



A. ΤΕΧΝΙΚΗ   ΕΚΘΕΣΗ

       Η  παρούσα  προμελέτη, περιλαμβάνει  παρεμβάσεις προστασίας και βελτίωσης  της βατότητας ορισμένων δρόμων προσπέλασης,  εντός του οικισμού Ελληνικού, αλλά και προτάσεις αισθητικής αναβάθμισης κοινόχρηστων χώρων, με ιδιαίτερη έμφαση στην ολοκλήρωση της ανάδειξης της εισόδου του οικισμού του Ελληνικού, στην οποία κυριαρχούν μοντέρνες εικαστικές παρεμβάσεις του καθηγητή κ. Θεόδωρου Παπαγιάννη, υπεύθυνου του ομώνυμου Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης».