Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Προσλήψεις πεντάμηνης διάρκειας στο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων (Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας)


 Ανακοινώθηκε η ανάρτηση της ανακοίνωσης σύναψης συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου  για την υλοποίηση της πράξης «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα, στην Περιφέρεια Ηπείρου, στην περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων» στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», από το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ).
Πενήντα (50) θέσεις στο πρόγραμμα αυτό αφορούν δράσεις στο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων ....

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε Εθνικούς Δρυμούς και δάση



Προληπτική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πάσης φύσεως οχημάτων και μηχανημάτων ως και της παραμονής εκδρομέων σε Εθνικούς Δρυμούς, δάση και περιοχές ειδικής προστασίας σε ημέρες και ώρες που ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς θεωρείται υψηλός, κατά το διάστημα από υπογραφής μέχρι λήξης της αντιπυρικής περιόδου ήτοι 31-10-2010 και από ώρας 21.00 έως 06.00 στους παρακάτω δασικούς και αγροτικούς οδούς και περιοχές του Νομού λόγω του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιών.


Α΄ Στους Εθνικούς Δρυμούς του Νομού.
Β΄ Περιοχή Δασαρχείου Ιωαννίνων.
1. Σε όλο το Δασικό οδικό δίκτυο και περιοχές των Δημοσίων και Κοινοτικών δασών των Δ.Δ. Τσεπελόβου, Σκαμνελίου, Ηλιοχωρίου, Βρυσοχωρίου και Λάϊστας του Δήμου Τύμφης εκτός της οδού από διασταύρωση Μελισσόπετρας προς Ράχη Πιστρίτσιος και Ράχη Μόρφας.
2. Σε όλο το εσωτερικό οδικό δίκτυο και την περιοχή του Δασυλλίου Ιωαννίνων.
3. Σε όλο το οδικό δίκτυο και την περιοχή του Δασυλλίου του λόφου Δ.Δ. Αβγού του Δήμου Αγίου Δημητρίου.
4. Σε όλο το οδικό δίκτυο και την περιοχή του καταφυγίου Θηραμάτων «Κουπάκια» του Δήμου Λάκκας Σουλίου.
5. Στις δασικές οδούς Γκουφολάσα- Φασούλι- Μπαλντινίσιο του Δ.Δ Μακρίνου και Καστανώνας Παλιοκαρυά Πέντε Αδέλφια του Δ.Δ. Καστανώνα του Δήμου Ανατολικού Ζαγορίου.
6. Στο οδικό δασικό δίκτυο του ελατοδάσους Πετροβουνίου του Δήμου Τζουμέρκων.
7. Στο Δασύλλιο Νήσου Ιωαννίνων.
8. Στον αρχαιολογικό Χώρο Δωδώνης.
Γ΄ Περιοχή Δασαρχείου Κόνιτσας.
 Στις οδούς και περιοχές.
1. Ράχη Σουσνίτσας- Πέτρα Κώτσιου, Εικόνισμα Γιάκα-Ντρόχαλα, Αυχένας Καρατζίμα- Σαρπούνη, Ζάρος- Παναγιά- Μοναστήρι, Εικόνισμα Πηγής- Γαϊδουροχώραφα- Αυχένας Τάτσαινας του Δήμου Κόνιτσας.
2. Πουρνιά- Πάτωμα, Καστανέα- Ανάληψη, Λαγκάδα- Προφ. Ηλίας Φούρκας, Πυρσόγιαννη προς Παναγιά - Λουτρά Αμαράντου, Γοργοπόταμος - θέση Λιόκου - Αετομηλίτσα του Δήμου Μαστοροχωρίων.
Δ΄ Περιοχή Δασαρχείου Μετσόβου.
 α) Στις οδούς Τόκα - Βακαράτσα και Σαλατούρα - Βακαράτσα του Δήμου Ανατολικού Ζαγορίου
β)Σε όλες τις Δασικές οδούς και περιοχές του Δημοσίου και Κοινοτικού Δάσους Κοινότητας Βοβούσας πλην των οδών προς Περιβόλι και προς Ράχη Πιστρίτσιος - Μελισσόπετρας - Λάϊστα.
2.Της απαγόρευσης εξαιρούνται τα μηχανήματα και οχήματα των Υπηρεσιών, των Δήμων και Κοινοτήτων ως και τα οχήματα παροχής βοηθείας όπως επίσης και οι υπάλληλοι των Υπηρεσιών και των Δήμων και Κοινοτήτων όταν εκτελούν υπηρεσία.
3.Την εφαρμογή της παρούσης αναθέτουμε στις κατά τόπους Αστυνομικές Αρχές, στο Τμήμα Αγροφυλακής, στις Δασικές και Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των Δήμων και Κοινοτήτων των περιοχών.
4.Η παρούσα με μέριμνα των κ.κ. Δημάρχων και Προέδρων να αναρτηθεί στους πίνακες ανακοινώσεων των Δήμων, Δ. Διαμερισμάτων και Κοινοτήτων για να λάβουν γνώση όλοι οι κάτοικοι κ.λ.π. των περιοχών.

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Δελτίο τύπου απ' τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων για την Πανελλήνια συνάντηση CANYONING στα Πράμαντα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ CANYONING ΣΤΑ ΠΡΑΜΑΝΤΑ ΑΠΟ 6 ΕΩΣ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ
Μεγάλη κατασκηνωτική συνάντηση canyoning διοργανώνεται από τον Ε.Σ.Ε.Φ. (ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΦΑΡΑΓΓΙΩΝ) στο καταφύγιο Πραμάντων. Στη συνάντηση που δίνει την ευκαιρία σε όλους τους επισκέπτες να γνωρίσουν δωρεάν τα φαράγγια των Τζουμέρκων, είναι προσκεκλημένοι οργανώσεις, σύλλογοι και φορείς από όλη την Ελλάδα, αλλά και την γύρω περιοχή. Μπορούν να συμμετάσχουν εντελώς αρχάριοι, ακόμη και παιδιά ηλικίας άνω των 14 ετών με τη συνοδεία γονέων, με ειδικά προγράμματα που έχουν φτιαχτεί για τις παραπάνω κατηγορίες. Σκοπός αυτής της συνάντησης είναι η ανάδειξη των φαραγγιών της Ηπείρου, καθώς και τον άλλων εναλλακτικών δραστηριοτήτων της περιοχής, rafting, river trekking, σπηλαιολογία κ.α.  Υπεύθυνος της διοργάνωσης είναι ο Γιώργος Ανδρέου, εκπαιδευτής – οδηγός καταβάσεων φαραγγιών ο οποίος είχε οργανώσει τις εξερευνήσεις των φαραγγιών. Συνδιοργανωτής είναι η επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Δήμου Βορείων Τζουμέρκων.
Για περισσότερες πληροφορίες:
·         Γιώργος Ανδρέου, εκπαιδευτής –οδηγός τηλ. 6972270122
·         Άγγελος Ζώνιος, Πρόεδρος Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Δήμου Β. Τζουμέρκων 6941436640

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Ξεκίνησε η τακτοποίηση του Δημοτικού Νεκροταφείου Πραμάντων

Η τακτοποίηση του Δημοτικού Νεκροταφείου Πραμάντων ξεκίνησε με την εκκαθάριση των μνημείων που επί δεκαετίες ήταν εγκαταλειμένα, με αποτέλεσμα να έχουν μετατραπεί σε εστίες κινδύνου και μόλυνσης. Έτσι θα δημιουργηθούν διάδρομοι και νέες θέσεις μνημάτων.
Διαμορφώνεται επίσης ο εσωτερικός χώρος του οικίσκου της εισόδου για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.
Σημαντική είναι επίσης η παρέμβαση που θα γίνει το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα με τη  προμήθεια και τοποθέτηση ατομικών μαρμάρινων οστεοφυλακίων εξωτερικού χώρου, που θα επιλύσει σε μεγάλο βαθμό το χρόνιο μεγάλο πρόβλημα της φύλαξης των οστεοφυλακίων.


Αναλυτικά τα αποτελέσματα των εκλογών ανά Δ.Ε. στο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων


 





  ΣΥΡΙΖΑ  ΝΔ  ΠΑΣΟΚ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ  ΑΡΙΣΤΕΡΑ  ΚΚΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ  ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Τ.Κ. ΒΑΘΥΠΕΔΟΥ 21 28 37 12 11            4 1
Τ.Κ. ΚΑΛΑΡΡΥΤΩΝ 62 69 20 6 27 4 12
Δ.Ε.ΚΑΤΣΑΝΟΧΩΡΙΩΝ 547 458 349 149 86 63 65
Τ.Κ. ΜΑΤΣΟΥΚΙΟΥ 88 83 30 10 15 11 8
Δ.Ε.ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ 424 358 230 67 126 52 46
Τ.Κ. ΣΥΡΡΑΚΟΥ 118 103 76 39 18 12 6
Δ.Ε. ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ 405 374 304 118 52 49 46
 






Τα αποτελέσματα των εκλογών στο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων

Θέση Κόμμα Ποσοστό Ψήφοι
1 ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό κοινωνικό μέτωπο 30,01% 1.665
2 Νέα Δημοκρατία 26,55% 1.473
3 ΠΑΣΟΚ 18,85% 1.046
4 Δημοκρατική Αριστερά 7,23% 401
5 ΚΚΕ 6,04% 335
6 Ανεξάρτητοι Ελληνες - Πάνος Καμμένος 3,51% 195
7 Λαικός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή 3,32% 184
8 ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ 0,79% 44
9 δημιουργία, ξανά! 0,68% 38
10 ΛΑΟΣ 0,61% 34

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Θερινό Σχολείο στο Κωστήτσι

Θερινό Σχολείο από το Διεπιστημονικό Κέντρο Ηπείρου, με θέμα “Γνωρίζοντας τον αυτισμό”

Το Διεπιστημονικό Κέντρο Ηπείρου, διοργανώνει Θερινό Σχολείο με θέμα “Γνωρίζοντας τον αυτισμό”, από την Παρασκευή 29 Ιουνίου έως την Κυριακή 1 Ιουλίου 2012, με διαμονή στο Ξενοδοχείο “PRINCESS LANASSA”, στο Κωστήτσι, 25 λεπτά από τα Ιωάννινα.
Το Θερινό Σχολείο θα πραγματοποιηθεί από την επιστημονική ομάδα του Διεπιστημονικού Κέντρου Ηπείρου, αποτελούμενη από τις ΛογοθεραπεύτριεςΜαρία Ιγνατίου (M.S.c, MRCSLT) και Γλυκερία Λώλη (M.A.), την Εργοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Αναγνώστου και τον Ψυχολόγο Μιχάλη Τσεντσερή (M.A.-Msc-Med).
Επίσημος προσκεκλημένος ο Φώτης Μωρόγιαννης (MD PhD) Ψυχίατρος, Διδάκτωρ Ιατρικής Παν/μίου Ιωαννίνων.
Τηλεδιάσκεψη με την Άννα Πλέσσα (ME.d, BCBA), Σχολική Ψυχολόγο, Αναλύτρια Συμπεριφοράς, Επιστημονική Υπεύθυνη στο “Μονορόδι”, Σύμβουλο PECS και τον Ιγνάτιο Καφαντάρη, Παιδοψυχίατρο, Κλινικό Υπεύθυνο στο “Μονορόδι”.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εισηγήσεις, διαλέξεις, ομάδες εργασίας και συζητήσεις με τους ειδικούς.
Στο Θερινό Σχολείο μπορούν να συμμετάσχουν γονείς, εκπαιδευτικοί, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, φοιτητές λογοθεραπείας, παιδαγωγικών σχολών και σχολών επαγγελμάτων υγείας, καθώς και όσοι ασχολούνται με τις Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές.

Πληροφορίες – Εγγραφές:
τηλ.6986180630
http://www.diepistimoniko.gr 

Έγγραφο του Δημάρχου Γιάννη Σεντελέ για το έργο Ελληνικό - Καλέντζι

Προβλήματα παρουσιάζονται στην εκτέλεση της εργολαβίας Ελληνικό - Καλέντζι και κυρίως στο τμήμα από το Ελληνικό μέχρι τη Φανερωμένη. Οι εργασίες έχουν σταματήσει εδώ και πολύ καιρό.
Τις ανησυχίες του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων εξέφρασε η αντιδήμαρχος Ελένη Κολοκούρη προς τους επιβλέποντες του έργου από την πλευρά της Περιφέρειας. Απλήρωτοι εργαζόμενοι αλλά και νέα ζητήματα απαλλοτριώσεων που προκύπτουν αναφέρθηκαν σαν οι σημαντικότερες αιτίες για την καθυστέρηση του έργου.
Με έγγραφό του προς την Περιφέρεια ο Δήμαρχος Γιάνης Σεντελές αναφέρεται στο σημαντικό για την περιοχή μας αυτό θέμα και ζητά απαντήσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων.

Το έγγραφο του Δημάρχου:

Με ανησυχία παρατηρούμε τις τελευταίες εξελίξεις στην εκτέλεση του έργου «Βελτίωση- ασφαλτόστρωση της 2ης Επαρχιακής οδού από κόμβο Ελληνικού έως Καλέντζι» και συγκεκριμένα για το τμήμα του δρόμου από Ελληνικό μέχρι Φανερωμένη, του οποίου οι εργασίες έχουν σταματήσει εδώ και πολύ καιρό.
Από την διακοπή των εργασιών τα προβλήματα που δημιουργούνται στην περιοχή μας είναι πολλά. Από τον συγκεκριμένο δρόμο περνούν καθημερινά πολλά αυτοκίνητα προς το νότιο τμήμα του Νομού Ιωαννίνων αλλά και προς τα χωριά του Νομού Άρτας.
Οι διερχόμενοι οδηγοί αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα κατά την διέλευση τους, με τον φόβο καταπτώσεων από τα πρανή που έχουν δημιουργηθεί αλλά και βλάβη στα αυτοκίνητα τους λόγω του ότι ο δρόμος  είναι ελλιπώς χαλικοστρωμένος και με πολλές λακκούβες.
Σημαντικό πρόβλημα επίσης δημιουργεί στην υπό εκτέλεση εργολαβία «Ύδρευση Δ.Δ Δήμου Κατσανοχωρίων» η οποία καθυστερεί η ολοκλήρωσης της διότι περνά από τμήματα του δρόμου που δεν έχει διαμορφωθεί η χάραξη του ή από τμήματα στα οποία δεν έχουν διαμορφωθεί τα τελικά υψόμετρα. Το συγκεκριμένο έργο θα υδρεύει όλη την Τ.Κ Ελληνικού η οποία παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα ύδρευσης κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Έχουν δοθεί μέχρι 30/9/2012,  (5) παρατάσεις του χρόνου ολοκλήρωσης του.
Το έργο είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» και η παράταση ολοκλήρωσης των προγραμμάτων αυτών είναι μέχρι 31/12/2012. Συνεπώς πρέπει άμεσα να συνεχιστούν οι εργασίες διαφορετικά δεν θα είναι εφικτή η ολοκλήρωση του με συνέπειες για ολόκληρη την Τ.Κ.  Ελληνικού.
            Παρακαλούμε  να μας ενημερώσετε για τους λόγους καθυστέρησης του έργου καθώς και τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η υπηρεσία σας για την συνέχιση και ολοκλήρωση του.  


Ο Δήμαρχος


Ιωάννης Α. Σεντελές



Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής

 Έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής παρουσιάστηκε από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και των Νηπίων,την Τρίτη 16 Ιουνίου στην άνω πλατεία (πάρκο) Πραμάντων.
Τα παιδιά  τελείωσαν έτσι τα δωρεάν μαθήματα ζωγραφικής , χαρακτικής και γλυπτικής που προσέφεραν οι εκπαιδευτικοί των σχολείων του χωριού μας Γαζάνη Μαρία και Πάτκου Δήμητρα.

Ήταν ένα ευχάριστο απόγευμα με την χαρά των παιδιών έκδηλη στα πρόσωπά τους, έχοντας να επιδείξουν μερικά από τα έργα που είχαν φτιάξει καθόλη την διάρκεια των μαθημάτων.

Ο  Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Πραμάντων ευχαριστούν θερμά την Δασκάλα Γαζάνη Μαρία και την Νηπιαγωγό 
Πάτκου Δήμητρα για την πολύτιμη βοήθειά τους και την διάθεση που έδειξαν  να μάθουν στα παιδιά μας Ζωγραφική,Χαρακτική και Γλυπτική.
Επίσης ευχαριστούν τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων για την αίθουσα που  παραχώρησε.
Πηγή: www.pramantamaniac.blogspot.com

Δημοπρατείται η βελτίωση και ασφαλτόστρωση της πρόσβασης προς τον Μπάρο από την πλευρά των Τρικάλων

Ένα έργο που εδώ και αρκετά χρόνια είχε τελματώσει προκαλώντας πολλά προβλήματα σε όσους ήθελαν να προσεγγίσουν την περιοχή των Τζουμέρκων από την πλευρά των Τρικάλων είναι πλέον στην τελική ευθεία της δημοπράτησής του και της έναρξης της κατασκευής του.
Πρόκειται για το έργο της βελτίωσης του δρόμου από την Ανθούσα προς το Μπάρο, του οποίου η αφαλτόστρωση δεν ολοκληρώθηκε από την προηγούμενη εργολαβία, που βρίσκονταν σε εξέλιξη στην περιοχή, λόγω προβλημάτων με τον ανάδοχο του έργου.
Η Δημοτική Αρχή από την πρώτη στιγμή, κατανοώντας τη σημαντικότητα του δρόμου αυτού όχι μόνο για τους συνδημότες μας των Καλαρρυτών και του Ματσουκίου αλλά και για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας, ασχολήθηκε επισταμένως με το εν λόγω θέμα. Ο Δήμαρχος Γιάννης Σεντελές επισκέφθηκε τον Περιφερειάρχη θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό ενώ ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιώργος Κότσιας είχε συνεχείς επαφές με τον Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων κ. Χρ. Μιχαλάκη.
Σε προγραμματισμένη συνάντησή τους πριν λίγο χρονικό διάστημα στα Τρίκαλα ο κ. Μιχαλάκης διαβεβαίωσε ότι σύντομα το έργο θα δημοπρατηθεί.
Πράγματι από την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων δημοπρατείται στις 26 Ιουνίου το έργο "Βελτίωση & ασφαλτόστρωση οδού Χαλίκι - όρια Ν. Τρικάλων, Σύνδεση με το Μέτσοβο" με υποέργο το: "Βελτίωση και ασφαλτόστρωση οδού Ανθούσα - Μπάρος (όρια Νομού Τρικάλων - Σύνδεση με Καλλαρύτες) (Ολοκλήρωση)" προϋπολογισμού 960.000,00 €

Διαβάστε για τη συνάντηση με τον κ. Μιχαλάκη εδώ: http://voreiatzoumerka.blogspot.gr/2012/05/blog-post.html

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Δημοπράτηση του έργου: "Ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων οικισμού Τσόπελα Τ.Κ. Πραμάντων"

Ένα σημαντικό έργο προϋπολογισμού 329.000,00 € που αφορά την ανάπλαση του οικισμού Τσόπελα Πραμάντων δημοπρατείται στις 10 Ιουλίου.

Περισσότερα για το έργο στο: http://voreiatzoumerka.blogspot.gr/2012/04/o.html

Ένα ακόμη έργο του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων στο ΕΣΠΑ. «Κατασκευή – σήμανση μονοπατιών και θέσεων θέας ποταμού Αράχθου Δ.Ε. Κατσανοχωρίων Δήμου Βορείων Τζουμέρκων»

Με απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, η πράξη: «Κατασκευή – σήμανση μονοπατιών και θέσεων θέας ποταμού Αράχθου Δ.Ε. Κατσανοχωρίων Δήμου Βορείων Τζουμέρκων».

Ο προϋπολογισμός της πράξης ανέρχεται σε 470.000 ευρώ
και περιλαμβάνει εργασίες ανάδειξης – ανάπλασης και συντήρηση των μονοπατιών Γέφυρα Πλάκας – όρια Νομού, Κελέν – Παληογέφυρο, Πλατανούσα- Ξηροβούνι.

Με την υλοποίηση της Πράξης θα διαμορφωθούν τρεις πεζοπορικές διαδρομές, οι οποίες θα οδηγήσουν σε αύξηση του τουριστικού ενδιαφέροντος για την περιοχή και στην ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών, καθώς δίνεται η δυνατότητα στους κατοίκους της περιοχής και στους επισκέπτες – περιπατητές να θαυμάσουν το απαράμιλλου φυσικού κάλλους τοπίο, να επισκεφτούν τους νερόμυλους και τα διάφορα ξωκλήσια. Επίσης με την υλοποίηση της Πράξης  επιτυγχάνεται η προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος καθώς όλες οι επεμβάσεις και οι κατασκευές θα είναι ήπιας μορφής.


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το «Diava of Tzoumerka – Mountain Relay»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε προχθές το βράδυ το η μεγάλη αθλητική διοργάνωση που ξεκίνησε στις 7 π.μ. από το Αθαμάνιο, τερματίστηκε στο ιστορικό Συρράκο και οργανώθηκε για πρώτη φορά στον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων.   
Όπως είναι γνωστό η Ένωση Αθλητικών Σωματείων ΣΕΓΑΣ Ηπείρου και οι Δήμοι Βορείων και Κεντρικών Τζουμέρκων, διοργάνωσαν για πρώτη φορά τον αγώνα δρόμου σε βουνό με την επωνυμία «Diava of Tzoumerka – Mountain Relay». Απώτερος σκοπός των διοργανωτών είναι ο αγώνας αυτός δρόμου να καταστεί θεσμός και να πραγματοποιείται κάθε χρόνο
Ο αγώνας κάλυπτε συνολική απόσταση περίπου πάνω από 100 χιλιόμέτρα και θετικής υψομετρικής ανάβασης πάνω από 3000μ.
Η μεγάλη αθλητική διοργάνωση οργανώθηκε για πρώτη φορά στον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων και διεξήχθη με τη μορφή σκυταλοδρομίας 
Ωστόσο μπορούσαν και μεμονωμένοι αθλητές να καλύψουν (!!!) την απόσταση χωρίς αλλαγή.
Ο αγώνας διάβηκε όλη την οροσειρά των ιστορικών και πανέμορφων Τζουμέρκων. Ξεκίνησε από το χωριό Αθαμάνιο του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων στις 07:20, και ολοκληρώθηκε στο ιστορικό χωριό Συρράκο, του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων στις 22:45, καλύπτοντας συνολική απόσταση 103.2 χιλιομέτρων, που στο σύνολό τους ήταν στο βουνό σε υψόμετρο 1.100μ μέχρι 1.600μ.

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Μια ακόμη ένταξη έργου του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων στο ΕΣΠΑ

Με απόφαση του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη εντάσσεται στο ΕΣΠΑ η πράξη «Ανάπλαση περιπατητικής διαδρομής Καλαρρύτες – Μύλος Κουιάσα – Γέφυρα Φιλο της Τ.Κ. Καλαρρυτών Δήμου Βορείων Τζουμέρκων», με προϋπολογισμό 310.000 ευρώ.
Η πράξη περιλαμβάνει εργασίες ανάδειξης – ανάπλασης και βελτίωσης της περιπατητικής διαδρομής, που ξεκινά από τον οικισμό των Καλαρρυτών και καταλήγει στον Καλαρρύτικο ποταμό στη θέση Μύλος Κουιάσας
Με την υλοποίηση της πράξης θα διαμορφωθούν δύο πεζοπορικές διαδρομές, μήκους 2+250 km και 2+500 km αντίστοιχα, με μικρό βαθμό δυσκολίας, ενώ αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση του τουριστικού ενδιαφέροντος για την περιοχή και στην ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών. 
Επίσης, επιτυγχάνεται η προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς όλες οι επεμβάσεις και οι κατασκευές θα είναι ήπιας μορφής και συμβατές με την τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική.

Είναι ένα ακόμη έργο του Δήμου Βορείων τζουμέρκων που εντάσσεται στο ΕΣΠΑ και θα δώσει πνοή στην ευρύτερη περιοχή.

Επαναπροκήρυξη για την πρόσληψη 41 ατόμων στον φορέα διαχείρησης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων. Λήξη προθεσμίας υποβολής αιτήσεων 14 Ιουνίου

Προκηρύσσονται απο χθές μέσω της Αστικής Μη κερδοσκοπικής Εταιρείας «Πίνδος Περιβαλλοντική» θέσεις 41 ατόμων, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, για την υλοποίηση έργου Κοινωφελούς Χαρακτήρα (ΚΟΧ) με τίτλο: «Προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος στο Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου», εντός των ορίων των Δήμων Βορείων Τζουμέρκων, Μετσόβου και Ιωαννιτών, στα πλαίσια της υλοποίησης του εγκεκριμένου προγράμματος «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα», το οποίο εντάσσεται στο Ε.Π. «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ» και συγχρηματοδοτείται από το ΕΚΤ (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο).
Η προκύρηξη αυτή είχε ανακοινωθεί και στις 25  Απριλίου αλλά λόγω των Βουλευτικών εκλογών του Μαίου είχε «παγώσει». 

Απέχουν αύριο από τα καθήκοντά τους οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης στην Ήπειρο!

Από την Π.Ε.Δ. Ηπείρου ανακοινώνεται ότι σε συνέχεια της χθεσινής απόφασης και μετά από νεότερη συνεδρίαση, εκτιμώντας την δύσκολη συγκυρία που βρίσκεται σήμερα η Χώρα μας και οι πολίτες της, και το γεγονός ότι βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν τις εκλογές για ανάδειξη νέας κυβέρνησης, το αυριανό (07.06.2012) κλείσιμο των Δημαρχείων της Ηπείρου ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ να είναι συμβολικό και να γίνει σε επίπεδο πολιτικού προσωπικού και αποχής των αιρετών από την άσκηση των καθηκόντων τους σε όλα τα επίπεδα, έτσι ώστε τα προβλήματα που τυχόν θα αντιμετωπίσουν οι συνδημότες μας στις αυριανές τους συναλλαγές με τις υπηρεσίες μας να είναι όσο το δυνατό πιο περιορισμένα.Είναι γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι Δήμοι στην άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, ελλείψει επαρκούς χρηματοδότησης από την πολιτεία, με συνέπεια αυτοί να μην μπορούν να ανταποκριθούν τόσο στις επιπλέον αρμοδιότητες που έχουν αναλάβει με τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», όσο και στις ανάγκες των δημοτών τους, που με την σημερινή οικονομική συγκυρία είναι ακόμα περισσότερες και επιτακτικές, και χρειάζονται τους δήμους δίπλα τους και αρωγούς.

Ο εορτασμός της Αγίας Τριάδας - Αγίου Πνεύματος στο Μονολίθι

Με την περιφορά της εικόνας, το παραδοσιακό καγκελάρι (μετά από πολλά χρόνια) και στη συνέχεια τζουμερκιώτικο γλέντι έγινε ο εορτασμός της πολιούχου του Μονολιθίου Αγίας Τριάδας, την Κυριακή 3 Ιουνίου.
Παρόντες ο Δήμαρχος Γιάννης Σεντελές, οι αντιδήμαρχοι Ελενίτσα Κολοκούρη , Σωκράτης Γκρέστας, και Χρήστος Σκαμνέλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Τάκης Τσιλογιάννης, Βαγγέλης Μέγας, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Πλατανούσας Κώστας Νταλίτσας και πολλοί Μονολιθιώτες και φίλοι.



Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου



Το Δημοτικό Συμβούλιο Βορείων Τζουμέρκων θα συμεδριάσει την Τετάρτη 6 Ιουνίου και ώρα 19:00 με τα παρκάτω θέματα στην ημερήσια διάταξή του.





  1. Αναμόρφωση Τεχνικού Προγράμματος και Προυπολογισμού Οικονομικού έτους 2012. Εισηγητής ο κ. Ι. Σεντελές, Δήμαρχος.
  2. Έγκριση επιχορήγησης Οργανισμού Πολιτισμού Άθλησης και Παιδικής Μέριμνας Δήμου Βορείων Τζουμέρκων. Εισηγητής ο κ. Ι. Σεντελές, Δήμαρχος.
  3. Ορισμός εδρών και περιμετρικών ζωνών των Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων. Εισηγητής ο κ. Ι. Σεντελές, Δήμαρχος.
  4. Στήριξη της πρότασης για την ίδρυση Παραρτήματος του «Μουσείου Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων» στους Καλαρρύτες. Εισηγητής ο κ. Γ. Κότσιας, Δημοτικός Σύμβουλος.
  5. Σύναψη σύμβασης παροχής υπηρεσίας αποκομιδής απορριμμάτων. Εισηγητής ο κ. Ι. Σεντελές, Δήμαρχος.
  6. Παράταση προθεσμίας περαίωσης του έργου: «Διάνοιξη δρόμου Συνοικίας Θανασέικα Τ.Κ. Πραμάντων» Δήμου Βορείων Τζουμέρκων. Εισηγήτρια η κ. Ε. Κολοκούρη, Αντιδήμαρχος.
  7. Παράταση προθεσμίας περαίωσης του έργου: «Βελτίωση εσωτερικού οδικού δικτύου Τ.Κ. Ραφταναίων» Δήμου Βορείων Τζουμέρκων. Εισηγήτρια η κ. Ε. Κολοκούρη, Αντιδήμαρχος.
  8. Έγκριση Πρωτοκόλλου Προσωρινής παραλαβής του έργου «Διαμόρφωση πλατείας Δ.Δ. Ελληνικού» Δήμου Βορείων Τζουμέρκων. Εισηγήτρια η κ. Ε. Κολοκούρη, Αντιδήμαρχος.
  9. Αιτήσεις Δημοτών. Εισηγητής ο κ. Ν. Βαΐτσης Αντιδήμαρχος.

Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Επιστολή της Α.Ε. Ραφταναίων για το θέμα των επιχορηγήσεων

Με επιστολή της προς το Δήμαρχο Γιάννη Σεντελέ η Α.Ε. Ραφταναίων διευκρινίζει ότι η αδυναμία επιχορήγησής της από το Δήμο Βορείων Τζουμέρκων δεν οφείλεται σε απροθυμία της Δημοτικής Αρχής αλλά στο καταστατικό της.
Η επιστολή έρχεται να δικαιώσει απόλυτα τη θέση της Δημοτικής Αρχής, όπως αυτή εκφράστηκε στην επιστολή της προς τα αθλητικά σωματεία και να αποδείξει ότι είναι φτηνή σπέκουλα η προσπάθεια κάποιων να στρέψουν τους ανθρώπους, που ασχολούνται με τον αθλητισμό, εναντίον της.

Η επιστολή της Α.Ε. Ραφταναίων:

Αγαπητέ κ. Δήμαρχε

Μέσω του έγγραφου που μας στείλατε, αλλά και μέσω δημοσιευμάτων, πληροφορηθήκαμε ότι έχει τεθεί το θέμα της οικονομικής βοήθειας από τη μεριά του Δήμου προς τα τοπικά αθλητικά σωματεία. Η αλήθεια είναι πως η οικονομική κατάσταση του συνόλου των αθλητικών σωματείων είναι τραγική. Κάθε μορφή βοήθειας είναι σημαντική για τη βιωσιμότητα των ομάδων.
 Η ΑΕ Ραφταναιων είναι μια ομάδα με κοινωνική αναφορά στο Δήμο βόρειων Τζουμέρκων που θεωρούμε πως συμβάλει στο να ακούγεται με θετικό τρόπο η περιοχή μας ,καθώς φέτος θα αγωνίζεται στην μεγαλύτερη κατηγορία του νομού. Εμείς σαν διοίκηση έχουμε σχεδόν 10 χρόνια στο τιμόνι της ομάδας και πλέον έχουμε αποκτήσει μια σχετική εμπειρία. Αυτή λοιπόν η εμπειρία μας κάνει να έχουμε αρκετά μεγάλη γνώση των δυνατοτήτων που έχει ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων στο να μας βοηθήσει οικονομικά.
Η πραγματικότητα είναι πως αρκετές φορές έχουμε κουβεντιάσει με τη δημοτική αρχή το θέμα μιας και αυτά τα 10 χρόνια η πόρτα του δήμου ήταν πάντα ανοιχτή για μας. Είναι όμως ξεκάθαρο ότι όσο το καταστατικό της ομάδας μας αναφέρει σαν έδρα του σωματείου την Ανατολή Ιωαννίνων είναι αδύνατη η απ ευθείας οικονομική βοήθεια του δήμου προς την ομάδα μας. Αυτός είναι κι ο λόγος άλλωστε που ποτέ δεν έχουμε καταθέσει ανάλογο αίτημα προς τον Δήμο .
Έχουμε απόλυτη ανάγκη την όποια βοήθεια μπορούμε να λάβουμε από τον Δήμο η οποιοδήποτε άλλο φορέα της περιοχής καθώς η οικονομική κατάσταση της ομάδας είναι πραγματικά πολύ δύσκολη. Έχουμε όμως απόλυτη επίγνωση πως παρά την διάθεση που πάντα υπήρχε από την μεριά της Δημοτικής Αρχής η απευθείας οικονομική επιδότηση δεν μπορεί να γίνει
Σας ευχαριστούμε όλους εκ των προτέρων για το ενδιαφέρον που δείχνετε για την προσπάθεια μας και ευχόμαστε να σας δούμε σε κάποιο από τα παιχνίδια της ΑΕ Ραφταναιων. Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε ότι μπορούμε για να ακούγεται η περιοχή  μας σε όλο το νομό μέσω της ομάδας μας. Ειμαστε σίγουροι ότι και εσείς θα συνεχίσετε να μας στηριζετε με όποιο τρόπο μπορείτε όπως άλλωστε κάνατε και μέχρι τώρα

Για την ΑΕ Ραφταναιων
Παπαδημητρίου Ανδρέας

       Σημειώνουμε επίσης πως σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Δήμαρχος με τον Πρόεδρο της Ομάδας της Αετοράχης κ. Κώστα Γερογιάννη διευκρινίστηκε από την πλευρά του προέδρου ότι η μη εκταμίευση μέχρι σήμερα της επιχορήγησης προς την ομάδα οφείλεται αποκλειστικά στην μη προσκόμιση εκ μέρους της ομάδας όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών.
         Και εδώ επίσης αποδεικνύεται ότι οι ισχυρισμοί κάποιων δεν είναι παρά ψευδείς αντιπολιτευτικές κορώνες.

(Μπορείτε να διαβάσετε την επιστολή του Δημάρχου προς τα Αθλητικά Σωματεία εδώ:http://voreiatzoumerka.blogspot.gr/2012/05/blog-post_13.html)




Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Δελτίο τύπου του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων σχετικά με τη σύσκεψη φορέων για το θέμα της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Ελληνικού

Για την ευρεία σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων εκδόθηκε το παρακάτω ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:

            






              Την Τετάρτη 30 Μαΐου πραγματοποιήθηκε, μετά από το κάλεσμα του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, ευρεία σύσκεψη φορέων για ενημέρωση και συζήτηση γύρω από το θέμα της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Ελληνικού.
Εκπροσωπήθηκαν σύλλογοι της ευρύτερης περιοχής του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων, Τοπικές Κοινότητες, Δήμοι, Επιτροπές Αγώνα, Περιφερειακές και Δημοτικές Παρατάξεις, Κόμματα και λοιποί φορείς.
Έγινε ενημέρωση από το Δήμαρχο Βορείων Τζουμέρκων και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων.
Οι φορείς που συμμετείχαν εκδήλωσαν στις τοποθετήσεις τους την έντονη ανησυχία τους για την προβληματική λειτουργία του ΧΥΤΑ Ελληνικού και τις επιπτώσεις που αυτή έχει στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.
Η συντριπτική πλειοψηφία των εκπροσώπων των φορέων εξέφρασε τη στήριξή της στο αίτημα του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων για άμεση αναστολή της λειτουργίας του ΧΥΤΑ, ο οποίος, σύμφωνα με το πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής, βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ευθύνεται για τη μόλυνση που έχει εμφανιστεί σε πηγές περιφερειακά του ΧΥΤΑ.
Μέσα από τη συζήτηση και τις τοποθετήσεις προέκυψε ότι κύριο μέλημα κατά το επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει να είναι η ευαισθητοποίηση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής με τη συστηματική ενημέρωση τους και την κινητοποίησή τους απέναντι στο σοβαρό αυτό πρόβλημα. Παράλληλα θα πρέπει να εξαντληθούν οι δυνατότητες δικαστικής αντιμετώπισης του θέματος καθώς και των παρεμβάσεων των αρμόδιων επιτροπών περιβάλλοντος σε Ελληνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Τέλος αποφασίστηκε η δημιουργία Επιτροπής Στήριξης με τη συμμετοχή εκπροσώπων των φορέων για τον συντονισμό των προσπαθειών, τον καθορισμό και τον σχεδιασμό των κινήσεων.
Η λειτουργία του ΧΥΤΑ Ελληνικού δεν είναι υπόθεση μόνο των κατοίκων της περιοχής γύρω από τον ΧΥΤΑ .
Μας αφορά όλους.

Επί τη ευκαιρία θα θέλαμε να αναφερθούμε στο σχετικό ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του Δήμου Ιωαννιτών, όπου υπήρχαν αναφορές στον τρόπο με τον οποίο προσκλήθηκαν οι φορείς από το Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, με τη χρησιμοποίηση μάλιστα κατηγοριών και βαρέων εκφράσεων.
Λυπούμαστε για την έλλειψη ψυχραιμίας και δεν κατανοούμε την ενόχληση.
Είναι ανακριβές ότι δεν ενημερώθηκε ο Δήμος Ιωαννιτών. Οι πρώτοι που έλαβαν γνώση της ευρείας σύσκεψης ήταν οι Δήμοι του Νομού Ιωαννίνων. Συγκεκριμένα ο Δήμος Ιωαννιτών ειδοποιήθηκε με fax στις 25 Μαΐου και ώρα 13:26μ.μ. Στη συνέχεια δόθηκε το δελτίο τύπου στα Μ.Μ.Ε. και η Επιτροπή Αγώνα στα πλαίσια οργάνωσης της σύσκεψης, ήρθε σε επαφή τηλεφωνικά με προέδρους και μέλη φορέων του Λεκανοπεδίου.
Σε τι συνίσταται λοιπόν, η «ωμή παρέμβαση στην εσωτερική λειτουργία του Δήμου» και η «αμετροέπεια» εκ μέρους του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων;
Κανείς δεν αποκλείστηκε από την ευρεία σύσκεψη της περασμένης Τετάρτης και πάντως όχι οι Δήμοι, που ήταν οι πρώτοι που ειδοποιήθηκαν. Κανείς δεν αποκλείεται επίσης από τις συγκεντρώσεις κατοίκων και φορέων, που θα γίνουν σε χωριά του Λεκανοπεδίου και στις οποίες μπορεί να παραστεί και να τοποθετηθεί αναλόγως όποιος το επιθυμεί.
 

Ευρεία σύσκεψη φορέων για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Ελληνικού


Με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων, συλλόγων και κομμάτων πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η ευρεία σύσκεψη που είχε καλέσει ο δήμος Β. Τζουμέρκων με θέμα τον ΧΥΤΑ στο Ελληνικό.
Σκοπός της ήταν η όσο το δυνατόν καλύτερη ενημέρωση πάνω στο θέμα αυτό από τη σκοπιά που το έχει προσεγγίσει ο δήμος, ο οποίος είναι γνωστό ότι ζητά να ανασταλεί η λειτουργία του μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις που προτείνει άλλωστε και η επιστημονική επιτροπή της περιφέρειας Ηπείρου με το πόρισμά της.
Αυτό που αποφασίστηκε ήταν να ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες συσκέψεις ή να γίνουν ακόμα και ομιλίες σε κατοίκους και φορείς όλου του λεκανοπεδίου με στόχο να υπάρξει μια συνολικότερη ενημέρωση με την ελπίδα να δημιουργηθεί κοινωνική πίεση σε όσους αντιτίθενται στο κλείσιμο του ΧΥΤΑ μέχρι η λειτουργία να είναι η προβλεπόμενη και να μην ρυπαίνει το περιβάλλον.
 Παράλληλα ο δήμαρχος Γιάννης Σεντελές απάντησε και στην ανακοίνωση του δήμου Ιωαννιτών που τον κατηγορούσε για ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά του λέγοντας ότι πως ήταν ενήμερος για τη συνάντηση με φαξ που του στάλθηκε στις 25 Μαΐου από το δημαρχείο Ιωαννίνων.

Η ενημέρωση ξεκίνησε με τον κ. Σεντελέ να τονίζει πως «η δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό απέτυχε. Ο ΧΥΤΑ βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης». Κάθε μέρα που
περνά η Λίμνη, ο Άραχθος κι ότι ζει γύρω από αυτά επιβαρύνονται απ' τα μολυσμένα νερά του ΧΥΤΑ. Κι όσο το πρόβλημα αποσιωπάται τόσο διογκώνεται. Η ευθύνη δεν ανήκει μόνο στους κατοίκους του Ελληνικού και του Δήμου Β. Τζουμέρκων. Ευθύνη έχουμε όλοι μας και κυρίως όσοι ζουν στο Λεκανοπέδιο».