Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 30 Απριλίου

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βορείων Τζουμέρκων συνεδριάζει τη Δευτέρα 30 Απριλίου και ώρα 19:00 με 19 θέματα στην ημερήσια διάταξη.
Σημαντικές είναι οι 8 πρώτες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν και αφορούν τη διαδικασία υποβολής προτάσεων για ένταξη στο πρόγραμμα "Ολοκληρωμένα Σχέδια για την Αγροτική Αναγέννηση" τεσσάρων (4) έργων του Δήμου. Τα έργα αυτά είναι πλήρως ώριμα και θα ακολουθήσουν πολύ σύντομα οι προτάσεις για ένταξη στο ίδιο πρόγραμμα ακόμα τεσσάρων (4) έργων.

Η ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης:

  1. Απόφαση υποβολής πρότασης για ένταξη στο «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα – Ήπειρος, Άξονας Προτεραιότητας: Αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής Ηπείρου, Θεματική Προτεραιότητα: Ολοκληρωμένα σχέδια για την αστική και αγροτική αναγέννηση, Κατηγορία Πράξης: Ολοκληρωμένα σχέδια για την αγροτική αναγέννηση»,  της πράξης: «ΠΛΑΚΟΣΤΡΩΣΕΙΣ – ΚΑΛΝΤΕΡΙΜΙΑ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΜΑΤΣΟΥΚΙΟΥ» και έγκριση της σχετικής μελέτης. Εισηγητής ο κ. Ι. Σεντελές, Δήμαρχος.
  2. Απόφαση για σύναψη προγραμματικής σύμβασης του άρθρου 22 του Ν. 3614/2007, όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 13 του άρθρου 10 του Ν. 3840/2010 μεταξύ του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων και της Εταιρίας Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε.  για την πράξη: «ΠΛΑΚΟΣΤΡΩΣΕΙΣ – ΚΑΛΝΤΕΡΙΜΙΑ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΜΑΤΣΟΥΚΙΟΥ». Εισηγητής ο κ. Ι. Σεντελές, Δήμαρχος.
  3. Απόφαση υποβολής πρότασης για ένταξη στο «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα – Ήπειρος, Άξονας Προτεραιότητας: Αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής Ηπείρου, Θεματική Προτεραιότητα: Ολοκληρωμένα σχέδια για την αστική και αγροτική αναγέννηση, Κατηγορία Πράξης: Ολοκληρωμένα σχέδια για την αγροτική αναγέννηση», της πράξης: «ΔΑΣΟΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΧΕΙΜΑΡΡΟΥ ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ ΜΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ (ΤΜΗΜΑ: ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛAΤΕΙΑ)» και έγκριση της σχετικής μελέτης. Εισηγητής ο κ. Ι. Σεντελές, Δήμαρχος.
  4. Απόφαση για σύναψη προγραμματικής σύμβασης του άρθρου 22 του Ν. 3614/2007, όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 13 του άρθρου 10 του Ν. 3840/2010 μεταξύ του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων και της Εταιρίας Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε.  για την πράξη: «ΔΑΣΟΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΧΕΙΜΑΡΡΟΥ ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ ΜΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ (ΤΜΗΜΑ: ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛAΤΕΙΑ)». Εισηγητής ο κ. Ι. Σεντελές, Δήμαρχος.
  5. Απόφαση υποβολής πρότασης για ένταξη στο «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα – Ήπειρος, Άξονας Προτεραιότητας: Αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής Ηπείρου, Θεματική Προτεραιότητα: Ολοκληρωμένα σχέδια για την αστική και αγροτική αναγέννηση, Κατηγορία Πράξης: Ολοκληρωμένα σχέδια για την αγροτική αναγέννηση»,  της πράξης: «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ  ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΣΥΡΡΑΚΟΥ» και έγκριση της σχετικής μελέτης. Εισηγητής ο κ. Ι. Σεντελές, Δήμαρχος.
  6. Απόφαση για σύναψη προγραμματικής σύμβασης του άρθρου 22 του Ν. 3614/2007, όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 13 του άρθρου 10 του Ν. 3840/2010 μεταξύ του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων και της Εταιρίας Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε.  για την πράξη: «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ  ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΣΥΡΡΑΚΟΥ». Εισηγητής ο κ. Ι. Σεντελές, Δήμαρχος.
  7. Απόφαση υποβολής πρότασης για ένταξη στο «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα – Ήπειρος, Άξονας Προτεραιότητας: Αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής Ηπείρου, Θεματική Προτεραιότητα: Ολοκληρωμένα σχέδια για την αστική και αγροτική αναγέννηση, Κατηγορία Πράξης: Ολοκληρωμένα σχέδια για την αγροτική αναγέννηση»,  της πράξης: «ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΤΣΟΠΕΛΑ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΩΝ Τ. Κ. ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ» και έγκριση της σχετικής μελέτης. Εισηγητής ο κ. Ι. Σεντελές, Δήμαρχος.
  8. Απόφαση για σύναψη προγραμματικής σύμβασης του άρθρου 22 του Ν. 3614/2007, όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 13 του άρθρου 10 του Ν. 3840/2010 μεταξύ του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων και της Εταιρίας Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε.  για την πράξη: «ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΟΙΚΙΣΜΩΝ  ΤΣΟΠΕΛΑ  ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΩΝ Τ. Κ. ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ». Εισηγητής ο κ. Ι. Σεντελές, Δήμαρχος.
  9. Απόφαση για εκμίσθωση κτιρίου της Τ.Κ. Μιχαλιτσίου στη θέση «Γέφυρα Γκόγκου». Εισηγητής ο κ. Σ. Γκορτζής Αντιδήμαρχος.
  10. Έγκριση πρακτικού αγοράς ακινήτου στην Τ.Κ. Χουλιαράδων. Εισηγητής ο κ. Σ. Γκορτζής Αντιδήμαρχος.
  11. .Αναμόρφωση Τεχνικού Προγράμματος και Προϋπολογισμού οικ. Έτους 2012. Εισηγητής ο κ. Ι. Σεντελές, Δήμαρχος.
  12. Πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας μέχρι δύο μήνες για την αντιμετώπιση εποχιακών αναγκών (ανάγκες πυροπροστασίας) (άρθρο 20 παρ. 4 του Ν.2738/99). Εισηγητής ο κ. Ι. Σεντελές, Δήμαρχος.
  13. Πρόσληψη εργατικού και τεχνικού προσωπικού για απασχόληση στο Δήμο έως και πέντε ημερομίσθια κατ’ άτομο το μήνα, βάσει του Ν. 3584/07 άρθρο 210. Εισηγητής ο κ. Ι. Σεντελές, Δήμαρχος.
  14. Έγκριση μετακίνησης Δημάρχου στην Αθήνα. Εισηγητής ο κ. Ι. Σεντελές, Δήμαρχος.
  15. Έγκρισης μετακίνησης Δημάρχου στην Καβάλα. Εισηγητής ο κ. Ι. Σεντελές, Δήμαρχος.
  16. Παράταση προθεσμίας περαίωσης του έργου: «Ύδρευση Δ.Δ.» της Δ.Ε. Κατσανοχωρίων του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων. Εισηγήτρια η κ. Ε. Κολοκούρη, Αντιδήμαρχος.
  17. Παράταση προθεσμίας περαίωσης του έργου: «Διάνοιξη δρόμου προς Βλαχιώτη Τ.Κ. Ελληνικού» της Δ.Ε. Κατσανοχωρίων του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων. Εισηγήτρια η κ. Ε. Κολοκούρη, Αντιδήμαρχος.
  18. Παράταση προθεσμίας περαίωσης του έργου: «Διαμόρφωση προαύλιου χώρου κληροδοτήματος Τσίρκα» Δήμου Βορείων Τζουμέρκων. Εισηγήτρια η κ. Ε. Κολοκούρη, Αντιδήμαρχος.
  19. Αιτήσεις Δημοτών.

Η γιορτή του Αι Γιώργη στην Αετοράχη. Ένα ξεχωριστό έθιμο.

Με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο γιορτάζουν οι συνδημότες μας της Τ.Κ. Αετοράχης τη γιορτή του Αι Γιώργη. Μετά το σχόλασμα της λειτουργίας αρχίζει το γλέντι με την παραδοσιακή ορχήστρα, χωρίς μικροφωνικές εγκαταστάσεις, στο προαύλιο της εκκλησίας. Στη συνέχεια οι κάτοικοι ανοίγουν τα σπίτια τους και όλοι μαζί επισκέπτονται με τη συνοδεία της ορχήστρας τα σπίτια που ανοίγουν για την γιορτή. Μεζέδες, ποτά, κέφι και γλέντι, που πολλές φορές κρατάει μέχρι αργά το βράδυ.
Φέτος, λόγω του γεγονότος ότι η γιορτή δεν έπεφτε τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, αλλά και πολλών πενθών η συμμετοχή δεν ήταν μεγάλη. Το έθιμο όμως τηρήθηκε και μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν ο Δήμαρχος Γιάννης Σεντελές καθώς και οι αντιδήμαρχοι Σταύρος Γκορτζής, Ελένη Κολοκούρη και Σωκράτης Γκρέστας. Παρών ασφαλώς και ο εκπρόσωπος της Τ.Κ. Αετοράχης Σωτήρης Τζιάλας, που άνοιξε το σπίτι του, φιλοξένησε τους πανηγυρίζοντες και πρωτοστάτησε στο γλέντι.

Με φόντο τα Τζουμέρκα

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Η συνεργασία Συλλόγου και Δήμου θα κάνει πραγματικότητα τον χώρο εκδηλώσεων στην Πλατανούσα

Το όνειρο πολλών χρόνων για τη δημιουργία ενός χώρου εκδηλώσεων στην Πλατανούσα παίρνει το δρόμο για την υλοποίησή του. Πρόκειται για τη διαμόρφωση του χώρου πάνω από την Κεντρική Πλατεία της Πλατανούσας μέσα στη φυσική "αγκαλιά" των επιβλητικών βράχων. Η διαμόρφωση θα περιλαμβάνει και ένα πέτρινο υπαίθριο θέατρο.


Το περασμένο καλοκαίρι στην λαϊκή συνέλευση της Τοπικής Κοινότητας το θέμα είχε τεθεί από φορείς και κατοίκους. Ο Δήμαρχος Γιάννης Σεντελές είχε δεσμευθεί ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα ήταν έτοιμη η μελέτη. Πράγματι εκπονήθηκε σχετική μελέτη από την τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, η οποία αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο το χώρο.
Στη συνέχεια ο Σύλλογος Πλατανούσας Ιωαννίνων "η Αγία Παρασκευή" με έδρα την Αθήνα γνωστοποίησε με αίτησή της προς το Δήμο ότι προτίθεται να αναλάβει την πρωτοβουλία έναρξης των εργασιών  κατασκευής του έργου χρηματοδοτώντας τες με χρήματα του Συλλόγου και προσφορές Πλατανουσιωτών. Ο Δήμος θα συνδράμει, μέσα στα πλαίσια των οικονομικών του δυνατοτήτων, για την ολοκλήρωση του έργου.


Πρωτοβουλίες σαν αυτή δείχνουν ένα νέο δρόμο για υλοποίηση έργων, μέσα στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία. Άξιος συγχαρητηρίων ο Σύλλογος της Πλατανούσας.
Η Αίτηση του Συλλόγου Πλατανούσας:
        
        Ο Σύλλογός μας από πολλά χρόνια τώρα συνέλαβε την ιδέα της κατασκευής θεάτρου στην γενέτειρά μας στην Πλατανούσα. Θεωρεί ότι είναι αναγκαίο να κατασκευαστεί  μικρό θέατρο στο χωριό μας, αφενός διότι η Πλατανούσα είναι η γενέτειρα του μουσουργού Δημήτρη Δραγατάκη, του ποιητή Γιώργου Γκοτζιούλα και σπουδαίων άλλων ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών και αφετέρου διότι η θέση, επάνω από την Πλατεία ανάμεσα από τους θεόρατους βράχους με θέα τον Άραχθο, προσφέρεται από κάθε άποψη για την κατασκευή μικρού θεάτρου. Η θέση αυτή είναι έτοιμη από τη φύση, η οποία φύση εκεί μεγαλούργησε και μας προκαλεί να φτιάξουμε το θέατρο.
        Παλαιότερα είχαμε υποβάλλει αίτημα κατασκευής θεάτρου στο Δήμο Κατσανοχωρίων και ο τότε Δήμαρχος έκανε δεκτό το αίτημά μας. Μάλιστα στις 8 Αυγούστου 2009, κατά την εκδήλωση του Συλλόγου μας στα αποκαλυπτήρια της προτομής του μουσουργού Δημήτρη Δραγατάκη στην Πλατεία του χωριού μας, ο Δήμαρχος κ. Χήτας, δημόσια υποσχέθηκε ότι το θέατρο θα γίνει. Επίσης ο συμπατριώτης μας από το Ελληνικό Γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης, ο οποίος φιλοτέχνησε τις δυο προτομές του Γκοτζιούλα και του Δραγατάκη, εκείνη την ημέρα στην ομιλία του είπε ότι η θέση είναι έτοιμη για την κατασκευή θεάτρου και αξίζει στην Πλατανούσα να γίνει θέατρο.
Το ίδιο αίτημα το συμπεριλάβαμε και στις έγγραφες προτάσεις μας που κάναμε προς τον Πρόεδρο της Τ. Κ. Πλατανούσας κ. Κώστα Νταλίτσα, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του.
        Πρόσφατα επανήλθαμε και ζητήσαμε προφορικά από το νέο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων την υλοποίηση του αιτήματός μας και συγκεκριμένα την εκπόνηση των σχεδίων και της μελέτης του έργου. Στη λαϊκή συνέλευση που έγινε το περασμένο καλοκαίρι στο χωριό μας, ο Δήμαρχος κ. Σεντελές μας διαβεβαίωσε ότι μέχρι τέλος του έτους θα είχε εκπονηθεί η μελέτη.
        Πράγματι από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου εκπονήθηκαν τα σχέδια και η μελέτη του εν λόγω έργου, αντίγραφο των οποίων μας παραδώσατε.
        Ηδη επανερχόμαστε εγγράφως και επισημαίνουμε ότι η διαμόρφωση του χώρου επάνω από την Πλατεία σε χώρο εκδηλώσεων στον οποίο θα περιλαμβάνει και το μικρό πέτρινο θεατράκι θα δώσει μεγάλη αξία και κύρο στο χωριό μας.
        Γνωρίζουμε ότι στην συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία οι δυνατότητες του Δήμου είναι μειωμένες. Για το λόγο αυτό δηλώνουμε την πρόθεσή μας για οικονομική προσφορά από το Σύλλογό μας και μέλη του Συλλόγου μας, ώστε και με την αναλόγως των οικονομικών δυνατοτήτων συνδρομή του Δήμου σταδιακά να ολοκληρωθεί το έργο. Όλες δε οι εργασίες θα εκτελούνται με την σύμφωνη γνώμη και την επίβλεψη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου.
        Παρακαλούμε να γίνει δεκτό το αίτημά μας.

Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Δύο ακόμη έργα του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων στο ΕΣΠΑ

Δυό σημαντικά έργα που αφορούν σε ανάπλαση - ανάδειξη και συντήρηση παλιών μονοπατιών στις Τ.Κ. Καλαρρυτών και Ματσουκίου εντάχθηκαν με πρόσφατες αποφάσεις του Περιφερειάρχη Ηπείρου στο ΕΣΠΑ. Η μεγάλη προσπάθεια που έγινε από τη Δημοτική Αρχή Βορείων Τζουμέρκων και το Δήμαρχο Γιάννη Σεντελέ προσωπικά προς το ΥΠΕΚΑ ώστε  τα έργα αυτά να ενταχθούν μέσω της Διεύθυνσης Δασών, διότι διαφορετικά έπαιρναν το δρόμο της απένταξης, έπιασε τόπο και πλέον δύο σημαντικά, τουριστικά, χρηστικά και αναπτυξιακά έργα προϋπολογισμού 515.124,00 € και 178.000,00 € πολύ σύντομα θα δημοπρατηθούν.
Αναμένεται πολύ σύντομα επίσης η ένταξη δύο ακόμη παρόμοιων έργων, ενός ακόμη στην Τ.Κ. Καλαρρυτών  και ενός στη Δ.Ε. Κατσανοχωρίων στην παραράχθια περιοχή των Τ.Κ. Μονολιθίου και Πλατανούσας, προϋπολογισμών  της τάξεως των 400.000,00 € και 450.000,00 € αντίστοιχα.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των τεσσάρων αυτών έργων ξεπερνά το 1.500.000,00 €

"ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ "ΣΤΡΑΤΩΝΕΣ - ΣΚΑΛΑ ΠΡΟΣ ΣΥΡΡΑΚΟ - ΚΑΛΑΡΡΥΤΙΚΟ ΠΟΤΑΜΟ" ΤΗΣ T.K. ΚΑΛΑΡΡΥΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ"

Προϋπολογισμός: 515.124,00 € 
Απόφαση ένταξης: 1089 / 28-3-2012

Πρόκειται για την ανάδειξη - ανάπλαση και συντήρηση του υφιστάμενου παλιού μονοπατιού που χρησιμοποιούνταν για τη σύνδεση με τον ποταμό Καρρύτικο, για τις μεταφορές των προϊόντων, την πρόσβαση σε νερόμυλους, εξωκλήσια και την πρόσβαση σε φυσικές πηγές, χωράφια ή ποιμενικές εγκαταστάσεις. Η διαμόρφωση του μονοπατιού θα οδηγήσει στην αύξηση του τουριστικού ενδιαφέροντος για την περιοχή και την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προιόντος και των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών.
Με την υλοποίηση της ανωτέρω πράξης, θα διαμορφωθεί μια πεζοπορική
διαδρομή μήκους 1+400 Km, διάρκειας περίπου μίας ώρας και με μικρό βαθμό
δυσκολίας.

"ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Τ.Κ. ΜΑΤΣΟΥΚΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ"

Προϋπολογισμός: 178.000,00 € 
Απόφαση ένταξης:1501 / 18-4-2012


Η Προτεινόμενη πράξη έχει ως πρωταρχικό στόχο την αξιοποίηση των περιοχών φυσικού κάλλους που παρουσιάζουν τουριστικό ενδιαφέρον, την προστασία-ανάδειξη του περιβάλλοντος και την ασφαλή παραμονή των επισκεπτών μέσω της βελτίωσης και ανάδειξης περιπατητικών διαδρομών στην Τ.Κ. Ματσουκίου.
Πρόκειται για το "Μονοπάτι Ματσούκι - Άγιος Αθανάσιος" που χρησιμοποιείται καθημερινά από τους κατοίκους του οικισμού. Η προτεινόμενη περιπατητική διαδρομή αφορά στη διαμόρφωση του καταστρώματος του μονοπατιού, στην τοποθέτηση καλντεριμιού στο κατάστρωμα αυτού, στην κατασκευή μικρών τοίχων αντιστήριξης για την προστασία των περιπατητών, στην τοποθέτηση σιδηρών κιγκλιδωμάτων, όπου απαιτείται και στην τοποθέτηση ξύλινων πινακίδων πληροφόρησης.
Με την υλοποίηση της Πράξης θα έχει διαμορφωθεί στην Τ.Κ. Ματσουκίου η
περιπατητική διαδρομή:"Μονοπάτι Ματσούκι - Άγιος Αθανάσιος", η οποία θα
οδηγήσει στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος μέσω της βελτίωσης της προσπελασιμότητας της περιπατητικής διαδρομής. 
Επίσης, επιτυγχάνεται η προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς όλες οι επεμβάσεις είναι ήπιας μορφής και συμβατές με την τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική.

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Δόθηκε η έγκριση ίδρυσης εκτροφείου ορεινής πέρδικας στην Πράμαντα

Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα με την αρ. πρωτ. 11378/379/14-3-2012 απόφασή της η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκηαης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας εγκρίνει την ίδρυση εκτροφείου πτερωτών θηραμάτων (ορεινής πέρδικας) δυναμικότητας 300 γενητόρων στην Ε΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου σε δημοτική έκταση στη θέση "Τραγουδαρέικα ή Άγιος Νικόλαος" της Τ.Κ. Πραμάντων. Πρόκειται για τη θέση, όπου βρισκόταν το παλιό δημοτικό σχολείο του συνοικισμού, το οποίο πλέον βρίσκεται σε ερειπωμένη μορφή και το οποίο παραχώρησε με απόφασή του ο πρώην Δήμος Πραμάντων στην Ε΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρο. 
Παραθέτουμε στη συνέχεια αποσπάσματα από παλαιότερη δημοσίευση της εφημερίδας "Ελευθερία" γύρω από αυτό το θέμα:

Στη σκιά της Στρογγούλας, της κορυφής των Τζουμερκιώτικων βουνών, σε απόσταση λίγων μόλις χιλιομέτρων από τα Πράμαντα του δήμου Βορείων Τζουμέρκων, ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες και βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης, μία φιλόδοξη προσπάθεια της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου, σε συνεργασία με τον τοπικό Κυνηγετικό Σύλλογο Πραμάντων και τον οικείο δήμο. Αυτό που μέχρι πριν μερικά χρόνια θεωρούνταν αδύνατο να γίνει κυρίως λόγω της ευαισθησίας του είδους της ορεινής πέρδικας, της γνωστής στους κυνηγούς τουλάχιστον ως γκρέκα, είναι πλέον εφικτό όπως δείχνει η εμπειρία και η απόκτηση τεχνογνωσίας.
Η δημιουργία εκτροφείου ορεινής πέρδικας αποτελούσε διαχρονικά ένα στοίχημα για κάθε διοίκηση της Ε’ ΚΟΗ, όμως διάφοροι λόγοι δεν επέτρεπαν την υλοποίησή του.
Το νερό όμως μπήκε στο αυλάκι, μετά το πρώτο βήμα που έγινε και το οποίο αφορούσε στην παραχώρηση δημοτικής έκτασης περίπου 4 στρεμμάτων από τον πρώην δήμο Πραμάντων και νυν δήμο Βορείων Τζουμέρκων σε μία μαγευτική τοποθεσία, που θεωρείται και είναι ένας από τους πλουσιότερους βιοτόπους της ορεινής πέρδικας στην Ήπειρο.Η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της εκπόνησης των αρχιτεκτονικών σχεδίων και μελετών για το εκτροφείο της ορεινής πέρδικας και πριν από λίγες ημέρες στελέχη της Ομοσπονδίας, με μηχανικούς βρέθηκαν στο σημείο προκειμένου να κάνουν την πρώτη αποτύπωση και να προσχωρήσει η εκπόνηση των σχεδίων.
Όπως έχει τονίσει και στο πρόσφατο παρελθόν ο πρόεδρος της Ε’ ΚΟΗ Παν. Σκαμαντζούρας και άλλα μέλη του ΔΣ, πρόκειται ίσως για το μεγαλύτερο στοίχημα που έχει θέσει η Ομοσπονδία, καθώς αναφέρεται στην εκτροφή ενός είδους, που αποτελεί τη σφραγίδα ή την βασίλισσα, όπως αρέσκονται οι κυνηγοί να την αποκαλούν, των ηπειρωτικών βουνών.  Καθοριστικής σημασίας φυσικά για την υλοποίηση αυτού του μεγαλεπήβολου σχεδίου ήταν η βοήθεια και η στήριξη του δήμου Βορ. Τζουμέρκων με το δημοτικό συμβούλιο του πρώην δήμου Πραμάντων να συναινεί στην παραχώρηση της δημοτικής έκτασης.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Γ. Σεντελέ, η απόφαση αυτή υπαγορεύτηκε αρχικά, από την ανάγκη για την ενίσχυση της παρουσίας του είδους αυτού, που ενδημεί στα βουνά της Ηπείρου, καθώς επίσης και από την δραστηριοποίηση πλήθους κυνηγών στην περιοχή, όπως και την προσέλκυση άλλων από διάφορες περιοχές της χώρας στους κυνηγότοπους των Τζουμέρκων. 
«Είναι άλλωστε μία δραστηριότητα η οποία συμβάλλει καθοριστικά στην οικονομία της περιοχής και τη στήριξη πολλών τοπικών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα τους μήνες που επιτρέπεται η άσκηση της θήρας», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Σεντελές.

Τρίτη 17 Απριλίου 2012

O Τσόπελας αλλάζει όψη

Με ένα έργο προϋπολογισμού 329.000 € ο Τσόπελας, ο κατ' εξοχήν τουριστικός οικισμός των Πραμάντων, αλλάζει όψη,  αφού ουσιαστικά ολοκληρώνεται η μεγάλη παρέμβαση ανάπλασης, που ξεκίνησε την προηγούμενη δημοτική περίοδο. Τό έργο έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης "Α. Μπαλτατζής" και αναμένεται να δημοπρατηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.






ΕΡΓΟ : ΑΝΑΠΛΑΣΗ  ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ  ΧΩΡΩΝ ΟΙΚΙΣΜΟΥ  ΤΣΟΠΕΛΑ, Τ. Κ. ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ
     
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ:
329.000,00  ευρώ

   Περιλαμβάνεται η ανάπλαση των κυριότερων κοινόχρηστων χώρων που ευρίσκονται στο  κέντρο του οικισμού Τσόπελα, της Τ. Κ. Πραμάντων.  Ο οικισμός Τσόπελα, είναι ένας σχετικά νέος οικισμός και δημιουργήθηκε τα τελευταία 50 χρόνια, μετά τις ζημιές που έχει υποστεί ο παλαιός οικισμός που ευρίσκεται χαμηλότερα, κοντά στο ποτάμι. Σήμερα, ο εν λόγω οικισμός αναπτύσσεται έντονα και παρουσιάζει σημαντική τουριστική δραστηριότητα. Τα τελευταία χρόνια, έγιναν από τον Δήμο αρκετά έργα με σκοπό τον εξωραϊσμό του οικισμού, την ανάδειξη των κοινόχρηστων χώρων και την εξυπηρέτηση των κατοίκων και επισκεπτών του. Στα πλαίσια λοιπόν αυτών των προσπαθειών, συντάσσεται και η παρούσα πρόταση για την ανάπλαση και ενοποίηση των κεντρικών κοινόχρηστων χώρων στις θέσεις των οποίων,  έως σήμερα δεν έχουν γίνει παρεμβάσεις. 

      Ειδικότερα  οι προτάσεις μας, παρουσιάζονται σε Τοπογραφικό Διάγραμμα κλίμακας 1 : 250 και είναι, κατά θέση, οι ακόλουθες :

        ΘΕΣΗ 1 (ΧΩΡΟΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ) : Εδώ, στην χαλικοστρωμένη αυτή  έκταση, θα διαμορφωθεί ασφαλτοστρωμένος χώρος parking, 28 θέσεων αυτοκινήτων. Θα περιλαμβάνει  διαγραμμισμένες θέσεις, με ενδιάμεσα παρτέρια από αργολιθοδομή, εντός αυτών καλλωπιστικούς θάμνους και φωτιστικούς στύλους παραδοσιακής, μορφής.


        ΘΕΣΗ 2 (ΧΩΡΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΥ) :  Κάτω από το parking, θα δημιουργήσουμε δύο μικρούς χώρους πρασίνου,  με καλλωπιστικούς  θάμνους και περιμετρικό πεζούλι από αργολιθοδομή και επιστέγαση με χονδρόπλακες.
       ΘΕΣΗ 3 (ΑΣΦΑΛΤΟΤΑΠΗΤΑΣ) : Ο τσιμεντοστρωμένος αυτός δρόμος είναι κακής κατάστασης και για το λόγο αυτό θα τοποθετήσουμε σ’ αυτόν ασφαλτοτάπητα.
        ΘΕΣΗ 4 (ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΛΙΘΟΣΤΡΩΤΟ) : Μεταξύ των δύο πλατειών και στους δρόμους στα δυτικά και ανάντη της εκκλησίας θα τοποθετήσουμε λιθόστρωτο παραδοσιακής μορφής, μεγέθους 820,00 m2 περίπου.  Το τμήμα του λιθοστρώτου μεταξύ των δύο πλατειών και της εκκλησίας θα είναι πεζόδρομος. Μελλοντικά ίσως, ο πεζόδρομος θα επεκταθεί σε όλους τους λιθοστρωμένους δρόμους,  μέσω των οποίων ενοποιούνται οι χώροι της εκκλησίας, της πλατείας και του καφενείου.
       ΘΕΣΗ 5 (ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΑΥΛΙΟΥ ΚΑΦΕΝΕΙΟΥ ΚΑΙ ΠΛΑΤΕΙΑΣ) : Είναι απαραίτητη η ενοποίηση των δύο αυτών χώρων, οι οποίοι έχουν την ίδια σχεδόν χρήση, διακόπτονται όμως σήμερα από ψηλό περιμετρικό τοίχο. Δημιουργώντας δύο βαθμίδες (κερκίδες)  μεταξύ των χώρων  και κατασκευάζοντας και δύο σκάλες, η μετακίνηση στους δύο χώρους θα είναι πλέον εύκολη και η ορατότητα και επικοινωνία μεταξύ των άμεση. Ακόμη,  κατασκευάζοντας δύο σκαλοπάτια αντί του περιμετρικού τοίχου στο προαύλιο του καφενείου απέναντι από την εκκλησία, δίδουμε εύκολη πρόσβαση σ’ αυτή ενοποιώντας συνολικά το χώρο : εκκλησία – καφενείο – πλατεία. Επιπρόσθετα, με την προτεινόμενη διαμόρφωση μειώνουμε το πλάτος του δρόμου μεταξύ της πλατείας και του καφενείου και έτσι αποκλείουμε  την άτακτη στάθμευση αυτοκινήτων στην θέση αυτή που παρουσιάζεται σήμερα,  αφού τώρα προνοούμε  για την κατασκευή οργανωμένου τέτοιου χώρου κατάντη του καφενείου.
        ΘΕΣΗ 6 (ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΟ ΠΕΖΟΥΛΙ) : Αναφερόμεθα σε περιμετρικό πεζούλι  στον χώρο αυτό, συνολικού μήκους 122 μ., όμοιο με το περιμετρικό πεζούλι της πλατείας. Σκοπός μας ο εξωραϊσμός των περιμετρικών ασφαλτοστρωμένων δρόμων της δασοσκεπούς αυτής περιοχής.
  
      ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ.
      - Για την πρόσβαση των τυφλών ατόμων στους μελετόμενους κοινόχρηστους χώρους στους οποίους υπάρχουν πεζόδρομοι, θα κατασκευάσουμε στην μια λωρίδα του λιθοστρώτου, οδηγό όδευσης τυφλών για την προσπέλαση αυτών στην πλατεία, τον προαύλιο χώρο του καφενείου και την εκκλησία, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
   - Για την εξυπηρέτηση των ατόμων με κινητικά προβλήματα προβλέψαμε στον χώρο στάθμευσης δύο ειδικές θέσεις για τα οχήματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Για τα άτομα αυτά η πρόσβαση στην πλατεία, στο προαύλιο του καφενείου και στον χώρο στάθμευσης είναι εύκολη και δεν απαιτούνται άλλες παρεμβάσεις στον χώρο (ράμπες, κεκλιμένα επίπεδα, κ.ά).

Συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου και Οικονομικής Επιτροπής








Στις 19 και 20 Απριλίου θα γίνουν οι παρακάτω συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής:

19 Απριλίου, ώρα 11:00 π.μ. Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής

  1. Διενέργεια διαγωνισμού για την εργασία: «Συντήρηση δικτύου ύδρευσης Δήμου Βορείων Τζουμέρκων».
  2. Έκθεση υλοποίησης προϋπολογισμού 1ου τριμήνου 2012.
  3. Έγκριση όρων δημοπράτησης έργου: «Βελτίωση οδού προς Ματσούκι».
  4. Έγκριση απολογισμού οικονομικού έτους 2011 Κληροδοτήματος "Σπυρίδωνος Μπαλτατζή".
  5. Έγκριση απολογισμού οικονομικού έτους 2011 Κληροδοτήματος "Ιωάννη Ρίζου".
  6. Έγκριση Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2012 Κληροδοτήματος "Σπυρίδωνος Μπαλτατζή".
  7. Έγκριση Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2012 Κληροδοτήματος "Ιωάννη Ρίζου".
  8. Ανάθεση σε ορκωτό ελεγκτή – λογιστή του ελέγχου ισολογισμού και αποτελεσμάτων χρήσης οικονομικού έτους 2011 Δήμου Βορείων Τζουμέρκων.
20 Απριλίου, ώρα 19:00 Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου


  1. Εξέταση αιτήματος Συλλόγου Πλατανούσας Ιωαννίνων «Η Αγία Παρασκευή». Εισηγητής ο κ. Δ. Τσιλογιάννης, Δημοτικός Σύμβουλος.
  2. Ρύθμιση βοσκοτόπων. Εισηγητής ο κ. Ι. Σεντελές, Δήμαρχος.
  3. Εκμίσθωση βοσκοτόπων για το έτος 2012. Εισηγητής ο κ. Ι. Σεντελές, Δήμαρχος.
  4. Εκμίσθωση δημοτικών λιβαδιών (πρώην Κοινότητα Συρράκου) στο Άκτιο Πρέβεζας. Εισηγητής ο κ. Χ. Σκαμνέλος, Αντιδήμαρχος.
  5. Καθορισμός ημερομηνίας ανόδου κτηνοτρόφων στους ορεινούς βοσκοτόπους. Εισηγητής ο κ. Ι. Σεντελές, Δήμαρχος.
  6. Ρύθμιση οφειλών δημοτών. Εισηγητής ο κ. Δ. Τσιλογιάννης, Δημοτικός Σύμβουλος.
  7. Απόφαση για εκμίσθωση καταστήματος στην Τ.Κ. Παλαιοχωρίου.
  8. Αναμόρφωση Τεχνικού Προγράμματος και Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2012. Εισηγητής ο κ. Ι. Σεντελές, Δήμαρχος.
  9. Έγκριση απολογισμού οικονομικού έτους 2011 Κληροδοτήματος "Σπυρίδωνος Μπαλτατζή". Εισηγητής ο κ. Χ. Σκαμνέλος, Αντιδήμαρχος.
  10. Έγκριση απολογισμού οικονομικού έτους 2011 Κληροδοτήματος "Ιωάννη Ρίζου". Εισηγητής ο κ. Χ. Σκαμνέλος, Αντιδήμαρχος.
  11. Έγκριση Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2012 Κληροδοτήματος "Σπυρίδωνος Μπαλτατζή". Εισηγητής ο κ. Χ. Σκαμνέλος, Αντιδήμαρχος.
  12. Έγκριση Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2012 Κληροδοτήματος "Ιωάννη Ρίζου". Εισηγητής ο κ. Χ. Σκαμνέλος, Αντιδήμαρχος.
  13. Έγκριση έκθεσης υλοποίησης προϋπολογισμού 1ου Τριμήνου 2012. Εισηγητής ο κ. Δ. Τσιλογιάννης, Δημοτικός Σύμβουλος.
  14. Απόφαση για συμμετοχή του Δήμου σε προγράμματα προώθησης απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ). Εισηγητής ο κ. Ι. Σεντελές, Δήμαρχος.
  15. Παράταση προθεσμίας περαίωσης του έργου: «Κατασκευή τουαλετών Δημοτικού Σχολείου Πραμάντων» Δήμου Βορείων Τζουμέρκων. Εισηγήτρια η κ. Ε. Κολοκούρη, Αντιδήμαρχος.
  16. Παράταση προθεσμίας περαίωσης του έργου: «Συντήρηση δημοτικών κτιρίων Δ.Ε. Τζουμέρκων» της Δ.Ε. Τζουμέρκων του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων. Εισηγήτρια η κ. Ε. Κολοκούρη, Αντιδήμαρχος.
  17. Παράταση προθεσμίας περαίωσης του έργου: «Συντήρηση Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Δ.Δ. Προσηλίου» Δήμου Βορείων Τζουμέρκων. Εισηγήτρια η κ. Ε. Κολοκούρη, Αντιδήμαρχος.
  18. Έγκριση μελέτης του έργου: «Ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων οικισμού Συρράκου». Εισηγήτρια η κ. Ε. Κολοκούρη, Αντιδήμαρχος.
  19. Έγκριση 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα του έργου: «Αποκατάσταση Ζημιών Μονοπατιών Τ.Κ. Πραμάντων». Εισηγήτρια η κ. Ε. Κολοκούρη, Αντιδήμαρχος.
  20. Αιτήσεις Δημοτών.

20 Απριλίου, ώρα 21:00 Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής


  1. Καθορισμός όρων δημοπρασίας εκμίσθωσης βοσκοτόπων.
  2. Καθορισμός όρων δημοπρασίας εκμίσθωσης δημοτικών λιβαδιών (πρώην Κοινότητα Συρράκου) στο Άκτιο Πρέβεζας.
  3. Καθορισμός όρων δημοπρασίας εκμίσθωσης καταστήματος στην Τ.Κ. Παλαιοχωρίου.

Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Καλή Ανάσταση!!!


Η παράταξη "ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΔΗΜΟΣ"
σας εύχεται χρόνια πολλά και
καλή Ανάσταση!!!

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

65 χλμ από τα Νοσοκομεία των Ιωαννίνων και χωρίς ασθενοφόρα τις κρίσιμες περιόδους


Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε πως από τις αρχές Απριλίου και κατόπιν εντολής του Διοικητή του Γ.Ν.Ι «Γ. Χατζηκώστα», τα ασθενοφόρα που καλύπτουν τις περιοχές που εξυπηρετεί το Κέντρο Υγείας Πραμάντων αναγκάζονται να τραβήξουν χειρόφρενο, ενώ τα πληρώματά τους, οδηγοί και συνοδοί, θα παραμένουν απλοί θεατές σε τυχόν περιστατικά που θα συμβούν κατά τη διάρκεια της νύχτας, των αργιών ή των Σαββατοκύριακων. Ο λόγος είναι ότι πλέον οι αμοιβές των αργιών, των νυκτερινών και των υπερωριών περικόπτονται στο μισό, συνέπεια της οικονομικής στενότητας και της αδυναμίας καταβολής τους από το Ίδρυμα.
Αυτό βέβαια οδηγεί τις ήδη μειωμένες (κατά το ένα τρίτο των προβλεπόμενων) βάρδιες σε περαιτέρω μείωση, η οποία μπορεί να φτάσει ακόμα και στο μισό του μήνα! Άλλωστε το συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας αποτελεί το μοναδικό κέντρο παροχής φροντίδας, σε ένα ορεινό Δήμο που τα περισσότερα χωριά απέχουν μία και μιάμιση ώρα από το πλησιέστερο Νοσοκομείο και στα οποία η τουριστική κίνηση το ερχόμενο διάστημα αναμένεται να κορυφωθεί.
Η Δημοτική Αρχή ενημερώθηκε από το Διευθυντή για τις προθέσεις της Διοίκησης του Νοσοκομείου, η οποία εφαρμόζει τις εντολές της κεντρικής διοίκησης και εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στην επιδιωκόμενη μείωση της κάλυψης με ασθενοφόρο των περιοχών ευθύνης του Κ.Υ Πραμάντων, απαιτώντας  την  εξεύρεση λύσης ειδικά για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Είναι τουλάχιστον εγκληματικό εκ μέρους της Πολιτείας αλλά και του Υπουργείου Υγείας να αφεθεί η υγεία των συνδημοτών μας στη τύχη των περικοπών και της κεντρικά σχεδιαζόμενης πολιτικής, που δε λαμβάνει υπόψη της τα ιδιαίτερα προβλήματα που αυτοί αντιμετωπίζουν.

Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Επίσκεψη του Δημάρχου στο Υπουργείο Πολιτισμού. Εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων η μελέτη για το παλιό Σχολείο Πλαισίων - Καλεντζίου

Την Τετάρτη 4 Απριλίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Δημάρχου Γιάννη Σεντελέ στο Υπουργείο Πολιτισμού στην Αθήνα για την προώθηση της έγκρισης από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων της μελέτης για την μετατροπή του παλιού Δημοτικού Σχολείου Πλαισίων - Καλεντζίου σε Πολιτιστικό Κέντρο. 
Πράγματι στη συνεδρίαση του Συμβουλίου την επόμενη ημέρα Πέμπτη η παραπάνω μελέτη εγκρίθηκε ομόφωνα. Ήταν το τελικό στάδιο της πορείας για ένταξη του έργου αυτού στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης με προϋπολογισμό 354.000 €.
Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση ένταξης και να δρομολογηθεί η δημοπράτηση του έργου.

Σάββατο 7 Απριλίου 2012

"Τα φαντάσματά μου": Έκθεση του Θόδωρου Παπαγιάννη στο Μουσείο Μπενάκη

Πονάει, πονάει όσο κι αν είναι υπέροχη, πρωτότυπη σύλληψη, ομορφιά, τέχνη ασύγκριτη. Πονάει η φανταστική έκθεση των…  «Φαντασμάτων» του διεθνώς καταξιωμένου Γιαννιώτη (Ελληνικό) γλύπτη, καθηγητή της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, Θόδωρου Παπαγιάννη.
Πονάει όλους αυτούς, όλους εμάς που ζήσαμε τη δραματική καταστροφή πυρπόλησης του νεοκλασικού κτιρίου του Πολυτεχνείου Αθηνών και όλους όσους έζησαν, άκουσαν και βίωσαν τω «Εδώ Πολυτεχνείο». Πονάει όλους εμάς που διαθέτουμε μνήμη για το συντελεστέν  αποτρόπαιο έγκλημα σε βάρος του ελληνικού πολιτισμού.
Πονάει, ηθελημένα ή όχι που επιτρέψαμε, αυτή τη βαρβαρότητα. Και μας πονάει περισσότερο όχι η καθ΄εαυτού απεχθής πράξη του εμπρησμού, αλλά η εγκληματική αμέλεια των οποιονδήποτε υπευθύνων, πριν, κατά και μετά την αποτέφρωση του ιστορικού κτιρίου, οι οποίοι όχι μόνο δεν απέτρεψαν το «έγκλημα», αλλά στην ουσία προετοίμασαν, επέτρεψαν, ανέχθηκαν και συγκάλυψαν το αποτρόπαιο αυτό ανουσιούργημα.
Μα όσο κι αν μας πονάει, ευγνωμονούμε τον κ. Παπαγιάννη που μέσα από τα σπαράγματα του κτιρίου ζωντανεύει τη μνήμη μας, που, δυστυχώς, μέρα με τη μέρα εξανεμίζεται. Και είμαστε ευτυχείς, οι όσοι εναπομείναντες είχαμε την ευκαιρία που μας έδωσε, πρωτίστως ο διάσημος πατριδολάτρης,  αλλά και το μουσείο Μπενάκη,  να ξαναζωντανέψουμε, για να μη λησμονούμε,  τις ολέθριες στιγμές που έζησε ο πολιτισμός μας, χάρη στην  υπέροχη εικαστική παρέμβαση, αναδρομική στα γεγονότα, που βιώσαμε  στον  υπαίθριο χώρο του Μουσείου Μπενάκη κατά τη διάρκεια της έκθεσης και των θεατρικών πολιτιστικών δρώμενων που παρουσιάστηκαν.  Και ν΄αναλογιστούμε το… ποτέ άλλο πια. Σε αναντιστοιχεία, βεβαίως, του ένα, δυο,  τρία, πολλά πολυτεχνεία. 
 Τα υπέροχα φαντάσματα, ξόανα (τοτέμ) του κ. Παπαγιάννη είναι  φτιαγμένα από υλικά που με πόνο ψυχής συγκέντρωσε ο δημιουργός τους από τα αποκαϊδια του Πολυτεχνείου, που άφρονες εμπρηστές, σύγχρονοι Νέρωνες το παρέδωσαν στις φλόγες δύο φορές, 1991 και 1995 και  οι οποίοι εξακολουθούν να κατακαίουν ατιμώρητοι ακόμη και σήμερα ότι απέμεινε από τα νεοκλασικά αριστουργήματα της Αθήνας, τον πολιτισμό μας, την ψυχή μας. Έφτιαξε αυτά τα σκιάχτρα, εμπνευσμένα από το παρελθόν και το παρόν για να εκφράσει την αγανάκτηση και την πικρία που του προκάλεσε η αποτρόπαια πράξη, ο εμπρησμός της κορωνίδας της μόρφωσης, αυτού  του λαμπρού δημιουργήματος Ηπειρωτών ευεργετών, να ξορκίσει το κακό, που δυστυχώς πληθαίνει,  ορθώνοντάς τα ως σύμβολο παρακμής ενός κόσμου που αλληλοσπαράσσεται και μιας πατρίδας που μοιάζει να μην έχει κανένα μέλλον.
Οι φιγούρες του δημιουργού μοιάζουν βγαλμένες από αρχαία τραγωδία. Και μπήκαν βαθιά μέσα στην ψυχή και την καρδιά των σπουδαστών της δραματικής σχολής της Νατάσσας Ζούκα, υπό την καθοδήγηση της οποίας παρουσίασαν το υπέροχο θέαμα κατά την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης, εμπνευσμένο από τις φιγούρες και τα άλλα έργα του δημιουργού τους.
Για την έκθεση, τα έργα και το δημιουργό τους μίλησαν ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη που φιλοξενεί την έκθεση (Πειραιώς 136) κ. Άγγελος Δεληβοριάς και  ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, κ. Μάνος Στεφανίδης. Την παρουσίαση έκλεισε ο κ. Θ. Παπαγιάννης ευχαριστώντας όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίησή της και βεβαίως το πολυπληθές ακροατήριο, πολλούς Ηπειρώτες, ομότεχνους και φιλότεχνους που έσπευσαν να θαυμάσουν τις πρωτότυπες εμπνεύσεις και δημιουργίες του Γιαννιώτη καλλιτέχνη.
Δημιουργίες που θα εκτίθενται στο αίθριο του μουσείου έως τις 5 Μαίου, οι οποίες μαζί και με άλλα έργα του δημιουργού περιλαμβάνονται στον άριστα φιλοτεχνημένο κατάλογο που διατίθεται στο χώρο της έκθεσης έναντι συμβολικού τιμήματος. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα παρουσιαστούν διάφορα δρώμενα από αρχαία δράματα και τραγωδίες, θ΄ακουστούν ηπειρώτικα μοιρολόγια και τραγούδια, καθώς και τραγούδια και ριζίτικα απ΄όλη την Ελλάδα. 
Την έκθεση μπορείτε να δείτε επισκεπτόμενοι και το Μουσείο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης Θ. Παπαγιάννη, που στεγάζεται  στο υπέροχο πέτρινο κτίριο και τον περιβάλλοντα χώρο του δημοτικού σχολείου Ελληνικού Ιωαννίνων.   
 
 ( Του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα-Αρτινού)
 
 
 Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 5 ΜΑϊΟΥ
 

Ημερίδα με θέμα: "Περιβάλλον και Διατροφικές Συνήθειες"

Η Ημερίδα-Εργαστήριο με θέμα "Περιβάλλον και Διατροφικές Συνήθειες" που διοργάνωσε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κόνιτσας -Πραμάντων πραγματοποιήθηκε   την Τετάρτη 4 Απριλίου, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν γονείς ,μαθητές και εκπαιδευτικοί.
Οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν για τη διατροφή ,το ρόλο του περιβάλλοντος σ'αυτή  και τους άλλους ζωντανούς οργανισμούς πχ, μικρόβια.


Αγαπώ και προβάλλω τον τόπο μου. Συμμετοχή του Γυμνασίου - Λυκείου Πραμάντων

Mεγάλη επιτυχία είχε η εκδήλωση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1-4-2012 με θέμα: "Αγαπώ και προβάλλω τον τόπο μου" στα Γιάννενα στον πολιτιστικό πολυχώρο "Παλιά Σφαγεία" .
Στην εκδήλωση συμμετείχε και το Γυμνάσιο - Λύκειο Πραμάντων εκθέτοντας προϊόντα της περιοχής τα οποία πρόσφεραν επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων.
Επίσης προβλήθηκε βίντεο της περιοχής του Δήμου το οποίο επιμελήθηκαν οι μαθητές σε συνεργασία με τις Καθηγήτριες κυρίες Παπαβασιλείου και Πιπίκου.
 Την Δημοτική Αρχη εκπροσώπησε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Λάνταβος Αλκιβιάδης