Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Άμεση αναστολή λειτουργίας ΧΥΤΑ ζητά ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων


Tην απόφαση να ζητήσει την άμεση αναστολή της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Ελληνικού έλαβε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Ελληνικού στη συνεδρίαση της Παρασκευής, ενώ άφησε ανοιχτό το θέμα των κινητοποιήσεων.
Επίσης, αποφασίστηκε ο Δήμος να κινηθεί ανεξάρτητα από την Περιφέρεια και λοιπούς αρμόδιους φορείς ζητώντας τη συνδρομή των επιστημόνων και ειδικότερα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ώστε να λάβει ασφαλή συμπεράσματα.
Ταυτόχρονα, η Δημοτική Αρχή θα διερευνήσει τη δικαστική οδό , θα προχωρήσει σε ενημέρωση όλων των κατοίκων και φορέων, θα ζητήσει τη συνδρομή των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και θα ζητήσει άμεση χωροθέτηση του εργοστασίου Στερεών Αποβλήτων, αλλά και νέου ΧΥΤΥ.
Οι επικεφαλείς των παρατάξεων με έγγραφη αίτηση τους προς την περιφέρεια της Ηπείρου το ΦΟΣΔΑ και την αρμόδια Επιτροπή θα ζητήσουν τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους από τις δειγματοληψίες και θα διερευνήσουν τις προθέσεις τους. 

Ειδικότερα, στην εισήγησή του ο δήμαρχος Γιάννης Σεντελές πρότεινε την αναστολή λειτουργίας του ΧΥΤΑ, έως ότου υπάρξει επιστημονική τεκμηρίωση της εύρυθμης και αβλαβούς λειτουργίας του.
«Να δώσουμε το χρόνο που χρειάζονται οι επιστήμονες για να έχουν ακριβείς απαντήσεις. Αν οι επιστήμονες ζητήσουν παραπάνω χρόνο να ανασταλεί αμέσως η λειτουργία του ΧΥΤΑ», τόνισε χαρακτηριστικά
Ο κ. Σεντελές σχολίασε επικριτικά την απουσία εκπροσώπων της περιφέρειας και του ΦΟΣΔΑ, από τη συνεδρίαση, οι οποίοι είχαν προσκληθεί να δώσουν απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματα του Συμβουλίου και των κατοίκων της περιοχής.
Τις αντιδράσεις των κατοίκων προκάλεσε, εξάλλου, έγγραφο της περιφέρειας, το οποίο είχε ως τίτλο «Θέμα δυσοσμίας», ενώ έκανε λόγο για μικροπολιτικές τοπικών παραγόντων. «Το έγγραφο μιλάει για λαϊκισμό και δεν δίνεται κανένα στοιχείο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.
Ερωτηθείς από την αντιπολίτευση από που προέρχονται τα λύματα ο κ. Σεντελές ανέφερε ότι υπάρχουν καταγγελίες πολιτών ότι «αδειάζουν την δεξαμενή του βιολογικού» στο Μέγα Λαγκάδι, υποστηρίζοντας πως μέχρι πριν τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, δεν υπήρχαν μολυσμένες πηγές στην περιοχή, ενώ τώρα υπάρχουν σε τρεις περιοχές.
Γιάννης Αργύρης: "Να κινηθούμε δικαστικά"
«Δεν είναι ούτε δημοκρατικό, ούτε ουσιαστικό ο δήμος να αναλύει το νερό και οι επικεφαλής να μην έχουν στα χέρια τους τα αποτελέσματα. Καλούμαστε να συζητήσουμε το θέμα χωρίς να έχουμε στοιχεία» επισήμανε ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Γιάννης Αργύρης.
Συμφώνησε ωστόσο, ότι η επιλογή της συγκεκριμένης χωροθέτησης ήταν λανθασμένη εξ αρχής, ενώ υποστήριξε ότι δεν πρέπει να δείξουν εμπιστοσύνη ούτε στην Περιφέρεια ούτε στο ΦΟΣΔΑ.
«Δεν πρέπει να τους εμπιστευόμαστε , η αντιπεριφερειάρχης λέει ότι κάνουμε λαϊκισμό» τόνισε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να κινηθούν δικαστικά κάνοντας ασφαλιστικά μέτρα επισημαίνοντας την κακή λειτουργία του ΧΥΤΑ, ώστε να ανασταλεί η λειτουργία του.
Γιάννης Σταύρου: Αγωνιστικές κινητοποιήσεις για οριστική απομάκρυνση του ΧΥΤΑ
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείωσης Γιάννης Σταύρου έκανε λόγο για προκλητική στάση των υπεύθυνων της Περιφέρειας και του ΦΟΣΔΑ, ενώ τόνισε ότι οι εξελίξεις ήταν αναμενόμενες, παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις των μελετητών για την ασφαλή λειτουργία του ΧΥΤΑ. «Όσα λεγόταν από τους μελετητές για την ασφάλεια είναι πλέον μύθος. Τα λύματα πλέον έχουν φτάσει στην Παμβώτιδα», ανέφερε για να προσθέσει ότι οι φόβοι των κατοίκων δικαιώθηκαν.
«Τώρα όλοι στηρίζουν και κατανοούν και είναι σύμμαχοι ως ένα βαθμό σε ότι συμβαίνει σήμερα. Τσακώνονται ποιος έχει λιγότερες ευθύνες. Θα υποστούν όλοι τις συνέπειες, αυτοί που δεν αντισταθήκαν και αυτοί που μας χλεύαζαν» σχολίασε, ενώ κάλεσε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την οριστική απομάκρυνση του ΧΥΤΑ. «Δεν αρκεί η συμφωνία όλων, απαιτείται η δράση όλων», υποστήριξε ζητώντας από τη Δημοτική αρχή ναοργανώσει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.
 Ο αντιδήμαρχος Σωκράτης Γκρέστας  ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμη δύο πηγές μόλυνσης στη βάση του ΧΥΤΑ και κάλεσε  τους περιφερειάρχη, αντιπεριφερειάρχη Τατιάνα Καλογιάννη, πρόεδρο του ΦΟΣΔΑ να επισκεφθούν το σημείο για να τις δουν και μόνοι τους. «Είναι αδύνατον να έχουν πεταχτεί 13 εκατ. ευρώ και να έχουμε πάλι πρόβλημα. Να έρθουν αύριο το πρωί να τους δείξω τις νέες πηγές μόλυνσης», είπε.

Προσωρινή παύση ζήτησαν κάτοικοι

Το λόγο πήραν και κάτοικοι της περιοχής. Κάποιοι ζήτησαν την προσωρινή παύση του ΧΥΤΑ, άλλοι άφησαν αιχμές κατά του μελετητικού γραφείου, που υπέδειξε τις χωροθετήσεις των ΧΥΤΑ, αλλά και κατά των επιβλεπόντων φορέων.
«Το ίδιο μελετητικό γραφείο πρότεινε όλες τις θέσεις των ΧΥΤΑ. Το πρόβλημα προέρχεται από το ΧΥΤΑ, από πουθενά αλλού. Υπάρχουν υπεύθυνοι, είναι αυτοί που έδωσαν την άδεια λειτουργίας και αυτοί που έκαναν την μελέτη. Είναι απαράδεκτο, που απουσιάζει ο πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ. Ο ΦΟΣΔΑ δεν είναι ο φορέας που έχει ευθύνη για μελέτη κατασκευή και λειτουργία;
Αυτοί που έδωσαν την άδεια λειτουργιάς να βρουν και που θα πάνε τα σκουπίδια.  Θα μολυνθούν όλα τα νερά του νομού, Άραχθος λίμνη κλπ. Πρέπει να γίνει προσωρινή παύση. Το ζήτημα θα λυθεί με αγώνες των κάτοικων. Οι επιστήμονες συμπεράσματα θα δώσουν όχι λύσεις, το δημοτικό συμβούλιο να  μπει μπροστά» ανέφερε χαρακτηριστικά δημότης των Β. Τζουμέρκων.

Πηγή: Ioanninapress 


Όχι «ατέλειωτος χρόνος» για ΧΥΤΑ

Συνεχίστηκε το «σήριαλ» του ΧΥΤΑ χθες, με το σκηνικό να μεταφέρεται στο δημοτικό συμβούλιο Βορείων Τζουμέρκων.

Ο δήμαρχος Γιάννης Σεντελές εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την απουσία από τη συνεδρίαση της Περιφέρειας Ηπείρου και του ΦΟΔΣΑ, παρότι είχαν προσκληθεί και πρότεινε μεταξύ άλλων να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στους επιστήμονες για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για τη μόλυνση σε πηγή κοντά στον ΧΥΤΑ και να διαπιστωθεί σε τι ακριβώς οφείλεται αυτή. Συμπλήρωσε πάντως ότι αν οι επιστήμονες ζητήσουν ακόμα περισσότερο χρόνο, θα πρέπει να κλείσει ο ΧΥΤΑ. Αυτό ζητάει και ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων, να κλείσει προσωρινά ο ΧΥΤΑ και να διαλευκανθεί η υπόθεση. Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «αντί όμως της αναλυτικής πληροφόρησης εισπράττουμε γενικόλογες καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις και παραπομπή στα αποτελέσματα των δειγματοληψιών, τα οποία όμως θα καθυστερήσουν τουλάχιστον 3 εβδομάδες». Ζητάει επίσης από τον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη να πει τι ακριβώς γνωρίζει για το θέμα, καθώς και να ενημερώσει τους πολίτες, μαζί με τον ΦΟΔΣΑ.

Εφημερίδα: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Συνέντευξη τύπου του Δημάρχου Γιάννη Σεντελέ για τα φαινόμενα μόλυνσης στην περιοχή του ΧΥΤΑ



Προσωρινό κλείσιμο ζητάνε τα Β. Τζουμέρκα

Βέβαιος ότι η μόλυνση στις πηγές κοντά στον ΧΥΤΑ του Ελληνικού, οφείλεται στον ίδιο τον ΧΥΤΑ εμφανίστηκε χθες ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές. Αυτό που άφησε ανοιχτό, είναι ο ακριβής συσχετισμός του ΧΥΤΑ με τη μόλυνση, αν δηλαδή οφείλεται σε διαρροή από το κύτταρο, το χώρο εναπόθεσης των απορριμμάτων, εάν πρόκειται για δυσλειτουργία του βιολογικού καθαρισμού της μονάδας ή αν τελικά υπάρχει κάποιος άλλος λόγος. Ο κ. Σεντελές ζήτησε επίσης από την Περιφέρεια Ηπείρου και τον ΦΟΔΣΑ να γνωστοποιήσουν όλα τα στοιχεία που έχουν στο δήμο Βορείων Τζουμέρκων, αλλά και να κλείσει προσωρινά ο ΧΥΤΑ μέχρι να «διαλευκανθεί» η υπόθεση.


Ο κ. Σεντελές επικαλέστηκε τη «στιγμιαία τοποθέτηση» του περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη στο προχθεσινό περιφερειακό συμβούλιο, την οποία ωστόσο ο κ. Καχριμάνης ανασκεύασε στην επίσημη ανακοίνωση για τη συνεδρίαση. «Θεωρώ ότι μετά και την τοποθέτηση του κ. Καρχιμάνη που καθαρά είπε πως η ρύπανση οφείλεται στον ΧΥΤΑ, συμφωνούμε για το εύλογο και το αυτονόητο και το προφανές: Όταν έχουμε μια τόσο μεγάλη πηγή πιθανής μόλυνσης όπως ο ΧΥΤΑ, τότε περιφερειακά, τα φαινόμενα δεν μπορεί παρά να προέρχονται από τη λειτουργία του» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σεντελές. Είπε ακόμα ότι από τις δειγματοληψίες που έκανε ο Δήμος (παράλληλα με αυτές των υπολοίπων φορέων) από τα «σφραγίσματα» του κυττάρου, την είσοδο στο βιολογικό καθαρισμό και την έξοδό του, φαίνεται ότι η μόλυνση είναι «βαριάς μορφής με απίστευτα υψηλά μικροβιακά στοιχεία».
Ένα άλλο συμπέρασμα που διατύπωσε ο κ. Σεντελές, είναι ότι ο βιολογικός καθαρισμός του ΧΥΤΑ δεν λειτουργεί. «Υπάρχει επιστημονικό προσωπικό στον ΧΥΤΑ που είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του βιολογικού; Μήπως είναι μικρός ο βιολογικός για να αντέξει το φορτίο του ΧΥΤΑ; Υπάρχει βιβλίο καθημερινής λειτουργίας όπου καταγράφονται οι παράμετροι της λειτουργίας; Θέλουμε να το δούμε», είπε χαρακτηριστικά.
Βοήθεια από το πανεπιστήμιο
Ο δήμαρχος συναντήθηκε ήδη με τον πρύτανη Τριαντάφυλλο Αλμπάνη ζητώντας του επιστημονική στήριξη. Ο κ. Αλμπάνης απάντησε ότι μόλις υπάρχουν αποτελέσματα από τις αναλύσεις, το πανεπιστήμιο θα κάνει μα εκτίμηση και αν χρειαστεί, κάποιο εργαστήριο θα κάνει πιο συστηματική έρευνα. Ο κ. Σεντελές άφησε αιχμές κατά το ΦΟΔΣΑ λέγοντας ότι «αν και μαθαίνουμε ότι γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις για το θέμα δεν έχουμε κληθεί σε καμία», ενώ ζήτησε και αναλυτικές εξηγήσεις για τα συμπεράσματα του κ. Καχριμάνη: «Συσχέτισε τη μόλυνση με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, απέκλεισε όμως αυτή να έρχεται από το κύτταρο. Ρωτάμε: με ποια στοιχεία κατέληξαν στο συμπέρασμα οι επιστήμονες; Είναι πολύ σοβαρό και θέλουμε να το γνωρίζουμε». Όσο για τη «διάχυση» υγρών προερχόμενων από τον ΧΥΤΑ στο Μεγάλο Λαγκάδι, ο κ. Σεντελές επικαλέστηκε «μαρτυρίες βοσκών τους οποίους δεν έχουμε λόγο να μην πιστέψουμε». Ο κ. Σεντελές συμπλήρωσε λέγοντας ότι «μέχρι να βρεθεί η αιτία της μόλυνσης και η λύση, θα συνεχίσει να λειτουργεί ο ΧΥΤΑ; Πρέπει να κλείσει, να διορθωθεί το πρόβλημα και τότε να ανοίξει ξανά», ζητώντας και εισαγγελική παρέμβαση για το θέμα. Κατέληξε, τονίζοντας: «δεν πιστεύω ότι καθυστερούν επίτηδες οι αρχές. Πρέπει όμως να μας δώσουν τα στοιχεία».
Πιθανότητες και επιχειρήματα
 Το ερώτημα ωστόσο, παραμένει: σε τι οφείλεται η μόλυνση κοντά στον ΧΥΤΑ του Ελληνικού; Από τη μια, οι «πολέμιοι» της εγκατάστασης έχουν βρει μια χρυσή ευκαιρία να ενισχύσουν τα επιχειρήματά τους. Από την άλλη, οι αρμόδιοι φορείς δεν διακινδυνεύουν οποιαδήποτε κρίση, εκτός ίσως από τον κ. Καχριμάνη, ο οποίος μάλλον μπέρδεψε τα πράγματα παρά τα ξεδιάλυνε. Το σίγουρο είναι πως οριστικές απαντήσεις δεν πρόκειται να υπάρξουν άμεσα. Το Γενικό Χημείο του Κράτους έχει δώσει πρωτόκολλο δειγματοληψιών στους αρμόδιους φορείς, το οποίο θα ολοκληρωθεί σε τρεις εβδομάδες. Τότε θα ξεκινήσει και η διαδικασία εξαγωγής οριστικών συμπερασμάτων, με βάση τα δεδομένα των δειγματοληψιών. Αυτά, μπορεί να ανήκουν σε τρεις «συνομοταξίες»: Δυσλειτουργία του ΧΥΤΑ, όχι όμως κακοτεχνία της εγκατάστασης (διαρροή κ.λπ.), κάποια κακοτεχνία, η οποία μοιάζει πολύ απίθανη όμως και τέλος, κάποιος άλλος λόγος, εντελώς ανεξάρτητος από την ύπαρξη του ΧΥΤΑ, πιθανότητα που επίσης φαντάζει μικρή.

 Εφημερίδα ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ


Ι. ΣΕΝΤΕΛΕΣ: Η μόλυνση του ΧΥΤΑ  στο Ελληνικό είναι βαριάς μορφής

• «Στα στραγγίσματα του κυττάρου του ΧΥΤΑ Ιωαννίνων και στην έξοδο του βιολογικού καθαρισμού του η μόλυνση είναι βαριάς μορφής». Αυτό δήλωσε χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων κ. Γιάννης Σεντελές, μιλώντας για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα δύσοσμα νερά, που εντοπίστηκαν πολύ κοντά στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στο Ελληνικό (βρίσκεται στα όρια του Δήμου του).
Ο κ. Σεντελές αναφέρθηκε στις δειγματοληψίες που πραγματοποίησε ο Δήμος στις πηγές, στα στραγγίσματα του κυττάρου του ΧΥΤΑ, καθώς και στον Βιολογικό Καθαρισμό του και σημείωσε, ότι περισσότερα συμπεράσματα θα βγουν όταν δοθούν απαντήσεις επί των δειγμάτων που έχουν σταλεί, τόσο στο Γενικό Χημείο του Κράτους, όσο και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Από τα πρώτα συμπεράσματα, η μόλυνση είναι βαριάς μορφής.
Πάντως, ο δήμαρχος σημείωσε ότι θέση όλων των κατοίκων του Δήμου του είναι, ότι υπό αυτές τις συνθήκες ο ΧΥΤΑ θα πρέπει να βάλει «λουκέτο» έως ότου διαπιστωθεί ακριβώς ποιο πρόβλημα προκάλεσε την έντονη δυσοσμία των νερών, πολύ κοντά σε αυτόν.
Ακόμη διερωτήθηκε αν υπάρχει το επιστημονικό προσωπικό στο ΧΥΤΑ για να λειτουργεί σωστά ένας Βιολογικός Καθαρισμός. «Μήπως το μέγεθος αυτού του Βιολογικού Καθαρισμού είναι μικρό και η δυναμικότητά του δεν είναι τέτοια που να μπορεί να αντέξει το φορτίου του ΧΥΤΑ;». Τέλος, υπογράμμισε, ότι «το προϊόν που βγαίνει στην έξοδο του βιολογικού είναι ακατάλληλο να διατεθεί οπουδήποτε»!

Εφημερίδα ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ





Κλείσιμο του ΧΥΤΑ μέχρι να λυθεί το πρόβλημα

Την αναστολή λειτουργίας του ΧΥΤΑ Ελληνικού μέχρι να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της ρύπανσης που έχει δημιουργηθεί ζήτησε ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές ο οποίος μετά και τη χθεσινή παραδοχή του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη ότι η μόλυνση που εντοπίστηκε μέσα και γύρω από τον ΧΥΤΑ οφείλεται στη λειτουργία του, κάλεσε τον Εισαγγελέα να επέμβει αυτεπάγγελτα για να διερευνήσει το θέμα καθώς όπως είπε τίθεται ζήτημα δημόσιας υγείας.
Ο κ. Σεντελές τόνισε ότι οι μετρήσεις που έχει στα χέρια του ο δήμος Β. Τζουμέρκων τόσο μέσα από τον XYTA όσο και έξω απ' αυτόν δείχνουν μια ταυτοποίηση των ευρημάτων τα οποία μάλιστα όπως είπε σε ορισμένα σημεία είναι πολύ ανησυχητικά, κάνοντας λόγο για τεράστια μόλυνση.
Ο κ. Σεντελές απηύθυνε μια σειρά ερωτημάτων τα οποία όπως είπε θα έπρεπε να τα είχε θέσει στις συσκέψεις που κάνει η αρμόδια επιτροπή, όπου όμως δεν κλήθηκε να παραστεί ποτέ, με κυριότερο από που εξήχθη το συμπέρασμα ότι το κύτταρο του ΧΥΤΑ δεν έχει πρόβλημα, όπως είπε χθες ο κ. Καχριμάνης.
Τέλος ο κ. Σεντελές κάλεσε εκπροσώπους της Περιφέρειας και του ΦΟΔΣΑ να βρεθούν στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Β. Τζουμέρκων για να ενημερώσουν κι αυτοί το Σώμα για τις ενέργειες που έχουν γίνει και τα όποια αποτελέσματα έχουν στα χέρια τους από τις μετρήσεις που έχουν κάνει.

Εφημερίδα ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ



«Ένοχος» ο ΧΥΤΑ Ελληνικού για τη μόλυνση της πηγής

Εξαιρετικά βαριάς μορφής είναι η μόλυνση της πηγής, στην οποία εντοπίστηκε το πρόβλημα πριν από ένα δεκαήμερο, ως πιθανή απόρροια της κακής λειτουργίας του ΧΥΤΑ, σύμφωνα τουλάχιστον με τα αποτελέσματα των μετρήσεων σε δείγματα, που διενήργησε ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων.

Τα αποτελέσματα αυτά και συνακόλουθα την ανησυχία των κατοίκων για τις επιγενόμενες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου ο Δήμαρχος Γ. Σεντελές, εκφράζοντας τη βεβαιότητα, ότι η μόλυνση οφείλεται σε κακή λειτουργία ή σε κάποιο κατασκευαστικό πρόβλημα του ΧΥΤΑ.
Αναφορικά με την μόλυνση που παρατηρείται ο κ. Σεντελές είπε πως διαπιστώνονται σοβαρά οργανικά και μικροβιακά φορτία στην πηγή, στα στραγγίσματα του κυττάρου, ενώ η εκροή του βιολογικού δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κανέναν σκοπό.
Ο κ. Σεντελές ζήτησε να υπάρξουν σαφείς και επιστημονικά τεκμηριωμένες απαντήσεις και για τις αιτίες του προβλήματος, αλλά και για τον τρόπο επίλυσής του.
«Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων κράτησε από την αρχή μία ψύχραιμη στάση παρά τη συναισθηματική φόρτιση και τη μεγάλη πίεση που δέχεται η δημοτική αρχή από τους κατοίκους που δικαιολογημένα ανησυχούν», σημείωσε οκ. Σεντελές για να εκφράσει τη δυσαρέσκεια στη συνέχεια επειδή δεν έχει κληθεί να παραστεί σε καμία σύσκεψη.

Επαφές με το Πανεπιστήμιο
Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων ζήτησε ήδη την επιστημονική συνδρομή του Πανεπιστημίου, που τις προσεχείς ημέρες θα κάνει την πρώτη εκτίμηση για το πρόβλημα ενώ θα ακολουθήσει μία λεπτομερής ανάλυση. Ο κ. Σεντελές εμφανίστηκε να αμφισβητεί την τοποθέτηση του κ. Καχριμάνη στο Περιφερειακό Συμβούλιο πως η μόλυνση δεν προέρχεται από το κύτταρο του ΧΥΤΑ. «Θα θέλαμε να γνωρίζουμε με ποια στοιχεία οι επιστήμονες κατέληξαν σ’ αυτό το συμπέρασμα», σημείωσε.

Να κλείσει μέχρι να βρεθεί λύση
Κατόπιν των παραπάνω επιχειρημάτων και αιτιάσεων ο κ. Σεντελές πρότεινε την αναστολή λειτουργίας του ΧΥΤΑ μέχρι νεωτέρας.
«Οι υγειονομικές υπηρεσίες της Περιφέρειας όταν διαπιστώνουν ότι η λειτουργία μίας επιχείρησης μολύνει το περιβάλλον, αναστέλλουν την άδεια λειτουργίας της. Το ίδιο θα πρέπει να κάνει και με τον ΧΥΤΑ», τόνισε για να προσθέσει πως υπάρχουν μαρτυρίες βοσκών ότι σε ανύποπτες χρονικές στιγμές ο εργολάβος άδειαζε με αντλίες τα λύματα του βιολογικού καθαρισμού στο «Μεγάλο Λαγκάδι».
«Θα περίμενα και την αυτεπάγγελτη εισαγγελική παρέμβαση και ο πρώτος που θα πρέπει να κληθεί να είμαι εγώ. Απορώ γιατί αυτό δεν έχει γίνει ακόμα. Μετά τις δηλώσεις του κ. Καχριμάνη στο Περιφερειακό Συμβούλιο θα έπρεπε να κληθεί κι αυτός», σημείωσε.
Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων με επιστολή του στον Περιφερειάρχη και τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ κ. Μπέγκα ζητά να γίνουν γνωστά όλα τα στοιχεία των μετρήσεων που έχουν γίνει και αυτών που θα γίνουν, όπως επίσης και εκπρόσωποι της Περιφέρειας και του Φορέα να παρευρεθούν στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να ενημερώσουν τους δημοτικούς συμβούλους και τους κατοίκους.
Επίσκεψη του ΤΕΕ
Στην επίμαχη περιοχή όπου βρίσκεται η μολυσμένη πηγή βρέθηκε χθες κλιμάκιο του Τεχνικού Επιμελητηρίου με τον πρόεδρο κ. Παπαβρανούση, την κα Τσιότα και τον κ. Σταμουλάκη.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας αλλά και των υγειονομικών υπηρεσιών.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ από την Ελευθερία


 

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Επιστολή Δημάρχου προς Περιφερειάρχη και Πρόεδρο ΦΟΔΣΑ για το θέμα της μολυσμένης πηγής


 Ο Δήμαρχος Γιάννης Σεντελές απευθύνθηκε με επιστολή του προς τον Περιφερειάρχη κ. Α. Καχριμάνη και τον Πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ κ. Θ. Μπέγκα για το θέμα της μολυσμένης πηγής στην περιοχή του ΧΥΤΑ Ελληνικού.
Το περιεχόμενο της επιστολής του Δημάρχου έχει ως εξής:
     
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ




Πράμαντα, 26/03/2012
Αριθ. Πρωτ.: 5434

Ταχ. Δ/νση
Ταχ. Κώδ.
Πληροφορίες
Τηλέφωνο
Fax
E-mail

: Πράμαντα
: 440 01
: Σεντελές Ιωάννης
: 2659 3 60212
: 2659 0 61421
: dimos@pramanta.gr


ΠΡΟΣ 
1. Τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Α. Καχριμάνη  
   2. Τον Πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ κ.  Θ. Μπέγκα        
 
ΚΟΙΝ.: Αντιπεριφερειάρχη κ. Τ. Καλογιάννη


ΘΕΜΑ: «Μολυσμένη πηγή στην περιοχή ΧΥΤΑ Ελληνικού».

Σε σχέση με την σοβαρή εξέλιξη στο θέμα λειτουργίας του ΧΥΤΑ Ελληνικού μετά την διαπίστωση της ύπαρξης μολυσμένης πηγής στην εγγύτερη περιοχή θα θέλαμε να αναφέρουμε τα παρακάτω:
  • Η βαριάς μορφής μόλυνση της εν λόγω πηγής έχει προκαλέσει την δικαιολογημένα μεγάλη ανησυχία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι βρίσκονται σε αναβρασμό.
  • Η χωροταξία των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στην περιοχή, σε σχέση με τις θέσεις της πηγής και του ΧΥΤΑ, εύλογα μας παραπέμπει στην κατεύθυνση του να πιθανολογήσουμε ως την αιτία της μόλυνσης τη λειτουργία του ΧΥΤΑ.
  • Η επιστημονική προσέγγιση του θέματος είναι μεν απαραίτητη αλλά θα πρέπει να γίνει με την προσεκτική αξιολόγηση όλων των στοιχείων και στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.
Επ’ αυτού μας γεννιούνται τα παρακάτω ερωτήματα:
 Σε ρεπορτάζ της εφημερίδας "ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ" της Παρασκευής 23 Μαρτίου, αλλά και γενικότερα στον τοπικό τύπο φιλοξενήθηκαν δηλώσεις της Αντιπεριφερειάρχη κ. Τ. Καλογιάννη όπου με τίτλο: «Δεν δείχνουν συσχέτιση της ρύπανσης με τον ΧΥΤΑ τα πρώτα στοιχεία» αναφέρονται μεταξύ άλλων και «…..Από τα πρώτα αποτελέσματα, φαίνεται πως δεν υπάρχει ταυτοποίηση των δειγμάτων των πηγών με τα δείγματα που ελήφθησαν από τον ΧΥΤΑ Ελληνικού…..».
Τα πρώτα ερωτήματα επομένως που γεννιούνται είναι εύλογα:
1.      Υπάρχουν πράγματι τέτοια στοιχεία, που να δικαιολογούν τις παραπάνω δηλώσεις;
2.      Ποιοι επιστήμονες τα αξιολόγησαν, ποιων ειδικοτήτων και με ποια μέθοδο;
3.      Η αναφορά στην απόσταση της πηγής από τον ΧΥΤΑ (1 χιλιόμετρο) έγινε μετά από κάποιες μετρήσεις;
Πληροφοριακά σας αναφέρουμε ότι οι μετρήσεις των υπηρεσιών μας έδειξαν:
-    Ευθεία απόσταση πηγής από πυθμένα ΧΥΤΑ περίπου 400 m.
-         Κατακόρυφη απόσταση (υψομετρική διαφορά) πηγής από πυθμένα ΧΥΤΑ περίπου 75 m.

Κατόπιν των ανωτέρω και λόγω του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που έχει για τους κατοίκους και το Δήμο μας η υπόθεση αυτή,  αιτούμαστε και παρακαλούμε για την ανταπόκρισή σας:
-         Να μας γίνουν γνωστά όλα τα στοιχεία των μετρήσεων που έχουν διενεργηθεί ως σήμερα και θα διενεργηθούν στη συνέχεια καθώς και η σύνθεση της επιστημονικής επιτροπής που διερευνά το θέμα, οι όποιες αναφορές της και τα συμπεράσματά της.
-         Εκπρόσωποι της Περιφέρειας, της επιστημονικής επιτροπής και του ΦΟΔΣΑ να παρευρεθούν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Παρασκευή 30/03/2012 και ώρα 18:00 μ.μ. για να ενημερώσουν σχετικά τους Δημοτικούς Συμβούλους και του κατοίκους.

Ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων

Ιωάννης Α. Σεντελές


Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Επιστολή του Δημάρχου Γιάννη Σεντελέ προς το Υπουργείο Οικονομικών για το «χαράτσι» στις κατολισθαίνουσες ζώνες της Πλατανούσας


Με έγγραφό του προς τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών ο Δήμαρχος Γιάννης Σεντελές ζητά την εξαίρεση από το γνωστό «χαράτσι» των κατοικιών που βρίσκονται στις ακατάλληλες ή υπό προϋποθέσεις κατάλληλες ζώνες του οικισμού της Πλατανούσας.

            Το έγγραφο του Δημάρχου έχει ως εξής:
 
κ. Υπουργέ,
Σας γνωρίζουμε τα πιο κάτω και σας παρακαλούμε, για τις αναγκαίες και επιβαλλόμενες ενέργειες στα πλαίσια της αρμοδιότητάς σας :
Ύστερα από μακροχρόνιες έρευνες, όλων των αρμοδίων Υπηρεσιών και οργάνων της Δημόσιας Διοίκησης, σε συνδυασμό και με την εφαρμογή όλων των προβλεπομένων διαδικασιών δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 314 / 3 Ιουλίου 2009, η υπ αρ 2596/16-6-2009 διυπουργική απόφαση. Με την απόφαση αυτή έγινε χαρακτηρισμός και καθορισμός ακατάλληλων, κατάλληλων και κατάλληλων με προϋποθέσεις ζωνών δόμησης στον κατολισθαίνοντα οικισμό Πλατανούσσας του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων.
 Η όλη κατολισθαίνουσα περιοχή καθορίστηκε σε τρεις ζώνες σε σχέση με τον βαθμό ακαταλληλότητας επικινδυνότητας και επιβαλλομένων απαγορευτικών προϋποθέσεων.
Οι κάτοικοι, μετά τον επίσημο χαρακτηρισμό του οικισμού της Πλατανούσας ως κατολισθαίνοντα, χρησιμοποιούν πλέον τις κατοικίες τους υποτυπωδώς, επισκέπτονται και φροντίζουν την διατήρηση και συντήρηση των κατοικιών τους, διεπόμενοι από την ευαισθησία τους προς τα πατρικά τους σπίτια, αποφεύγοντας την οριστική εγκατάλειψη αυτών και την αποξένωσή τους από την ιδιαίτερη πατρίδα τους.
Το επιβληθέν Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., το οποίο όλοι σχεδόν οι κάτοικοι της κατολισθαίνουσας περιοχής, προσέτρεξαν κι εξόφλησαν, υπολογίστηκε με το  υψηλό κόστος των 3 ευρώ κατά τετραγωνικό μέτρο.
Είναι φανερό ότι οι κατοικίες που βρίσκονται στις ακατάλληλες ή υπό προϋποθέσεις κατάλληλες ζώνες  είναι πλέον εκτός κάθε δυνατότητας συναλλαγής ( πώλησης – αγοράς - μίσθωσης ) ενώ η αντικειμενική και αγοραστική τους αξία είναι ελάχιστη έως μηδενική.

     Ύστερα από τα πιο πάνω κ. Υφυπουργέ, ο Δήμος μας εισηγείται και αιτείται:
  • Την ένταξη του παρόντος προβλήματος στις προβλεπόμενες ρυθμίσεις και στη παροχή των σχετικών ενδίκων μέσων, όπως συνέβη με χιλιάδες συναφείς περιπτώσεις, που υπολείπονται και ωχριούν έναντι του προκειμένου προβλήματος.
Προς τούτο παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε :
  • Α) Για τον προσδιορισμό της ελαχιστότατης αντικειμενικής αξίας των προαναφερομένων κατοικιών
  • Β) Στην εξαίρεση των κατοικιών αυτών από το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε ή, εάν αυτό δεν είναι δυνατό, στο περαιτέρω συμβολικό ελαχιστότατο Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., σε δέκατα του ευρώ, προς διευκόλυνση και της έστω υποτυπώδους, προχείρου, φευγαλέας και ακίνδυνης μέριμνας και συντήρησης των κατοικιών και της μη διακοπής του ρεύματος.
Προς επίρρωση των πιο πάνω επικαλούμεθα τις διατάξεις των σχετικών νόμων και τις σχετικές εγκύκλιες διαταγές που Υμείς ο ίδιος εκδώσατε για την ρύθμιση συναφών προβλημάτων. Ήτοι :
1.    Το υπ αρ 314/3-7-2009 ΦΕΚ στο οποίο δημοσιεύτηκε η υπ αρ 25961/16-6-2009 διυπουργική απόφαση, μετά των  υπό σμίκρυνση έγχρωμων τοπογραφικών διαγραμμάτων που συνδημοσιεύτηκαν στο πιο πάνω ΦΕΚ
2.     Την ΠΟΛ 1057 /2-3-2012 εγκύκλιο διαταγή σας, (Τις 5-6-7)  περικοπές, στις οποίες προβλέπονται, η διαδικασία και η σειρά των ένδικων μέσων, ήτοι η προσφυγή στον προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. και η περαιτέρω ένσταση στην αρμόδια τριμελή Επιτροπή.
3.     Τις διατάξεις Νόμων που αναφέρονται στην αυτή ΠΟΛ.
                                                                                    

                                        Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΣΕΝΤΕΛΕΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Ένταξη του έργου:"Ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων του οικισμού Τσόπελα Τ.Κ. Πραμάντων" στο Πρόγραμμα "Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013"

Με την 3269/12-3-2012 απόφαση εντάχθηκε στο  Πρόγραμμα "Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013" το έργο "Ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων του οικισμού Τσόπελα Τ.Κ. Πραμάντων" προϋπολογισμού 329.000 €.

Το έργο θα συμπληρώσει την μεγάλη ανάπλαση που ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική περίοδο του όμορφου και κατεξοχήν τουριστικού οικισμού της έδρας του Δήμου.
Περιλαμβάνει ανάπλαση και ενοποίηση των χώρων του κέντρου του χωριού, πεζοδρομήσεις, τοιχοποιίες, σύγχρονο Parking κ.α.

Το έργο θα δημοπρατηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα και οι εργασίες προβλέπεται να ξεκινήσουν αρχές καλοκαιριού.

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Πρόβλημα ρύπανσης πηγής στην περιοχή του ΧΥΤΑ Ελληνικού







Σοβαρό πρόβλημα ρύπανσης εμφανίστηκε σε πηγή στην περιοχή του ΧΥΤΑ Ελληνικού. Το φαινόμενο διαπιστώθηκε από βοσκό της περιοχής και έγινε επιτόπου επίσκεψη από τον Δήμαρχο Βορείων Τζουμέρκων Γιάννη Σεντελέ και τον αντιδήμαρχο Σωκράτη Γκρέστα.  Διαπιστώθηκε έντονη δυσοσμία, ενώ η όψη του νερού της πηγής και του χώρου απ’ όπου περνάει το νερό δείχνει καθαρά μεγάλη μόλυνση και χαρακτηριστικά λυμάτων.
        Εκ μέρους του Δήμου λήφθηκαν δείγματα νερού που έχουν ήδη αποσταλεί για ανάλυση. Αναμένεται από τους επιστήμονες να εκτιμήσουν το είδος της μόλυνσης και φυσικά την αιτία που την προκάλεσε. Σημειώνουμε ότι στην περιοχή μεταξύ της πηγής και του ΧΥΤΑ δεν παρεμβάλλεται καμιά δραστηριότητα που να εξηγεί σε πρώτη εκτίμηση τη συγκεκριμένη μόλυνση.
        Ο Δήμαρχος Γιάννης Σεντελές επισκέφτηκε στο γραφείο του τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ κ. Θωμά Μπέγκα και τον ενημέρωσε για το σοβαρό αυτό πρόβλημα. Ο κ. Μπέγκας επισκέφτηκε το σημείο της πηγής με υπηρεσιακούς παράγοντες, διαπίστωσε προσωπικά το πρόβλημα και λήφθηκαν επίσης δείγματα, τα οποία θα σταλούν για ανάλυση στο Χημείο του κράτους. 


Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

ΟΧΙ του Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ στο δίκαιο αίτημα του Ελληνικού και του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων για την προεδρία. Ανεξαρτητοποίηση του Δημάρχου Γιάννη Σεντελέ στην ΠΕΔ Ηπείρου.


Στη χθεσινή του συνεδρίαση για την εκλογή των οργάνων διοίκησης τα μέλη του Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ της διαχειριστικής ενότητας Ιωαννίνων, υιοθετώντας πρακτικές του παρελθόντος επιβολής της θελήσεως μέσω της δύναμης και της αριθμητικής υπεροχής,   αρνήθηκαν το αυτονόητο, να εκλεγεί δηλαδή πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων, κάτι που αποτελούσε κατά το παρελθόν αδιαμφισβήτητη θέση του συνόλου σχεδόν των αυτοδιοικητικών.

        Στη θέση του προέδρου εκλέχτηκε ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Ιωαννιτών κ. Θωμάς Μπέγκας.

        Σε συνέχεια της παραπάνω διαδικασίας ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΠΕΔ Ηπείρου κ. Γιάννη Παπαλέξη, δήλωσε την ανεξαρτητοποίησή του στο Δ.Σ. της ΠΕΔ.

        Το κείμενο  της  επιστολής του Δημάρχου:

Αγαπητέ Πρόεδρε

        Στις πρόσφατες διαδικασίες για την ανάδειξη της διοίκησης του ΦΟΔΣΑ της διαχειριστικής ενότητας Ιωαννίνων ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων πρόβαλε το αυτονόητο αίτημα ο Δήμος που δέχεται την όχληση του ΧΥΤΑ να αναλάβει, μέσω της προεδρίας, και την ευθύνη της σωστής λειτουργίας του.

        Η αυτοδιοικητική παράταξή μας, που διαχρονικά είχε τη θέση ότι η έδρα του ΧΥΤΑ θα πρέπει να είναι στο Ελληνικό και πρόεδρος ο εκάστοτε αντίστοιχος Δήμαρχος, δεν στήριξε αυτό το ηθικά, πολιτικά και ουσιαστικά δίκαιο αίτημα του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων.

        Κατόπιν τούτου σας δηλώνω την ανεξαρτητοποίησή μου από την παράταξη «Αυτοδιοικητικό Κίνημα Ηπείρου» της ΠΕΔ Ηπείρου.


«Άρωμα γυναίκας» την Πέμπτη το βράδυ στο Κτήμα Θεοχάρη!!!!

«Άρωμα γυναίκας» μύρισε την Πέμπτη το βράδυ στο Κτήμα Θεοχάρη!!!! Γυναίκες από Χουλιαράδες, συνδημότισσες και φίλες κατέκλεισαν την αίθουσα, συναντήθηκαν, ήπιαν το καφεδάκι τους, συζήτησαν και χόρεψαν υπό τους ήχους της ζωντανής ορχήστρας που πλαισίωνε τη βραδιά. Το κέφι ατελείωτο!!! Οι γυναίκες απέδειξαν ότι ξέρουν να διασκεδάζουν!!!
 Ο Πρόεδρος και το διοικητικό συμβούλιο του Χορευτικού Ομίλου Χουλιαράδων, ευχαριστούν από καρδιάς όλες τις γυναίκες που μας τίμησαν με την παρουσία τους, την Επιτροπή Φύλων Ισότητας Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, για τη συνεργασία, τις ομιλήτριες, που έδωσαν μια επιμορφωτική νότα στη βραδιά και κυρίως όλα τα μέλη του χορευτικόυ!

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Εκδήλωση του Χορευτικού Ομίλου Χουλιαράδων για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

Ο Χορευτικός Όμιλος Χουλιαράδων με τη συνεργασία της Επιτροπής Ισότητας Φύλων του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων τιμά την παγκόσμια ημέρα γυναίκας με εκδήλωση την Πέμπτη 8 Μαρτίου και ώρα 19:00 στο Κτήμα Θεοχάρη στο Επισκοπικό.



Μαθήματα ζωγραφικής, χαρακτικής και γλυπτικής


 

 

Μαθήματα ζωγραφικής , χαρακτικής και γλυπτικής στα παιδιά του Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Πραμάντων ,πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη απόγευμα  σε αίθουσα που παραχωρήθηκε από τον Δήμο. 

 
Τα μαθήματα διεξάγονται αφιλοκερδώς από τις εκπαιδευτικούς των σχολείων του χωριού μας Γαζάνη Μαρία και Πάτκου Δήμητρα. Η συμμετοχή είναι μεγάλη και τα παιδιά περνάνε ευχάριστα ένα δίωρο, κάνοντας δραστηριότητες μια και δεν έχουν πολλές επιλογές στην ορεινή περιοχή που ζούνε.
                                                                

 
Διοργάνωση: Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Πραμάντων  υπό την αιγίδα του Οργανισμού Πολιτισμού, Άθλησης και Παιδικής Μέριμνας του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων




 Θέλουμε να συγχαρούμε θερμά τις εκπαιδευτικούς που ανέλαβαν την παραπάνω πρωτοβουλία. Η στήριξη της προσπάθειας αυτής εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής θα είναι αμέριστη.